Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
228 odpowiedzi w tym temacie

#21 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 mar 2014 - 11:56

A jak zalewa zrobi się biała po 4 dniach - mięso trzymane w piwnicy w odpowiedniej temperaturze na 8-10 dni co się dzieję


Jak przygotowana zalewa i jaka to odpowiednia temperatura? :cool:

#22 zenza

zenza

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 05 gru 2014 - 11:22

Jest to moja pierwsza próba jeśli chodzi o wędzonki dlatego jestem ostrożny i wolę się zapytać:). Nie denerwujcie się na mnie, bo wiem, że tu wszystko gdzieś jest....

Będę peklował 10 dni - 2 szynki o wadze 1,5 - 2 kg, które nastrzyknę, jedną karkówkę też do 2 kg, dwa boczki też o podobnej wadze i do tego schab około 1kg, lub ciut więcej, te bez strzykania. Solanka ma być  dla zsumowanej ilości mięsa jeśli dobrze zrozumiałem, to jeśli chce peklować 10 dni, to powinienem te cieńsze mięso wkładać później o parę dni. Czy jednak mogę to wszystko zapakować na dziesięć dni do jednego kubła z solanką? No jak tak patrzę na grubość karczka, to się zastanawiam, czy go też szprycować?

Najgorszy jest pierwszy raz, człowiek się trzęsie, że coś spartoli. ;) Do tego dzisiaj przysłali mi wędzarkę z generatorem dymu muszę ja na "sucho" wypróbować jak to grzeje i dymi.



#23 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 gru 2014 - 12:59

Jest to moja pierwsza próba jeśli chodzi o wędzonki dlatego jestem ostrożny i wolę się zapytać

pytaj chłopie bez obaw. Kiedyś i my zaczynaliśmy i też pytaliśmy :D 

Nie denerwujcie się na mnie, bo wiem, że tu wszystko gdzieś jest....

Nikt nie będzie się denerwował ale w wolnej chwili poczytaj Akademię Dziadka na stronie głównej. Warto.

Będę peklował 10 dni - 2 szynki o wadze 1,5 - 2 kg, które nastrzyknę,

Mocz w solance wszystkie mięsa razem bez względu na ich przekrój. Możesz nastrzyknąć wszystko - dla pewności. Boczku ja bym nie strzykał. 

Mam nadzieje że solankę robisz wg któregoś z dostępnych na forum kalkulatorów a nie przy pomocy dajmy na to jajka? :facepalm: 
 



#24 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów

Napisano 05 gru 2014 - 13:18

Czy jednak mogę to wszystko zapakować na dziesięć dni do jednego kubła z solanką?

ja pekluję na mokro szynkę i karkówkę razem, boczek oddzielnie i schab (bez kości zwany u nas polędwicą) też, dlatego że robię różne stężenia solanek dla tych poszczególnych elementów jak zrobisz razem to możesz mieć za słoną polędwice i boczek, ale to tylko moje zdanie. Boczku i polędwicy nie nastrzykuję, uważam to zbędny zabieg nawet przy krótszym peklowaniu (7dni), boczek jest płaski a polędwica delikatna i spokojnie przejdą solanką bez nastrzyku.



#25 zenza

zenza

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 182 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 05 gru 2014 - 14:25

Solankę zamierzam robić w/g kalkulatora z forum, ściągnąłem sobie ten programik. Należę do słonolubnych i mam nadzieję, że ta opcja "bardziej słona" z programu będzie akurat a nie za słona. Szynki na pewno będę strzykał , no i może karczek na baleron, bo dzisiaj kupowałem mięso i jakiś taki duży mi się wydawał. Ale muszę się jeszcze przyjrzeć bo mięsko na razie w chłodni. Akademie czytam, tylko jak za duży "szum informacyjny" i mi się miesza.:)

 

ja pekluję na mokro szynkę i karkówkę razem, boczek oddzielnie i schab (bez kości zwany u nas polędwicą) też, dlatego że robię różne stężenia solanek dla tych poszczególnych elementów jak zrobisz razem to możesz mieć za słoną polędwice i boczek, ale to tylko moje zdanie. Boczku i polędwicy nie nastrzykuję, uważam to zbędny zabieg nawet przy krótszym peklowaniu (7dni), boczek jest płaski a polędwica delikatna i spokojnie przejdą solanką bez nastrzyku.

 

Dlatego gdzieś tu wyczytałem, że można parę dni później dołożyć, te co szybciej się peklują, czyli schab, boczek .... Krócej się będą moczyć to nie przejdą tak mocno.



#26 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 gru 2014 - 14:35

Jeśli zrobisz tak jak ci kolega osid radzi to zrób dwie solanki w różnych naczyniach tyle tylko że dla boczku i polędwicy rób nieco słabszą solankę.



#27 naruto83

naruto83

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 26 lut 2015 - 18:43

Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli

 

Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ?



#28 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 26 lut 2015 - 18:55

Jak nie masz innego pojemnika, to obok mięska do pojemnika włóż napompowaną torebkę i wtedy wystarczy 0,4 litra zalewy.



#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lut 2015 - 19:19

mozna tez do pojemnika wlozyc butelke pet z woda.



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 26 lut 2015 - 21:24

Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ?

 

 

Mam wrażenie, że macie w domu jeden garnek i najwyraźniej 10-cio litrowy.

No nie piszcie mi, że w dobie tak wielkiego wyboru opakowań, nie można dobrać pojemnika do 1 kg mięsa.

 

Sorki za szczerość, ale to napiszę....

Albo żyjecie w dżungli gdzie nic nie ma, albo w Polsce gdzie można za darmo dostosować do ilości mięsa dowolny pojemnik.

No przecież są plastikowe pojemniki po lodach, po śledziach, po dżemie i cholera wie po czym jeszcze, a czytam że nie mam w czym ?

No jak nie ma w czym ?

No przecież tych plastików to tyle jest, że nie wiadomo w czym wybierać, tylko trzeba chcieć, a nie kombinować !

 

Tak na upartego, na totalnego leniwca, to ładuję mięso do zwykłego woreczka, zalewam solanką i wkładam do innego garnka.



#31 naruto83

naruto83

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 26 lut 2015 - 21:58

Zgadza się, trzeba chcieć...nie chciało mi się szukać to wziałem na oko pierwszy lepszy, aczkolwiek, gdy poszukałem dokładniej to znalazłem właściwe naczynie i problem zniknął.



#32 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 26 lut 2015 - 22:05

Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. :cool:



#33 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 27 lut 2015 - 07:16

podobno ktoś wyczuwa różnicę pomiędzy szynką zalaną w proporcji 0,4 l/kg i 0,5 l/kg ... podobno :tongue:



#34 naruto83

naruto83

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 27 lut 2015 - 12:06

Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. :cool:

 

Oo coś takiego mi się podoba ! Uprzejmie proszę o jakiś namiar na przepis.



#35 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 27 lut 2015 - 20:07

Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz),  na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry :)



#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 27 lut 2015 - 20:26

Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz),  na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry :)

Mógłbyś nie pisać takich bzdur, przynajmniej w moim przepisie ?

To może od razu faktycznie peklujmy w wannie i mimo tak wielkiej ilości solanki mięso nie będzie słone.

To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ?



#37 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 27 lut 2015 - 20:43

A gdzie napisałem jakieś bzdury? :cool: to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. :tongue:


Użytkownik tier edytował ten post 27 lut 2015 - 20:43


#38 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 27 lut 2015 - 20:56

To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ?

 

no właśnie, dobre pytanie :clap:



#39 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1523 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 01 mar 2015 - 19:58

Wracając do temetu pojemników.

Można podejść do sklepu rybnego i poprosić panie o zostawienie pojemnika po rybach - wielkości są różne od 0,5l do 20l - tylko chcieć i można mieć- no pozostaje jeszcze temat wyszorowania tych że pojemników :) .

Pojemniki za darmo i dopuszczone do żywności.


Użytkownik Artur Dor edytował ten post 01 mar 2015 - 19:59


#40 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 02 mar 2015 - 09:52

na olx często można kupić wiadra białe różnych pojemności , sama takie nabyłam  :) sprzedawca to chłopaczek z piekarni a wiadra są po oleju palmowym , fryturze czy wsadzie owocowym do pączków i bułek - kupuję wymyte z przykrywkami , poniżej klejam przykładowy link : http://olx.pl/oferta...html#dbab4568d9






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych