arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Będę wdzięczny za informację o kulturze VBM-60 do salami . Może ktoś o niej coś bliższego powiedzieć oprócz tego co jest napisane w specyfikacji.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Przewaliłem wszystkie strony Twojego tematu...kurcze , nie wiem co wyjdzie z moich zapeklowanych kawałków ...Nie wiem , czy mogę tu zapytać , najwyżej wywalisz mój wpis .Lubię salami i właśnie przyniosłem z piwnicy coś takiego produkcji niemieckiej , kiedyś o tym wspomniałem ...gdzieś . Kiełbasa ma .. nie wiem ile , 2...3 lata , może więcej , nie pamiętam . Zapakowana próżniowo , otworzyłem ją i nie wiem czy można ją konsumować .Na brzegach foli , wewnątrz oczywiście , widać troszkę czarnej pleśni ???Na batonie nie widziałem czegoś niepokojącego , na osłonce lekki tłuszcz , po zdjęciu osłonki również tłuszcz .Zapach nie jest ... zniechęcający , ale obawiam się próbować .Może ktoś coś Edytowane 14 Stycznia 2021 przez piurko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Wyglada jak wygląda.Tragedi nie ma,ale czarna pleśń nie jest mile widziana.Nie wiem jaką masz temperaturę w tej piwnicy ,ale takie wyroby zapakowane próżniowo trzymam długo ,ale w chłodni w temp.4-6 C.Ja bym tego nie jadł. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Z tą piwnicą to skrót myślowy , w lodówce w piwnicy .Generalnie miałem to wyrzucić , ale jak zobaczyłem Twoje po 20tu miesiącach , to pomyślałem , że otworzę i zobaczę co tom w środku jest .No to nie będę próbował . Ta marmurkowa wołowina , o której wspominałeś , to ta ?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/?p=632437 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Tak ta. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Dzięki bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 21 Września 2021 Dawno nie odpalałem komory. Salami, 3 coppy i jedna polędwica. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 26 Października 2021 Jak dorosnę to też takie zrobię :clap: Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 26 Października 2021 Jak dorosnę to też takie zrobię Nie wątpię. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 26 Października 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 26 Października 2021 :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa Kupowałem podobne Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa. Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania...Zapytam, nieco prowokacyjnie; jak Mistrz ocenia prezentowany wyrób? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 28 Października 2021 (edytowane) Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania... SkładI wp (schłodzona do 4º C) - 6,27 kg Słonina karkowa (mrożona) - 1,50kg MielenieSitko 4,5 mm Peklowanie 3 dniPeklosól - 27 g/kgTym razem nie dodałem #2 PrzyprawyCzosnek granulowany - 0,4 g/kgKardamon - 0,5g/kgKoper włoski (fenkuł) - 1g/kgPieprz bały - 1,5g/kgAskorbinian - 0,4g/kgDekstroza - 4g/kgKultury startowe SBL48 - 0,2g/kg (zgodnie z zaleceniami producenta) FermentacjaZgodnie z zaleceniami producenta temp. 20 ºC , 90 % wilgotności. Fermentacja od 07.09.2021 godzina 13.00 - 08.09,2021 godzina 10.15.PH początkowe - 5,80PH końcowe - 4, 96Pleśń P. nalgiovense . Opryskano dwa dni po fermentacji na wytartą ręcznikiem i suchą powierzchnię.Dojrzewanie od 10.09.2021 - 26.10.2021 w temp. 12º C i wilgotności 78-80 % do utraty wagi 40% WnioskiSalami smaczne, nieco bardziej kwaskowe od poprzedniej z dzika fermentowanej do podobnej wartości gdzie zastosowałem kulturę Biobak ultra plus. Podwyższona kwaskowość nieco zabija smak przypraw. Trzeba ich dawać nieco więcej. Zauważyłem też większą kruchość od dziczej. Mam jeszcze jedną szczepionkę i na niej zrobię następne salami na tym samym składzie. Będzie do porównania. Mojego procesu mielenia i dodawania przypraw nie opisuję bo jest powszechnie znany. Edytowane 28 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi