Po trzech miesiącach dojrzewania lub suszenia (jak kto woli) nabrała jeszcze lepszego smaku .
DSC05073.jpg 124,04 KB
34 Ilość pobrań
Napisano 30 mar 2014 - 18:28
Po trzech miesiącach dojrzewania lub suszenia (jak kto woli) nabrała jeszcze lepszego smaku .
DSC05073.jpg 124,04 KB
34 Ilość pobrań
Napisano 31 mar 2014 - 01:49
No i ten czerwony kolorek dalej sie trzyma!
Napisano 24 paź 2014 - 18:51
Oby warunki się nie zmieniły to tylko 6 tygodni i już będzie gotowa.Może poeksperymentuję i jedną zapakuje w kątnicę jak radził redzed.
DSC00123.jpg 114,72 KB
28 Ilość pobrań
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 24 paź 2014 - 19:16
Napisano 09 lis 2014 - 14:13
Nie poeksperymentowałem .Po dwóch tygodniach w chłodni powiszą sobie w opakowaniu dwa tygodnie w piwnicy, później znowu na dwa tygodnie do chłodni i już będzie można zajadać.
DSC00140.jpg 147,64 KB
32 Ilość pobrań
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 lis 2014 - 17:33
Napisano 16 lis 2014 - 18:12
Kiełbasa robiona 2 I 2014r.Do dzisiaj leżała sobie w lodowce zapakowana próżniowo.Miała leżeć do 2 I 2015 r, ale opakowanie niestety puściło a i łakomstwo nie pozwoliło.Powiem, że w smaku i konsystencji jest o wiele lepsza niż po 3 m-cach.Jak widać złapała nieco białej pleśni.
DSC00157.jpg 65,69 KB
33 Ilość pobrań
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 16 lis 2014 - 18:13
Napisano 07 gru 2014 - 16:05
Po sześciu tygodniach ciąg dalszy karkówki .
DSC00177.jpg 125,53 KB
38 Ilość pobrań
DSC00178.jpg 139,78 KB
37 Ilość pobrań
DSC00179.jpg 126,77 KB
38 Ilość pobrań
Napisano 07 gru 2014 - 16:28
Ale Ci zapleśniała.
Użytkownik jagra edytował ten post 07 gru 2014 - 16:29
Napisano 07 gru 2014 - 16:43
Arek karkówka udana! Ładnie i równiutko wysuszona.
Napisano 07 gru 2014 - 16:50
Piekna karkoweczka
Napisano 07 gru 2014 - 21:26
Po sześciu tygodniach ciąg dalszy karkówki .
Arek karkówka piękna
Napisano 07 gru 2014 - 21:43
Hmmmm. a dlaczego ja jeszcze nie próbowałem?
Napisano 04 wrz 2015 - 15:30
Część tej karkówki z 07.12.2014 zapakowałem próżniowo i schowałem do chłodni.Dzisiaj jedną z paczek rozpakowałem.Minęło 8 miesięcy i teraz prezentuje się jak poniżej. Jest jeszcze bardziej wyrazista w smaku.
DSC00396.jpg 149,76 KB
32 Ilość pobrań
Napisano 04 wrz 2015 - 17:30
zapakowałem próżniowo i schowałem do chłodni.
Do chłodni czy do zamrażarki?
Napisano 04 wrz 2015 - 18:05
Do chłodni czy do zamrażarki?
Do chłodni.Temp. 4-10º C
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 wrz 2015 - 18:05
Napisano 04 wrz 2015 - 18:29
Do chłodni.Temp. 4-10º C
Tak myślałem właśnie.
Przymierzam się do pasturmy. Kolega z pracy, Turek, nie dowierzał, że w Polsce jest znana. Przywędrowała do Polski wraz z armią Czyngis-chana na początku XII wieku.
Dostałem tusiaczkową prsę z lewarkiem, więc z tąd ta moja przymiarka.
praska.jpg 81,86 KB
26 Ilość pobrań
Karkówka wołowa będzie dobrym surowcem? Jak myślisz?
Napisano 04 wrz 2015 - 19:50
Karkówka wołowa będzie dobrym surowcem? Jak myślisz?
Sądzę, że na basturmę lepsza będzie polędwica wołowa, lub ligawa.Karkówka się nie nadaje.To musi być delikatne mięso.
http://wedlinydomowe...e/1024-basturma
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 04 wrz 2015 - 20:02
Napisano 04 wrz 2015 - 20:38
Napisano 04 wrz 2015 - 21:51
na basturmę lepsza będzie polędwica wołowa, lub ligawa.
Wyczytałem, że Ligawa to zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", Ale gdzie ta fałszywa polędwica?
Specem od Bastrumy jest andy
Czytałem oczywiście cały wątek. Oglądałem też z tureckim kolegą filmy na YT, jak to oni w warunkach domowych sobie z ichnim rarytasem radzą. Jest parę różnic w porównaniu z przepisem Andy.
Mi ona kupiona w tureckim sklepie bardzo podchodzi. Ylmaz namówił mnie na wspólmą produkcję. Zobaczym jak będzie. Zdam relacje, to oczywiste.Tylko co to ta ligawa? Tak na chłopski rozum.
Napisano 05 wrz 2015 - 07:18
Ale gdzie ta fałszywa polędwica?
Pewnie rozbierał nie będziesz ale.15-stka to ligawa.Inna nazwa jaką znalazłem to semerrolle
https://pl.wikipedia...g/wiki/Wołowina
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 05 wrz 2015 - 12:31
Napisano 05 wrz 2015 - 12:01
Dzieki rozjasnieles mnie troche.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych