Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Będę wdzięczny za informację o kulturze VBM-60 do salami . Może ktoś o niej coś bliższego powiedzieć oprócz tego co jest napisane w specyfikacji.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 514
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przewaliłem wszystkie strony Twojego tematu...kurcze , nie wiem co wyjdzie z moich zapeklowanych kawałków ...

Nie wiem , czy mogę tu zapytać , najwyżej wywalisz mój wpis :) .

Lubię salami i właśnie przyniosłem z piwnicy coś takiego produkcji niemieckiej , kiedyś o tym wspomniałem ...gdzieś ;) .

 

Kiełbasa ma .. nie wiem ile , 2...3 lata , może więcej , nie pamiętam . Zapakowana próżniowo , otworzyłem ją i nie wiem czy można ją konsumować .

Na brzegach foli , wewnątrz oczywiście , widać troszkę czarnej pleśni ???

Na batonie nie widziałem czegoś niepokojącego , na osłonce lekki tłuszcz , po zdjęciu osłonki również tłuszcz .

Zapach nie jest ... zniechęcający , ale obawiam się próbować .

Może ktoś coś :)

post-82011-0-14598600-1610656386_thumb.jpg

post-82011-0-67682200-1610656425_thumb.jpg

post-82011-0-66318100-1610656452_thumb.jpg

post-82011-0-91360900-1610656481_thumb.jpg

post-82011-0-51615400-1610656508_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyglada jak wygląda.Tragedi nie ma,ale czarna pleśń nie jest mile widziana.Nie wiem jaką masz temperaturę w tej piwnicy ,ale takie wyroby zapakowane próżniowo trzymam długo ,ale  w chłodni w temp.4-6 C.Ja bym tego nie jadł.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą piwnicą to skrót myślowy :D , w lodówce w piwnicy .

Generalnie miałem to wyrzucić , ale jak zobaczyłem Twoje po 20tu miesiącach , to pomyślałem , że otworzę i zobaczę co tom w środku jest .

No to nie będę próbował .

 

Ta marmurkowa wołowina , o której wspominałeś , to ta ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/?p=632437

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ta. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dawno nie odpalałem komory. :)

Salami, 3 coppy i jedna polędwica.

 

post-41296-0-29509800-1632229700_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Salami już gotowa.

post-41296-0-17221700-1635241156_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak dorosnę to też takie zrobię

 

Nie wątpię.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami już gotowa
Kupowałem podobne  ;)  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salami już gotowa.
 

Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania...

Zapytam, nieco prowokacyjnie; jak Mistrz ocenia prezentowany wyrób? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania...

 

 

Skład

I wp (schłodzona do 4º C) -  6,27 kg 

Słonina karkowa (mrożona) - 1,50kg

 

Mielenie

Sitko 4,5 mm

 

Peklowanie 3 dni

Peklosól - 27 g/kg

Tym razem nie dodałem #2

 

Przyprawy

Czosnek granulowany - 0,4 g/kg

Kardamon - 0,5g/kg

Koper włoski (fenkuł) - 1g/kg

Pieprz bały - 1,5g/kg

Askorbinian - 0,4g/kg

Dekstroza - 4g/kg

Kultury startowe SBL48 - 0,2g/kg  (zgodnie z zaleceniami producenta)

 

Fermentacja

Zgodnie z zaleceniami producenta temp. 20 ºC , 90 % wilgotności. Fermentacja od 07.09.2021 godzina 13.00 - 08.09,2021 godzina 10.15.

PH początkowe -  5,80

PH końcowe - 4, 96

Pleśń P. nalgiovense . Opryskano dwa dni po fermentacji na wytartą ręcznikiem i suchą powierzchnię.

Dojrzewanie od 10.09.2021 - 26.10.2021 w temp. 12º C i wilgotności 78-80 % do utraty wagi 40%

 

Wnioski

Salami smaczne, nieco bardziej kwaskowe od poprzedniej z dzika fermentowanej do podobnej wartości gdzie zastosowałem kulturę Biobak ultra plus. Podwyższona kwaskowość nieco zabija smak przypraw. Trzeba ich dawać nieco więcej. Zauważyłem też większą kruchość od dziczej. Mam jeszcze jedną szczepionkę i na niej zrobię następne salami na tym samym składzie. Będzie do porównania. Mojego procesu mielenia i dodawania przypraw nie opisuję bo jest powszechnie znany. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.