Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka 3 kg pionowa lub 4 kg pozioma- pomoc w wyborze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 bnp

bnp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 16 lis 2013 - 11:47

Witam

Nadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 zł

Kiełbasę robię sporadycznie 3-4  razy w roku po ok 3-10 kg. Może robiłbym częściej ale napychanie maszynką to porażka wiec zdecydowałem się na zakup nadziewarki

Poczytałem trochę na forum i wiem, że są zdania podzielone. wiem że podstawą jest silikonowy tłok i odpowietrznik. Z odpowietrznikiem nie będzie problemu bo sobie dorobię. sposób jest opisany na forum lub wstawię zaworek kulowy 1/8".

 

W moim limicie znalazłem 2 nadziewarki: 3kg pionową oraz 4kg poziomą.

 

http://allegro.pl/na...3713367746.html

 

http://allegro.pl/na...3714266277.html

 

na forum bardziej popularna jest nadziewarka 3kg z pierwszego linka

jednak osobiście skusiłbym się na nadziewarkę poziomą 4 kg

 

Używał ktoś tej 4kg ?

 

Co wybrać  ?

 



#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7005 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 16 lis 2013 - 12:09

Używał ktoś tej 4kg ?

 

Ja miałem, po drugim użyciu oderwało się mocowanie cylindra, udało się sprzedać, klient zadowolony. :cool:



#3 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 16 lis 2013 - 13:27

Ja bym wybrał poziomą poczytaj jakie kłopoty były z pionową tego typu . Farsz wychodził bokami a nie lejkiem,jak sie urwie mocowanie w poziomej tak jak pisu pisze to jakis pan Kazio si to spawnie i po sprawie. Ja zostaje przy poziomej.Pozdrawiam.



#4 bnp

bnp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 16 lis 2013 - 14:24

z przyspawaniem nie będzie problemu TIGiem się przylepi jakby co

 

@pis67

Nie było problemu z nadziewaniem ? farsz nie wychodził bokami tłoka? w miarę bez oporów korba chodziła ? i sumie najważniejsze pytanie czy to tandeta czy wystarczy mi do napchania kichy 20 kg mięsa rocznie ?

 

@ralf325

Problemy tzn chwianie się -słabe mocowanie do blatu ? o to chodzi?



#5 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 lis 2013 - 15:40

Witam

Nadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 zł

Kiełbasę robię sporadycznie 3-4  razy w roku po ok 3-10 kg. 

 

może weź pod uwagę taką http://www.allegromat.pl/aukcja147077 jest z "jednego kawałka" i kolanko ma od spodu .



#6 bnp

bnp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 16 lis 2013 - 16:30

co to znaczy z jednego kawałka ?

czytałem że z kolankiem są nieco gorsze bo mięcho w nim zostaje. Źle czytałem ?

kolejna prawa to tłok

Zico podałeś linka w którym tłok jest z jakiegoś tworzywa ( teflon?) w innych nadziewarkach są tłoki z Ko pokrytych silikonem. Co jest lepsze ?



#7 lechdon

lechdon

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćŁochowo

Napisano 16 lis 2013 - 17:14

w przypadku tej za 149 zł będziesz miał problemy Po pierwszym użyciu wymaga naprawy. Mocowanie korby jest kiepskiej jakości. Nic nie potrafię powiedzieć na temat tej drugiej, ale oglądając zdjęcia można przyjąć, że to ten sam patent. Można to naprawić dodając tuleję w którą wejdzie pozioma część korbyMiędzy korbę a wejście do tłoka. ta nadziewarka za 149 zl nie ma uszzzczelnienia tłoka, co powoduje, że farsz górą ucieka.Ta droższa wydaje się, że jest w tym zakresie lepsza



#8 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 16 lis 2013 - 17:32

@lechdon napisze tak . - niedowidzisz chłopie ( wystarczy zjechać na sam dół aukcji )  :D tłok  ma uszczelkę i jest wykonany jak w "hendi"  z ta różnicą , że nie ma odpowietrzenia , Co masz na myśli pisząc  "na tym samym patencie" .  Ten model jest wykonany z kawałka rury ze wspawanym dnem i w dno jest wspawane kolano więc tutaj rozszczelnienia być nie może , co do mocowania korby - no "kozak" to to nie jest , no ale cóż coś kosztem czegoś 



#9 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 17 lis 2013 - 07:55

bnp dokładnie jest tak jak Zico napisał tuba jest jednym elementem pospawanym na stałe nic sie tam nie rozbiera , co zapobiega wyłażeniu farszu bokami. Jak wygląda mocowanie korby nie wiem. Z chwianiem sie  idzie o to ze nabijając kiełbaske bedzie sie kiwac (co bardzo *cenzura*..) ale mysle ze wystarczy ją zamocowac przy pomocy scisków stolarskich do stołu i bedzie ok. Jak chcesz wydac jak najmniej a używał bedziesz raz czasem to zobacz jeszcze tą http://allegro.pl/na...3649078148.html  pieniądze smieszne jedyne co to mocowanie do stołu trzeba poprawic. Przykrecic ją na stałe do kawałka deseczki a deseczke sciskami do stołu.Troche tłok przeouszcza farsz ale do przezycia ale jak Zico pisał cos za cos  ogólnie daje rade ja jak miałem taką to używałem jej dodatkowo jako szynkowara. Pozdrawiam Rafał.



#10 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 lis 2013 - 10:34

@ralf ale to co proponujesz http://www.allegromat.pl/aukcja147090 to jest niedźwiedzia przysługa , fakt , że to niewielkie pieniądze ale od razu wywalone w błoto 



#11 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 17 lis 2013 - 11:15

Tu sie Zico nie bardzo zgodze bo takiej używałem i póki to było 10 lub 20 kg dwa razy do roku to ok dawała rade.A z tego co kolega pisze takiej własnie szuka poza tym jak nadziewa maszynką to i tak bedzie jak by sie do poloneza z malucha przesiadł :D Nie miałem złych intencji ale wypowiedziałem swoje zdanie na temat który znam bo go przerobiłem.pozdrawiam.



#12 bnp

bnp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 17 lis 2013 - 11:35

nie przesadzajmy bubla za 50 zł nie mam zamiaru kupować  :rolleyes: 



#13 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 17 lis 2013 - 11:45

@ralf325, problem jest taki że wszystko zależy od egzemplarza... ja kupiłem i "parę kilo" zrobiłem... a mimo to teraz leży jeszcze sprawna... ale czy bym polecał? - chyba się nie odważę....

 

kiedyś poproszony o wybór nadziewarki za małe pieniądze zaryzykowałem http://www.allegromat.pl/aukcja147093 - po pierwszym wspólnym nadziewaniu miałem moralnego kaca (koszmarna praca) ale potem okazało się że jakoś daje radę... podobno :mellow:



#14 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 17 lis 2013 - 11:46

Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, ale jesli ta pionowa jest z jenego kawałka bez połączen to pomysl nad nią w pionowej łatwiej nabijac rzadkie farsze (kaszanka) popatrz jeszcze na you tubie są filmiki jak sie na tym robi.



#15 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 lis 2013 - 11:57

Panowie , napisze tak - nie będe agitował ,jednak jak miałbym wybierac , wybrął bym ta z linku który wkleiłem . Pięknie podsumował to @ralf325 

 

Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, 

:clap:  :clap:  :clap:



#16 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5785 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 17 lis 2013 - 12:55

Ten wariant bez kolanka (posiadam go osobiście) można obejrzeć na fotkach. Jest o tyle lepszy według mnie, że nie posiada właśnie owego kolanka, w którym to pozostaje znaczniej więcej farszu po nadziewaniu. Natomiast co się tyczy uszczelnienienia dolnej częći tuby, to fakt. Jeżeli ktoś nie potrafi wykonać najprostszego usczelnienia przy pomocy tubki kleju do szyb samochodowych lub silikonu, to tak, ta z kolanem jest wtedy bardziej odpowiednia.
Ps. Po wielokrotnych uwagach kolegów aby pokazać jak owo uszczelnienie wygląda, zrobiłem to i proszę obejrzeć sobie moje fotki na których to właśnie przedstawiam.

Użytkownik sverige2 edytował ten post 17 lis 2013 - 13:18


#17 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 lis 2013 - 13:25

@sveride po co coś poprawiać jak można mieć już gotowe .A co do tego jak pisałeś fakt cała operacja nie jest skomplikowana. Dodatkowo napisze tak mam "hedika" oraz taka jak ty i u mnie ( dzieki Bogu i za pozwoleniem partii ) problem nieszczelności nie wystąpił od nowości z czego jestem szczęśliwy   :tongue:


Użytkownik Zico edytował ten post 17 lis 2013 - 13:25


#18 Markerus

Markerus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 26 lis 2013 - 08:19

Witam. Jestem posiadaczem nadziewarki poziomej- takiej jak w tym linku. Wypychanie farszu koło tłoka towarzyszy każdemu nadziewaniu, a najbardziej przy kabanosach. Z tego co mi sie wydaje to na starcie trzeba wymienić cała podstawe na jakąś grubą blachę, bo ta przy obciażeniu się wygina i środek blachy idzie w góre, robi sie szczelinka koło tłoka i... Po jakimś czasie zamknięcie przyspawane do rury się wygina i przy nadziewaniu robi sie PSTRYK! I nadziewarka otwarta.

Użytkownik Markerus edytował ten post 26 lis 2013 - 08:28


#19 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2442 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 lis 2013 - 13:59

Moja nadziewarka jest 3 kg,jestem z niej zadowolona,szybko nadziewa sie nia jelita, niestety ma 2 minusy, slabe przykrecenie lejka i drugi ze 

silikonowy tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac, dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne , nie wiem czy to ci pomoze w wyborze kupna, pozdrawiam.

 

 

Załączony plik  DSCN5185.JPG   63,49 KB   75 Ilość pobrań  nadziewarka stalowa , dosc ciezka (5kg)

 

Załączony plik  DSCN5186.JPG   38,86 KB   46 Ilość pobrań  zabrudzony tlok

 

Załączony plik  DSCN5187.JPG   36,27 KB   44 Ilość pobrań dno nadziewarki bardzo grube

 

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10175 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lis 2013 - 15:40

tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,

Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa.


Użytkownik EAnna edytował ten post 26 lis 2013 - 15:41





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych