Rutusowiec Posted September 1, 2016 Report Share #51 Posted September 1, 2016 No to gary w ruch, przetestujemy szynkę z peklosolą...jak by co to bede wiedział za kim ciskać pozdr Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-513571 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 1, 2016 Report Share #52 Posted September 1, 2016 (edited) Proponuje ku rozważenia "władzy i userom "abyśmy w przestrzeni forum posługiwali się "matematycznym" sposobem przeliczania/obliczania procentów. Bez urazy (sprawdziłem) to poziom 5 klasy szkoły podstawowej, a wprowadza to dużo nieporozumi.Proszę potraktować to jako prośbę.Osobiście czuje duży dyskomfort i jestem zdezientorowany jak zapoznaje się z materiałami, bo nie wiem czy nie jest to pomyłka i co jest wartością prawidłowo stężenie czy ilość, zwłaszcza w kontekście że cześć materiałów na forum jest na poziomie akademickim. Przepraszam za błędy piszę z telefonu Edited September 1, 2016 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-513579 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 7, 2016 Report Share #53 Posted September 7, 2016 Szynka się pekluje od 1.IX w 10cio% roztworze.Wąchałem to dziś i zauważyłem, że zapach nie jest taki jak na początku peklowania ale też nie śmierdzi.Zapach jest taki jakby cięższy...Czy mogę przygotować nową zalewę i do niej włożyć na kolejne kilka dni to co mi się pekluje już od sześciu dni?Czy po takiej zmianie zalewy na świeżą szynka nie będzie za słona?W sumie nadal będzie to zalewa o takim samym stężeniu soli... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-514966 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 8, 2016 Report Share #54 Posted September 8, 2016 (edited) ..ale zalewa, w której leży szynka, nie ma już tego stężenia , które miała na początku, bo nastąpiła dyfundacja peklosoli...Jak masz to już 7dzień w 10% i zalewa nie śluzuje, ani nie śmierdzi, to wędziłbym dziś lub jutro i nie bawił się w nową zalewę - i czy robiłeś nastrzyk, oraz w jakiej temperaturze trzymasz całość ?Aha, i nie pchaj łap do zalewy, bo bakterie to lubią.... Edited September 8, 2016 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-514977 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 8, 2016 Report Share #55 Posted September 8, 2016 Dziś wąchałem raz jeszcze zalewe, tym razem po kilku piwach i okazało się, że pachnie ładnie ale jestem nastawiony już na jutrzejsze wędzenie...- w lodówce wszystko lezy na spodzie, temperatury nie mierzyłem,- arkadiusz pisał: 5.Włóż do lodówki i pekluj 8-10 dni w temp.4-6 ºC. i nic nie ruszaj. A ja oczywiście łapy do środka wpakowąłem - dwa razy szynką obracałem,- nastrzyków nie robiłem ale ostrym długim nożem nakłówałem,- zalewa nie sluzuje.A tak przy okazji, dziś zabiłem jedną gąskę, może by tak coś z niej uwędzić...rzecz jasna zapeklowac do jutra nie zdążę.Wędził ktoś z was kiedyś nóżkę gęsią ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515182 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 8, 2016 Report Share #56 Posted September 8, 2016 (edited) ....piersi, czyli półgęsek , jest zarąbisty ale najlepszy jest wędzony na zimno - nóżke też można - jak zrobisz gęsty nastrzyk to do jutra coś z tego może być...tu masz troszkę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12241-p%C3%B3%C5%82g%C4%99ski/?hl=p%C3%B3%C5%82g%C4%99sek&do=findComment&comment=454924 A jaką masz grubość tej szynki ...? Edited September 8, 2016 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515184 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #57 Posted September 11, 2016 Szynka wyszła super. Nie ma nawet porównania do tej "peklowanej" na samej soli. Przepraszam za wyrażenie ale napiszę...qwa rewelacjaPeklowana peklosolą wyszła ładnie różowiótka, soczysta smaczna, nie oparzałem jej. Skórke ma lekko słoną.Peklowanie trwało 8 dni bez nastrzyków. Zapeklowało się bardzo ładnie do samego środkaNastępnym razem będę peklował w 10cio% roztworze przez 5-6 dni.Jedną szynkę zjadłem z sąsiadem przy wędzarni wieczorem ....plus transporter piwa Wędziło się tym razem 15h - 15h relaksu w temeperaturze 60-70C.W sumie zrobiliśmy 8 szyszek.Grubość szynek jest taka, że mozna je objąć dłońmi...maja tak po 1,2 kg.Co do tej wędzonej piersi z gęsi to bede musiał się zastanowić.Zamrażalkę już uruchomiłem, gęsi z podwórka znikły Piersi oddzieliłem od miesą nie ściągając z nich skóry - takie mrożone piersi przed wędzeniem dużo stracą na smaku?a....ziół nie dawałem, nie robiłem żadnych eksperymentów z ziołami etc...szynka smakuje jak kawał dobergo mięsiwa a nie jak majeranek polecam przepis z tej strony...dzięki wszystkimjeszcze jedno, czy faktycznie w gęstym dymie w temperaturze 60C i czasie wędzenie równym 4h mozna uwędzić szynkę? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515744 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #58 Posted September 11, 2016 (edited) takie mrożone piersi przed wędzeniem dużo stracą na smaku? Nie stracą. jeszcze jedno, czy faktycznie w gęstym dymie w temperaturze 60C i czasie wędzenie równym 4h mozna uwędzić szynkę? Można i niekoniecznie gęstym tylko to jeszcze zależy od wędzarni.Powinieneś odróżnić wędzenie od pieczenia.To co zrobiłeś to było coś w rodzaju wędzenia z pieczeniem jednocześnie.U mnie wraz z osuszaniem (ok. 1,5 h ) wędzą się ok.6 h w temp 50-55 C i później idą do parzenia.Parzone są moim zdaniem bardziej soczyste od pieczonych. Edited September 11, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515758 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted September 11, 2016 Report Share #59 Posted September 11, 2016 Ja tam wędze tylko do uzyskania koloru ,póżniej też parzę .Wędliny są do szybkiej konsumpcji,więc generalnie wędze krótko, Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515761 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #60 Posted September 11, 2016 Ja tam wędze tylko do uzyskania koloru , Ja też tylko u mnie to trwa ok.6 h. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515766 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #61 Posted September 11, 2016 Ja też tylko u mnie to trwa ok.6 h. aż 6h żeby łapnąć kolor w szynce? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515767 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #62 Posted September 11, 2016 Razem z sąsiadem postanowiliśmy wędzić tak długo aż mięso nie będzie surowe.Wieszamy jedną szynkę testową i na niej sprawdzamy.Pod koniec wędzenia podpiekamy w wyższej temperaturze.Część szynki jest zjadana wciągu jednego do trzech dni bez parzenia a nadmiar ląduje w zamrażalce.Po rozmrożeniu szynka jest parzona.Wędzarnie mam zrobioną z cegły szamotki na dodatek.Rura doprowadzająca dym ok. 1m metra fi200mm. Rura nie jest zakopana jest na powierzchni. Objętość wędzarni około 0,5m^3. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515774 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #63 Posted September 11, 2016 sprawdzacie termometrem czy na oko? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515776 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #64 Posted September 11, 2016 mam gdzieś fotki to pokaże w tym tygodniupodejrzewałem problemy z termometrem ale sprawdzałem go z innym i jest oki powiedzcie, orientacyjnie, jak długo trzeba by było wędzić szynkę w temepraturze ok. 50C żeby się uwędziła "aż do środka"pierwszy raz jak wędziłem z sąsiadem to trwało to ok. 17h w temperaturze >50C i okazało się, że szynka w środku jest nadal surowa.Mówię o szynkach taki po 1,2kg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515777 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #65 Posted September 11, 2016 podpowiem, wbijając w nią termometr do osiągnięcia wewnątrz 68 stopni Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515778 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #66 Posted September 11, 2016 podpowiem, wbijając w nią termometr do osiągnięcia wewnątrz 68 stopni tak aby końcówka termometru kończyła się w środku szynki w tzw "jądrze" ? czyli optymalną temperaturą wędzenia a właściwie juz pieczenia jest temperatura ok. 70C?! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515779 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #67 Posted September 11, 2016 wedzenie u mnie 50-55 st. podpiekanie 80-90 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515781 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #68 Posted September 11, 2016 (edited) powiedzcie, orientacyjnie, jak długo trzeba by było wędzić szynkę w temepraturze ok. 50C żeby się uwędziła "aż do środka" Do końca świata i jeszcze dzień dłużej .W wędzarniach przydomowych wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.Wyroby wędzone, żeby nie były surowe w środku z małymi wyjątkami powinny mieć w środku 68 C..Po wędzeniu trzeba je parzyć lub piec Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone, ale to inna bajka i inne wędzenie. Edited September 11, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515782 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #69 Posted September 11, 2016 Do końca świata i jeszcze dzień dłużej .W wędzarniach przydomowych wędzi się do uzyskania odpowiedniego koloru a nie na czas.Wyroby wędzone, żeby nie były surowe w środku z małymi wyjątkami powinny mieć w środku 68 C..Po wędzeniu trzeba je parzyć lub piec Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone, ale to inna bajka i inne wędzenie. nic dodać i nic ująć ale te 6h do koloru mnie zastanawia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515783 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #70 Posted September 11, 2016 (edited) ale te 6h do koloru mnie zastanawia Czemu?.Każda wędzarnia wędzi inaczej.Ja od pewnego czasu wędzę dymogenaratorem i tyle to trwa a w niektórych wypadkach przy dużych elementach jeszcze dłużej .Z paleniska krócej ok.4 h..Ale zapewniam Cię, że efekt jest zadowalający co możesz sprawdzić w moim kąciku. Edited September 11, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515785 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #71 Posted September 11, 2016 Oczywiście można jeść też wyroby surowe wędzone czyli chcesz powiedzieć, że szynka wędzona jeśli nie jest parzona to uznawana jest za surową? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515786 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #72 Posted September 11, 2016 (edited) czyli chcesz powiedzieć, że szynka wędzona jeśli nie jest parzona to uznawana jest za surową? Jeśli jest wędzona zgodnie z technologią w temp.45-55 º C to trafiłeś w dychę. Edited September 11, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515788 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 11, 2016 Report Share #73 Posted September 11, 2016 przeczytałem ponownie ze zrozumieniem...napisałeś "wędzona" a ja podpiekalem...nie wędziłem, ja ją poprostu upiekłem ...?! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515791 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 11, 2016 Report Share #74 Posted September 11, 2016 .Ja od pewnego czasu wędzę dymogenaratorem i tyle to trwa a w niektórych wypadkach przy dużych elementach jeszcze dłużeja tego nie dodałeś, że dymogenerator jak kolega by pociągnął 6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515792 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 11, 2016 Report Share #75 Posted September 11, 2016 jak kolega by pociągnął 6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej Oj coś się mylisz.Trzeba umieć wędzić to i 6 h z paleniska też się da.Zapewniam, że tak można bo i to trenowałem.Wczesny Zbój Madej nie polegał na długim wędzeniu a na problemach z osuszaniem i jak mogę przypuszczać na używaniu mokrego drewna. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/3/#findComment-515794 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.