Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Z praski, osłonki barierowej i słoika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#61 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 01 cze 2014 - 08:08

Coś dla lubiących drób i będących na diecie. :)

 

Załączony plik  DSC05112.jpg   118,11 KB   16 Ilość pobrań



#62 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5467 postów

Napisano 01 cze 2014 - 08:15

To coś dla mojej Martadelki. Bardzo usilnie proszę o przepisa to sobie troszkę u małżonki zapunktuję  :cool:



#63 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3360 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 01 cze 2014 - 08:22

Ja i moja większa połowa też prosi  ;)



#64 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1658 postów

Napisano 01 cze 2014 - 08:37

arkadiusz  :) i ja się przyłączam do prośby o przepis,wygląda super  :) pozdrawiam



#65 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5557 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 cze 2014 - 10:02

To i ja dolaczam sie do prosby o przepis :)



#66 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 01 cze 2014 - 10:11

Ja też przepisik poproszę :D



#67 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 01 cze 2014 - 12:05

Mielonka z udźca indyka

 

A. Surowiec

  1.Udo indycze b/k, b/s ( nie mylić z podudziem czyli pałką)

 

B. Przyprawy i materiały pomocnicze

 

   I.Przyprawy

 

      a. Użyte do peklowania     

        1. Peklosól- 23g/kg

 

     b.Dodane w czasie produkcji

        1. Pieprz biały - 1,1 g/kg

 

   II.Materiały pomocnicze

        1,Osłonki termokurczliwe.

        2.Sznurek do wiązania osłonek

 

 D.Postać surowca po obróbce

 

     Udziec należy sklasyfikować na umowną I i III indyczą i peklować każdą klasę oddzielnie .    

     I indycza krojona w kawałki 3x3. III indycza rozdrobniona na siatce 3 mm.

     Można ew. całość rozdrobnić na siatce 3 mm

 

 E.Mieszanie

 

    Całość wymieszana z dodatkiem 15% zimnej wody do uzyskania odpowiedniej kleistości i wchłonięcia wody .

    Na koniec mieszania dodane 5 % mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszane.

 

 F.Parzenie

 

    W temp. 75oC do uzyskania w środku 68oC ( powinno być 72o C ,ale trochę zaryzykowałem dla polepszenia soczystości)

 

P.S

    Ponieważ część na próbę zrobiłem w słoikach dlatego do peklowania użyłem samej peklosoli. 

 

Smacznego.

 

.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 sie 2016 - 09:48


#68 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5467 postów

Napisano 01 cze 2014 - 12:24

A jaki stosunek tej umownej jedynki do umownej trójki? 70/30m

#69 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 01 cze 2014 - 13:30

Jak wyda.Wycinasz z udźca ile się da jedynki i reszta to trójka.Mniej więcej to 40/60  jedynki do trójki.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 cze 2014 - 13:36


#70 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5467 postów

Napisano 06 cze 2014 - 23:18

Zrobiłem, fajne wyszło.... powiedz tylko skąd u Ciebie taki ładny kolorek bo u mnie wyszło blade jak doopa węża  :cool: Smakowo git, konsystencja też prawidłowa tylko jakieś takie bladawe jak nie przymierzając sklepowe  :rolleyes:

PS

Nieśmiało dopuszczam myśl że przeparzyłem lekko  :facepalm:  Nie chciało mi się walczyć z wiązaniem na termometrze i parzyło się 90 min w 75`C. 


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 06 cze 2014 - 23:21


#71 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 07 cze 2014 - 07:25

powiedz tylko skąd u Ciebie taki ładny kolorek bo u mnie wyszło blade jak doopa węża

 

Zawsze mi takie wychodzi.Może dlatego, że ja peklowałem, a Ty soliłeś  :D .Używałem samej peklosoli bo część szła do słoika, albo po prostu mieliśmy mięso z innych źródeł.Czy parzenie miało na to wpływ nie wiem, ale chyba trochę za długo to robiłeś.



#72 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5467 postów

Napisano 07 cze 2014 - 07:38

No właśnie ja też na samej peklosoli.... dlatego mnie ten kolor zaskoczył.

PS

Po krótkim zastanowieniu stawiam na mięso (Lidl) i za długie parzenie. Mięso bo w przekroju niektóre fragmenty są jednak różowe jak powinny, dodając do tego za długi czas parzenia to chyba wyjdzie własnie to co wyszło. No ale grunt że dobre bo znika w zastraszającym tempie...

Jedynym odstępstwem od Twojego przepisu było to że indyka "sklasyfikowałem" na I i II gdzie I poszła w kawałkach a II na szarpak i nóż dwuskrzydłowy. Jako III użyłem mięsa z podudzi kurczaka zmielone na 3. Konsystencja i smak super, pozostaje jeszcze poprawić kolorek  :facepalm:


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 07 cze 2014 - 07:58


#73 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 07 cze 2014 - 09:08

Z tego co napisałeś to niestety moim zdaniem zmiana przepisu przez Ciebie wpłynęła na zmianę koloru.Gdybyś nie używał kurczaka to byś miał taki kolor jak mój.Kurczak nawet peklowany ma mięso bledsze od indyczego i tu jest pies pogrzebany.



#74 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5467 postów

Napisano 07 cze 2014 - 09:17

Możliwe że masz rację aczkolwiek kurczaka było jakieś 25-30% i były to podudzia a one nie są blade. Ale diabli wiedzą. Za tydzień zrobię drugi raz to się zobaczy. Tym razem z termometrem...

#75 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 cze 2014 - 09:24

Sławek weź kurę od indian ... poprawi wybarwienie ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#76 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 cze 2014 - 10:00

U nas sprzedaja takie w sklepach pasione kukurydza. Zolte mieso w calosci :laugh:



#77 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 07 cze 2014 - 10:50

Za tydzień zrobię drugi raz to się zobaczy. Tym razem z termometrem...

 

Parzenie moim zdaniem nie ma wpływu.Zrób na  składzie, który podałem i będzie dobrze. :)

 

 

 

U nas sprzedaja takie w sklepach pasione kukurydza. Zolte mieso w calosci

 

 

Ja te udźce tez kupiłem w hipermarkecie czyli w Makro.I co Ty na to? 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 cze 2019 - 11:59


#78 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 07 cze 2014 - 10:59

Nic, na to, tylko ze mieso nie jest zolte. Wyobraz sobie zrobic wedline z zoltego miesa?



#79 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11135 postów

Napisano 16 cze 2014 - 18:23

Załączony plik  DSC05128.jpg   116,48 KB   8 Ilość pobrań



#80 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2014 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 16 cze 2014 - 19:03

Arkadiusz brawo ale gdzie jest przepis? Znowu muszę iść do lodówki, jakiś głodny jestem czy co?  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych