Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 23 kwi 2011 - 11:03

Ja dziś coś z ryb.Ulubiona potrawa rybna mojej LP:

1.Jeden duży leszcz
2.Jajka - 3szt
3.Kajzerka - 2 szt
4.Przyprawa do ryb - do smaku
5.Pieprz - 1g/kg
6.Sól do smaku
7.Cebula - 2 duże
8.Vegeta- ok. 30g
9.Masło - 1 łyżka

Opis produkcji:

1.Leszcza filetujemy.Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i mielimy razem z cebulą i rybą na sitku 2 mm.
2.Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb,wbijamy surowe jajka i mieszamy
3.Farsz wykładamy na folię celulozową ,formujemy wałek,kładziemy na wierzch wiórki masła i zawijamy w folię a następnie wkładamy do gotującej wody.Wodę solimy vegetą.Pod rybę do gotowania wkładamy podkładkę .
4.Gotujemy 1 h
5.Gotową rybę studzimy w lodówce do następnego dnia, kroimy w plastry,układamy na półmisku i zalewamy bulionem z kostki rosołowej kurzej i żelatyny.Na 1l bulionu ja daję 60g żelatyny

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 10 lip 2011 - 09:57

Pstrąg wędzony na zimno.
Dołączona grafika

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 18 lip 2011 - 14:12

Dziś łosoś wędzony na zimno.


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po odfiletowaniu ważył 2,140kg.Solony z ręki nie powiem ,że na oko bo będą jaja :grin: .Pychota

#4 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 10 paź 2011 - 20:25

I jeszcze coś dla podniebienia.

Paprykarz szczeciński

1.Filet z mintaja 1kg -surowy mielony na sitku 5mm
2.Ryż - 200g gotowany długoziarnisty
3.Dwie puszki szprotek podwędzanych w oleju.
4.Cebula - 2 szt duże, zeszklone na oleju


Przyprawy

1.Koncentrat pomidorowy - 4 puszki 30g
2. Sól - 10g
3. Chili - do smaku
4.Papryka słodka - do smaku

Słoiki pasteryzowane dwa dni.Pierwszego dnia 1h a drugiego 40min. w temp. 100C

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 12 paź 2011 - 10:18

Ryba po grecku.

1.Mintaj mrożony płaty ok. 1 kg
2.Dwie duże marchewki
3.Jedna duża pietruszka
4.Kawałek selera
5.Dwie cebule ( w piórka)

Włoszczyzanę zetrzeć na dużych oczkach tarki.Na patelnię wlać trochę oleju lub oliwy i podsmażyć włoszczyznę razem z cebula.Dolać wody tyle ,żeby sos był gęstawy od włoszczyzny i dusić włoszczyznę do miękkości razem z zielem, listkiem, solą i pieprzem.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem.Ma być smak słodko kwaśny.Ja wolę przewagę słodkiego z lekką nutą kwaśności.Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić ,obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.Układać w misce warstwami sos, ryba, sos, ryba, sos.Jeśli sos będzie za rzadki to można go zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

Smacznego.

Przepis może mało precyzyjny ,ale ja tą rybę robię już z 30 lat i już wiem jaka ma być bez ważenia i mierzenia a u mie w domu jadało sie to danie od zawsze.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika[/IMG]

Dołączona grafika

Smacznego.

#6 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 15 kwi 2012 - 17:10

 Dwa płaty śledzi a'la matyjas wstępnie wymoczone 6 h w wodzie.Po wędzeniu poszły do oleju.Całkiem całkiem te śledzie.



446a05d501db7063med.jpg


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 lis 2013 - 16:28
brak wszystkich zdjęć


#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 22 wrz 2012 - 16:59

..........i rybki już wystygły

Dołączona grafika

#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 12 paź 2012 - 17:21

Zakupiłem dzisiaj dwa łososie po 5,70 kg każdy.Jutro do wędzenia na gorąco.

Dołączona grafika

P.S.
Może ma ktoś pomysł co zrobić a resztkami pozostałymi po filetowaniu?.Zupa rybna odpada :grin:

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 13 paź 2012 - 17:27

Ponieważ nie smakowały nam "nóżki z łososia" zostały przerobione na łososia faszerowanego :grin: .Nózki rozpuściłem ,odcedziłem rybę a wywar wylałem.
Reszta jak na str.5 Made by Arkadiusz ( https://wedlinydomow...er=asc&start=60 ) z tym że surowy leszcz został zastąpiony gotowanym łososiem i już nie dodawałem masła.Teraz to jest to co lubimy a szczególnie moja LP.


Dołączona grafika

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 03 gru 2012 - 19:02

Mały zapasik .Będzie na święta . :smile:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#11 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 13 gru 2012 - 19:27

Takie ryby się łowi 6,70 kg- w Makro :grin:

Dołączona grafika

Z kawałka mniejszego łososia zrobiłem pogrzebanego.Zobaczymy jak smakuje bo robię pierwszy raz zgodnie z przepisem Roberta.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 01 mar 2013 - 16:22

Pierwsza partia na gorąco z głowy.Jutro łosoś na zimno.

Dołączona grafika

#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 02 mar 2013 - 20:16

Dziś na zimno i na wisząco na hakach konstrukcji mojej i Tomka.

Dołączona grafika

Haki sprawdziły się tak sobie.Nic nie spadło, ale występuje efekt wybrzuszenia w górnej części płata na skutek kurczenia się skóry w czasie wędzenia.Poza tym płat ma dość duże otwory po szpilkach, ale tego się nie uniknie.Na kratach te efekty nie występują.Może macie jakieś propozycje co do konstrukcji wieszaków?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#14 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6032 postów

Napisano 03 mar 2013 - 13:37

arkadiusz, To o czym Pisze Robert dyskutowaliśmy na początku tyle że w wersji z drutami a nie blaszanych trójkącików...
wędzenie na kratkach jest najwygodniejsze ale jest jedno "ale".... jak "zagęścisz" bardziej niż masz poprzeczki w wędzarni to przepływ dymu będzie bardzo stłumiony i z wędzenia bedzie kicha..... :rolleyes: nie wspomnę o kondensacji pary......
trzeba dobrać "złotą odległość" aby wędzenie było optymalne

#15 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 06 kwi 2013 - 14:30

Ryba po grecku

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Dołączona grafika
dodajemy również koncentrat pomidorowy
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 08 mar 2014 - 18:10

Zabraknie mi haków do powieszenia pstrągów w wędzarni :( .Może macie jakiś pomysł, żeby nie wędzić na dwa wsady?.Może przełożyć sznurek przez oczy.?



#17 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7122 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 08 mar 2014 - 19:56

Taaa ale musi biedź od odbytu ;)


Sent from my iPhone using Tapatalk 2

#18 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1476 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 09 mar 2014 - 09:39

Można wieszać na sznurku( tak z karpiem miałem na święta) , przez skrzele sznurek i wynajmujemy pyszczkiem drugi koniec w wolne skrzela i w pyszczku zawiązać i na kija

pozdrawiam Artur



#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 09 mar 2014 - 09:42

Dziekuję, ale już sobie dałem radę.Znalazłem  drut z nierdzewki i dorobiłem trochę haków. :)


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 mar 2014 - 09:43


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8848 postów

Napisano 13 cze 2015 - 17:21

I żeby nie było, że tylko mięchem się żywię to trochę makreli wędzonej dzisiaj zrobiłem :) .Martwi mnie :( tylko to, że makrele nie złapały ładnego kolor. Były rozmrożone i wędzone tak jak wędzę pstrągi tylko w nieco wyższej temperaturze 58ºC przez 6 h a i tak kolor jest moim zdaniem za jasny.Może spece od wędzenia makreli coś podpowiedzą.

 

Załączony plik  DSC00329.jpg   87,27 KB   9 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 cze 2015 - 20:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych