Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie i mielenie na kiełbasę co i kiedy ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 cyganero

cyganero

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 lis 2013 - 14:18

Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam  wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ??

 

I czy mogę peklować zmielone mięso czy kroić w kostkę peklować i dopiero przed napychaniem w jelita mielić na odpowiednie oczka ??

 

Bardzo prosze o odpowiedz

 

Pozdrawiam ....

 

Cygan



#2 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1588 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 13 lis 2013 - 14:22

Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam  wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ??

Ja każdą klasę pekluje osobno, jak zmieszasz razem to jak potem ogarniesz który kawałek na jakim sitku zmielić :) Pekluj mięso na kiełbasy osobno z zachowaniem klas przed mieleniem, peklowanie suche czas zwykle 24h. 



#3 cyganero

cyganero

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 13 lis 2013 - 14:43

A czy są przeciwskazania żeby najpierw zmielić i wszystko zmieszać razem dodać peklosól i już zmielone peklować czy to nie da rady ?

 

Pytam bo nie musiałbym 3 pojemników trzymać w lodówce tylko jeden większy na cały surowiec??



#4 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 13 lis 2013 - 15:17

włóż wszystko w jeden pojemnik, ale poszczególne klasy oddziel folią,

pekluj w kawałkach o boku około 4cm przez 48h,

nie śpiesz się,

zmiel dopiero przed nadziewaniem - będziesz miał bardziej trwałą kielbasę



#5 Bandolini

Bandolini

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 358 postów
  • Miejscowośćnie za duża, nie za mała a w sam raz by cieszyć się życiem, wśród śpiewu ptaków. Bo tu i trawa zieleńsza i kwiaty bardziej pachnące a i słońce bardziej świeci.

  • Mój kącik kuchenny

Napisano 13 lis 2013 - 15:37

Ja wkladam pokrojone i zapeklowane mięso do dużych, atestowanych worków spożywczych, każdą klasę osobno. Miejsca zajmuje mało, dodatkowo można w worku masować mięso. Czas w lodówce 2-3 dni.



#6 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lis 2013 - 16:53

A czy są przeciwskazania żeby najpierw zmielić i wszystko zmieszać razem dodać peklosól i już zmielone peklować czy to nie da rady ?  

 

Można kilka razy tak robiłem i nie zauważyłem różnicy. 



#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 13 lis 2013 - 16:58

Można kilka razy tak robiłem i nie zauważyłem różnicy. 

 

Mięso do peklowania  kroi się  na kawałki 4x4.Po 48- 72 h mieli się i dodaje przyprawy.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2013 - 16:58


#8 Jan30

Jan30

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 181 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lis 2013 - 17:03

Mięso do peklowania  kroi się  na kawałki 4x4.Po 48- 72 h mieli się i dodaje przyprawy.

 

Można zmieli i zapeklować ,mięso jest wtedy  równo wybarwione,



#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 13 lis 2013 - 17:06

Można zmieli i zapeklować ,mięso jest wtedy  równo wybarwione,

 

Nie napiszę ,że nie można bo każdy robi jak uważa ,ale ze wzgledu na zakażenie bakteriologiczne mięso do peklowania nie powinno być za bardzo rozdrobnione bo można zakazić wiekszą powierzchnię .Jesli chcesz przyspieszyć peklowanie to możesz mięso rozdrobnić ,ale nie ma to nic wspólnego z wybarwieniem


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 13 lis 2013 - 17:20


#10 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 20 lis 2013 - 22:47

Mam pytanie skoro tu jesteście.Ale na inny temat.Czy mięso na kiełbasy,które jest peklowane w małych kawałkach mielimy  bez płukania czy należy je przepłukać.



#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 20 lis 2013 - 22:49

viva , mięsa peklowane na sucho z przeznaczeniem na kiełbasę nie płuczemy.

\

Mam pytanie skoro tu jesteście.Ale na inny temat.

PS Dobrze jednak zadawać pytania w wątkach merytorycznie związanych z pytaniem - dlatego jutro te posty do kosza powędrują .


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 lis 2013 - 22:51


#12 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 20 lis 2013 - 22:54

Wielkie dzięki.Dziś popełniłam wielki zakup.Szarpak i sitka 10 i 13.Będę czynić kiełbaskę wg przepisu Hanusi.Pozdrawiam.



#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 20 lis 2013 - 23:00

Olgo chyba źle kolega zapytał, mało precyzyjnie.

Chyba chodziło mu o to czy mięso po zakupie płuczemy.

 

Jak dla mnie każde mięso po zakupie należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

 

 



#14 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 20 lis 2013 - 23:07

Czy mięso na kiełbasy,które jest peklowane w małych kawałkach mielimy bez płukania czy należy je przepłukać.

miro , napisane jest czy mięso ,które jest peklowane mielimy ..... czyli wg mnie chodzi o płukanie po peklowaniu przed mieleniem .

 

PS viva to koleżanka :D


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 lis 2013 - 23:10


#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 20 lis 2013 - 23:11

Może sam da odpowiedź czy chodzi o mięso przed, czy po peklowaniu.

Napisał tak, ze ty odebrałaś po, a ja przed.

Enigma. Olgo.  :)


Użytkownik miro edytował ten post 20 lis 2013 - 23:13


#16 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 20 lis 2013 - 23:12

chudziak to Olga... :rolleyes:



#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 20 lis 2013 - 23:13

A poprawiłem  :)



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 lis 2013 - 23:13

Viva potwierdzam słowa Koleżanki Chudziak - mięsa pokrojonego, peklowanego nie płuczemy przed mieleniem. Płukanie takiego mięsa rozregulowałoby całkowicie jego słoność.



#19 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 20 lis 2013 - 23:33

Bardzo dzięki. :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 21 lis 2013 - 09:45

Witam. Kiełbasę będę robić w/g przepisu Halusi.Nie Hanusi .Przepraszam za błąd. :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych