Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 14 cze 2015 - 18:37

Nie jestem specem ale ostatnio opieram się na tym artykule:  https://wedlinydomow...ia-szczegolowa/

Sam sobie się dziwię, że dopiero niedawno odkryłem te materiały.   

Co do porad speców, to nigdy makreli ( albo innej ryby nie radzili wędzić na gorąco 6 godzin i ja nie wędziłem więcej niż 3 godziny z pieczeniem, po wcześniejszym porządnym osuszeniu na wietrze "aby skórka była jak pergamin" -  to przy okazji uwaga dla czytających pobieżnie, nie mylić z kiełbasami.



#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 14 cze 2015 - 20:31

Co do porad speców, to nigdy makreli ( albo innej ryby nie radzili wędzić na gorąco 6 godzin i ja nie wędziłem więcej niż 3 godziny z pieczeniem,

 

Przypomnę niepodważalną zasadę jeśli idzie o wędzenie w wędzarniach przydomowych.Nie wędzimy na czas a więc w jednej będziemy wędzili 3 h a w innej 6 i otrzymamy ten sam efekt.Co do podpiekania to ja z zasady nie podpiekam ryb wędzonych na gorąco bo moim zdaniem podpiekanie powoduje wysuszanie ryby.Co do makreli to mądre książki podają, że należy ją wędzić jak piklinga, ale po przejrzeniu forum nie jest to zasadą.Są tacy na naszym forum co wędzą tak jak ja .Pergaminowa skóra dotyczy wędzenia na gorąco wszystkich ryb i ją stosuję od lat.

Wędzę tak pstrągi tylko w nieco niższej temperaturze i bez podpiekania i jak możesz sobie pooglądać kolor jest zadowalający.Zapewniam Cię, że makrela po tych 6 h wędzenia wyszła wyśmienita.Jest lekko smarowna, tłuściutka i odpowiednio nasycona dymem.Tylko ten kolor mnie się nie podoba.Prawdopodobnie powodem jest to, że ja nie podpiekam, ale to tylko moje przypuszczania bo pstrągów też nie piekę i jest ok.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 15 cze 2015 - 15:29


#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6062 postów

Napisano 15 cze 2015 - 17:31

Zapewniam Cię, że makrela po tych 6 h wędzenia wyszła wyśmienita.Jest lekko smarowna, tłuściutka i odpowiednio nasycona dymem

i surowa.  :) Widzę, że nie szukasz w ogóle porad Arkadiuszu, masz swoje jedynie słuszne zdanie i technologia wędzenia ryb Cię nie interesuje. Tak, że tego...już się nie wtrącam. Pozdrawiam  :)



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 15 cze 2015 - 18:40

i surowa.

 

Własnie zjadłem drugą.Bzdurki opowiadasz, że jest surowa :facepalm: .Zwróć uwagę co napisałem o jej konsystencji.Gdyby była surowa nie była by smarowna.Spróbuj kiedyś zrobić moim i nie tylko sposobem a zobaczysz różnicę na korzyść mojej metody.To jak robi przemysł to inna bajka.Drób wędzony też robią inaczej niż my a kurczak Dziadka jest pyszny i nie jest surowy.Porada jest mi tylko potrzebna w konkretnym temacie a mianowicie koloru, ale chyba po lekturze już wiem dlaczego tak wyszło.Co do reszty to już trochę tych rybek uwędziłem i nikt nie narzekał.Pozdrawiam.



#25 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 31 gru 2015 - 19:37

No to zakończyłem 2015 rok.Teraz można pobalować. :D

 

Załączony plik  DSC00458.jpg   110,96 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 gru 2015 - 19:37


#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 04 gru 2016 - 14:35

Też zrobiłem rolmopsy wg. Maxella, ale u mnie to bardziej moskaliki.Nie był bym sobą jakbym czegoś nie zmienił pod swój gust  :) .Dodałem dwa razy więcej cukru do końcowej zalewy i cebulę sparzyłem w końcowej zalewie coby tak nie chrupała.Degustacja za parę dni.

 

Załączony plik  DSC00676.jpg   105,94 KB   8 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 gru 2016 - 14:37


#27 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2417 postów

Napisano 04 gru 2016 - 17:03

Nie był bym sobą jakbym czegoś nie zmienił
Aż się prosi włożyć pasek marynowanej papryki czerwonej do środka :)

#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 04 gru 2016 - 18:30

Aż się prosi włożyć pasek marynowanej papryki czerwonej do środka

 

Na razie prawie oryginał.Na wariacje przyjdzie jeszcze czas. :D



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 09 gru 2016 - 22:35

Spróbowałem.Niestety mimo większej ilości cukru i mniejszej octu do zalewy końcowej nie moja bajka. :(



#30 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 gru 2016 - 22:45

Bo Ty Arek "za łagodny jesteś"
Ja jeszcze dodaję octu kwaśne ma być kwaśne i zdecydowane ... nie lubimy nie jjemy to tak jakby być w ciąży ale tylko trochę ;)

Tapniete z GT-I9500

#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5349 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 gru 2016 - 10:25

hehhe Roger moze podeslac ocet 24% :tongue:  :D dla mnie kwasnosc ich jest OK ,ale ja ogolnie nie przepadam za rolmopsami..



#32 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 10 gru 2016 - 19:59

Ja lubię śledzie w kazdej postaci- najmniej jednak te w occie... :(

Na święta chyba szykuję te "pod pierzynką " oprócz tradycyjnych u nas w oleju z cebulką :)



#33 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5349 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 gru 2016 - 20:48

@beatag, zrob w sosie yogurtowym z jablkiem cebula chrzanem i rodzynkami ,pyszne :D  


Użytkownik electra edytował ten post 10 gru 2016 - 20:48


#34 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 10 gru 2016 - 21:00

Ja na Wigilię będę testował świerze śledzie parzone - zobaczymy co z tego wyjdzie .



#35 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 10 gru 2016 - 21:04

Ja na Wigilię będę testował świerze śledzie parzone

 

A ja nie będę ryzykował i zrobię po kaszubsku wg. Twojego przepisu :) .Co roku takie robię i cieszą się dużym powodzeniem.Przynajmniej nie są takie kwaśne jak te rolmopsy.  :thumbsup:



#36 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 10 gru 2016 - 21:20

Arkadiuszu , rolmopsy Maxella po 2 tygodniach w zalewie końcowej zdecydowanie złagodniały . Smaki się wyrównały i zjadłem wszystkie . W połączeniu ze słodkawą konfiturą z cebuli były pyszne . Jeszcze kiedyś powtórzę , ale z mniejszą ilością octu i większą ilością cukru . Zdecydowanie jestem słonolubny , a kwaśnego nie lubię .
Pozdrawiam Waldek .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10684 postów

Napisano 10 gru 2016 - 21:22

Arkadiuszu , rolmopsy Maxella po 2 tygodniach w zalewie końcowej zdecydowanie złagodniały .

 

Pewnie zaczekają bo w tej chwili nie ma na nich amatora.Pewnie podam na wigilię bo mój zięć do wszystkiego leje ocet.Jemu pewnie będą smakować. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 10 gru 2016 - 21:23


#38 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 10 gru 2016 - 21:26

Życzę Wam smacznego . ☺


Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#39 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 10 gru 2016 - 22:40

@beatag, zrob w sosie yogurtowym z jablkiem cebula chrzanem i rodzynkami ,pyszne :D  

Jakie proporcje?

Ja robiłam podobne ,ale bez rodzynek,tylko jabłka i cebula i trochę cukru . Mieszałam to ze śmietaną.


Użytkownik beatag edytował ten post 10 gru 2016 - 22:53


#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5349 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 gru 2016 - 11:10

Na 3 platy sledzia dalam 1 jablko starte na tarce jarzynowej ( mozna w kostke jak ktos woli ) mala cebulka, 2 lyzki sultanek sparzonych , lyzeczka chrzanu ( ja mam bardoz ostry chrzan bo dziko rosnacy ) wiec mozna dac 2, 150-200 ml yogurtu .cukier sol do smaku. wszystko razem wymieszalam i przekladalam warstwe mieszanki warstwa sledzi w sloiku.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)