arkadiusz Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ja dziś coś z ryb.Ulubiona potrawa rybna mojej LP: 1.Jeden duży leszcz 2.Jajka - 3szt 3.Kajzerka - 2 szt 4.Przyprawa do ryb - do smaku 5.Pieprz - 1g/kg 6.Sól do smaku 7.Cebula - 2 duże 8.Vegeta- ok. 30g 9.Masło - 1 łyżka Opis produkcji: 1.Leszcza filetujemy.Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z cebulą i rybą na sitku 2 mm. 2.Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb,wbijamy surowe jajka i mieszamy 3.Farsz wykładamy na folię celulozową ,formujemy wałek,kładziemy na wierzch wiórki masła i zawijamy w folię a następnie wkładamy do gotującej wody.Wodę solimy vegetą.Pod rybę do gotowania wkładamy podkładkę . 4.Gotujemy 1 h 5.Gotową rybę studzimy w lodówce do następnego dnia, kroimy w plastry,układamy na półmisku i zalewamy bulionem z kostki rosołowej kurzej i żelatyny.Na 1l bulionu ja daję 60g żelatyny Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2011 Pstrąg wędzony na zimno. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lipca 2011 Dziś łosoś wędzony na zimno. http://img27.imageshack.us/img27/6619/dsc02980b.jpg http://img84.imageshack.us/img84/208/dsc02984e.jpg http://img708.imageshack.us/img708/9696/dsc03080qm.jpg http://img7.imageshack.us/img7/531/dsc03081me.jpg Po odfiletowaniu ważył 2,140kg.Solony z ręki nie powiem ,że na oko bo będą jaja :grin: .Pychota Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Października 2011 I jeszcze coś dla podniebienia. Paprykarz szczeciński 1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm 2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty 3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju. 4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju Przyprawy 1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g 2. Sól - 10g 3. Chili - do smaku 4.Papryka słodka - do smaku Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2011 Ryba po grecku. 1.Mintaj mrożony płaty ok. 1 kg 2.Dwie duże marchewki 3.Jedna duża pietruszka 4.Kawałek selera 5.Dwie cebule ( w piórka) Włoszczyzanę zetrzeć na dużych oczkach tarki.Na patelnię wlać trochę oleju lub oliwy i podsmażyć włoszczyznę razem z cebula.Dolać wody tyle ,żeby sos był gęstawy od włoszczyzny i dusić włoszczyznę do miękkości razem z zielem, listkiem, solą i pieprzem.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem.Ma być smak słodko kwaśny.Ja wolę przewagę słodkiego z lekką nutą kwaśności.Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić ,obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.Układać w misce warstwami sos, ryba, sos, ryba, sos.Jeśli sos będzie za rzadki to można go zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego. Przepis może mało precyzyjny ,ale ja tą rybę robię już z 30 lat i już wiem jaka ma być bez ważenia i mierzenia a u mie w domu jadało sie to danie od zawsze. http://img683.imageshack.us/img683/2403/dsc03221800x536.jpg http://img204.imageshack.us/img204/6978/dsc03219800x536.jpg http://img404.imageshack.us/img404/7035/dsc03232800x536.jpg http://img803.imageshack.us/img803/6134/dsc03243800x536.jpg[/img] http://img853.imageshack.us/img853/6134/dsc03243800x536.jpg Smacznego. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Dwa płaty śledzi a'la matyjas wstępnie wymoczone 6 h w wodzie.Po wędzeniu poszły do oleju.Całkiem całkiem te śledzie. Edytowane 3 Listopada 2013 przez arkadiusz brak wszystkich zdjęć Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2012 ..........i rybki już wystygły Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2012 Zakupiłem dzisiaj dwa łososie po 5,70 kg każdy.Jutro do wędzenia na gorąco. P.S. Może ma ktoś pomysł co zrobić a resztkami pozostałymi po filetowaniu?.Zupa rybna odpada :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Października 2012 Ponieważ nie smakowały nam "nóżki z łososia" zostały przerobione na łososia faszerowanego :grin: .Nózki rozpuściłem ,odcedziłem rybę a wywar wylałem. Reszta jak na str.5 Made by Arkadiusz ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6948&postdays=0&postorder=asc&start=60 ) z tym że surowy leszcz został zastąpiony gotowanym łososiem i już nie dodawałem masła.Teraz to jest to co lubimy a szczególnie moja LP. http://imageshack.us/a/img502/4043/013qon.jpg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Mały zapasik .Będzie na święta . :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Takie ryby się łowi 6,70 kg- w Makro :grin: Z kawałka mniejszego łososia zrobiłem pogrzebanego.Zobaczymy jak smakuje bo robię pierwszy raz zgodnie z przepisem Roberta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Marca 2013 Pierwsza partia na gorąco z głowy.Jutro łosoś na zimno. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Marca 2013 Dziś na zimno i na wisząco na hakach konstrukcji mojej i Tomka. Haki sprawdziły się tak sobie.Nic nie spadło, ale występuje efekt wybrzuszenia w górnej części płata na skutek kurczenia się skóry w czasie wędzenia.Poza tym płat ma dość duże otwory po szpilkach, ale tego się nie uniknie.Na kratach te efekty nie występują.Może macie jakieś propozycje co do konstrukcji wieszaków? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2013 arkadiusz, To o czym Pisze Robert dyskutowaliśmy na początku tyle że w wersji z drutami a nie blaszanych trójkącików... wędzenie na kratkach jest najwygodniejsze ale jest jedno "ale".... jak "zagęścisz" bardziej niż masz poprzeczki w wędzarni to przepływ dymu będzie bardzo stłumiony i z wędzenia bedzie kicha..... :rolleyes: nie wspomnę o kondensacji pary...... trzeba dobrać "złotą odległość" aby wędzenie było optymalne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Ryba po grecku dodajemy również koncentrat pomidorowy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Marca 2014 Zabraknie mi haków do powieszenia pstrągów w wędzarni .Może macie jakiś pomysł, żeby nie wędzić na dwa wsady?.Może przełożyć sznurek przez oczy.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Marca 2014 Taaa ale musi biedź od odbytu Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Marca 2014 Można wieszać na sznurku( tak z karpiem miałem na święta) , przez skrzele sznurek i wynajmujemy pyszczkiem drugi koniec w wolne skrzela i w pyszczku zawiązać i na kija pozdrawiam Artur Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Dziekuję, ale już sobie dałem radę.Znalazłem drut z nierdzewki i dorobiłem trochę haków. Edytowane 9 Marca 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) I żeby nie było, że tylko mięchem się żywię to trochę makreli wędzonej dzisiaj zrobiłem .Martwi mnie tylko to, że makrele nie złapały ładnego kolor. Były rozmrożone i wędzone tak jak wędzę pstrągi tylko w nieco wyższej temperaturze 58ºC przez 6 h a i tak kolor jest moim zdaniem za jasny.Może spece od wędzenia makreli coś podpowiedzą. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Nie jestem specem ale ostatnio opieram się na tym artykule: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8369-czv-wedzenie-ryb-technologia-szczegolowa/Sam sobie się dziwię, że dopiero niedawno odkryłem te materiały. Co do porad speców, to nigdy makreli ( albo innej ryby nie radzili wędzić na gorąco 6 godzin i ja nie wędziłem więcej niż 3 godziny z pieczeniem, po wcześniejszym porządnym osuszeniu na wietrze "aby skórka była jak pergamin" - to przy okazji uwaga dla czytających pobieżnie, nie mylić z kiełbasami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Co do porad speców, to nigdy makreli ( albo innej ryby nie radzili wędzić na gorąco 6 godzin i ja nie wędziłem więcej niż 3 godziny z pieczeniem, Przypomnę niepodważalną zasadę jeśli idzie o wędzenie w wędzarniach przydomowych.Nie wędzimy na czas a więc w jednej będziemy wędzili 3 h a w innej 6 i otrzymamy ten sam efekt.Co do podpiekania to ja z zasady nie podpiekam ryb wędzonych na gorąco bo moim zdaniem podpiekanie powoduje wysuszanie ryby.Co do makreli to mądre książki podają, że należy ją wędzić jak piklinga, ale po przejrzeniu forum nie jest to zasadą.Są tacy na naszym forum co wędzą tak jak ja .Pergaminowa skóra dotyczy wędzenia na gorąco wszystkich ryb i ją stosuję od lat.Wędzę tak pstrągi tylko w nieco niższej temperaturze i bez podpiekania i jak możesz sobie pooglądać kolor jest zadowalający.Zapewniam Cię, że makrela po tych 6 h wędzenia wyszła wyśmienita.Jest lekko smarowna, tłuściutka i odpowiednio nasycona dymem.Tylko ten kolor mnie się nie podoba.Prawdopodobnie powodem jest to, że ja nie podpiekam, ale to tylko moje przypuszczania bo pstrągów też nie piekę i jest ok. Edytowane 15 Czerwca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zapewniam Cię, że makrela po tych 6 h wędzenia wyszła wyśmienita.Jest lekko smarowna, tłuściutka i odpowiednio nasycona dymemi surowa. Widzę, że nie szukasz w ogóle porad Arkadiuszu, masz swoje jedynie słuszne zdanie i technologia wędzenia ryb Cię nie interesuje. Tak, że tego...już się nie wtrącam. Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Czerwca 2015 i surowa. Własnie zjadłem drugą.Bzdurki opowiadasz, że jest surowa .Zwróć uwagę co napisałem o jej konsystencji.Gdyby była surowa nie była by smarowna.Spróbuj kiedyś zrobić moim i nie tylko sposobem a zobaczysz różnicę na korzyść mojej metody.To jak robi przemysł to inna bajka.Drób wędzony też robią inaczej niż my a kurczak Dziadka jest pyszny i nie jest surowy.Porada jest mi tylko potrzebna w konkretnym temacie a mianowicie koloru, ale chyba po lekturze już wiem dlaczego tak wyszło.Co do reszty to już trochę tych rybek uwędziłem i nikt nie narzekał.Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) No to zakończyłem 2015 rok.Teraz można pobalować. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.