miro Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Cześć.Zamieszczam tu przepis dla osób które nie mają zielonego pojęcia o tym co chcą zrobić, a mimo tego mają ochotę spróbować.Nazwałem go dla początkującej Zosi, ale początkujący Adaś też da radę.I jak to na początku zaznaczam, nie stresuj się .... bo nie ma czym .... robimy tylko kiełbasę. Tym razem zrobimy białą kiełbasę, na samej soli, czyli tradycyjną kiełbasę białą.Taka kiełbasa to doskonały dodatek do żurku, co nie znaczy że nie można jej zjeść po pogrzaniu, upieczeniu czy z grilla. No to zaczynamy, a wszystko w Twoich rękach, ale całość na luziku ..... Skład podobny jak przy kiełbasie parzonej, czyli:Kupujemy w sklepie łopatkę załóżmy 1 kg.Do tego dokupujemy z 1 kg boczku świeżego bez skóry.I teraz z łopatki wykrój jak tylko potrafisz mięso bez tłuszczu i ścięgien.To co wykroisz czyli samo czyste mięso pokrój w grubsze kawałki, takie które przełknie maszynka do mięsa.Wykrojone chude mięso zmiel na maszynce używając sitka 13-16 mm. Resztę która powstała z wykrawania łopatki oraz boczek zmiel na sitku o oczkach 8-10 mm.Mięsa nie peklujemy więc od razu możemy je przyprawić. Doprawisz albo z receptury, albo wg własnego uznania, (podobnie jak przy mięsie na mielone).Ja doprawiłbym pieprzem, czosnkiem świeżym, majerankiem lub natką pietruszki.Jeśli chodzi o ilość soli to proponuję dodać 2- 2,3 dkg na kilogram farszu.Do farszu należy też dodać ok. 10% wody.Jak doprawisz, to teraz masz jazdę..... mieszamy, mieszamy i mieszamy, aż mięso będzie jak ciasto kleiste i będzie przylegało do ręki.Jak przeskoczysz mieszanie nadziewasz w jelita.Najlepsze są cienkie jelita wieprzowe o kalibrze 26/28 lub 28/30.Na kg farszu potrzebujesz ok. 1,5 m jelit.Nadziewasz ..... maszynką z lejkiem lub nadziewarką.Będą jak zwykle schody, ale co tam ...dasz radę ! ( Znowu się powtarzam, ale taka jest prawda)------------------------------------------Jak nadziewać w jelita ? Przede wszystkim jelita trzeba dobrze wymoczyć, aby odzyskały swoją elastyczność.Zakupione jelita zalewamy wodą z kranu, moczymy 1h, a po ok. godzinie wylewamy wodę, wypłukujemy sól i nalewamy świeżą wodę z kranu.Moczymy jakieś 4-5h, im więcej tym lepiej.Cały pęczek jelit to parę lub parenaście kawałków jelita.Łapiemy za pierwszy znaleziony koniec jelita i delikatnie wyciągamy z całości plątaniny. Namoczone, zdobyczne jelito nakładamy na lejek i zostawiamy 5-6 cm jelita przed lejkiem.Puszczamy farszu przez lejek i czekamy aż pozostawiony kawałek przed lejkiem napełni się farszem.Jak się napełni chwytamy jelito z farszem palcami, ściskamy i wyciskamy farsz z jelita.Pozostanie odcinek jelita bez farszu i jelito z farszem. Związujemy jelito bez farszu na zwykły supeł i to jest nasz początek kiełbasy, związujemy tak aby do jelita z farszem nie dostało się powietrze.Teraz możemy nadziewać dalej nasze jelito.Tylko proszę spokojnie, bez nerwów i z wyczuciem ..... kobieta da sobie z tym radę .... wyczucie ma. ------------------------------------------ Jak uda Ci się nadziać farsz w jelita trzeba zrobić kawałki czyli tzw. pętka kiełbasy. Jak to zrobić ?Odmierz odpowiedni dla Ciebie kawałek nadzianego farszem jelita, ściśnij palcami ( kciuk + palec wskazujący) i przekręć parę razy w prawo.Teraz odmierz kolejny kawałek, ściśnij palcami i przekręć w lewo i tak każdy kolejny kawałek kiełbasy, jeden w prawo a następny w lewo.Czemu tak ?To spróbuj kolejne kawałki przekręcać w tą samą stronę ....... to dowiesz się czemu ... Jak już nadziejesz w te cholerne jelita i zrobisz pętka kiełbasy pozostaje Ci sparzyć kiełbasę. (Wiem powtarzam się, ale tak już będzie, bo technologia jest podobna)Tak więc nagrzewasz wodę w garnku do ok. 75C, wkładasz kiełbasę i parzysz 20-30 min utrzymując około !!! około powtarzam 75 C.Po sparzeniu odlewasz gorącą wodę, przepłukujesz krótko letnią wodą i niech sobie kiełbaska stygnie w garnku.Jak ostygnie możesz zamrozić, dać do lodówki lub po prostu jak zwykłą kiełbasę ze sklepu zagrzać. Daj znać czy było to aż tak trudne, czy jednak ...... proste. I smacznego życzę !! Edytowane 23 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Listopada 2013 dzięki Miro za sprowadzenie tematu z "wyżyn technologii" na ziemię. Przecieć nasze mamy, babcie i dziadkowie robili pyszne wyroby bez dostępu u do internetu.Powyższe nie oznaczcza, że nie cenię sobie uwag obecnych na Forum fachowców. Czztam i przemyślam. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2013 Miro ja tylko grzecznie pytam. Ta kiełbaska bez kleju? Ani wołowinki? ani goloneczki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Michał nie musisz grzecznie pytać, może pytać zawsze. Mięso z łopatki ma w sobie tak wiele kleju, że wołowina, czy mięso z golonki jest zbyteczne. Edytowane 22 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2013 Mirek pięknie ładnie tylko jak ma być biała jak w nazwie tematu to peklowanie zmień na solenie bo do kiełbasy białej nie używamy peklosoli Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2013 Kurna oślepłem .... gdzie jest błąd ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2013 Ja nie widzę ilości soli... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2013 a końcówkę przepisu opatrz np. " a jak już zrobiłaś tą pierwszą dla Zosi to przejdź na poziom wyżej i zrób z : http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa i będzie wilk syty i owca cała Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2013 Ja nie widzę ilości soli... Dziękuję Anno, gdzieś mi umknęło.Poprawiłem, sprawdź czy jest OK. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trurl Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2013 A ja zrobiłem Miałem wprawdzie za mało boczku ale dało radę i kiełbasa nie była "gumowa"Do "zlepienia" dodałem trochę golonki a zamiast pieprzu, za którym nie przepadam dodałem swoich indyjskich masali.Kiełbacha - normalnie miód z boczkiem Przekroju nie mam bo część zamroziłem a część zjadłem i zapomniałem o zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Listopada 2013 Brak boczku widać, ale nie w tym rzecz, następnym razem poprawisz.Czy to Twoja pierwsza kiełbasa ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trurl Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Listopada 2013 Tak, pierwsza. I cokolwiek jest nie tak, to i tak jestem dumny A w smaku naprawdę super, bo przyprawiłem tak jak lubię, a tego ze świecą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Listopada 2013 A tak z ręką na sercu stopień trudności możesz określić ..... dla mojej ciekawości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trurl Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Listopada 2013 Powiem, że banalnie proste poza flakiem, który mnie wk.... do łez.Ale mieszkam we Lwowie i kupuję to co jest a nie to co mogę znaleźć w PL.Poza tym to brak wprawy w wojowaniu Następnym razem zamówię sobie kichę u Ciebie w sklepie, bo przyznam, że ta, którą mam jest do bani; jakaś twardai ogólnie irytująca. Najbardziej cieszy mnie swoboda przyprawiania.Uwielbiam azjatycką kuchnię a w Polsce łatwiej w totka trafić niż znaleźć kiełbasę czy szynkę przyprawioną tak jak chciałbym;tzn. bardzo ostrą a bez pieprzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2013 Tym stwierdzeniem że było banalnie prosto strasznie poprawiłeś mi humor na dzisiejszy wieczór. Było warto pisać.....mimo wszystko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Listopada 2013 Mimo wszystko nadal liczę na przepis na krakowską. Fibrus już mam. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Stycznia 2014 no i gitara teraz już tylko lepiej będzie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dzięki Miro! Strasznie miło jest czytać takie wpisy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Degustacja była? bo nie piszesz. Ja za białą to bym się dał na sucho ogolić Jeszcze jak ma odpowiednio dużo czosnku ummm Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiedzma Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Miro przepraszam że nie pochwalilłam się swoimi wyrobami z przepisów dla ZOSI ale zazwyczaj moje małe sępy stoją w kucni i czekają aż wystygnie Kiełbasa zarówno biała jak i normalna na stałe znalazły swoje miejsce w mojej lodówce NAPRAWDĘ DZIĘKUJĘ za dar przekazywania wiedzy i czas poświęcony na zapisanie przepisu językiem prostym i zrozumiałym raz jeszcze wiekie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak tak czytam ten temat, to dochodzę do wniosku, że nasz Kolega wynalazł zupełnie inne i nieznane do tej pory technologie produkcji wędlin. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak tak czytam ten temat, to dochodzę do wniosku, że nasz Kolega wynalazł zupełnie inne i nieznane do tej pory technologie produkcji wędlin. Ja nie czytam, bo myślałem,że tylko zosie czytają, a czytam, że Ty czytasz, więc może kiedyś też przeczytam, bez zapamiętywania treści i przesłań. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.