Skocz do zawartości

Kafejka u paweljacka


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Ale zarówno ani mama, ani (duużo później) ja nie podgrzewaliśmy niczego.

Co nie znaczy że to było prawidłowo.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Co nie znaczy że to było prawidłow
Ja nie napisalam ze to bylo prawidlowo czy nie , tak robila poprostu ..czasem jak nie bylo mleka skondesowanego nieslodzonego robila ze slodzonego ...to dopiero byl ulepek :D  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to dopiero byl ulepek

Jakoś nigdy nie rozumiałem, po co robić taki alkohol, którego do końca nie można wylać z butelki.   :)

Eiercognac da się.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@paweljack, moja mam robila i przelewala do karafki z ktorej mozna bylo spokojnie wylac , 

Ale powiem CI ze jej kolezanka z pracy robila w takich malych buteleczkach i zakladala smoczek i pila sobie przez niego / mowie serio ale to tak po cichu  :tongue:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co nie znaczy że to było prawidłowo.

 

 

Ja nie napisalam ze to bylo prawidlowo czy nie ,

Również nie twierdzę że to prawidłowy proces. Po prostu tak robiono od pokoleń.

W kwestii alkoholi - zanim trafiłem tutaj - wielką księgą byli rodzice, a dla nich ich rodzice. W sztandar młodych nie przypominam sobie aby były takie porady :D


[Dodano: 11 sie 2021 - 11:38]

 

 

w takich malych buteleczkach i zakladala smoczek i pila sobie przez niego

To dopiero była piersióweczka :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Mamo, dla­cze­go uci­nasz górę i dół mięsa na pie­czeń? – za­py­ta­ła raz córka.

- Bo tak ro­bi­ła bab­cia - od­par­ła mama.

- Bab­ciu, czemu tak ro­bi­łaś? - drą­ży ­da­lej dziew­czę.

- Bo tak na­uczy­ła mnie moja mama.

A pra­bab­cia, za­py­ta­na o powód ob­ci­na­nia mięsa na pie­czeń, przy­po­mnia­ła sobie:

- A, bo mia­łam taką małą bryt­fan­nę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkiem możliwe że to właśnie tak było :)

 

Należy też pamiętać że kiedyś jajko wypijało się bezpośrednio ze skorupki i nikt nie mówił że trzeba ją sparzyć, czy zjadało truskawkę bezpośrednio z krzaczka nie opłukując jej litrami wody.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niektórzy nadal robią solankę na jajko, czarne wędliny i też żyją, natomiast raczej nie o ten kierunek chodzi tylko o to, że tak po prostu robi się różne kremy, desery, lody itd. (przypomnę o czym rozmawiamy) o podgrzewaniu mleka, śmietany czy ubitych jaj i alkoholu. 
 
Natomiast testowanie odbędzie się w przyszłym tygodniu i zobaczymy, czy to tłuszcz, czy alkohol i czy przeszkadza.  :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A przepis jest następujący:

 

Eiercognac czyli likier szodonowy

 

3 żółtka utrzeć z 30 dkg cukru pudru na gęsty kogel - mogel.

Zagotować 1/2 szklanki mleka, z gorącym wymieszać kogel - mogel , ubijając mocno trzepaczką.

Wlać 3/4 l brandy i 1/2 szklanki spirytusu.

Zestawić z ognia.

Ubijać aż do ostygnięcia.

Rozlać do butelek, odstawić na tydzień.
Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Nalewek.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

likier szodonowy

A to stąd to podgrzewanie. :thumbsup:

 

 

 

i czy przeszkadza. :)

Pawełku jak już będzie bardzo przeszkadzało to daj znać, zapodam ci adres gdzie będziesz mógł takie "niedoróbki" utylizować :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawełku

Niedługo kończe 50 lat, więc daruj sobie Pawełka a poza tym niedawno nazwałeś mnie bucem ujawniając niezgodnie z regulaminem jakąś część prywatnej rozmowy, więc nie jesteś mile widziany w Kafejce i nie będziesz obsługiwany.  ;)  Wieczorem posprzątam.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

z gorącym wymieszać
I jest to prawidłowy przepis , rozwarstwienie  różnofrakcyjnych nalewek nie jest problemem. Wielu producentów  podobnych specjałów wręcz ma napis na etykiecie , przed uzyciem wstrząsnąć.  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przed uzyciem wstrząsnąć.

I tego się trzymajmy.  :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panie Pawle, dopiero teraz forumowicze dowiedzieli się kogo miałem na myśli pisząc buc ;) o ujawnianiu tajemnicy już nie wspomnę.

Hmm 50 lat, kto by pomyślał. Jednak na starość ludzie dziecinnieją :tongue:

 

 

więc nie jesteś mile widziany w Kafejce

Uwierz, przeżyję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Nastwiłem czterolitrowy słoik zielonych orzechów. Trochę trwał zakup arcydzięgla i tataraku. Nie wiem ile tego trzeba dać na taki słoik?

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/?p=560069 


[Dodano: 07 wrz 2021 - 10:19]

Gratulacje  :D

Dziękuję, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiedys ,za czasow kartkowych mialam w domu u rodzicow gosci. Takie mlode, miedzynarodowe towarzystwo. Ze Stanow, z Anglii , z Kanady i Francji.  Byli to ludzie z obozu jezykowego , ale to nie wazne. Mama oczywiscie, kiedy zjechalismy do mojego domu, dala na stol wszystko co bylo możliwe, znala w koncu mozliwosci mlodych ludzi. Oczywiscie w c zasie posilku, padlo pytanie.

Jak to jest, ze jedzenie jest na kartki i w sklepach nic nie ma, a tutaj na stole tyle potraw.   

 Dla nich nie bylo mozliwe to,ze jak nie ma to nie ma, ze trzeba bylo sobie inaczej radzic. 

 

 Dlugo zajelo mi tlumaczenie im , jak sie zyje w Polsce, i ze wiekszosc to produkty z ogrodu mojej mamy i jej praca( bo pierogi znikaly w rekordowym tempie) :laugh:

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlugo zajelo mi tlumaczenie im , jak sie zyje w Polsce

Annam, teraz miała byś gorzej.

Pomyśl jak wytłumaczyła byś że u nas emeryt ma 1800zł emerytury 3000zł zobowiązań/opłat/leków i jeszcze 100 000zł wrzuca do kosza na śmieci jak robią go "na policjanta" :laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ANNAM, A mi przypomnialas film kogel Mogel :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.