Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Z praski, osłonki barierowej i słoika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#21 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2231 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 30 gru 2013 - 18:54

Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi, na moich nic nie ma :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:



#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 gru 2013 - 19:36

Pyszne te twoje wyroby z szynkowaru i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi,

 

Co do wzorku to radzę do mielonek używać sitka 6 mm.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 30 gru 2013 - 19:36


#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 gru 2013 - 20:48

i jaki ciekawy wzorek na nich wychodzi,

 

Praska  posiada taki wzór  . Też takową posiadam . :D   Jeszcze nic w mojej nie robiłem . :blush:  :)

 

  Gorąco pozdrawiam



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 gru 2013 - 21:09

Praska  posiada taki wzór  . Też takową posiadam .

 

A ja myślałem ,że chodzi o wzorek przekroju . :facepalm:  :)



#25 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 31 gru 2013 - 08:19

arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca? Mam tego trochę w zamrażarce.



#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 31 gru 2013 - 10:15

arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca

 

Przepis jest banalnie prosty jak dla Zosi :cool: .Bierzesz udziec bez skóry i bez kości, kroisz na mniejsze kawałki i peklujesz ( 50/50 soli i peklosoli) przez 24-48h dawką 23g/kg w temp. 4-6o C.Możesz również solić bo mięso z drobiu nie wymaga peklowania.Ja pekluję bo wtedy otrzymuję lekko różowy kolor.Po peklowaniu mielisz raz na sitku 3-4 mm dodajesz zimną wodę w ilości 20-30% , dodajesz pieprz biały ( ja dodaję 1,2g/kg) i mieszasz aż mięso wchłonie wodę.Na koniec dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości 3% , pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar.



#27 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 621 postów
  • Miejscowośćteraz Opoczno / kiedyś Jeżewo kuj-pom

Napisano 31 gru 2013 - 10:28

pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar.
 

Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki , czy to może być wartość prawidłowa ? po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ??



#28 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1244 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 31 gru 2013 - 12:00

Dzięki - zapisane :)



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 31 gru 2013 - 17:42

Czytałem o przyjętej wartości parzenia 10 minut na 10 mm osłonki

 

To jest bardziej teoria niż prawda, ale jak nie masz termometru to możesz tak przyjąć.Temperatura w środku zależy od paru czynników.Choćby od tego czy kiełbasa idzie do parzenia od razu po wędzeniu i jest ciepła ,czy nie .Co do osłonek barierowych można przyjąć, że początkowa temperatura w środku wyrobu jest w granicach 15C.W tym wypadku przyjęcie 10 min/1cm średnicy można uznać za poprawne, ale żeby mieć pewność to termometr bagnetowy jest niezastąpiony. 


po kuć osłonki podczas parzenia to nie bardzo chyba ??

 

Osłonkę barierową można nakłuwać ,ale zależy to od jej grubości.Mam takie co można i mam takie co nie.Te które nie można robię w ten sposób ,że zanim ja zawiążę to wkładam sondę i wiążę razem z sondą i nie nakłuwam.



#30 MarekTechBud

MarekTechBud

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 01 sty 2014 - 14:59

Witam. Arkadiusz a gdzie zaopatrujesz się w te osłonki na mielonkę z nadrukiem?



#31 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 01 sty 2014 - 18:18

Witam. Arkadiusz a gdzie zaopatrujesz się w te osłonki na mielonkę z nadrukiem?

 

Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 sty 2014 - 18:19


#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 03 sty 2014 - 10:01

Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki.

 

Witam, możesz podać nazwę na priv?



#33 MarekTechBud

MarekTechBud

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 06 sty 2014 - 21:01

Mam taką hurtownię w Jankach pod Warszawą co zaopatruje masarnie i tam sobie je nabyłem, ale musiałem wziąć całe krążki.

 

Witam. Ja też bym poprosił nazwę hurtowni :-) 



#34 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 06 sty 2014 - 21:22

Wyroby pierwsza liga

#35 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 29 sty 2014 - 21:06

Szynka z mandoliny mistrzostwo świata zresztą inne wyroby i cały kącik też . Jest tutaj czym oko pocieszyć gratuluję :)



#36 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 30 kwi 2014 - 14:28

Arek

buszowałem po blogu Beiot`a i znalazłem to: 

http://wyrobydomowe....biowa-Arka.html

Chcę wykonać ten wyrób ale mam kilka wątpliwości:

1. piersi kroimy w kostkę, a mięso z udek? Mielimy na fi 4-6 mm?

2. Peklujemy razem ze skórą?

3. Ten wyrób jest bez dodatku wody?



#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 kwi 2014 - 15:41

To nie jest  mój wyrób, ale ja bym zrobił tak:

 

1.Pierś krojona w kostkę 2x2

2.Mięso z udek mielone na 3 mm

3.Skóra dla kota

4.Mięso peklowane razem ze skórą lub bez

5.Woda  15 %+ 2 % mąki ziemniaczanej.

 

P.S

Ja bym użył udźca indyczego, sklasyfikował na I i II i dalej postępował tak jak wyżej.Kawałki piersi mogą być lekko suchawe.



#38 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 30 kwi 2014 - 15:55

Upsss zobaczyłem że przepis Arkadiusza to myślałem że od ciebie :)

Dzięki za porady. Do roboty.



#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 30 kwi 2014 - 16:15

Upsss zobaczyłem że przepis Arkadiusza to myślałem że od ciebie

 

Beiot chyba pomylił autora.Ja nie robiłem takiego wyrobu, no chyba, że już mam taką sklerozę :D a moja małżonka nie robiła takich rogalików.Ze zdjęć wynika ,że to nie moje pomieszczenia bo ja nie mam verticali w oknach.Powodzenia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 maj 2014 - 07:44


#40 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 02 maj 2014 - 09:49

Nic to. Zapeklowałem i dzisiaj spróbuję wykonać wg twoich wskazówek.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych