Jump to content

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


miro

Recommended Posts

  • 2 months later...

 

 

Przykładowo przy dawce 10 dkg na litr wody: - 1 kg mięsa = 0,4 L wody + 4 dkg peklosoli

 

Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ?

Link to comment
Share on other sites

mozna tez do pojemnika wlozyc butelke pet z woda.

Link to comment
Share on other sites

Co w sytuacji gdy mam taki pojemnik, że muszę użyć 0,8 L wody a posiadam 1 kg mięsa. Jak dobierać ilość peklosoli ? Czy 4 dkg ma być na 1 kg mięsa bez względu na ilość wody ? Czy też w mojej sytuacji gdy mam 1 kg mięsa i 0,8 L wody mam dać 8 dkg peklosoli ?

 

 

Mam wrażenie, że macie w domu jeden garnek i najwyraźniej 10-cio litrowy.

No nie piszcie mi, że w dobie tak wielkiego wyboru opakowań, nie można dobrać pojemnika do 1 kg mięsa.

 

Sorki za szczerość, ale to napiszę....

Albo żyjecie w dżungli gdzie nic nie ma, albo w Polsce gdzie można za darmo dostosować do ilości mięsa dowolny pojemnik.

No przecież są plastikowe pojemniki po lodach, po śledziach, po dżemie i cholera wie po czym jeszcze, a czytam że nie mam w czym ?

No jak nie ma w czym ?

No przecież tych plastików to tyle jest, że nie wiadomo w czym wybierać, tylko trzeba chcieć, a nie kombinować !

 

Tak na upartego, na totalnego leniwca, to ładuję mięso do zwykłego woreczka, zalewam solanką i wkładam do innego garnka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

podobno ktoś wyczuwa różnicę pomiędzy szynką zalaną w proporcji 0,4 l/kg i 0,5 l/kg ... podobno :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Link to comment
Share on other sites

Czy 1kg mięsa czy 5kg... nie prościej stosować solankę %? dowolny pojemnik zalewasz mięso i po sprawie. Po co się męczyć?, kombinować wkładać do solanki jakieś dziwne przedmioty. :cool:

 

Oo coś takiego mi się podoba ! Uprzejmie proszę o jakiś namiar na przepis.

Link to comment
Share on other sites

Przepis prosty robisz solankę 8% lub 10% (zależy jaką słoność lubisz),  na 1l wody dajesz 100g mieszanki (najlepiej 50/50 peklo/sól) zalewasz mięso i gotowe a jak zabraknie dorabiasz kolejne 2-3litry :)

Mógłbyś nie pisać takich bzdur, przynajmniej w moim przepisie ?

To może od razu faktycznie peklujmy w wannie i mimo tak wielkiej ilości solanki mięso nie będzie słone.

To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

A gdzie napisałem jakieś bzdury? :cool: to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. :tongue:

Edited by tier
Link to comment
Share on other sites

 

 

To pytam. Po cholerę te wszystkie przeliczniki ?

 

no właśnie, dobre pytanie :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Link to comment
Share on other sites

Wracając do temetu pojemników.

Można podejść do sklepu rybnego i poprosić panie o zostawienie pojemnika po rybach - wielkości są różne od 0,5l do 20l - tylko chcieć i można mieć- no pozostaje jeszcze temat wyszorowania tych że pojemników :) .

Pojemniki za darmo i dopuszczone do żywności.

Edited by Artur Dor

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Link to comment
Share on other sites

na olx często można kupić wiadra białe różnych pojemności , sama takie nabyłam  :) sprzedawca to chłopaczek z piekarni a wiadra są po oleju palmowym , fryturze czy wsadzie owocowym do pączków i bułek - kupuję wymyte z przykrywkami , poniżej klejam przykładowy link : http://olx.pl/oferta/wiadra-plastikowe-CID628-ID8GFNn.html#dbab4568d9

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Witam wszystkich serdecznie.

Od około 6 miesięcy wędzę szynkę jak tylko zjem to co nawędziłem zapuszczam wędzarnię ponownie :)

Zawsze do peklowania mokrego używałem roztworu z samej soli plus wywar z ziół.

 

Tym razem postanowiłem użyć peklosoli, trochu poczytałem i wyczytałem, ze na 1kg mięsa należy dać około 40g peklosoli. (Mam zamiar to peklować ok. 10 dni)

Kupiłem 1 kg peklosoli skład: 98,4 NaCl oraz 0,5-0,6% NaNO2, na opakowaniu pisze żeby użyć 230g tej peklosoli na 10kg mięsa co na 1kg mięsa daje 23g

No i tu pojawia się problem, wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.

Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy zalecenie producenta wynika z jakiegoś większego stężenie NaNO2 niż w innych przypadkach czy dać tej peklosoli 40 g mimo tego, że producent pisze aby dawać 23g na 1kg mięsa?

 

Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg?

Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

 te 23g tyczy sie zapewne dawki gdy peklujesz mieso na sucho na kielbasy.

Link to comment
Share on other sites

A gdzie napisałem jakieś bzdury? :cool: to do serów można robić solanki 20% i jest OK do wędlin już nie... faktycznie gdy peklowałem wg. tabeli raz wychodziło raz nie, ale zawsze ten sam problem był z trafieniem ilości solanki, przynajmniej od 2 lat robię 10% pekluję do 10 dni i jeszcze nigdy nie miałem przesolonych wędlin. A jeśli chcesz peklować 1kg szynki w wannie nikt nie zabroni. :tongue:

 

Nikt ci tego nie zabroni. Ale minimalizując ilość wody nie wypłukujesz mocno mięsa. Ja staram się trzymać zasady 1kg mięsa, 0,4l solanki. Plastikowe wiadereczko w dzisiejszych czasach to nie problem.

Link to comment
Share on other sites

 

 

wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.
A

 

 A gdzie to wyczytałeś ? A te 23g to tak jak pisała electra, do peklowania suchego całych elementów na wędzonki, choć według mnie też trochę za mała dawka. 


 

 

Druga sprawa, Jeżeli mam dwie szyszki po 1,5 kg to odczytując wartości z tabeli peklowania mam traktować to mięso jako 1,5 kg czy odczytać wartości dla mięsa o wadze 3kg?

 

3kg 

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
Share on other sites

wszędzie gdzie czytałem piszą żeby na 1kg mięsa dać około 40g peklosoli dla 10 dni peklowania na mokro.

Gdzie? - linki. ;)

Peklowanie mokre to nie suche. W mokrym ustalasz ilość dni peklowania, poziom słoności do osiągnięcia i mając te dane, oraz znając zasady peklowania na mokro, przygotowujesz zalewę. Zalewy bierze się średnio 40% wagowych w stosunku do wsadu mięsnego. 

Edited by Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Może żeby Ci nie mącić w głowie napiszę Ci ściągawkę.

 

1.Zrób z tej peklosoli roztwór 10-cio procentowy.Czyli na 1 l wody daj 100 g peklosoli.Woda może być surowa z kranu, albo jak gorszego sortu należy ją przegotować i wystudzić i z wystudzonej zrobić roztwór i zimnym ( ok.5º C) zalać mięso.Ziół bym nie dodawał bo zabijają smak mięsa.

2.Do tych szynek ( 3kg) potrzebujesz 1,2 l solanki.3kg X 0,4l = 1,2l

3.Solanki zrób nieco więcej bo powinieneś zrobić jeden nastrzyk 5% wagi mięsa.

4.Jak zrobisz nastrzyk włóż mięso do odpowiedniego pojemnika tak , żeby po wlaniu tych 1,2l solanki mięso było nią przykryte.

5.Włóż do lodówki i pekluj 8-10 dni w temp.4-6 ºC. i nic nie ruszaj.

6.Po peklowaniu mięso wyciągasz z solanki i  powinno ociekać 12 h w temp. 4-6ºC.Czas ociekania wlicza się do czasu peklowania.

7.Dalej to już tylko osuszanie i wędzenie a na końcu parzenie lub pieczenie, ale to już inna bajka.

 

Powodzenia

 

P.S

To co do tej pory robiłeś to nie było peklowanie tylko solenie.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Zastosuję przepis arkadiusza.

 

Dodam jeszcze, że możesz do sporządzenia solanki użyć 60 % peklosoli i 40 % soli.

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.