Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wariacje na temat ziemniaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lis 2013 - 08:53

Spis treści

 

Ziemniaczane koszyczki

 

Roladki z ziemniaków


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:28


#2 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lis 2013 - 09:53

Ziemniaczane koszyczki

Przepis ze strony prześlij przepis

http://www.przyslijp...em-i-lososiem-3

 

 

4 duże ziemniaki

4 łyżki tartego sera parmezan jest najlepszy

2 żółtka

2 pęczki szpinaku można użyć mrożony w listkach

100 g sera ricotta

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

ok. 100 g łososia wędzonego

 sól i pieprz do smaku

1 cebula

 

 

Ziemniaki potrzeć na grubej tarce odcisnąć nadmiar wody dodać tarty ser i żółtka  posolić popieprzyć Wszystko dokładnie wymieszać Wkładamy do foremek do muffin wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą  formując koszyczki  pieczemy około 15 min w piekarniku nagrzanym do 200C Mają się zarumienić

Farsz

Robię taki sam jak na pierogi ze szpinakiem i ricottą

Cebulę podsmażam na maśle dodaję czosnek , pokrojony szpinak ser ricotta i chwilę podsmażam  doprawiam solą , pieprzem i gałką muszkatołową Szpinak i gałka muszkatołowa bardzo do siebie pasują

Można szpinak zastąpić pieczarkami

Upieczone koszyczki wypełniamy farszem z płata łososia robimy róże , dekorujemy listkami szpinaku bądź listkami pietruszki ze szczypiorku  , pora lub z łodyżek pietruszki robimy uchwyty Załączony plik  IMG_5650.JPG   57,56 KB   1 Ilość pobrań

Możemy serwować na zimno bądź na ciepło podgrzane w piekarniku lub mikrofali Podgrzany łosoś traci kolor Danie startowe bądź przystawka



#3 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lis 2013 - 10:34

Roladki z ziemniaków

 

By ziemniak nie był nudny

1 paczka wafli andruty

1 kg ziemniaków

40 dkg pieczarek

20dkg sera żółtego

3 łyżki masła

około pół szklanki mleka zależy od wilgotności ziemniaków

2 cebule

sól , pieprz

olej

jajko

bułka tarta

Ziemniaki ugotować odcedzić ,ubić z mlekiem masłem czyli robimy piure ziemniaczane

Pieczarki przesmażamy z cebulą Ser trzemy na tarce

Rozkładamy wafle Gorące ziemniaki rozsmarujemy na waflach (ziemniaki muszą być gorące by wafle nam zmiękły ) następna warstwa to pieczarki kolejna potarty ser żółty można dodać pokrojoną natkę pietruszki Kiedy wafle namiękną zwijamy w rulon zostawiamy na kilka minut Wystudzone roladki lepiej się kroją Kroimy po skosie panierujemy w jajku bułce następnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanym olejuZałączony plik  IMG_5662.JPG   33,94 KB   1 Ilość pobrań

Ziemniaczki są pyszne mogą być jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie z surówką

Załączone pliki



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 lis 2013 - 10:36

Renesi miej ty dziewczyno litosc nade mna. Umnie wieczor a glodna sie zaraz zrobie, tak pysznie to wyglada  :clap:



#5 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lis 2013 - 10:44

Ani tylko mnie do sądu nie podaj za nadwagę :D Sąsiad mój chce to uczynić oczywiście w żartach mówi że zapach z mojej kuchni go prześladują w ogródku i przed domem



#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 lis 2013 - 10:49

JA jemu sie nie dziwie pewnie i tak jego czestujesz znajac polska goscinnosc :D

Mojej sasiadki corka jak byla w ciazy to raz zapukala do mnie i od drzwi powiedziala zebym jej nie odmowila, ale zapach ja do mnie sprowadzil .Smiechu pozniej bylo co niemiara z sasiadka, bo zamiast do niej do mnie na obiad weszla jej corka :D



#7 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1886 postów

Napisano 11 lis 2013 - 11:18

renesi przepis na te ''wafelkowe krokieciki '' kusi ... oj kusi :D

dodałabym jeszcze trochę natki pietruszki do środka .. bo bardzo ją lubię

czy te wafle nie smarujemy niczym na wierzchu? dla zrumienienia się

za ten przepis masz u mnie szóstkę :clap:



#8 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lis 2013 - 11:23

Obiadami go nie częstuję ale by go obłaskawić dostaje czasem wędlinki zawsze w tedy mówi ,,it is delicious ,,



Dodano: 11 listopad 2013 - 11:20

Aniu 27 i ja daję natkę pietruszki jak nie zapomnę Roladki smażymy na patelni tak jak schabowe



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 lis 2013 - 12:14

Annam u ciebie wieczor  a u mnie niby poludnie a ja jeszcze bez sniadania! a tu takie same smakolyki :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 11 lis 2013 - 13:15

Świetny przepis! Muszę go wypróbować.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych