Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#81 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6694 postów

Napisano 03 cze 2018 - 18:47

ostatnie 2.30 h godziny podniosłem temp. do 60 C.Polecam ten sposób
Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze  ;) 

#82 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 03 cze 2018 - 18:48

:clap:



#83 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1148 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 03 cze 2018 - 19:06

zwykle ostatni etap wędzenia robię 110 stopni

 

Rybe podpieka sie odwrotnie jak wedliny, najpierw wysoka temperatua a potem normalne wedzenie.Inaczej ryba jest wysuszona........... ale zawsze dobra :) 



#84 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 03 cze 2018 - 19:20

Nie za niska temperatura końcowa ? ale jak twierdzisz, że dobrze.

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację.Jutro jestem w domu.Za to co napisałem biorę pełną odpowiedzialność.Ręczę głową za ten przepis

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 cze 2018 - 19:23


#85 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6694 postów

Napisano 04 cze 2018 - 06:55

Zrób a się przekonasz a jak chcesz się przekonać już to zapraszam na degustację
Wegorzy już kilka uwędziłem  ;) - Arku - bez urazy ale węgorz to wyjątkowa ryba - i przy temperaturze 60 st -  :no:  ja nie …( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać) < kolega zdegustował  takiego wędzonego na ciepło - 2 tygodnie leżał w szpitalu>  ale jak Ci smakuje to tylko się cieszę 

#86 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 04 cze 2018 - 07:29

( szczególnie niebezpieczna jest krew węgorza a ta lubi gdzieś zostać)

 

Bez urazy Waldku ,ale jak się o tym wie, że krew węgorza jest trująca i umie patroszyć to nigdzie nie zostanie.Mnie uczyli patroszyć na suwalszczyźnie i uważam, że bardzo dokładnie to robię wyciągając nawet krwawą nitkę z ogona.O cięciu poza odbyt nie wspomnę bo tam znajduje się duży worek z krwią.Podejrzewam że Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza i dlatego się zatruł.Jak widać jeszcze żyje, siedzę w kuchni nie w kibelku i mam się dobrze a wczoraj zjadłem połowę jednej rybki na kolację. :D .Dzisiaj na śniadanko poprawka.Jak się nie odezwę do wieczora to znaczy, że miałeś rację. :D



#87 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6694 postów

Napisano 04 cze 2018 - 08:03

Twój kolego zjadł źle wypatroszonego węgorza
możliwe -  w każdym bądź razie na mazurach - a tam chyba się znają - ale masz racje tzw letnikom można wcisnąć wszystko  :thumbsup: 

#88 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 10 cze 2019 - 15:49

Już można jeść.
Załączony plik  IMG_20190610_164422.jpg   36,5 KB   5 Ilość pobrań

#89 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6694 postów

Napisano 10 cze 2019 - 16:33

Już można jeść.
:D  :thumbsup: 

#90 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1971 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 10 cze 2019 - 17:00

Arku, dostałem w "prezencie" 4 makrele świeże, mam je przygotować na rożno, jaką solankę proponujesz? Od tego upału "czacha" nie pracuje i myśli z trudem się kłębią :cry:



#91 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 10 cze 2019 - 17:15

Ja do wędzenia węgorza daję 10 % przez 12 h.Ponieważ makrele mają być pieczone zrobił bym 7-8 % -tową soalnkę i 12 h moczenia.



#92 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1971 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 10 cze 2019 - 17:22

Dzięki! Tak zaraz zrobię.



#93 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 cze 2019 - 10:07

Trafiła się zimna noc to trzeba było uwędzić.

Załączony plik  20190629_092605.jpg   89,46 KB   8 Ilość pobrań

 



#94 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8889 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 cze 2019 - 15:09

trzeba było uwędzić.

Na miodowo  :tongue:  :clap:  



#95 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 29 cze 2019 - 15:36

Trafiła się

 

Co to za rybka ?  



#96 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 180 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 29 cze 2019 - 17:08

Wygląda mi bałtyckiego łosia?


Użytkownik krzysio59 edytował ten post 29 cze 2019 - 17:10


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#97 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 cze 2019 - 17:32

Co to za rybka ?

Łosoś.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych