Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Z praski, osłonki barierowej i słoika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
153 odpowiedzi w tym temacie

#141 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 31 maj 2017 - 16:08

ja tylko pytalem gdzie mozna mieszanke kupic,

Możesz kupić u mnie, jeśli dalej chcesz jej spróbować.

 

https://www.wyroby-d...praw-c-60.html 



#142 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 31 maj 2017 - 16:24

Spróbuj bo co by nie mówić to takiego smaku nie uzyskasz na samych naturalnych przyprawach.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 maj 2017 - 16:25


#143 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 11 lut 2018 - 15:00

Mięso w smalcu.

Załączony plik  3.jpg   87,46 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   122,58 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  1.jpg   59,02 KB   11 Ilość pobrań

 

 



#144 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 963 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 11 lut 2018 - 16:46

Kiedys to byla podstawa studenckiej diety - smaki mlodosci. Arkadiusz - :clap:



#145 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 wrz 2018 - 11:04

Arkadiusz ,miałbym prośbę abyś z grubsza opisał jak robisz golonkę z postu # 87.Z góry dzięki . ;)



#146 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 26 wrz 2018 - 14:50

Ja na pewno  nie dałem maggi i nie pamiętam czy też nie pominąłem gorczyce, ale  jak dobrze pamiętam dałem po 1 ziarenku ziela na słoik.

 

https://www.wedlinyd...owa-w-galarecie


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 26 wrz 2018 - 14:55


#147 sebarod

sebarod

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 515 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 wrz 2018 - 18:21

Podziękował .



#148 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 28 wrz 2018 - 19:20

 

arkadiusz możesz wstawić przepis na mielonkę z udźca

 

Przepis jest banalnie prosty jak dla Zosi :cool: .Bierzesz udziec bez skóry i bez kości, kroisz na mniejsze kawałki i peklujesz ( 50/50 soli i peklosoli) przez 24-48h dawką 23g/kg w temp. 4-6o C.Możesz również solić bo mięso z drobiu nie wymaga peklowania.Ja pekluję bo wtedy otrzymuję lekko różowy kolor.Po peklowaniu mielisz raz na sitku 3-4 mm dodajesz zimną wodę w ilości 20-30% , dodajesz pieprz biały ( ja dodaję 1,2g/kg) i mieszasz aż mięso wchłonie wodę.Na koniec dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości 3% , pakujesz w osłonki termokurczliwe i parzysz w wodzie o temp. 80oC do osiagnięcia w środku 72oC.Możesz równie dobrze zapakować w szynkowar.

 

Mam maszynkę Zelmer  5. Jaki rozmiar sitka założyćdo maszynki przy mieleniu mięsa na  szynkę mieloną i z indyka ?  Tak przy okazji to dziękuję za filmiki z instruktażem wiązania batonów. Pierwszy węzeł łatwy, przy drugim zacinałem się przy komendzie "dwa", a trenowałem na butelce z wodą mineralną.  Prawdopodobnie powinienem zmienić butelkę. ;) 



#149 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 19:37

Mam maszynkę Zelmer  5. Jaki rozmiar sitka założyćdo maszynki przy mieleniu mięsa na  szynkę mieloną i z indyka ?

 

Proponuję sitko nr 5 ew.6 



#150 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 28 wrz 2018 - 19:49

Dziękuję !



#151 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 625 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 28 wrz 2018 - 20:00

Nie chciał bym podważać Arkadiusza, ale w Zelmerze 5 to sitko 8 nie będzie za duże. Piszę bo też używam takiego sprzętu.

Mam też alfe 22 i widzę różnice.


Użytkownik Wieloś edytował ten post 28 wrz 2018 - 20:08


#152 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 20:29

To nie podważają bo ja robię na wilku na sitku 3.Dla zelmerka 5 będzie akurat. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 wrz 2018 - 20:31


#153 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 28 wrz 2018 - 22:54

Włożę sitko 6mm i nóż z dwoma skrzydełkami -będzie  dobrze?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#154 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 29 wrz 2018 - 11:16

Nie.sitko 6 i normalny nóż czteroskrzydłowy






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych