rekin56 Posted December 5, 2021 Report Share #251 Posted December 5, 2021 cukier dodaje sie przedewszystkim dla uzyskania ladnego rozowo czerwonego koloru Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735614 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted December 5, 2021 Report Share #252 Posted December 5, 2021 cukier dodaje sie przedewszystkim dla utrwalenia ładnego koloru Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735657 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 5, 2021 Report Share #253 Posted December 5, 2021 Latem nie poleca się dodawać cukru. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-735679 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted February 8, 2022 Report Share #254 Posted February 8, 2022 (edited) Witaj czemu nie działa kalkulator chciałem polecić znajomemu a tu taka historia http://www.wyrobydom...lankamokro.html Edited February 8, 2022 by jacekw21 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-749981 Share on other sites More sharing options...
KoffeInka Posted March 28, 2022 Report Share #255 Posted March 28, 2022 (edited) Też się chciałam zapytać gdzie i dlaczego znikł najlepszy kalkulator peklowania? Edited March 28, 2022 by KoffeInka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759630 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted March 28, 2022 Report Share #256 Posted March 28, 2022 Też się chciałam zapytać gdzie i dlaczego znikł najlepszy kalkulator peklowania? Prawdopodobnie miro zlikwidował swoją stronę więc i kalkulator zniknął . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759634 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted March 29, 2022 Report Share #257 Posted March 29, 2022 Miałem już dawno spytać się co to stało się z Miro..... wyjaśni mi ktoś? PS. Może być na PW. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759665 Share on other sites More sharing options...
Domitermi Posted March 29, 2022 Report Share #258 Posted March 29, 2022 https://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Ja sie podpieram na tym ! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759668 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted March 29, 2022 Report Share #259 Posted March 29, 2022 Korzystam z tej aplikacji.Jest gdzieś link do tej aplikacji tylko nie pamiętam gdzie.To ktoś z forum ją stworzył. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759689 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted March 29, 2022 Report Share #260 Posted March 29, 2022 Ja pekluję tym sposobem:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-759698 Share on other sites More sharing options...
Zadar Posted March 31, 2022 Report Share #261 Posted March 31, 2022 (edited) Kalkulator peklowania zalewowego Peklowanie na mokro (surge.sh) kalkulator od zgoda Peklowanie mokre_KALKULATOR - Peklowanie - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl)+ Edited March 31, 2022 by Zadar Quote "Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift!!!" Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-760018 Share on other sites More sharing options...
Ciepliczanin Posted November 17, 2022 Report Share #262 Posted November 17, 2022 Ratunku, gdzie teraz znajdę kalkulator do sporządzania solanki i peklowania na sucho. Kiedyś był dostępny na tej stronie. Super wyliczał na podstawie ilości mięsa, ilość wody oraz minimalną i maksymalną ilość peklosoli. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-797738 Share on other sites More sharing options...
Yerba Posted November 17, 2022 Report Share #263 Posted November 17, 2022 Na stronie głównej jest zakładka peklowanie na sucho https://wedlinydomowe.pl/component/content/article/1794-peklowanie-na-sucho-i-nastrzykiwanie-solanka Quote Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-797752 Share on other sites More sharing options...
danjun Posted April 10 Report Share #264 Posted April 10 (edited) W dniu 19.11.2013 o 19:39, miro napisał(a): Przepis na peklowanie na mokro, który zamieszczę poniżej jest już od 2005 roku na naszej stronie głównej: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie Osoby które go stosowały były zadowolone, o czym świadczą komentarze, jednak wprowadzę parę poprawek. Peklowanie na mokro stosuje się do wędzonek typu: szynka, polędwica, boczek, polędwiczki itp. Jest to peklowanie 8-10 dniowe. Oto przepis. KROK PIERWSZY - NACZYNIE Potrzebujemy naczynie odporne na działanie soli, Naczynie dobieramy odpowiednio wielkością do ilości mięsa, pamiętając że musimy tam jeszcze pomieścić solankę w ilości 40% w stosunku do mięsa która musi je zakrywać. Polecam plastikowe, białe wiaderka, które musi mieć dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Zakupione mięso przechowujemy w lodówce. Przed peklowaniem mięso płuczemy pod zimna kranową wodą, ważymy i układamy w naczyniu. KROK DRUGI - PRZYGOTOWANIE SOLANKI Jak już pisałem do zapeklowania naszego mięsa potrzebujemy 40% solanki w stosunku do jego wagi. Przykładowo na: - 1 kg mięsa solanki powinno być 0,4 L. - 2 kg mięsa solanki powinno być 0,8 L. - 3 kg mięsa solanki powinno być 1,2 L. - itd. Dla ułatwienia polecam prosty kalkulator, który po podaniu ilości mięsa wyliczy ilość pozostałych składników: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Do peklowania używamy wody zimnej kranowej. Odmierzamy potrzebną ilość wody, jednak przed rozpuszczeniem peklosoli zostawiamy sobie trochę wody na wywar z przypraw. Zalecana ilość peklosoli przy peklowaniu na mokro to 8-10 dkg na litr wody. Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli - 2 kg mięsa = 0,8 L wody + 8 dkg peklosoli - 3 kg mięsa = 1,2 L wody + 12 dkg peklosoli - itd. Już po pierwszych wyrobach sami jesteśmy w stanie określić czy odpowiada nam dawka wyższa, czy niższa. Przygotowaną solankę wlewamy do naczynia z mięsem. KROK TRZECI - WYWAR Z wody którą zostawiliśmy przygotujemy wywar. Nasze smaki są różne, dlatego sugeruję, aby użyć przypraw które lubimy. Podstawowe przyprawy które używamy przy peklowaniu to czosnek, pieprz czarny, angielskie ziele, liść laurowy, majeranek, kminek czy kolendra. Poniżej orientacyjne ilości które sam stosuję przy peklowaniu 1 kg mięsa: - 1 -2 ząbków czosnku świeżego, pokrojonego wraz z łupinami - 5-6 ziaren pieprzu czarnego całego lub grubo zmielonego - 4-5 ziaren angielskiego ziela - 1 listek laurowy - 1 płaska łyżeczka majeranku - 1/2 płaskiej łyżeczki kminku - 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry Pozostawioną na wywar wodę zagotowujemy, wrzucamy odmierzone przyprawy i parzymy po przykryciem ok. 20 minut. Gotowy wywar schładzamy, przecedzamy przez gazę i dolewamy do naszego naczynia z mięsem Dlaczego mam przecedzić wywar ? Dlatego, że będziemy nastrzykiwać mięso i nie chcemy aby przyprawy zapchały igłę. KROK CZWARTY - NASTRZYKIWANIE MIĘSA Jeśli peklujesz boczek, polędwiczki lub inne cienkie kawałki mięsa nastrzykiwanie możemy pominąć. Nastrzykiwanie mięsa solanką jest ważne przy grubych, dużych kawałkach mięsa i przy mięsie z kością. Do nastrzykiwania będziemy potrzebować dużej strzykawki z igłą. Jak nastrzykiwać. Nabieramy solankę z naczynia w którym mamy mięso do strzykawki, wbijamy igłę w mięso i delikatnie wstrzykujemy. I tu ważna rzecz. Przed samym wstrzyknięciem w mięso zrób lekkie ciśnienie w strzykawce, aby po wbiciu w mięso nie zapchała się igła. Aby ułatwić sobie nabieranie solanki do strzykawki postępuję tak: - ściągam tłoczek - napełniam strzykawkę solanką ( nie do pełna! ) - nakładam tłoczek - jak pielęgniarka usuwam powietrze ze strzykawki - nakładam igłę na końcówkę strzykawki No dobra, ale ile i jak gęsto nastrzykiwać ? Wszystko zależy od wielkości kawałka mięsa który zamierzamy nastrzyknąć. Im większy i grubszy, tym więcej wstrzyknięć należy zrobić. Ważne, aby nasza solanka dotarła w głąb mięsa gdyż tam najtrudniej jest jej się dostać bez nastrzyku. Według mnie lepiej nastrzyknąć więcej niż mniej. Nie używamy żadnych wspomagaczy chemicznych, które mogłyby zatrzymać solankę w środku i moim skromnym zdaniem mięso samo odda nadmiar wstrzykniętej solanki. Podczas nastrzykiwania będzie widać jak "puchnie mięso" i obserwując jego zachowanie będzie wiadomo gdzie solanka dotarła, a gdzie nie. Jeśli kawałków mięsa do peklowania jest więcej proponuję nastrzykiwać mięso po jednym kawałku. Wkładamy mięso do naczynia w którym mamy solankę, nastrzykujemy, wyciągamy i przekładamy do innego naczynia, nastrzykujemy kolejny kawałek. Po nastrzyknięciu wszystkich kawałków wkładamy je z powrotem do naszego naczynia z solanką, mieszamy. Jeśli w drugim naczyniu do którego przekładaliśmy mięso pozostała jakaś solanka wlewamy ją do mięsa. KROK CZWARTY-PEKLOWANIE Mięso peklujemy w lodówce w temperaturze 5-8 C, przez 8-10 dni. Codziennie przekładamy mięso z góry naczynia na dół, a z dołu do góry. Przy przekładaniu mięsa sprawdzamy zapach i kolor solanki. Solanka nie może mieś żadnych nie przyjemnych zapachów, nie powinna być mętna, skiśniała, może być koloru lekko czerwonego ze względu na soki które wypływają z mięsa. Tak wygląda mięso w solance po drugim dniu peklowania. Jak widać zalewa jest klarowna. Widać też, że mięso które było na spodzie wiaderka i przez docisk nie miało kontaktu z solanką jest różowe. To jest jak najbardziej normalne zjawisko. Kolor różowy zniknie samoistnie w dalszym procesie peklowania. Po zapeklowaniu wyciągamy mięso i płuczemy w zimnej kranowej wodzie. Tym sposobem dotarliśmy do końca, nasze mięso jest zapeklowane. Zapeklowane mięso zużywamy zgodnie z przeznaczeniem. Życzę smacznych wyrobów domowych Miro Ps. Poniżej moje skromne małe co nieco po wędzeniu....... A jak to zrobić w 5 dni? Edited April 10 by danjun Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006644 Share on other sites More sharing options...
danjun Posted April 10 Report Share #265 Posted April 10 Jak zapeklowac w 5 dni? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006645 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted April 10 Report Share #266 Posted April 10 33 minuty temu, danjun napisał(a): Jak zapeklowac w 5 dni? Skorzystaj z tabeli Dziadka albo kalkulatora peklowania. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1006652 Share on other sites More sharing options...
jacekw21 Posted April 12 Report Share #267 Posted April 12 W dniu 10.04.2025 o 06:22, danjun napisał(a): Jak zapeklowac w 5 dni? Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co : https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007189 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted April 12 Report Share #268 Posted April 12 1 godzinę temu, jacekw21 napisał(a): Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co Słaby ten kalkulator, nie można ustawić czasu peklowania. Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007206 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 12 Report Share #269 Posted April 12 1 godzinę temu, BazylWidzew napisał(a): Słaby ten kalkulator, nie można ustawić czasu peklowania. Po prawej stronie masz wyniki, a tam niespodzianka 😉 Czas peklowania 5 - 7 dni Czas peklowania uzależniony jest od temp. w jakiej peklujemy, czyli 4-6°C. Nie więcej i nie mniej. Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007227 Share on other sites More sharing options...
Staszek7 Posted April 12 Report Share #270 Posted April 12 (edited) A czy taki kalkulator na forum jest żeby pokazywał czas peklowania przy różnych stężeniach. Na przykład przy standardowej temperaturze 4-6°C Byłaby to fajna sprawa. Byłoby super gdyby uwzględniał jeszcze ilość wody🙂 Edited April 12 by Staszek7 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007235 Share on other sites More sharing options...
Staszek7 Posted April 12 Report Share #271 Posted April 12 Miałem na myśli ustawienie czasu peklowania na przykład 12 dni lub 8 dni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007244 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted April 12 Report Share #272 Posted April 12 Sprawdzałeś z pomocą forumowej wyszukiwarki znaleźć temat z kalkulatorami?.... chyba nie skoro piszesz.... Pomocna dłoń zrobiła to za ciebie 🙂 Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007250 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted April 12 Report Share #273 Posted April 12 27 minut temu, Staszek7 napisał(a): Miałem na myśli ustawienie czasu peklowania na przykład 12 dni lub 8 dni. Pewnie, że jest i nigdy się nie pomyli nazywa się tabela Dziadka. Widzę, że nie zadałeś sobie trudu zapoznać się z radami. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007253 Share on other sites More sharing options...
Staszek7 Posted April 12 Report Share #274 Posted April 12 Tabele Dziadka widziałem, Z tabeli Szczepana korzystam. Może wstawię tabelkę. Czy mój tok rozumowania jest słuszny Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007260 Share on other sites More sharing options...
tytan58 Posted April 12 Report Share #275 Posted April 12 7 godzin temu, jacekw21 napisał(a): Na chwilę obecną jak dla mnie nie ma i nie było lepszego kalkulatora póki co No nie wiem czy taki dobry . Jak na koniec wędlina będzie podpiekana zaleca więcej peklosoli jak przy parzeniu. A powinno być odwrotnie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/11/#findComment-1007262 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.