Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 2 Listopada 2019 A co to za wisiorek, ten długi Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 2 Listopada 2019 A co to za wisiorek, ten długi A to batonik pomiarowy przy fermentcji.Też go zjem . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 2 Listopada 2019 A co to za wisiorek, ten długi Spianiata Romana z dzika z dodatkiem mięsa wołowego i słoniny.Ph początkowe 5,6 Również trzymam kciuki za wyrób Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 2 Listopada 2019 Dzięki.Na razie idzie dobrze.Fermentacja przebiegła prawidłowo pH 4.97.Pleśń jak widać.Pozostało jeszcze prasowanie i nic tylko czekać na efekt końcowy. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 2 Listopada 2019 efekt końcowy. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) Mam mały dylemat.Kolor mojej pleśni na salami z dzika nie jest czysto biały.Jest szaro zielonkawa.Zmyć,zostawić,czy wyrzucić.Merytoryczne doradztwo mile widziane.Mam opinię zewnętrzną,ale jestem ciekaw Waszej.Osoby mniej doświadczone też mogą wyrazić swoje zdanie.Miłej i merytorycznej zabawy. Edytowane 27 Listopada 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 28 Listopada 2019 Podbijam temat.Nie ma chętnych wypowiedzieć swoje zdanie ?.Proszę się nie bać ja nie gryzę. . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 28 Listopada 2019 Podbijam temat.Nie ma chętnych wypowiedzieć swoje zdanie ?.Proszę się nie bać ja nie gryzę. . Ale czasami zachowujesz się niegrzecznie i tłumaczenie ...bo ja taki jestem... nie zawsze w społeczności wystarcza. Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ale czasami zachowujesz się niegrzecznie i tłumaczenie ...bo ja taki jestem... nie zawsze w społeczności wystarcza. Piszę wprost to co myślę.Może się to wielu nie podobać ,ale nienawidzę obłudy i wychodzę z założenia jaka Kuba Bogu.................Ale wróćmy do tematu.Może coś w temacie napiszesz.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Hmmm - zabrzmialo ciekawie wiec "ryzyk - fizyk" Mam opinię zewnętrzną,ale jestem ciekaw Waszej to znaczy ze nie wierzysz tej opinii i raczej nie bedziesz wierzyl mojej ale moze przyda sie to kiedys komus innemu -Moim zdaniem - Pozostawic bez ruszania. Przy tym ciezarze i uksztaltowaniu -waga koncowek moze spowodowac pod wplywem grawitacji pekniecia farszu na przegieciu w czasie manipulacji. Ponadto to co widoczne zwlaszcza na pierwszym zdjeciu to zbyt dobre warunki dla rozwoju plesni bo wyglada na "welnista" (jak "kozuszek" w wielu miejscach). Ta zmiana koloru moze miec powod w jednej z dwoch opcji _pierwsza i bardziej prawdopodobna moim zdaniem - to w wyniku mocnego i szybkiego rozwoju zaczela tworzyc zarodniki. (mloda plesn jest biala, natomiast w wyniku "kwitniecia" przybierac moze kolor zarodnikow, - kremowy,szary, zielonkawa, niebieskawa). W miare zmiejszania sie wilgotnosci (i oslonki jak rowniez wewnatrz komory) zarodniki i cale strzepki/konidia beda zasychac i pojawi sie mocno kremowy do bezowego kolor jakby proszku/maczystego nalotu. Opcja druga (mniej prawdopodobna)- plesnia powstala w wyniku "pojscia na zywiol" a nie szczepienia startrem wiec moglo dojsc do pojscia na zywiol z plesniami i mogla pojawic sie plesn inna niz zakladana P. nalgiovense. (np poprzez uchylone drzwi do dojrzewalni). Tutaj jednak tez ja osobicie nie robilbym nic - jesli ta zielonkawa pojawila sie to znaczy ze jest mocniejsza jeszcze niz P. nalviogense a to stworzy problem w przyszlosci. W tym przypadku - jesli nie ma zadnych "kieszeni powietrznych" pod oslonka to ona rozwijac sie bedzie tylko na powierzchni oslonki. Farsz jest bezpieczny bo "korzonki" plesni nie sa w stanie przejsc przez oslonke i rozwijac sie w farszy (zreszta brak tlenu). Dodatkowo oslonka tworzy nieprzepuszczalna bariere dla mycotoxyn wiec tez nie nalezy sie tego obawiac. (jesli @Maciekzbrzegu tu zajrzy to bedzie mial juz jeden znakomity powod dlaczego nalezy stosowac oslonki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/page-3#entry647395). Jakby nie bylo to w obu przypadkach nalezaloby rozwarzyc zmiany parametrow dojrzewania i wietrzenia , a na przyszlosc szczepienie kazdego kawalka plesnia. Ale to tylko opinia a nie zalecenie.I jeszcze jedna mala uwaga - ja uzywam amerykanskiej klawiatury, nie mam polskich znakow wiec nalezy wziasc poprawke na to tez podczas czytania (postow i dowcipow).. Edytowane 28 Listopada 2019 przez StefanS Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Zajrzałem przeczytałem. Abstrahując od salami Arkadiusza. Mamy juz jeden powód.???? Ale czuję jeszcze niedosyt Edytowane 28 Listopada 2019 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) to znaczy ze nie wierzysz tej opinii i raczej nie bedziesz wierzyl mojej ale moze przyda sie to kiedys komus innemu - Wierzę w tą opinię co mam jak i wierzę w Twoją bo obydwie pokrywają się z moją żeby nic nie robić i tak zostawić jak jest.Ta pierwsza jest od Redzeda i w zasadzie taka jak Twoja .Ja już w zasadzie nie szczepię swoich wyrobów bo szczepią się same.Ta salami po powieszeniu do komory zaszczepiła się czysto białą pleśnią.Po tygodniu postanowiłem ją docisnąć dla pozbycia się powietrza.Nie wiem jaki to miało wpływ (może zmiana warunków tlenowych i wilgotnościowych pod przykryciem) .Umieściłem ją miedzy dwoma blachami z kuchni gazowej i docisnąłem płytą granitową, ale po zdjęciu obciążenia po 72 h pleśń zmieniła kolor na szarozielony.Z tego co się orientuję i co mi napisał Redzed to pleśń P.nolgiovense może przybierać kolor od białego do szarego i szarozielonego.Nawet kiedyś pokazał na stronie salami włoskie z szarozieloną pleśnią.Oczywiście ,że nie mam zamiaru z tym nic robić tym bardziej , że salami jest w kątnicy wołowej i pleśń nie przejdzie do środka co podkreślił Stefan i ja też zawsze powtarzam żeby stosować odpowiednie osłonki.Zamieściłem tą salami na stronie dla pokazania dwóch rzeczy.Po pierwsze,że pleśń ,nie zawsze musi być biała i żeby nie być gołosłownym poprosiłem też o opinię innych uczestników a po drugie ,żeby stosować odpowiednie osłonki.Myślę ,że przyda się ten praktyczny pokaz jak i merytoryczna dyskusja bez osobistych wyciek dla innych uczestników naszego forum.Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie.PozdrawiamP.SMan nadzieję ,że na przyszłość nawet jak będziemy się różnić to postaramy się to robić pięknie Edytowane 28 Listopada 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Na ile mm grubości masz ustawioną ma-gę do krojenia coppy? Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Między 0 a 1.Plasterki mają być przezroczyste.Musisz metodą prób i błędów to wyczuć.Za grube będą się ciągnąć Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 7 Grudnia 2019 oki Na razie moja druga coppa ma 31% od 27.X. Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Na razie moja druga coppa ma 31% od 27.X. Nie za szybko taki spadek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Nie za szybko taki spadek ?Możliwe, ale tak to w mojej witrynie jest.Esco pokazuje 76-86%, czasami 88%, temp. +/- 12st.C Edytowane 7 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Culatello pokrojone 18.01,2019 i zapakowane próżniowo.W sumie razem z dojrzewaniem ma ponad 2 lata.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=621141 Edytowane 14 Lutego 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) W sumie razem z dojrzewaniem ma ponad 2 lata. Jaką masz ostateczną stratę wagi?Po takim czasie wiązania kolagenowe powięzi są praktycznie rozpuszczone i wędlina pięknie rozpływa się w ustach. Edytowane 14 Lutego 2020 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 14 Lutego 2020 Ja bym takich starych wędlin nie jadł Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 14 Lutego 2020 ma ponad 2 lata Arku - to nie ma świeżego ?- nie jedz tego bo jeszcze się zatrujesz - szkoda by Cie było . Ale kolor ładny ........ Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Jaką masz ostateczną stratę wagi? Strata była ok.40% ,ale dokładnie nie pamiętam.Przy 38% pokryłem sugma i dalsza strata była już minimalna. Arku - to nie ma świeżego ?- nie jedz tego bo jeszcze się zatrujesz - szkoda by Cie było . Ale kolor ładny ........ Świeżego brak. Ja bym takich starych wędlin nie jadł Ja też dlatego najpierw dam Bożence.Jak przeżyje to i ja spróbuję. Edytowane 14 Lutego 2020 przez EAnna Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 14 Lutego 2020 najpierw dam Bożence.Jak przeżyje to i ja spróbuję. Super na walentynki. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 14 Lutego 2020 Arkadiusz, kilka krotnie trzymałem tak też wędliny,moje były jak na Mój gust nie jadalne,chodziarz wyglądały dobrze ale może twoje będą super Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 14 Lutego 2020 Arkadiusz, kilka krotnie trzymałem tak też wędliny,moje były jak na Mój gust nie jadalne,chodziarz wyglądały dobrze ale może twoje będą super Z tego co się orientuję Ty masz inną technologię wytwarzania wędlin surowych.Nie wiem jak je przechowujesz i w jakich warunkach.Jak wiadomo diabeł zawsze tkwi w szczegółach.Moje są jak najbardziej jadalne choć fanem akurat tego wyrobu nie jestem.Wolę coppę albo salami. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi