Gonzo Posted September 11, 2016 Report Share #76 Posted September 11, 2016 jak kolega by pociągnął 6h w palenisku, to byłby wczesny Zbój Madej U mnie siedzą wędzonki do 8h, chodzi o przewędzenie a nie tylko owędzenie z wierzchu.A wędzonki na "Madeja" nie wyglądają Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-515796 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 16, 2016 Report Share #77 Posted September 16, 2016 Zbój Madej to wyszedł u mnie...Wędzarnie zrobiłem taką, ale mam zamiar zrobić nową ..z drewna. Nastepne wędzenie jak bede robił (a to już wkrótce) to zrobie po waszemu...powędze w 50C aż nabierze koloru a później wyparzę.Słyszałem, że parzyć nalezy tyle godzin ile szynka waży..1kg -1h Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516979 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 16, 2016 Report Share #78 Posted September 16, 2016 Polecam wbicie sady termometru w szynke i parzenie do 68 stopni ...nie potrzeba wtedy nic kombinowac Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516980 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 16, 2016 Report Share #79 Posted September 16, 2016 Chętnie wysłucham waszych uwag co do tej "budowli"Na zdjeciu nie widać ale jest jeszcze komin, otwór komina to jakieś 17x17cm na to założona dryna gliniana fi200mm.Generalnie ciężko się w tym "wędzi". Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516981 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 16, 2016 Report Share #80 Posted September 16, 2016 Zbój Madej to wyszedł u mnie Chyba żartujesz Koło wczesnych wędzonek Zbója, Twoje nawet nie leżały Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516982 Share on other sites More sharing options...
Rutusowiec Posted September 16, 2016 Report Share #81 Posted September 16, 2016 taki termometr wbijany wkrótce bede miał..jeszcze nie szukałem ale kupie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516984 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2016 Author Report Share #82 Posted September 16, 2016 (edited) http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-sonda-0250c-p-616.htmlPolecam się. http://www.wyroby-domowe.pl/images/termomer-0-250-elektroniczn.jpg Edited September 16, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-516990 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 16, 2016 Report Share #83 Posted September 16, 2016 (edited) Polecam się. Wybacz Mireczku, ale ja bym tego nie polecał.Sonda nie jest wodoszczelna i jak dostanie wody to po ptokach a wodoszczelność sondy w naszej zabawie to podstawa.Polecał bym raczej DT-34. Cena co prawda wysoka, ale i jakość jest nieporównywalna.To jest termometr na lata a nie na rok. Edited September 16, 2016 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517028 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2016 Author Report Share #84 Posted September 16, 2016 (edited) Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw....aż się dziwię, że to robię, jednak moja teoria o sprzedaży dobrego towaru legła w gruzach.Chiny rządzą! DT-34 też posiadam..... tylko co usłyszę jak klient zobaczy cenę? Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-p-420.html http://www.wyroby-domowe.pl/images/dt_1.jpg Edited September 16, 2016 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517032 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 16, 2016 Report Share #85 Posted September 16, 2016 Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. Jak sonda jest wodoodporna to czemu nie. Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw. Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517033 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2016 Author Report Share #86 Posted September 16, 2016 To porządny termometr i wodę wytrzyma. Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Przynajmniej teraz wiem po kim takiś mądry! Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517038 Share on other sites More sharing options...
Guest Grzegorz Z. Posted September 16, 2016 Report Share #87 Posted September 16, 2016 Mam DT-1, jest ok Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517049 Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted September 16, 2016 Report Share #88 Posted September 16, 2016 Ja też mam termometr DT 1, jest bardzo dobry. Quote Pozdrawiam Grzegorz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517088 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 16, 2016 Report Share #89 Posted September 16, 2016 ..tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta. Ja swoje DT-34 kupowałem po 125 zł a jak widzę DT- 1 jest droższy. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517095 Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2016 Author Report Share #90 Posted September 16, 2016 Nie wiem kiedy kupowałeś, ale cena niższa niż u producenta? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-517103 Share on other sites More sharing options...
DulfLingren Posted December 1, 2016 Report Share #91 Posted December 1, 2016 Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...Na peklosoli ,którą zakupiłem w sklepie było napisane: 60 g na litr na około 1 kg lub ponad wyrobu,już nie pamiętam ile kg do mojej miski -dość szczupłej wchodzi,zalewam to 1 L solanki z 60 g peklosoli, i nie wychodzi zbyt mało słone .Natomiast też było napisane na tej peklosoli ,że do wyrobów kiełbasianych 20 g na kg masy.Acha :staram się trzymać mięso w lodówce w zalewie ponad 10 dni.Ilości tu wzmiankowane np 140 g na litr,nawet 80 g wydają mi się piramidalne!A wiem co to przesolony wyrób ponieważ ostatnio sypnąłem do krakowskiej suchej na oko i przesoliłem -nie chciało mi się ważyć.Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać.Dodam ,że czasami warto zjeść domową wędzoną wędlinkę,ale proszę się nimi nie przejadać -znam osoby ,których nie ma wśród nas -jadły trochę za dużo wędzonej wieprzowiny,domowego wyrobu. 60 g na Litr to 6 % zalewa peklująca-tak dla podkreślenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529174 Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 1, 2016 Author Report Share #92 Posted December 1, 2016 że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone Może dla jasności sprecyzuj co znaczy "zalecanych tu tabel", bo ja osobiście żadnej tabeli nie zalecam, a piszesz w moim wątku o peklowaniu. Pekluję w proporcji 0,4 litra wody + 4 dkg peklosoli na 1 kg mięsa i tego nie zmienię.Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby gotowy wyrób był słony. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529199 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 2, 2016 Report Share #93 Posted December 2, 2016 tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują raczej nikt tu się nie wstydzi i nie krępuje - Siostry i Bracia wędzarnicy - raczej właśnie wymieniają się własnymi doświadczeniami - głośno i wyrażnie - by rozwiązywać niejasności ...... co do tabeli - jest co najmniej kilka ....... jedne są bardziej drugie mniej " słone " - i to tez jest opisane - tylko Bracie czytaj.................. sam widzisz sypnąłeś z garści i wyszło za słone..........tabela= to ilość soli( peklosoli)- temperatura i czas - ja jestem mniej słonolubny to też daję nie np. 20g/kg a 18g/kg - ale po dwóch peklowaniach znajdziesz swoją granicę ... z kolei przesadzić w dół - też źle ..... Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529212 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 2, 2016 Report Share #94 Posted December 2, 2016 Nikt Tobie nie napisze ile co do grama masz dac soli/ peklosoli , bo nie zna Twojego smaku ..to trzeba sobie samemu dopracowac ..jak nie lubisz slono to z tabeli wybierz cos posredniego i na kolejnych wyrobach zredukujesz.Ja np moge zjesc ziemniaki zupelnie bez soli inni do ust takich nie wezma Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529229 Share on other sites More sharing options...
Tsosna Posted December 2, 2016 Report Share #95 Posted December 2, 2016 Ja np moge zjesc ziemniaki zupelnie bez soli inni do ust takich nie wezma masakra , nigdy w życiu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529230 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted December 2, 2016 Report Share #96 Posted December 2, 2016 (edited) Popieram smakują jak '' trowa' ''... Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać. No to ''lipa'' ... bo ja już kiedyś pisałam , że 10 % to dla mnie za dużo i teraz robię 8 %Poza tym ...nie określasz co z ''tym'' robiłeś po wędzeniu... czy podpiekałeś , czy parzyłeś ? I jeszcze do owej Krakowskiej... przecież po podsuszeniu , to wiadomo , że jak ''odparuje'' , to sól pozostaje w wyrobie... ( chyba , że nie ''wiadomo''...? ) krew mnie zalewa Nie marnuj... zrób kaszankę... Edited December 2, 2016 by Einshell Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529231 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 2, 2016 Report Share #97 Posted December 2, 2016 Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...Bo to jest tak, jak się nie chce czytać, tylko: "ratujcie, wędzonki wyszły za słone". Może to błąd, że przy tabeli peklowania mokrego nie jest napisane, że trzeba moczyć mięso po peklowaniu, tyle a tyle a może ma to skłonić do zgłębiania wiedzy w szerszym zakresie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529233 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 2, 2016 Report Share #98 Posted December 2, 2016 No wiec sami widzicie dla jednych masakra inni jedza..ale ja dziwny czlek jestem ..grochowa z musztarda ..boczek smazony z konfitura ( na slodko ) z borowek...ser zolty z malmolada... dobra nie strasze bo co o moich wyrobach pomyslicie ..te robie w miare zgodnie z polskimi tradycjami Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-529239 Share on other sites More sharing options...
DonLeo007 Posted December 11, 2016 Report Share #99 Posted December 11, 2016 witam, czy parzenie szynek wysusza produkt czy to wina dłuższego wędzenia (normalnie 4-5 h ja wędziłem 8 h) lub wysokiej temperatury zadymiania ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-530616 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 11, 2016 Report Share #100 Posted December 11, 2016 czy parzenie szynek wysusza produkt czy to wina dłuższego wędzenia (normalnie 4-5 h ja wędziłem 8 h) lub wysokiej temperatury zadymiania ? Suche szynki wychodzą na skutek zbyt wysokiej temperatury obróbki cieplnej.Obojętnie czy w procesie pieczenia w wędzarni, czy w wyniku parzenia.Zbyt długie wędzenie - przy prawidłowej obróbce cieplnej - da tylko suchą skórkę. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/4/#findComment-530620 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.