Michał Koperski Posted December 5, 2014 Report Share #26 Posted December 5, 2014 Jeśli zrobisz tak jak ci kolega osid radzi to zrób dwie solanki w różnych naczyniach tyle tylko że dla boczku i polędwicy rób nieco słabszą solankę. Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-388150 Share on other sites More sharing options...
naruto83 Posted February 26, 2015 Report Share #27 Posted February 26, 2015 Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407608 Share on other sites More sharing options...
Gen Posted February 26, 2015 Report Share #28 Posted February 26, 2015 Jak nie masz innego pojemnika, to obok mięska do pojemnika włóż napompowaną torebkę i wtedy wystarczy 0,4 litra zalewy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407611 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 26, 2015 Report Share #29 Posted February 26, 2015 mozna tez do pojemnika wlozyc butelke pet z woda. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407618 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 26, 2015 Author Report Share #30 Posted February 26, 2015 Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ? Mam wrażenie, że macie w domu jeden garnek i najwyraźniej 10-cio litrowy.No nie piszcie mi, że w dobie tak wielkiego wyboru opakowań, nie można dobrać pojemnika do 1 kg mięsa. Sorki za szczerość, ale to napiszę....Albo żyjecie w dżungli gdzie nic nie ma, albo w Polsce gdzie można za darmo dostosować do ilości mięsa dowolny pojemnik.No przecież są plastikowe pojemniki po lodach, po śledziach, po dżemie i cholera wie po czym jeszcze, a czytam że nie mam w czym ?No jak nie ma w czym ?No przecież tych plastików to tyle jest, że nie wiadomo w czym wybierać, tylko trzeba chcieć, a nie kombinować ! Tak na upartego, na totalnego leniwca, to ładuję mięso do zwykłego woreczka, zalewam solanką i wkładam do innego garnka. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407649 Share on other sites More sharing options...
naruto83 Posted February 26, 2015 Report Share #31 Posted February 26, 2015 Zgadza się, trzeba chcieć...nie chciało mi się szukać to wziałem na oko pierwszy lepszy, aczkolwiek, gdy poszukałem dokładniej to znalazłem właściwe naczynie i problem zniknął. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407658 Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 26, 2015 Report Share #32 Posted February 26, 2015 Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407661 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 27, 2015 Report Share #33 Posted February 27, 2015 podobno ktoś wyczuwa różnicę pomiędzy szynką zalaną w proporcji 0,4 l/kg i 0,5 l/kg ... podobno Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407689 Share on other sites More sharing options...
naruto83 Posted February 27, 2015 Report Share #34 Posted February 27, 2015 Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. Oo coś takiego mi się podoba ! Uprzejmie proszę o jakiś namiar na przepis. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407755 Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 27, 2015 Report Share #35 Posted February 27, 2015 Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz), na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407924 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 27, 2015 Author Report Share #36 Posted February 27, 2015 Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz), na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry Mógłbyś nie pisać takich bzdur, przynajmniej w moim przepisie ?To może od razu faktycznie peklujmy w wannie i mimo tak wielkiej ilości solanki mięso nie będzie słone.To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407932 Share on other sites More sharing options...
tier Posted February 27, 2015 Report Share #37 Posted February 27, 2015 (edited) A gdzie napisałem jakieś bzdury? to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. Edited February 27, 2015 by tier Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407940 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted February 27, 2015 Report Share #38 Posted February 27, 2015 To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ? no właśnie, dobre pytanie Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-407949 Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted March 1, 2015 Report Share #39 Posted March 1, 2015 (edited) Wracając do temetu pojemników.Można podejść do sklepu rybnego i poprosić panie o zostawienie pojemnika po rybach - wielkości są różne od 0,5l do 20l - tylko chcieć i można mieć- no pozostaje jeszcze temat wyszorowania tych że pojemników .Pojemniki za darmo i dopuszczone do żywności. Edited March 1, 2015 by Artur Dor Quote Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-408467 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted March 2, 2015 Report Share #40 Posted March 2, 2015 na olx często można kupić wiadra białe różnych pojemności , sama takie nabyłam sprzedawca to chłopaczek z piekarni a wiadra są po oleju palmowym , fryturze czy wsadzie owocowym do pączków i bułek - kupuję wymyte z przykrywkami , poniżej klejam przykładowy link : http://olx.pl/oferta/wiadra-plastikowe-CID628-ID8GFNn.html#dbab4568d9 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-408587 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 1, 2016 Report Share #41 Posted September 1, 2016 Witam wszystkich serdecznie.Od około 6 miesięcy wędzę szynkę jak tylko zjem to co nawędziłem zapuszczam wędzarnię ponownie Zawsze do peklowania mokrego używałem roztworu z samej soli plus wywar z ziół. Tym razem postanowiłem użyć peklosoli, trochu poczytałem i wyczytałem, ze na 1kg mięsa należy dać około 40g peklosoli. (Mam zamiar to peklować ok. 10 dni)Kupiłem 1 kg peklosoli skład: 98,4 NaCl oraz 0,5-0,6% NaNO2, na opakowaniu pisze żeby użyć 230g tej peklosoli na 10kg mięsa co na 1kg mięsa daje 23gNo i tu pojawia się problem, wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy zalecenie producenta wynika z jakiegoś większego stężenie NaNO2 niż w innych przypadkach czy dać tej peklosoli 40 g mimo tego, że producent pisze aby dawać 23g na 1kg mięsa? Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg?Proszę o odpowiedź, pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513548 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 1, 2016 Report Share #42 Posted September 1, 2016 te 23g tyczy sie zapewne dawki gdy peklujesz mieso na sucho na kielbasy. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513549 Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted September 1, 2016 Report Share #43 Posted September 1, 2016 A gdzie napisałem jakieś bzdury? to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. Nikt ci tego nie zabroni. Ale minimalizując ilość wody nie wypłukujesz mocno mięsa. Ja staram się trzymać zasady 1kg mięsa, 0,4l solanki. Plastikowe wiadereczko w dzisiejszych czasach to nie problem. Quote https://sklep.zlp.com.pl/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513550 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 1, 2016 Report Share #44 Posted September 1, 2016 wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro. A A gdzie to wyczytałeś ? A te 23g to tak jak pisała electra, do peklowania suchego całych elementów na wędzonki, choć według mnie też trochę za mała dawka. Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg? 3kg Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513551 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 1, 2016 Report Share #45 Posted September 1, 2016 (edited) wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.Gdzie? - linki. Peklowanie mokre to nie suche. W mokrym ustalasz ilość dni peklowania, poziom słoności do osiągnięcia i mając te dane, oraz znając zasady peklowania na mokro, przygotowujesz zalewę. Zalewy bierze się średnio 40% wagowych w stosunku do wsadu mięsnego. Edited September 1, 2016 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513554 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 1, 2016 Report Share #46 Posted September 1, 2016 (edited) Może żeby Ci nie mącić w głowie napiszę Ci ściągawkę. 1.Zrób z tej peklosoli roztwór 10-cio procentowy.Czyli na 1 l wody daj 100 g peklosoli.Woda może być surowa z kranu, albo jak gorszego sortu należy ją przegotować i wystudzić i z wystudzonej zrobić roztwór i zimnym ( ok.5º C) zalać mięso.Ziół bym nie dodawał bo zabijają smak mięsa.2.Do tych szynek ( 3kg) potrzebujesz 1,2 l solanki.3kg X 0,4l = 1,2l3.Solanki zrób nieco więcej bo powinieneś zrobić jeden nastrzyk 5% wagi mięsa.4.Jak zrobisz nastrzyk włóż mięso do odpowiedniego pojemnika tak , żeby po wlaniu tych 1,2l solanki mięso było nią przykryte.5.Włóż do lodówki i pekluj 8-10 dni w temp.4-6 ºC. i nic nie ruszaj.6.Po peklowaniu mięso wyciągasz z solanki i powinno ociekać 12 h w temp. 4-6ºC.Czas ociekania wlicza się do czasu peklowania.7.Dalej to już tylko osuszanie i wędzenie a na końcu parzenie lub pieczenie, ale to już inna bajka. Powodzenia P.STo co do tej pory robiłeś to nie było peklowanie tylko solenie. Edited September 1, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513557 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 1, 2016 Report Share #47 Posted September 1, 2016 Dziękuję wszystkim za wskazówki.Widzę, że jesteście czujni - przepraszam za błąd 1kg i 40g pektosoli...miało być rzecz jasna - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli.Zastosuję przepis arkadiusza. Raz jeszcze wszystkim dziękuję, pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513563 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 1, 2016 Report Share #48 Posted September 1, 2016 (edited) Zastosuję przepis arkadiusza. Dodam jeszcze, że możesz do sporządzenia solanki użyć 60 % peklosoli i 40 % soli. Edited September 1, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513567 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 1, 2016 Report Share #49 Posted September 1, 2016 Czyli robiąc roztwór 10cio procentowy z litra wody dodać:- 40g soli kuchennej,- 60g peklosoli.? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513569 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 1, 2016 Report Share #50 Posted September 1, 2016 Tak. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/2/#findComment-513570 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.