arkadiusz Posted October 10, 2011 Report Share #1 Posted October 10, 2011 Po PETARDZIE MARKA Z BIELSKA i mnie naszła ochota na mielonkę. 1.Mięso pozyskane z obróbki polędwic - 2,70kg 2.Podgardle - 0,70kg 3.Woda - 200ml Mięso zapeklowane mieszanką soli i peksoli (50/50) w ilości 23g/kg przez 36 h załadowane do szynkowara i parzone w temp. 80 C do uzyskania wewnątrz mielonki 70 C.Bez żadnych mąk ,skórek i żelatyny.Mielenie na sitku 5mm. A oto efekt końcowy : Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/ Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 12, 2011 Author Report Share #2 Posted November 12, 2011 Z okazji święta i ja sobie zrobiłem święto i wykonałem golonkę z szynkowara bez skóry i tłuszczu.Peklowanie 8 dni w 10 stopniowej solance.Potem tłuczek do mięsa i uplastycznianie.Parzenie 100C przez 20 min. a następnie w temp. 80C do uzyskania w środku 72C http://img163.imageshack.us/img163/7951/golonkazszynkowara001.jpg Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-184564 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 22, 2011 Author Report Share #3 Posted November 22, 2011 Przeszedłem na dietę :sad: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-186516 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 4, 2012 Author Report Share #4 Posted March 4, 2012 Zapomniałem dodać ,że wczoraj jeszcze zrobiłem trochę mojej tyrolskiej. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-205608 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 2, 2012 Author Report Share #5 Posted May 2, 2012 (edited) Ponieważ mam wolne to trochę z nudów zrobiłem 3 słoiki tuszonki.Mięso IIwp. 0.80 kg. Można użyć karkówki .Peklowanie 4h w temp. pokojowej dawką 17- 19g/kg peksoli.Przyprawy :1. czosnek (2g/kg)2. pieprz biały (1g/kg).Do każdego słoika dodałem po 100ml wody i żelatynę w proporcji 5g, 3g, 1,5g.Pasteryzowałem 3h w temp. 100C.Jutro zobaczymy co wyjdzie.Będą goście to ocenią Edited October 18, 2020 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-216169 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 8, 2012 Author Report Share #6 Posted May 8, 2012 Dzisiaj na kolację otworzyłem trzeci słoik tuszonki z dodatkiem 5 g żelatyny i 100g wody.Uważam ,że ta proporcja jest najlepsza.Jako dodatek ogórek małosolny :thumbsup: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-216936 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 26, 2012 Author Report Share #7 Posted August 26, 2012 Z odwiedzin na zlocie wyszły nici :sad: to popracowałem sobie troszeczkę. :grin: .Szynka z indyka wg. Beiota z tym ,że ja daję 23g soli/peksoli/kg .W batonie została doprawiona przyprawą do tyrolskiej :grin: i pieprzem 1g/kg, natomiast z szynkowaru tylko sól/peksól i pieprz 1g/kg. Nie dodaję żelatyny. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-233906 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 3, 2012 Author Report Share #8 Posted September 3, 2012 (edited) I jeszcze trochę sobotnio - niedzielnej prywaty. :grin: I jeszcze moja Duszonka Smacznego Edited December 30, 2013 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-235329 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 30, 2012 Author Report Share #9 Posted September 30, 2012 Wczoraj http://imageshack.us/a/img29/9261/008rjv.jpg http://imageshack.us/a/img811/2100/010sk.jpg Dzisiaj podwędziłem boczek dojrzewający wg.EL GREGOR vel grzegorz 565.Dalej sobie dojrzewa Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-240688 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 29, 2012 Author Report Share #10 Posted December 29, 2012 Trochę sobie wczoraj poprasowałem. Mielonka tyrolska i przekrój golonki mielonej konserwowej http://img266.imageshack.us/img266/5313/004ego.jpg golonka mielona konserwowa z mandoliny. http://img22.imageshack.us/img22/317/001cie.jpg A teraz idę robić salceson włoski. :thumbsup: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-259015 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 29, 2012 Report Share #11 Posted December 29, 2012 A jak wyszła konsystencja golonki? - czy dużo było galaretki? Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-259019 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 29, 2012 Author Report Share #12 Posted December 29, 2012 A jak wyszła konsystencja golonki? - czy dużo było galaretki? Galaretki jak kot napłakał.Golonka miękka, dobrze sprasowana , ale lekko suchawa jak dla mnie bo to chude mięsko i trochę się zagadałem z Prezesem i poszło do 78C w środku. :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-259028 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 24, 2013 Author Report Share #13 Posted March 24, 2013 Wszyscy przed świetami wędzą, robią białą kiełbaskę a ja sobie prasuję . :grin: Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-276810 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 24, 2013 Author Report Share #14 Posted March 24, 2013 (edited) Szukam i szukam i znaleźć nie mogęTo jest przepis Dziadka . Szynka prasowana .Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiej produkcji..I.) Surowiec1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywejII Obróbka mięśniPo wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego. Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbce powinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układ mięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i cała szynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy na poszczególne mięśniehttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1158Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemy przeznaczając jego na inne cele.III. PeklowanieProponuję solankę , o składzie na 10 L wody.1. Peklosol - 0,80 kg2. Sól - 0,40 kg3. Cukier - 0,013 kgSolanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 % resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C.IV. OciekanieSzynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia. Czas ociekania 12- 24 godz .V, Uplastycznianie szynki.Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynka konserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakim wtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. W przypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu. Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. w głąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale ze wszystkich stron.VI. Układanie w praski.Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nie przewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąś ulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny była taka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np. mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamy mniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak by ułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu .Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamy od samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniej ciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie muszą być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych miejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko i sprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzaminhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265VII. Gotowanie .Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)VIII. Studzenie.Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C. Edited June 16, 2014 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-276839 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 24, 2013 Author Report Share #15 Posted March 24, 2013 jak z mrożeniem tego wyrobu, dużo galaretki wyszło ? Z mrożeniem no problem.Galaretki niewielka ilość. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-277003 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 22, 2013 Author Report Share #16 Posted June 22, 2013 Sezon urlopowy się zbliża to trzeba trochę popracować nad konserwami słoikowymi :grin: http://img208.imageshack.us/img208/6820/qc3i.jpg Kurczak w rosole, gulasz wołowy z policzków i flaki po warszawsku. http://img40.imageshack.us/img40/5012/46gv.jpg Po lewej pasztet smarowny, z tyłu gulasz angielski a z przodu tyrolska. http://img10.imageshack.us/img10/4394/yocb.jpg Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-289581 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted November 10, 2013 Author Report Share #17 Posted November 10, 2013 (edited) Mielonka z praski.(Wyrób zrobiony 10 kwietnia 2011) Edited November 10, 2013 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-312031 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 10, 2013 Report Share #18 Posted November 10, 2013 Wyrób 1 klasa no a zdjęcia i opisy -fachowa robota .Arku powinienem się do Ciebie zwracać mistrzu ,więc pozdrawiam mistrza Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-312040 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 30, 2013 Author Report Share #19 Posted December 30, 2013 Szynka mielona z udźca indyka.Jak widać na załączonym zdjęciu wysokowydajna .Na 5 kg mięsa dodałem 20% wody i 3% maki ziemniaczanej.Następnym razem dam 30% wody bo mięso śmiało tą ilość przyjmie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323490 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted December 30, 2013 Report Share #20 Posted December 30, 2013 Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323500 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted December 30, 2013 Report Share #21 Posted December 30, 2013 Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, na moich nic nie ma :clap: :clap: Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323513 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 30, 2013 Author Report Share #22 Posted December 30, 2013 (edited) Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, Co do wzorku to radzę do mielonek używać sitka 6 mm. Edited December 30, 2013 by arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323518 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 30, 2013 Report Share #23 Posted December 30, 2013 i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, Praska posiada taki wzór . Też takową posiadam . Jeszcze nic w mojej nie robiłem . Gorąco pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323536 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 30, 2013 Author Report Share #24 Posted December 30, 2013 Praska posiada taki wzór . Też takową posiadam . A ja myślałem ,że chodzi o wzorek przekroju . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323541 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted December 31, 2013 Report Share #25 Posted December 31, 2013 arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca? Mam tego trochę w zamrażarce. Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/#findComment-323608 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts