Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
86 odpowiedzi w tym temacie

#81 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6522 postów

Napisano 03 cze 2018 - 18:47

ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób
Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze  ;) 

#82 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3322 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 03 cze 2018 - 18:48

:clap:



#83 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 03 cze 2018 - 19:06

zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni

 

Rybe podpieka sie odwrotnie jak wedliny, najpierw wysoka temperatua a potem normalne wedzenie.Inaczej ryba jest wysuszona........... ale zawsze dobra :) 



#84 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10682 postów

Napisano 03 cze 2018 - 19:20

Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze.

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację.Jutro jestem w domu.Za to co napisałem biorę pełną odpowiedzialność.Ręczę głową za ten przepis

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 cze 2018 - 19:23


#85 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6522 postów

Napisano 04 cze 2018 - 06:55

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację
Wegorzy już kilka uwędziłem  ;) - Arku - bez urazy ale węgorz to wyjątkowa ryba - i przy temperaturze 60 st -  :no:  ja nie …( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać) < kolega zdegustował  takiego wędzonego na ciepło - 2 tygodnie leżał w szpitalu>  ale jak Ci smakuje to tylko się cieszę 

#86 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10682 postów

Napisano 04 cze 2018 - 07:29

( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać)

 

Bez urazy Waldku ,ale jak się o tym wie, że krew węgorza jest trująca i umie patroszyć to nigdzie nie zostanie.Mnie uczyli patroszyć na suwalszczyźnie i uważam, że bardzo dokładnie to robię wyciągając nawet krwawą nitkę z ogona.O cięciu poza odbyt nie wspomnę bo tam znajduje się duży worek z krwią.Podejrzewam że Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza i dlatego się zatruł.Jak widać jeszcze żyje, siedzę w kuchni nie w kibelku i mam się dobrze a wczoraj zjadłem połowę jednej rybki na kolację. :D .Dzisiaj na śniadanko poprawka.Jak się nie odezwę do wieczora to znaczy, że miałeś rację. :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#87 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6522 postów

Napisano 04 cze 2018 - 08:03

Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza
możliwe -  w każdym bądź razie na mazurach - a tam chyba się znają - ale masz racje tzw letnikom można wcisnąć wszystko  :thumbsup: 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych