cyganero Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2013 Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ?? I czy mogę peklować zmielone mięso czy kroić w kostkę peklować i dopiero przed napychaniem w jelita mielić na odpowiednie oczka ?? Bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam .... Cygan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2013 Witam czy jak chce zrobić kiełbasę gdzie mam wieprzowine 1,2,3 klasy i wołowine to musze je peklować osobno ?? jesli tak to dlaczego ?? Ja każdą klasę pekluje osobno, jak zmieszasz razem to jak potem ogarniesz który kawałek na jakim sitku zmielić Pekluj mięso na kiełbasy osobno z zachowaniem klas przed mieleniem, peklowanie suche czas zwykle 24h. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganero Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2013 A czy są przeciwskazania żeby najpierw zmielić i wszystko zmieszać razem dodać peklosól i już zmielone peklować czy to nie da rady ? Pytam bo nie musiałbym 3 pojemników trzymać w lodówce tylko jeden większy na cały surowiec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2013 włóż wszystko w jeden pojemnik, ale poszczególne klasy oddziel folią,pekluj w kawałkach o boku około 4cm przez 48h,nie śpiesz się,zmiel dopiero przed nadziewaniem - będziesz miał bardziej trwałą kielbasę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2013 Ja wkladam pokrojone i zapeklowane mięso do dużych, atestowanych worków spożywczych, każdą klasę osobno. Miejsca zajmuje mało, dodatkowo można w worku masować mięso. Czas w lodówce 2-3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2013 A czy są przeciwskazania żeby najpierw zmielić i wszystko zmieszać razem dodać peklosól i już zmielone peklować czy to nie da rady ? Można kilka razy tak robiłem i nie zauważyłem różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Można kilka razy tak robiłem i nie zauważyłem różnicy. Mięso do peklowania kroi się na kawałki 4x4.Po 48- 72 h mieli się i dodaje przyprawy. Edytowane 13 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2013 Mięso do peklowania kroi się na kawałki 4x4.Po 48- 72 h mieli się i dodaje przyprawy. Można zmieli i zapeklować ,mięso jest wtedy równo wybarwione, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2013 (edytowane) Można zmieli i zapeklować ,mięso jest wtedy równo wybarwione, Nie napiszę ,że nie można bo każdy robi jak uważa ,ale ze wzgledu na zakażenie bakteriologiczne mięso do peklowania nie powinno być za bardzo rozdrobnione bo można zakazić wiekszą powierzchnię .Jesli chcesz przyspieszyć peklowanie to możesz mięso rozdrobnić ,ale nie ma to nic wspólnego z wybarwieniem Edytowane 13 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2013 Mam pytanie skoro tu jesteście.Ale na inny temat.Czy mięso na kiełbasy,które jest peklowane w małych kawałkach mielimy bez płukania czy należy je przepłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) viva , mięsa peklowane na sucho z przeznaczeniem na kiełbasę nie płuczemy.\ Mam pytanie skoro tu jesteście.Ale na inny temat. PS Dobrze jednak zadawać pytania w wątkach merytorycznie związanych z pytaniem - dlatego jutro te posty do kosza powędrują . Edytowane 20 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2013 Wielkie dzięki.Dziś popełniłam wielki zakup.Szarpak i sitka 10 i 13.Będę czynić kiełbaskę wg przepisu Hanusi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2013 Olgo chyba źle kolega zapytał, mało precyzyjnie.Chyba chodziło mu o to czy mięso po zakupie płuczemy. Jak dla mnie każde mięso po zakupie należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Czy mięso na kiełbasy,które jest peklowane w małych kawałkach mielimy bez płukania czy należy je przepłukać.miro , napisane jest czy mięso ,które jest peklowane mielimy ..... czyli wg mnie chodzi o płukanie po peklowaniu przed mieleniem . PS viva to koleżanka Edytowane 20 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Może sam da odpowiedź czy chodzi o mięso przed, czy po peklowaniu.Napisał tak, ze ty odebrałaś po, a ja przed.Enigma. Olgo. Edytowane 20 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Listopada 2013 chudziak to Olga... Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Listopada 2013 A poprawiłem Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Listopada 2013 Viva potwierdzam słowa Koleżanki Chudziak - mięsa pokrojonego, peklowanego nie płuczemy przed mieleniem. Płukanie takiego mięsa rozregulowałoby całkowicie jego słoność. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Listopada 2013 Bardzo dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam. Kiełbasę będę robić w/g przepisu Halusi.Nie Hanusi .Przepraszam za błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2013 hej. wczoraj zapeklowałem mięso na kiełbase, indyk i wieprzowina. po kilku godzinach indyk zrobił się szary ale tylko na powierzchni, wczoraj po przemieszaniu, dzisiaj cały szary, czy to normalne? nie śmierdzi i się jakoś bardziej klei niż jak był świeży. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2013 Pewnie był kilka razy mrożony. Peklowałeś peklosolą, czy w samej solance? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2013 peklosól na sucho. mrożony raczej nie był bo prosto ze sklepu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2013 Jaka była temperatura peklowania? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Listopada 2013 zaraz po zapeklowaniu na dwór poszło 2-4*C. coś czuję że pierwsza kiełbasa to lipa będzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.