bnp Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2013 WitamNadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 złKiełbasę robię sporadycznie 3-4 razy w roku po ok 3-10 kg. Może robiłbym częściej ale napychanie maszynką to porażka wiec zdecydowałem się na zakup nadziewarkiPoczytałem trochę na forum i wiem, że są zdania podzielone. wiem że podstawą jest silikonowy tłok i odpowietrznik. Z odpowietrznikiem nie będzie problemu bo sobie dorobię. sposób jest opisany na forum lub wstawię zaworek kulowy 1/8". W moim limicie znalazłem 2 nadziewarki: 3kg pionową oraz 4kg poziomą. http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbas-3-kg-tlok-silikonowy-2190p-i3713367746.html http://allegro.pl/nadziewarka-do-kielbasy-4kg-silikon-tlok-maszynka-i3714266277.html na forum bardziej popularna jest nadziewarka 3kg z pierwszego linkajednak osobiście skusiłbym się na nadziewarkę poziomą 4 kg Używał ktoś tej 4kg ? Co wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2013 Używał ktoś tej 4kg ? Ja miałem, po drugim użyciu oderwało się mocowanie cylindra, udało się sprzedać, klient zadowolony. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja bym wybrał poziomą poczytaj jakie kłopoty były z pionową tego typu . Farsz wychodził bokami a nie lejkiem,jak sie urwie mocowanie w poziomej tak jak pisu pisze to jakis pan Kazio si to spawnie i po sprawie. Ja zostaje przy poziomej.Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2013 z przyspawaniem nie będzie problemu TIGiem się przylepi jakby co @pis67Nie było problemu z nadziewaniem ? farsz nie wychodził bokami tłoka? w miarę bez oporów korba chodziła ? i sumie najważniejsze pytanie czy to tandeta czy wystarczy mi do napchania kichy 20 kg mięsa rocznie ? @ralf325Problemy tzn chwianie się -słabe mocowanie do blatu ? o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2013 WitamNadeszła pora na zakup nadziewarki. maksymalny limit 200 złKiełbasę robię sporadycznie 3-4 razy w roku po ok 3-10 kg. może weź pod uwagę taką http://www.allegromat.pl/aukcja147077 jest z "jednego kawałka" i kolanko ma od spodu . Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2013 co to znaczy z jednego kawałka ?czytałem że z kolankiem są nieco gorsze bo mięcho w nim zostaje. Źle czytałem ?kolejna prawa to tłokZico podałeś linka w którym tłok jest z jakiegoś tworzywa ( teflon?) w innych nadziewarkach są tłoki z Ko pokrytych silikonem. Co jest lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechdon Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2013 w przypadku tej za 149 zł będziesz miał problemy Po pierwszym użyciu wymaga naprawy. Mocowanie korby jest kiepskiej jakości. Nic nie potrafię powiedzieć na temat tej drugiej, ale oglądając zdjęcia można przyjąć, że to ten sam patent. Można to naprawić dodając tuleję w którą wejdzie pozioma część korbyMiędzy korbę a wejście do tłoka. ta nadziewarka za 149 zl nie ma uszzzczelnienia tłoka, co powoduje, że farsz górą ucieka.Ta droższa wydaje się, że jest w tym zakresie lepsza Cytuj lechdon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2013 @lechdon napisze tak . - niedowidzisz chłopie ( wystarczy zjechać na sam dół aukcji ) tłok ma uszczelkę i jest wykonany jak w "hendi" z ta różnicą , że nie ma odpowietrzenia , Co masz na myśli pisząc "na tym samym patencie" . Ten model jest wykonany z kawałka rury ze wspawanym dnem i w dno jest wspawane kolano więc tutaj rozszczelnienia być nie może , co do mocowania korby - no "kozak" to to nie jest , no ale cóż coś kosztem czegoś Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 bnp dokładnie jest tak jak Zico napisał tuba jest jednym elementem pospawanym na stałe nic sie tam nie rozbiera , co zapobiega wyłażeniu farszu bokami. Jak wygląda mocowanie korby nie wiem. Z chwianiem sie idzie o to ze nabijając kiełbaske bedzie sie kiwac (co bardzo *cenzura*..) ale mysle ze wystarczy ją zamocowac przy pomocy scisków stolarskich do stołu i bedzie ok. Jak chcesz wydac jak najmniej a używał bedziesz raz czasem to zobacz jeszcze tą http://allegro.pl/nadziewarka-maszynka-szpryca-kielbasy-tlok-x3rurki-i3649078148.html pieniądze smieszne jedyne co to mocowanie do stołu trzeba poprawic. Przykrecic ją na stałe do kawałka deseczki a deseczke sciskami do stołu.Troche tłok przeouszcza farsz ale do przezycia ale jak Zico pisał cos za cos ogólnie daje rade ja jak miałem taką to używałem jej dodatkowo jako szynkowara. Pozdrawiam Rafał. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 @ralf ale to co proponujesz http://www.allegromat.pl/aukcja147090 to jest niedźwiedzia przysługa , fakt , że to niewielkie pieniądze ale od razu wywalone w błoto Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 Tu sie Zico nie bardzo zgodze bo takiej używałem i póki to było 10 lub 20 kg dwa razy do roku to ok dawała rade.A z tego co kolega pisze takiej własnie szuka poza tym jak nadziewa maszynką to i tak bedzie jak by sie do poloneza z malucha przesiadł Nie miałem złych intencji ale wypowiedziałem swoje zdanie na temat który znam bo go przerobiłem.pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 nie przesadzajmy bubla za 50 zł nie mam zamiaru kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2013 @ralf325, problem jest taki że wszystko zależy od egzemplarza... ja kupiłem i "parę kilo" zrobiłem... a mimo to teraz leży jeszcze sprawna... ale czy bym polecał? - chyba się nie odważę.... kiedyś poproszony o wybór nadziewarki za małe pieniądze zaryzykowałem http://www.allegromat.pl/aukcja147093 - po pierwszym wspólnym nadziewaniu miałem moralnego kaca (koszmarna praca) ale potem okazało się że jakoś daje radę... podobno Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2013 Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, ale jesli ta pionowa jest z jenego kawałka bez połączen to pomysl nad nią w pionowej łatwiej nabijac rzadkie farsze (kaszanka) popatrz jeszcze na you tubie są filmiki jak sie na tym robi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2013 Panowie , napisze tak - nie będe agitował ,jednak jak miałbym wybierac , wybrął bym ta z linku który wkleiłem . Pięknie podsumował to @ralf325 Kazdy ci kolego doradza w temacie o którym ma pojęcie a wybór jest twój, Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Ten wariant bez kolanka (posiadam go osobiście) można obejrzeć na fotkach. Jest o tyle lepszy według mnie, że nie posiada właśnie owego kolanka, w którym to pozostaje znaczniej więcej farszu po nadziewaniu. Natomiast co się tyczy uszczelnienienia dolnej częći tuby, to fakt. Jeżeli ktoś nie potrafi wykonać najprostszego usczelnienia przy pomocy tubki kleju do szyb samochodowych lub silikonu, to tak, ta z kolanem jest wtedy bardziej odpowiednia. Ps. Po wielokrotnych uwagach kolegów aby pokazać jak owo uszczelnienie wygląda, zrobiłem to i proszę obejrzeć sobie moje fotki na których to właśnie przedstawiam. Edytowane 17 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) @sveride po co coś poprawiać jak można mieć już gotowe .A co do tego jak pisałeś fakt cała operacja nie jest skomplikowana. Dodatkowo napisze tak mam "hedika" oraz taka jak ty i u mnie ( dzieki Bogu i za pozwoleniem partii ) problem nieszczelności nie wystąpił od nowości z czego jestem szczęśliwy Edytowane 17 Listopada 2013 przez Zico Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markerus Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Jestem posiadaczem nadziewarki poziomej- takiej jak w tym linku. Wypychanie farszu koło tłoka towarzyszy każdemu nadziewaniu, a najbardziej przy kabanosach. Z tego co mi sie wydaje to na starcie trzeba wymienić cała podstawe na jakąś grubą blachę, bo ta przy obciażeniu się wygina i środek blachy idzie w góre, robi sie szczelinka koło tłoka i... Po jakimś czasie zamknięcie przyspawane do rury się wygina i przy nadziewaniu robi sie PSTRYK! I nadziewarka otwarta. Edytowane 26 Listopada 2013 przez Markerus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2013 Moja nadziewarka jest 3 kg,jestem z niej zadowolona,szybko nadziewa sie nia jelita, niestety ma 2 minusy, slabe przykrecenie lejka i drugi ze silikonowy tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac, dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne , nie wiem czy to ci pomoze w wyborze kupna, pozdrawiam. nadziewarka stalowa , dosc ciezka (5kg) zabrudzony tlok dno nadziewarki bardzo grube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa. Edytowane 26 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2013 tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa. EAnna dzieki za porade zrobie tak jak mowisz i mam nadzieje ze podziala,pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) @Eli55 dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne piszesz i masz http://www.allegromat.pl/aukcja147469http://www.allegromat.pl/aukcja147470 Edytowane 26 Listopada 2013 przez Zico Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2013 mam nadzieje ze podziala, Sok z ananasa powinien być żywy, tzn. szczypiący w ustach. Taki sok zawiera enzymy, które podtrawiają białka. Jeżeli owoc ananasa jest napromieniowany w celach komercyjnych, to do proponowanego zastosowania się nie nadaje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2013 @Eli55 dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne piszesz i masz http://www.allegromat.pl/aukcja147469http://www.allegromat.pl/aukcja147470Wielkie dzieki Zico , zaraz kupie zapasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Ja też kupiłam taką nadziewarkę.Moja ma dodatkowy tłok w zapasie.O pracy nadziewarki nic nie mogę powiedzieć ponieważ dopiero dziś kupiłam.Pozdrawiam.viva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.