arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Też zrobiłem rolmopsy wg. Maxella, ale u mnie to bardziej moskaliki.Nie był bym sobą jakbym czegoś nie zmienił pod swój gust .Dodałem dwa razy więcej cukru do końcowej zalewy i cebulę sparzyłem w końcowej zalewie coby tak nie chrupała.Degustacja za parę dni. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Nie był bym sobą jakbym czegoś nie zmienił Aż się prosi włożyć pasek marynowanej papryki czerwonej do środka Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Aż się prosi włożyć pasek marynowanej papryki czerwonej do środka Na razie prawie oryginał.Na wariacje przyjdzie jeszcze czas. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Spróbowałem.Niestety mimo większej ilości cukru i mniejszej octu do zalewy końcowej nie moja bajka. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Bo Ty Arek "za łagodny jesteś"Ja jeszcze dodaję octu kwaśne ma być kwaśne i zdecydowane ... nie lubimy nie jjemy to tak jakby być w ciąży ale tylko trochę Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Grudnia 2016 hehhe Roger moze podeslac ocet 24% dla mnie kwasnosc ich jest OK ,ale ja ogolnie nie przepadam za rolmopsami.. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ja lubię śledzie w kazdej postaci- najmniej jednak te w occie... Na święta chyba szykuję te "pod pierzynką " oprócz tradycyjnych u nas w oleju z cebulką beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) @beatag, zrob w sosie yogurtowym z jablkiem cebula chrzanem i rodzynkami ,pyszne Edytowane 10 Grudnia 2016 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ja na Wigilię będę testował świerze śledzie parzone - zobaczymy co z tego wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Ja na Wigilię będę testował świerze śledzie parzone A ja nie będę ryzykował i zrobię po kaszubsku wg. Twojego przepisu .Co roku takie robię i cieszą się dużym powodzeniem.Przynajmniej nie są takie kwaśne jak te rolmopsy. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Arkadiuszu , rolmopsy Maxella po 2 tygodniach w zalewie końcowej zdecydowanie złagodniały . Smaki się wyrównały i zjadłem wszystkie . W połączeniu ze słodkawą konfiturą z cebuli były pyszne . Jeszcze kiedyś powtórzę , ale z mniejszą ilością octu i większą ilością cukru . Zdecydowanie jestem słonolubny , a kwaśnego nie lubię . Pozdrawiam Waldek . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Arkadiuszu , rolmopsy Maxella po 2 tygodniach w zalewie końcowej zdecydowanie złagodniały . Pewnie zaczekają bo w tej chwili nie ma na nich amatora.Pewnie podam na wigilię bo mój zięć do wszystkiego leje ocet.Jemu pewnie będą smakować. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Życzę Wam smacznego . ☺ Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) @beatag, zrob w sosie yogurtowym z jablkiem cebula chrzanem i rodzynkami ,pyszne Jakie proporcje?Ja robiłam podobne ,ale bez rodzynek,tylko jabłka i cebula i trochę cukru . Mieszałam to ze śmietaną. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez beatag beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Na 3 platy sledzia dalam 1 jablko starte na tarce jarzynowej ( mozna w kostke jak ktos woli ) mala cebulka, 2 lyzki sultanek sparzonych , lyzeczka chrzanu ( ja mam bardoz ostry chrzan bo dziko rosnacy ) wiec mozna dac 2, 150-200 ml yogurtu .cukier sol do smaku. wszystko razem wymieszalam i przekladalam warstwe mieszanki warstwa sledzi w sloiku. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Spróbuję twojej wersji .Ja kiedyś robiłam takie wariacje ze śledziami ,ze do tych w śmietanie i jablku dodawałam ,a właściwie dekorowałam trochę kulkami granatu i płatkami migdałów.Już sama nie wiem ile wariantów przygotować na te święta ,ale co bym nie zrobiła to i tak śledzik w oleju króluje... beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) U nas sledzie w occie jemy dosc czesto bo sa tu bardzo popularne ,zdecydowanie bardziej slotkie niz w PL (zalewa 1 czesc octu/12%/ 2 czesci cukru i 3 czesci wody)natoiast takie w oliwie raczej tylko na jakies swieta jemy.ja zrobilam wczoraj smazone filety sledzia baltyckiego w zalewie wlasnie takiej 123z czerwona cebula.filety panierowane w mace zytniej i bulce smazone na masle. Cos jak na tej fotce https://nordefors.files.wordpress.com/2011/07/inlagd-stekt-strc3b6mming.jpgJa zawsze robie jakies wariacje ..sa podstawowe ktrorych nie moze zabraknac no i co roku cos nowego .byly z orzeczhami i grzybami , w pomaranczach ..w przyprawei piernikowej ..rozniste Edytowane 11 Grudnia 2016 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jeżeli lubisz słodkie smaki to spróbuj sledzie posypać cukrem trzcinowym [lub ksylitolem]pieprzem i pokrojona cebulką.Zalej je dobrym olejem -najlepiej nierafinowanym-ja użyłam słonecznikowego]Od jakości oleju będzie w dużej mierze zależał ich ostateczny smak.Jezeli lubisz olej dyniowy to mozesz spróbować w wersji dyniowej -zalewę robimy -na ok 200ml oleju rzepakowego dodajemy ok 50 ml oleju dyniowego i ok 50 ml octu winnego +1ł cukru ,listek i ziele ang] Taka zalewa zalewamy śledziki z cebulką . beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Arkadiuszu, przymierzam do zrobienia paprykarza taki jak przedstawiasz na pierwszej stronie /jak smakuje tak jak wygląda to musi być super/ i zastanawiam się czy nie będzie błędem jeśli dorzucę do cebuli do zeszklenia odrobiny marchewki i pietruszki. Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Grudnia 2016 czy nie będzie błędem jeśli dorzucę do cebuli do zeszklenia odrobiny marchewki i pietruszki. O jak dawno nie robiłem.Błędem nie będzie, tym bardziej, że to będzie odrobina , ale ja najpierw zrobił bym w oryginale a później próbował wariacji, które zmienią nieco smak. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Grudnia 2016 No tak,racja. Najpierw zrobię wg. oryginalnego przepisu żeby mieć kiedyś z czym porównać. Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Grudnia 2016 No i zrobiłem swój pierwszy paprykarz, wyszedł smaczny jednak trochę rzadki. Wina pewnie jest po stronie mrożonej ryby /mintaj/, po rozmrożeniu z 1 kg zostało już tylko 750g i to jeszcze bardzo "wodnitego" . Ale nauka nie poszła w las, następnym razem kupię ponad kilogram i odsączę rybę. Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) No i zrobiłem swój pierwszy paprykarz, wyszedł smaczny jednak trochę rzadki Mrożony mintaj występuje z różną ilością glazury.Ten mój nie był taki mocno wodnisty.Jak Twój był bardzo wodnisty to trzeba było go trochę odcisnąć z tej wody po rozmrożeniu i wodę odlać. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Maja 2018 Będzie się działo Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Maja 2018 Będzie się działo Rewelacja! Co będziesz z nich robił? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi