Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
228 odpowiedzi w tym temacie

#221 Blablas

Blablas

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 kwi 2018 - 09:53

Ok dziękuję idę dodać peklosoli do wody i cierpliwie będę czekał na efekt finalny pozdrawiam

#222 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 kwi 2018 - 10:04

0,85g na 1 litr wody
 

No co Ty, 1l wody to 1kg =1000g

8,5% z 1000 = 85g =8,5dkg



#223 Blablas

Blablas

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 kwi 2018 - 11:05

Przepraszam błąd w pisowni 0,085 kg 😉 Dobrze myślałem źle napisałem na 1,3 litra wody dałem 120g peklo soli 3,2 kg mięsa mam więc chyba dobrze. Proporcje z tabeli Dziadka dobrane mniej słone. Schab i szynka nastrzykiwane a boczek nie

Użytkownik Blablas edytował ten post 21 kwi 2018 - 11:07


#224 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 21 kwi 2018 - 11:28

0,4-0,5 l tej solanki /kg mięsa i min. 8 dni peklowania i będzie dobrze


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 21 kwi 2018 - 11:29


#225 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 21 kwi 2018 - 11:56

Schab
w nomenklaturze masarskiej -jakiej staramy się tu używać schab - jest z kością - jak bez kości to polędwica  -też miałem z tym małe przestawienie (ze schabu bez kości) :D  ;) 

#226 Blablas

Blablas

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 kwi 2018 - 12:52

Mhm rozumiem. Postaram się przestawić z nazewnictwem. Człowiek całe życie się uczy a to jest nowy rozdział w życiu. Milego weekendu życzę wszystkim

#227 wgn22

wgn22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćlidzbark

Napisano 19 lis 2018 - 18:20

Mięsko według przepisu nastawione w piątek,jedynie nastrzykiwanie pominęłem bo podobno kawałki +/- 1kg nie ma potrzeby,dymienie przewidziane na koniec miesiąca

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

#228 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11050 postów

Napisano 19 lis 2018 - 21:56

A wiesz w ogóle po co stosuje się nastrzykiwania na początku peklowania.?Boczku  można nie nastrzykiwać ,ale taką np. kulkę to już bym nastrzyk zrobił.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 19 lis 2018 - 22:00


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#229 kmb

kmb

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćIrlandia Clonmel, Gorzów Wlkp

Napisano 06 gru 2018 - 02:16

Witam Panie i Panowie. Dzisiaj wieczorem pekluję.

Mam pytanie co do dawki soli peklującej w solance, ze względów zdrowotnych ja i moja żona musimy ograniczyć sól w naszej diecie.

Czy 34g na 1kg z kalkulatora Mira wystarczy dla szynek? Już wiem że dla polędwic i boczków jest ok.

Co oznaczają dwie wartości peklosoli w tabeli Dziadka? Dla przykładu  w Tabeli Dziadka Zmodernizowanej na 1kg mięsa ilość peklosoli na 8-10 dni wynosi 38 lub 36g.

A także na przyszłość jaka jest najniższa bezpieczna zawartość soli peklującej?

Z góry dziękuję.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych