Skocz do zawartości

Coś z ryb Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Wędził.Może jednego usmążę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gdzieś na forum był przepis na koreczki z wędzonego węgorza.

Na dłuższe przechowywanie w słoikach, po pasteryzacji.

Kiedyś korzystałam z tego przepisu i pamiętam, że ryby były znakomite.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Dla mnie węgorz to tylko wędzony.Do tego świeża chrupiąca kajzerka z masełkiem.Pycha.

 

Smażony je be

Smażony w zalewie octowej nie jest be

 

Można też tak

https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/1645-sposob-kruszynki-na-przedluzenie-trwalosci-wedzonego-wegorza-i-nie-tylko

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można też tak

Arku, to ten genialny sposób Kruszynki miałam na myśli. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W galarecie pyszny ...do zupy ...smazony, ja osobiscie najmniej lubie wedzonego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Leje jak z cebra, a tu wędzi trzeba. :cry:

post-41296-0-53529400-1527322643_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już po.Na razie stygną,ale nie mam dobrych wiadomości.Mimo pieczenia przez godzinę jest twardawy nie to co polski.A może za długo go piekłem,ale po pół godzinie był twardy.A może za mocno trochę posoliłem bo jest lekko słonawy.No cóż w wędzeniu węgorza brak mi jeszcze doświadczenia bo robiłem dopiero drugi raz.Teraz spróbowałem jeszcze raz i stwierdzam że przesoliłem i to dobrze :( .Jakieś sposoby na odsolenie choć podejrzewam że takich już po takiej obróbce nie ma.A może jakaś potrawka.?
post-41296-0-46393200-1527347636_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ja wędziłem węgorze to miałem beczkę z dorobioną szufladą i pilnowałem tylko by nie było ognia a jedynie żar . Trwało to długo bo nawet do dziesięciu godzin i gotowość do jedzenia miały wtedy gdy puściły "kleks" na płetwie odbytowej i były miękkie w dotyku. Nigdy nie dopiekałem . Kolor też miały jaśniejszy . Nie soliłem " z garści " a pływały w solance 12 godz. i obsychały 6 .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrob kanapki ...do %

200 g wegorza 

pol ogorka 1 jablko ze 2 -3 lyzki siekanego szczypiorku, skorka z pol cytryny kawalek swiezego chrzanu  

wegorz jablkoi ogorek w kostke otarta cytryna i tarty chrzan do miseczki dodajemy lyzke musztardy takiej bardziej slodkiej, 3-4 lyzki kwasnej smietany , mieszamy wszystko  na razowy chleb do tego 50-ka i tylko sie delektowac


[Dodano: 26 maj 2018 - 19:03]

30-40g wegorza 

1 jajko 

lyzka smietany, 

  jajko  i smietane ubijamy lekko smazymy cos jak jajecznice  doprawiamy pieprzem i sola szybko wykladamy na posmarowana maslem  kromke ciemnego chleba ukladamy kawaleczki wegorza i posypujemy koperkiem badz szczypiorkiem, jemy na cieplo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie soliłem " z garści " a pływały w solance 12 godz. i obsychały 6 .

 

Tu chyba jest pies pogrzebany.Co do wędzenia to szły dymogeneratorem, ale może rzeczywiście niepotrzebnie podpiekłem.To są węgorze nowozelandzkie grube a krótkie i dlatego podpiekałem bo były po 4 h wędzenia w temp. 55-60C twarde na dotyk.Widać za krótko się wędziły .

[Dodano: 26 maj 2018 - 21:35]

 

 

Olej - pasteryzacja - czas na odsolenie

 

To chyba jedyny sposób .Dziękuję.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jedyny jeszcze ocet został ... ????

 

Na delikatesy ... tylko olej, na bieżące ... ocet i dasz radę Arek

 

Tapniete z P20 via Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pójdą jutro do oleju.Za octem nie przepadam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakieś sposoby na odsolenie

Arku z odsoleniem to Ci nie pomogę ,ale mogę podpowiedzieć z wieszaniem węgorza.Twójsposób jest dobry ,ale możesz go zmodernizować żeby węgorz wisiał bardziej ,,dostojnie,, a mianowiciejak zawiązałes sznurek za głową to przewlecz pętelkę przez skrzela i wyciągnij przez otwór gębowy ,wtedy wegorz będzie wisiał prosto.Wizualnie to lepiej wygląda ale smaku nie zmieni :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za poradę,ale.Miały wisieć na specjalnych hakach do ryb ,ale były za długie.Takie wiązanie było spowodowane tym ,że jak bym je powiesił tak jak proponujesz też było by za długo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakieś sposoby na odsolenie choć podejrzewam że takich już po takiej obróbce nie ma

Spróbowałbym na jednej sztuce.

Woda letnia, nie gorąca, + węgorz + ziemniak surowy (dużo ziemniaka), drobno pokrojony.

Tym sposobem odsoliłem już parę potraw więc może i tu się sprawdzi, mimo że węgorz jest po obróbce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do wody nie ma co wsadzać bo owszem odsala się,ale jednocześnie nasiąka wodą.Dałem w olej i spasteryzowałem. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suma musisz nastrzyknąć wokół kręgosłupa i część ogonowa 24 h będzie ok tylko go porządnie wytrzyj papierem kuchennym te 10 kg to z łbem? Bo ten pewnie ma z 1,5 kg ????

[Dodano: 02 cze 2018 - 15:32]

Pewnie bym go nie wędził ???? zapewne połowa by była pieczona a druga w kapuście ????????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

były za długie///przy wędzeniu takich 1kg naszych to już w borniaku jest problem zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni -te co widziałem u Ciebie były krótsze ale grubasy -nastepnym razem też sią zapiszę na kilka sztuk ????

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.