Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nadziewarka 3 kg pionowa lub 4 kg pozioma- pomoc w wyborze


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 lis 2013 - 17:42

 

tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,

Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa.

 

EAnna  dzieki za porade zrobie tak jak mowisz i mam nadzieje ze podziala,pozdrawiam.



#22 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 26 lis 2013 - 18:00

@Eli55

 

 

dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne

 

piszesz i masz  :)

http://www.allegromat.pl/aukcja147469

http://www.allegromat.pl/aukcja147470


Użytkownik Zico edytował ten post 26 lis 2013 - 18:01


#23 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lis 2013 - 18:11

mam nadzieje ze podziala,

Sok z ananasa powinien być żywy, tzn. szczypiący w ustach. Taki sok zawiera enzymy, które podtrawiają białka. Jeżeli owoc ananasa jest napromieniowany w celach komercyjnych, to do proponowanego zastosowania się nie nadaje.



#24 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 lis 2013 - 18:38

@Eli55

 

 

dobrze by bylo gdyby takie tloki byly dostepne w sprzedazy osobne

 

piszesz i masz  :)

http://www.allegromat.pl/aukcja147469

http://www.allegromat.pl/aukcja147470

Wielkie dzieki  Zico , zaraz kupie zapasowe. :clap:



#25 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 02 gru 2013 - 19:59

Ja też kupiłam taką nadziewarkę.Moja ma dodatkowy tłok w zapasie.O pracy nadziewarki nic nie mogę powiedzieć ponieważ dopiero dziś kupiłam.Pozdrawiam.viva.



#26 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 03 gru 2013 - 09:43

Jam mam taką nadziewarke jak eli55. Jestem z niej zadowolony. Wykonałem nią już kilkanaście wyrobów i daje rade. Jest solidnie wykonana choć to pewnie chińczyk ( pisza że wykonana w Austrii?). Ma oczywiście pewien mankament w postaci braku odpowietrzenia lejka. Generuje to trochę problemów ale przy odrobinie sprawności i dobrych chęci bardzo przyjemnie sie nią pracuje.



#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 gru 2013 - 11:22

Przecież już wielokrotnie pisałem jak w cigu tzw. 5 minut, zrobić odpowietrznik do tej nadziewarki ze zwykłej śrubki z nakrętką, oraz jak zapobiec przy pomocy silikonu, ewentualnemu wypadanie uszczelki. Poza tym to świetny sprzęt w stosunku do swej ceny. To też oczywiście Chińczyk, tak jak "Hendi" i wszystkie tzw. "Hendowate". Nadziewarkę taką od dawna  polecam kolegom hobbystom, robiącym na potrzeby wlasne, rodziny czy znajomych, jako tani a za razem dobry sprzęt.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 03 gru 2013 - 11:26


#28 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 gru 2013 - 18:57

To napisz jeszcze raz jak zrobic to odpowietrzenie, prosze :D



#29 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 04 gru 2013 - 19:11

 

tlok po pierwszym uzyciu zaszedl krwia od kaszanki i nie moge tego usunac,

Jak będziesz miała przerwę w wyrobach to wrzuć tłok do wody z proszkiem enzymatycznym typu E i zapomnij o tłoku. No, może nie zupełnie. Codziennie nim pomerdaj troszeczkę w tym roztworze. Możesz do kąpieli wycisnąć dodatkowo sok ze świeżego ananasa.

 

Ten proszek e to chyba pomysł niezazbytnio dobry bo skoro krew sie dostała pod sylikonową powłoke i nie chce wyjsc to woda z proszkiem tez sie tam dostanie , i moze byc kuku- znaczy kiełbasa o smaku "E" ;)



#30 Viktor61

Viktor61

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćSkwierzyna

Napisano 05 gru 2013 - 16:02

ralf325  

A może spróbować innego sposobu? Ja bym odkręcił tłok od osi, pod silikon spróbował delikatnie wepchnąć wykałaczki (ostrożnie aby nie uszkodzić silikonu). Tak przygotowany tłok moczyłbym w łagodnym roztworze wodorotlenku sodu lub popularnego "kreta". Zasada dość dobrze usuwa związki organiczne. Po czyszczeniu - solidne płukanie w wodzie i powinno być dobrze.

 

#31 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 05 gru 2013 - 17:42

Juz kupilam 2 nowe :)



#32 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 21 lut 2014 - 16:24

Tloki ktore kupilam sa za male :(



#33 bilu72

bilu72

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 850 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 07 mar 2014 - 12:48

Witam.

Nadziewarki rodzimego producenta.

http://mesla.pl/skle...ewarki-c-2.html



#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 07 mar 2014 - 13:48

Nadziewarki rodzimego producenta.
:D :facepalm:

#35 misiu36100

misiu36100

    Początkujący

  • Validating
  • 27 postów
  • Miejscowośćgoogle

Napisano 10 lut 2019 - 23:27

Kolejny temat do bani nic z niego nie wynika i tak jest wszędzie.Ktoś zadaje pytanie i podaje link inny odpowiada że ta nadziewarka  z tego linku jest ok.Czytam temat po latach i nie mam pojęcia jaką nadziewarkę polecacie bo cały temat odnosi się do linka podanego przez pytającego.Tak trudno podać nazwę producenta i wszystko było by jasne dla szukających pomocy.



#36 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 lut 2019 - 23:33

Kolejny temat do bani nic z niego nie wynika i tak jest wszędzie.Ktoś zadaje pytanie i podaje link inny odpowiada że ta nadziewarka  z tego linku jest ok.Czytam temat po latach i nie mam pojęcia jaką nadziewarkę polecacie bo cały temat odnosi się do linka podanego przez pytającego.Tak trudno podać nazwę producenta i wszystko było by jasne dla szukających pomocy.

Nie sądzę, że po latach byłoby jasne.

Sprzęt się zmienia zaś informacje handlowe tracą aktualność.



#37 misiu36100

misiu36100

    Początkujący

  • Validating
  • 27 postów
  • Miejscowośćgoogle

Napisano 10 lut 2019 - 23:49

Wątpię że producent wycofał produkt skoro się dalej sprzedaje.



#38 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 lut 2019 - 09:33

Czytam temat po latach i nie mam pojęcia jaką nadziewarkę polecacie bo cały temat odnosi się do linka podanego przez pytającego.Tak trudno podać nazwę producenta i wszystko było by jasne dla szukających pomocy.

I co się unosisz jak temat się skończył blisko 5 lat temu.

Proszę czytaj:

https://wedlinydomow...ór-nadziewarki/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#39 Belizariusz

Belizariusz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 06 mar 2019 - 23:48

Początkowo używałem nadziewarki poziomej, którą kupiłem kilka lat temu za sto kilkadziesiąt złotych. Nie była zbyt wygodna, bo aby napełnić cylinder trzeba było odkręcać wieczko i odpinać nadziewarkę od stołu. Podczas dokręcania wieczka trzeba było robić to bardzo uważnie, bo łatwo było "przekręcić" gwint.  Poza tym próżniowe mocowanie nie dawało rady. W tym roku kupiłem identyczną nadziewarkę pionową, jak widać wyżej na zdjęciach. Jest wygodniejsza jeśli chodzi o napełnianie i solidniej wykonana, ale nie bez wad. Pierwsza, to wypadająca z obudowy maszynki końcówka do kiełbaśnic co sygnalizuje eli55. Problem ten udało mi się rozwiązać w ten sposób, że w kołnierzu w którym montuje się końcówkę do kiełbaśnic nawierciłem dziurkę, następnie nagwintowałem i wkręciłem w ten otwór śrubkę. Po zamontowaniu kiełbaśnicy i dokręceniu śrubki powoduje ona unieruchomienie końcówki. Druga niedogodność to stożkowaty kształt dołu cylinda sprawiający, że po dokręceniu płaskiego tłoka do oporu w stożku i w końcówce pozostaje dość dużo farszu. Ten problem rozwiązałem połowicznie poprzez umieszczenie pod tłokiem zwiniętych torebek nylonowych, które podczas dokręcania tłoka częściowo dopasowują się do dna maszynki, powodując o wiele skuteczniejsze wypchnięcie farszu z nadziewarki. W komplecie jest drugi tłok. Cena z przesyłką 145 zł.

BTW, czytałem, że użytkownicy nadziewarki tego typu mieli problem z tłokiem, który przepuszczał farsz bokami. U mnie ten problem nie występuje.

 

 

546cc2f17c14.jpg
 

 

 

89466be51209.jpg


Użytkownik Belizariusz edytował ten post 06 mar 2019 - 23:57





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych