kostek61 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Adek super wyroby a i żurek niczego sobie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2013 żurek niczego sobie Kostek nie niczego sobie tylko smaczniasty bardzo Polecam Tobie do zrobienia, nawet jakbyś białej i jajka do tego nie miał, ważna jest wędzonka podsmażona z cebulką i czosnkiem no i dobry zakwasik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Adek super wyroby a i żurek niczego sobie Dziękuję Jacek a Twoja Krakowska reweeeeeeeelacja nie mogę tylko odżałować , że jej nie podpiekłem ale nie odpuszczę kiełbaska jest już na stałe w moim notesie . A żurek to tak jak pisze Zbójaszek niebo w gębie już myślę o następnym na świeżutkich wędzonkach które w piątek będą Nie sztuka chwalić się tylko tym co wyszło wstawiam fotkę nieszczęsnej szynkowej ( osłonka białkowa 100 mm ściągnięta ) . Tylko jest jeden problem kurcze ona miała być do bigosu a schodzi z lodówki masakrycznie szybko nie czekając na kapustę . Pizza , zapiekanki i na chlebek i znika w oczach wyglądu nie ma ale smakuje super . Też jej nie odpuszczę podejdę do niej następnym razem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Polecam Tobie do zrobienia Robię Wojtku systematycznie od wielu lat Adek cieszę się że Ci smakuje,podpieczona i podsuszona będzie jeszcze lepsza. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Miała być podpiekana ale Ksawery utrudnił . Na działce byłem samochodem to czytać na rozgrzewkę nie mogłem zresztą jak wędzę to nie czytam co innego po dlatego przemarzłem i zwijałem się do domu migusiem . ważna jest wędzonka podsmażona z cebulką i czosnkiem no i dobry zakwasik To prawda i ten chrzanik do smaku robi robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Marca 2018 Dałbym 2 dkg na kg żeberek, dobrze natrzeć i do pojemnika.Każdy dzień wymasować ręcznie mięsko w sokach które ewentualnie odda, moczyć dla odsolenia, nie ma potrzeby. Czy tak będzie dobrze? Zrobiłem mieszankę soli z saletrą (100 g soli i 3 g saletry) i natarłem tą mieszanką w żeberka, w ilości 20 g/kg, a następnie zapakowałem to próżniowo. Wędził będę we wtorek. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Zrobiłem mieszankę soli z saletrą (100 g soli i 3 g saletry) i natarłem tą mieszanką w żeberka, w ilości 20 g/kg, a następnie zapakowałem to próżniowo. Zrobiłeś źle. Czemu peklujesz solą i saletrą a nie peklosolą?.Saletra potrzebuje dwóch dni na start to peklowanie w tym wypadku będzie tylko jednodniowe. Peklosól startuje od razu.Jeśli już saletra i sól to do wyrobów długo dojrzewających.Po drugie saletry trzeba sześciokrotnie więcej niż nitrytu żeby zapeklować mięso.Co do dawki soli to zależy od progu słoności.. Edytowane 21 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Zrobiłeś źle. Czemu peklujesz solą i saletrą a nie peklosolą?.No tak zrobiłem, bo nie miałem peklosoli. Te żeberka będą wędzone dopiero we wtorek, to jeszcze ponad pięć dni. .Po drugie saletry trzeba sześciokrotnie więcej niż nitrytu żeby zapeklować mięso.No zrobiłem taką mieszankę soli z saletrą jak mi sam pisałeś (3-4 g saletry na 100 g soli).Na opakowaniu saletry było napisane, że daje się ją w ilości 0.4 g/kg miesa, to tutaj wyjdzie chyba więcej?To co mam to rozpakować, umyć i dać peklosól, czy do wtorku się upeklują? Edytowane 21 Marca 2018 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) No zrobiłem taką mieszankę soli z saletrą jak mi sam pisałeś (3-4 g saletry na 100 g soli). Mieszanka jest dobra tylko tak jak napisałem potrzeba 2 dni na start i obecnie nie używa się saletry do takiego peklowania.Zostaw do wtorku się zapekluje. Na drugi raz używaj peklosoli. Edytowane 21 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Marca 2018 Na drugi raz używaj peklosoli. No ja wiem, ale nie miałem peklo, a miałem sól i saletrę. Nie chciało mi się jechać do sklepu po peklo to zrobiłem tak. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) No ja wiem, ale nie miałem peklo, a miałem sól i saletrę. Nie chciało mi się jechać do sklepu po peklo to zrobiłem tak. Jak możesz to to rozpakuj bo saletra potrzebuje tlenu do peklowania.Niech się peklują bez worka. Edytowane 21 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Marca 2018 Jak możesz to to rozpakuj bo saletra potrzebuje tlenu do peklowania.Niech się peklują bez worka. Rozumiem, tak zrobię. Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.