Skocz do zawartości

Papryka kiszona


andrzej k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Myślę że już pomału zaczyna się sezon na naszą krajową paprykę . W związku z tym podaję przepis na : Papryka kiszona

 

Składniki :

1 kg czerwonej słodkiej papryki

2 papryki czerwone ostre peperoni

5 ząbków czosnku

3 listki laurowe

2 łyżki nasion kopru

2 łyżeczki nasion kminku

1 łyżeczkę nasion gorczycy

5 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

1 litr wody

3 dkg soli

Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu .

 

Przygotowanie i wykonanie

 

Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić , następnie zalać paprykę w słoikach . Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia . Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować . Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy .

 

Smacznego .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

 

Wczoraj zakupiłem 10kg papryki czerwonej do zakiszenia w cenie 2,99 , a dzisiaj na targu małą papryczkę ostrą no i tym sposobem jest na dzisiaj zajęcie .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:

Ja po prostu otwieram słoik i nakładam na talerz parę kawałków tej kiszonej papryki i zajadam do obiadu śniadania lub kolacji powiedzmy jak ogórka kiszonego . Słoik po otwarciu wkładam do lodówki i może tak stać nawet dwa tygodnie i się nie zepsuje . Mówiąc szczerze nie dokładałem do żadnych powiedzmy sałatek czy surówek a myślę że by można . To jeszcze przede mną !

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja również taką paprykę robię już od kilku lat,trochę wkładam do słoików a na bierzące potrzeby w wiaderka 5l takie po kapuście kiszonej z makro,i u nas schodzi jak ciepłe bułeczki bo takie wiadereczko potrafimy zjeść w trzy cztery dni.Najlepiej mi smakuje z moją szynką lub kiełbaską na kanapce ale żona dodaje też do różnego rodzaju surówek i sałatek POLECAM naprawdę pycha.

Pzdr.Wosiu

Ps. Ja daję całe suszone baldachy kopru lubię jego zapach - w ogórkach też.

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

PS. Czy do zlotu Twoje papryczki zdążą się już ukisić? ;)

Myślę że tak . Jeżeli się nie mylę to mam jeszcze jeden słoik od zeszłego roku . Jak się zabiorę to wezmę jeden i drugi .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej ilości tego smakołyku, pewnie będziecie jedli z Tomkiem gdzieś na uboczu (za stajniami). :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze jeden się zmieści :smile: Będziemy się dzielić . Dla spragnionych jeszcze pozostanie woda po kiszeniu zresztą bardzo dobra - bez konserwantów . :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

Proszę o pomoc. Zakisiłem w niedzielę paprykę w wiaderku i dzisiaj chciałem przełożyć ją do słoików i zapasteryzować. Kiedy zajrzałem do wiaderka okazało się że na zalewie zrobił się szary kożuch. Czy papryka do wyrzucenia? Czy zebrać nalot, włożyć do słoików i zapasteryzować a może umyć paprykę i zrobić nową solankę? Poradzcie proszę bo szkoda mi nie tyle papryki co włożonej roboty.

Dołączyłem zdjęcie jak to wygląda. Zdjęcie trochę marne bo z telefonu.

Pozdrawiam

Marko

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na osiem słoiczków po czterech dniach trzy mi skwaśniały (biały kożuch).

Do wyrzucenia.

 

PS. Gdzieś przeczytałem, że paprykę przed kiszeniem trzeba sparzyć.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Ja od zlotu zakisiłem już 2 razy paprykę i jak narazie wszystko OK.

Kiszę według przepisu z naszej strony, ale od razu wkładam do słoików i po 4-5 dniach jest już dobra do jedzenia potem tylko zapasteryzować i jest super.

 

Marko- spróbuj wkładać od razu do słoików , a nie zakiszać w wiaderku i dopiero po zakiszeniu przekładać do słoików.

Ja robię w ten sposób i jest wszystko OK.

Pozdrawiam Wiesiorek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

jak długo trzeba pasteryzować

Ja pasteryzuję od momentu zagotowania 10min . Takie jest przygotowanie do dłuższego przechowania - nawet do pół roku . Do spożycia na bieżąco nie pasteryzujesz .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju rozwiń trochę temat kiszenia papryki.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=17581#17581

 

Jeżeli będziesz miał jakieś wątpliwości chętnie odpowiem :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.