Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędliny dojrzewajace i suszone


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
430 odpowiedzi w tym temacie

#421 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 18 sie 2019 - 08:14

 

to pokażę ostanią coppę kol.Abratka.On przygotował wg. moich wskazówek a u mnie dojrzewała

A jak długo dojrzewała?

 

Od 28 .06.2019.Była w jednej warstwie rajstopy. Mam jeszcze dwie ,ale one są w kątnicach i wolniej tracą na wadze.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 18 sie 2019 - 08:19


#422 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 sie 2019 - 11:53

.Była w jednej warstwie rajstopy. Mam jeszcze dwie ,ale one są w kątnicach i wolniej tracą na wadze.

 Możesz podać orientacyjną wagę wyjściową tych kawałków?

 

Była w jednej warstwie rajstopy

To jakieś totalne nieporozumienie.

Rajstopy do numeru 20 to tak, jakby ich nie było.

Najgrubsze, "100 den" mają gramaturę jak połowa przedwojennych, barchanowych.

Gdyby te przedwojenne zostały zastosowane, to co innego - jedna warstwa dałyby jakiś akceptowalny efekt  :laugh:



#423 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 18 sie 2019 - 12:12

 Możesz podać orientacyjną wagę wyjściową tych kawałków?

2,22 kg 

To jakieś totalne nieporozumienie.

Więcej nie było.Pisząc o rajstopie miałem na myśli specjalna siatkę do wędlin dojrzewajcąch a ta jest gęściejsza od damskich rajstop.



#424 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 sie 2019 - 12:14

2,22 kg 

To ładne kawałki

miałem na myśli specjalna siatkę do wędlin dojrzewajcąch a ta jest gęściejsza od damskich rajstop

:thumbsup:  



#425 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11122 postów

Napisano 18 sie 2019 - 12:18

Załączony plik  20190818_123747.jpg   103,36 KB   8 Ilość pobrań

 

A to na dzisiejszą kolacje.Od góry górna zrazowa i karkówka (4 warstwy osłonki).

 

 



#426 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13983 postów

Napisano 18 sie 2019 - 13:31

Uff .. Arkadiusz, uspokoiłeś mnie,tym wpisem o specjalistycznej siatce.👍👍👍

Już myślałem, że zdarłeś z kobieciny rajstopy i użyłeś do tak szlachetnego wyrobu.

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.
Do mięsa totalnie się nie nadają.

#427 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 18 sie 2019 - 13:38

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.
Do mięsa totalnie się nie nadają.


Nadają, nadają tylko muszą być znoszone

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Mlex edytował ten post 18 sie 2019 - 13:38


#428 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13983 postów

Napisano 18 sie 2019 - 13:49

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.
Do mięsa totalnie się nie nadają.

Nadają, nadają tylko muszą być znoszone

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Jeśli to nie żart, to poczytaj sobie z czego dziś Chińczycy robią rajstopy, a potem zalecają ich stosowanie.

Podpowiem...z odpadów i śmieci.

#429 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 849 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 18 sie 2019 - 17:57

Nic tylko czekać.Dwie karkówki.Jedna obmyta z przypraw i zapakowana do kątnicy, druga w przyprawach i w pończosze,polędwica dla malżonki w kątnicy i z tylu górna zrazowa w pończosze.

 

Trudne pytania zadajesz. Myślę,że do utraty wagi ok.38-41%,ale i to nie jest wyznaczkiem końcowym.Moja dłoń podpowie mi kiedy będzie koniec.Jak ścisnę i będę uważał,że twardość jest odpowiednia to przerwę proces dojrzewania,ale i to nie będzie koniec bo jeszcze pokroję w kawałki zapakuję próżniowo i schowam  do chłodni na kilka miesięcy.Minimalny czas dla karkówki to 3x14 dni,dla polędwicy 3x7 a dla wołowiny nie wiem bo jeszcze z górnej zrazowej nie robiłem - co znacza te 3x14 czy 3x7 ?? - i skad to pochodzi?

Od 28 .06.2019.Była w jednej warstwie rajstopy.

Pisząc o rajstopie miałem na myśli specjalna siatkę do wędlin dojrzewajcąch a ta jest gęściejsza od damskich rajstop.

to pokażę ostanią coppę kol.Abratka.On przygotował wg. moich wskazówek a u mnie dojrzewała

 

A to na dzisiejszą kolacje.Od góry górna zrazowa i karkówka (4 warstwy osłonki).

 

Wszystko znakomicie DOJRZALO - Zaszly znakomite procesy protelizy i lipolizy.

 

 

Warunki jak zwykle 12 C i 80 % wilgotności.Strata 35%.

W takich warunkach i w tak krotkim czasie nawet w jednej warstwie "rajstopy" nie powinno byc takiego spadku wagi. Czy czasami wskazniki Ci nie przeklamuja??

30c8ef7e1b427e9b367e445662588699.jpg



#430 Mlex

Mlex

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 18 sie 2019 - 18:00

@miro
Oczywiście, że to był żart

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Mlex edytował ten post 18 sie 2019 - 18:01


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#431 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13983 postów

Napisano 18 sie 2019 - 18:20

@miro
Oczywiście, że to był żart

Wysłane przy użyciu Tapatalka

To zmienia postać postu.

Użytkownik miro edytował ten post 18 sie 2019 - 18:22





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych