Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędliny dojrzewajace i suszone


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
410 odpowiedzi w tym temacie

#401 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 806 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 01 cze 2019 - 13:38

Jak zapewne zauważyliście zapeklowałem  próżniowo w woreczkach. .Stefan się ucieszy.    
 Oj tam, oj tam - chociaz az nie wierze wlasnym oczom - a coz Ci sie to stalo Arkadiuszu?? Bardziej wydaje mi sie ze wedliniarski Taliban sie zaplacze a juz szczegolnie to chyba muezzin Miro!!

#402 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 01 cze 2019 - 14:32

A próba darmo.Chciałem Ci zrobić niespodziankę,że nie taki ze mnie beton jakby się wydawało. :D



#403 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 961 postów

Napisano 01 cze 2019 - 15:43

Kto powiedział że starego psa nie nauczysz nowych sztuczek? :laugh: :laugh: :laugh:



#404 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 806 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 01 cze 2019 - 16:05

A próba darmo.Chciałem Ci zrobić niespodziankę,że nie taki ze mnie beton jakby się wydawało. :D

Musze wiec sparodiowac znanego nam "Chucka Norrisa" - " Ja dalbym mniej soli bo bedzie za slone, a w woreczkach to trzymalbym ze trzy tygodnie bo lepiej sie zapekluje, i przewracalbym co kilka dni bo bedzie rowniej zapeklowane. I trzymalbym tez w lodowce na srodkowej polce bo lepsza temperatura. I przypraw dalbym mniej bo jedne zdominuja inne. I jesli beda uwagi do moich zalecen to i tak powiem ze to kto innym mowil."  :devil:  :tongue: 

 

Kto powiedział że starego psa nie nauczysz nowych sztuczek? :laugh: :laugh: :laugh:

 

Swieta prawda......... :D  :D



#405 Mamona

Mamona

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćStreetsville

Napisano 05 cze 2019 - 03:28

1.Sól morska peklująca - 40 g/kg

Z gory przepraszam za moja ignorancje, jakiej dokladnie soli uzyles?



#406 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 208 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 05 cze 2019 - 10:13

TUTAJ masz wątek gdzie Arkadiusz (w połowie str. 2) opisuje co i jak.



#407 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 19 cze 2019 - 16:37

Nic tylko czekać.Dwie karkówki.Jedna obmyta z przypraw i zapakowana do kątnicy, druga w przyprawach i w pończosze,polędwica dla malżonki w kątnicy i z tylu górna zrazowa w pończosze.

Załączony plik  IMG_20190619_130958.jpg   31,53 KB   9 Ilość pobrań



#408 Mlex

Mlex

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 19 cze 2019 - 19:39



Nic tylko czekać.


A ile czasu planowo powinny jeszcze wisieć i dojrzewać?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

#409 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 19 cze 2019 - 20:18

Trudne pytania zadajesz. :D Myślę,że do utraty wagi ok.38-41%,ale i to nie jest wyznaczkiem końcowym.Moja dłoń podpowie mi kiedy będzie koniec.Jak ścisnę i będę uważał,że twardość jest odpowiednia to przerwę proces dojrzewania,ale i to nie będzie koniec bo jeszcze pokroję w kawałki zapakuję próżniowo i schowam  do chłodni na kilka miesięcy.Minimalny czas dla karkówki to 3x14 dni,dla polędwicy 3x7 a dla wołowiny nie wiem bo jeszcze z górnej zrazowej nie robiłem


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 cze 2019 - 20:22


#410 Mlex

Mlex

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 19 cze 2019 - 20:21

taki ze mnie typ
Prośba. Wrzuć proszę fotki jak będą gotowe do degustacji. Chociaż wzrokiem się najem

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#411 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10813 postów

Napisano 19 cze 2019 - 20:24

taki ze mnie typ
Prośba. Wrzuć proszę fotki jak będą gotowe do degustacji. Chociaż wzrokiem się najem

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Fotki będą,ale możesz sobie już obejrzeć poprzednie moje dokonania w tym temacie.  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych