Skocz do zawartości

Peklowanie i mielenie na kiełbasę co i kiedy ?


cyganero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam  wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ??

 

I czy mogę peklować zmielone mięso czy kroić w kostkę peklować i dopiero przed napychaniem w jelita mielić na odpowiednie oczka ??

 

Bardzo prosze o odpowiedz

 

Pozdrawiam ....

 

Cygan

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam  wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ??

Ja każdą klasę pekluje osobno, jak zmieszasz razem to jak potem ogarniesz który kawałek na jakim sitku zmielić :) Pekluj mięso na kiełbasy osobno z zachowaniem klas przed mieleniem, peklowanie suche czas zwykle 24h. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

włóż wszystko w jeden pojemnik, ale poszczególne klasy oddziel folią,

pekluj w kawałkach o boku około 4cm przez 48h,

nie śpiesz się,

zmiel dopiero przed nadziewaniem - będziesz miał bardziej trwałą kielbasę

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wkladam pokrojone i zapeklowane mięso do dużych, atestowanych worków spożywczych, każdą klasę osobno. Miejsca zajmuje mało, dodatkowo można w worku masować mięso. Czas w lodówce 2-3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można kilka razy tak robiłem i nie zauważyłem różnicy. 

 

Mięso do peklowania  kroi się  na kawałki 4x4.Po 48- 72 h mieli się i dodaje przyprawy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można zmieli i zapeklować ,mięso jest wtedy  równo wybarwione,

 

Nie napiszę ,że nie można bo każdy robi jak uważa ,ale ze wzgledu na zakażenie bakteriologiczne mięso do peklowania nie powinno być za bardzo rozdrobnione bo można zakazić wiekszą powierzchnię .Jesli chcesz przyspieszyć peklowanie to możesz mięso rozdrobnić ,ale nie ma to nic wspólnego z wybarwieniem

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

viva , mięsa peklowane na sucho z przeznaczeniem na kiełbasę nie płuczemy.

\

 

Mam pytanie skoro tu jesteście.Ale na inny temat.

PS Dobrze jednak zadawać pytania w wątkach merytorycznie związanych z pytaniem - dlatego jutro te posty do kosza powędrują .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olgo chyba źle kolega zapytał, mało precyzyjnie.

Chyba chodziło mu o to czy mięso po zakupie płuczemy.

 

Jak dla mnie każde mięso po zakupie należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso na kiełbasy,które jest peklowane w małych kawałkach mielimy bez płukania czy należy je przepłukać.

miro , napisane jest czy mięso ,które jest peklowane mielimy ..... czyli wg mnie chodzi o płukanie po peklowaniu przed mieleniem .

 

PS viva to koleżanka :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może sam da odpowiedź czy chodzi o mięso przed, czy po peklowaniu.

Napisał tak, ze ty odebrałaś po, a ja przed.

Enigma. Olgo.  :)

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Viva potwierdzam słowa Koleżanki Chudziak - mięsa pokrojonego, peklowanego nie płuczemy przed mieleniem. Płukanie takiego mięsa rozregulowałoby całkowicie jego słoność.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej. wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbase, indyk i wieprzowina. po kilku godzinach indyk zrobił się szary ale tylko na powierzchni, wczoraj po przemieszaniu, dzisiaj cały szary, czy to normalne? nie śmierdzi i się jakoś bardziej klei niż jak był świeży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.