EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Grudnia 2013 lepiej zapeklować go w samej soli.Czy brak peklosoli w solance w jakiś sposób obniża walory smakowe lub wygląd boczku? Pekluje się w peklosoli lub z jej dodatkiem. W samej soli lub solance na samej soli po prostu się wysala.Nitryt zawarty w peklosoli utrwala czerwony kolor mięsa. Boczek wyłącznie solony będzie miał szarawy kolor. Chociaż warstwa zewnętrzna będzie wybarwiona na skutek działania dymu.Nitryt pełni jeszcze inne funkcje: działa bakteriostatycznie oraz wpływa na smak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dlatego zastanawiam się czy skoro chcę boczek poddać obróbce termicznej(smażeniu) czy nie lepiej zapeklować go w samej soli. ze wspomnianych względów byłoby to wskazane,w samej soli to jest solenie a nie peklowanie... Czy brak peklosoli w solance w jakiś sposób obniża walory smakowe lub wygląd boczku? w odczuciu konsumentów tak...po pierwsze brak tzw. aromatu peklowniczegopo drugie brak prawidłowego wybarwienia... Proponuję zrobić sobie różne wersje (z parzeniem i bez... z peklosolą i bez) i porównać wynikipamiętając jednak że peklosól to nie tylko wybarwienie ale również zabezpieczenie wyrobu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Grudnia 2013 No to teraz już mi się z lekka "rozjaśniły horyzonty" Zrobię dokładnie tak jak mi abratku radzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Proponuję zrobić sobie różne wersje (z parzeniem i bez... z peklosolą i bez) i porównać wyniki pamiętając jednak że peklosól to nie tylko wybarwienie ale również zabezpieczenie wyrobu Na samej soli, najpierw szare, po trzech dniach robi się zielone, no chyba, że soli jest dużo. Tak, że z tym soleniem, to do szybkiego spożycia wyrób jest dobry. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Tak, że z tym soleniem, to do szybkiego spożycia wyrób jest dobry. i takaż była myśl w ostatnim zdaniu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Grudnia 2013 A jak długo można przechowywać taki boczek w chłodnym miejscu? Ja swój trzymam już ok 10 dni w glinianym naczyniu i jest ok ale lepiej dmuchać na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grego gus Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Lipca 2014 Gdzie można kupic termometr z gwizdkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Lipca 2014 Gdzie można kupic termometr z gwizdkiem Że z czym, z gwizdkiem ?Takiego nie widziałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grego gus Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Lipca 2014 Kilka stron wcześniej ,, elektra,, napisała ; @jumbo,Zosia to nie "blondynka" to poczatkujaca ale myslaca i chcaca sie rozwijac, tak ja to odbieram . Mam termometry 2 a nawet juz i trzeci z "gwizdkiem" co bym nie latala do gara i patrzyla kiedy moja wedlina osiagnela odpowiednia temp! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Lipca 2014 trzeci z "gwizdkiem" Podejrzewam,że electra w humorystyczny sposób nazwała "gwizdkiem " sygnał wydobywający się z termometru .. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Lipca 2014 Może nie chodzi o typowy gwizdek, tylko o termometr elektroniczny z alarmem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grego gus Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Lipca 2014 Tak kolego masz rację właśnie mi o taki termometr chodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Lipca 2014 Nic tylko na Alledrogo poszukać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) dokladnie taki wlasnie elektra ma na mysli tylko nie mogla nazwy po polsku znalesc dlatego napisalam z "gwizdkiem"mam cos w tym rodzaju http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20103016/ Edytowane 22 Lipca 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Lipca 2014 Electro, wielu z nas to ma http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20103016/?query=fantast Mnie się jeszcze marzy taki termometr, który by "gwizdał" przy spadku poniżej ustawionej granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Lipca 2014 (edytowane) Mikami oo taki tez by mi sie przydal chociaz temperature mam gorzej ustawic zeby nie rosla niz spadala Edytowane 23 Lipca 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Lipca 2014 gorzej ustawic zeby nie rosla niz spadala http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i4425665292.html http://archiwum.allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-czujnik-termostat-sterownik-i3238684542.html Szukaj takich z wyjściem 20A Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Lipca 2014 takie ustrojstwo to pewnie u ojca by sie znalazlo ,tylko zawsze za duzo zachodu ,ja robie male ilosci wiec jak pobiegam od kapa do kuchni to tylko na tusze dobrze mi zrobi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Lipca 2014 http://allegro.pl/re...4425665292.html http://archiwum.alle...3238684542.html Szukaj takich z wyjściem 20A mnie martwi zakres temperatur pracy : -10* - 60*, a co jak u nas jest -20* zimą, albo i więcej ?? chować do domku czy da radę na takim mrozie przez cały rok ??co do termometrów elektronicznych z sondą, to myślę że dobrze by było dopisywać info że należy uszczelnić sondę, tak aby nowe osoby nie zniszczyły ich sobie przy pierwszym parzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Lipca 2014 Skoro regulator pracuje to znajduje sie w miejscu "ogrzewanym" i temperatura nawet przy -30 nie będzie poniżej granicznej oczywiście nie powinno tego typu urządzenie stale być przetrzymywane w tak skrajnych warunkach bo szlak je trafi i to oczywiste ...Takie termometru bezprzewodowego również nie zostawisz na zewnątrz tylko czujka może tam przebywać Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Moje pierwsze mięso na wędzonki (boczek, szynki, karki, polędwica) nastawiłem na peklowanie na 13 dni w/g tabeli z forum, jeszcze powinny się peklować 2 dni ale temperatura grudniowa jaką obecnie mamy nie należy do najzimniejszych. Trzymam mięso w piwnicy w spiżarni temperatura przez te dni wynosiła 6-7 st. C jak na dworze było 0 stopni, lub bliskie tej temperaturze. Od dwóch dni zaobserwowałem, że temperatura wzrosła do 9 st. C. Zastanawiam się czy powinienem wystawić mięso na balkon, gdzie temperatura jest ok 4-5 stopni? Zalewa jest ok nie kleista nie wyczuwa się nieprzyjemnego zapachu. Nie chciałbym aby przez te dwa dni coś się schrzaniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Osobiście trzymam mięsko na balkonie, termometr w dzień pokazuje 7 stopni w nocy spada do 3 , wędzenie w poniedziałek Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja w sobotę mam zamiar wędzić, w piątek po południu wyjmę do obcieknięcia (14 dzień peklowania) i sobota raniutko będę wędził. To moje pierwsze wędzonki i dlatego tak jak z jajkiem sie obchodzę. Do tej pory tylko kiełbaskę i słoninkę wędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Pogoda jest bardzo sprzyjająca do peklowania i obciekania, można śmiało przy tych temperaturach zostawić mięso na balkonie. Życzę udanych wędzonek Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jak powieszę mięso, szynki, karczek, schab, boczek do wędzarki i już się osuszy a później zacznie wędzić, to biorąc pod uwagę czas wędzenia dla każdego z mięs muszę wbijać termometr i sprawdzać w środku czy jest już odpowiednia temperatura? Bo poledwica zapewne szybciej osiągnie temperaturę niż szynka, boczek szybciej niż kark. Czy wędzić wszystko dany czas a jak złapie odpowiedniego koloru, to wyjąć a sparzenie dokończy cały proces? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.