Jump to content

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


miro

Recommended Posts

Zbój Madej to wyszedł u mnie...


Wędzarnie zrobiłem taką, ale mam zamiar zrobić nową ..z drewna.
 


Nastepne wędzenie jak bede robił (a to już wkrótce) to zrobie po waszemu...powędze w 50C aż nabierze koloru a później wyparzę.

Słyszałem, że parzyć nalezy tyle godzin ile szynka waży..1kg -1h

post-82283-0-92718000-1474020677_thumb.jpg

post-82283-0-27303500-1474020895_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Polecam wbicie sady termometru w szynke i parzenie do 68 stopni ...nie potrzeba wtedy nic kombinowac :)

Link to comment
Share on other sites

http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-sonda-0250c-p-616.html

Polecam się.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/images/termomer-0-250-elektroniczn.jpg

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Polecam się.

 

 

Wybacz Mireczku, ale ja bym tego nie polecał.Sonda nie jest wodoszczelna i jak dostanie wody to po ptokach a wodoszczelność sondy w naszej zabawie to podstawa.Polecał bym raczej DT-34. Cena co prawda wysoka, ale i jakość jest nieporównywalna.To jest termometr na lata a nie na rok.

 

post-41296-0-60821300-1474033978_thumb.jpg

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw....aż się dziwię, że to robię, jednak moja teoria o sprzedaży dobrego towaru legła w gruzach.

Chiny rządzą! :facepalm:

 

DT-34 też posiadam..... tylko co usłyszę jak klient zobaczy cenę? :rolleyes:

Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-elektroniczny-p-420.html

 

http://www.wyroby-domowe.pl/images/dt_1.jpg

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jest jeszcze wersja DT-1......tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta.

 

Jak sonda jest wodoodporna to czemu nie.

 

 

 

Ja tam się z kolegą w 100% zgadzam, ale ostatnimi czasy panuje moda na "taniość" ...... no to wychodzę na przeciw.

 

Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

To porządny termometr i wodę wytrzyma.

 

 

 

Moja Mama zawsze mówiła, że biednego nie stać na tanie rzeczy. :)

Przynajmniej teraz wiem po kim takiś mądry!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

..tez da radę, a tańszy o parę ładnych zeta.

 

Ja swoje DT-34 kupowałem po 125 zł a jak widzę DT- 1 jest droższy. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem kiedy kupowałeś, ale cena niższa niż u producenta?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...Na peklosoli ,którą zakupiłem w sklepie było napisane: 60 g na litr na około 1 kg lub ponad wyrobu,już nie pamiętam ile kg do mojej miski -dość szczupłej wchodzi,zalewam to 1 L solanki z 60 g peklosoli, i nie wychodzi zbyt mało słone .Natomiast też było napisane na tej peklosoli ,że do wyrobów kiełbasianych 20 g na kg masy.Acha :staram się trzymać mięso w lodówce w zalewie ponad 10 dni.Ilości tu wzmiankowane np 140 g na litr,nawet 80 g wydają mi się piramidalne!A wiem co to przesolony wyrób ponieważ ostatnio sypnąłem do krakowskiej suchej na oko i przesoliłem -nie chciało mi się ważyć.Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać.Dodam ,że czasami warto zjeść domową wędzoną wędlinkę,ale proszę się nimi nie przejadać -znam osoby ,których nie ma wśród nas -jadły trochę za dużo wędzonej wieprzowiny,domowego wyrobu.                  60 g na Litr to 6 % zalewa peklująca-tak dla podkreślenia.  

Link to comment
Share on other sites

 

 

że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone

Może dla jasności sprecyzuj co znaczy "zalecanych tu tabel", bo ja osobiście żadnej tabeli nie zalecam, a piszesz w moim wątku o peklowaniu.

 

Pekluję w proporcji 0,4 litra wody + 4 dkg peklosoli na 1 kg mięsa i tego nie zmienię.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby gotowy wyrób był słony.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują
raczej nikt tu się nie wstydzi i nie krępuje - Siostry i Bracia wędzarnicy - raczej właśnie wymieniają się własnymi doświadczeniami - głośno i wyrażnie - by rozwiązywać niejasności ...... co do tabeli - jest co najmniej kilka ....... jedne są bardziej drugie mniej " słone " - i to tez jest opisane - tylko Bracie czytaj.................. sam widzisz sypnąłeś z garści i wyszło za słone..........tabela=  to  ilość soli( peklosoli)- temperatura i czas  - ja jestem mniej słonolubny to też daję nie np. 20g/kg a 18g/kg - ale po dwóch peklowaniach znajdziesz swoją granicę ... z kolei przesadzić w dół - też źle .....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Nikt Tobie nie napisze ile co do grama masz dac soli/ peklosoli , bo nie zna Twojego smaku ..to trzeba sobie samemu dopracowac ..jak nie lubisz slono to z tabeli wybierz cos posredniego i na kolejnych wyrobach zredukujesz.

Ja np moge zjesc ziemniaki zupelnie bez soli inni do ust takich nie wezma :)  

Link to comment
Share on other sites

Popieram :thumbsup:  smakują jak '' trowa' ''... :tongue::facepalm:


 

 

Myślę ,że większość osób ,które to skorzystały z tu dostępnych danych -tabel i wyszły im wyroby zbyt słone -wstydzą się przyznać i krępują.Ja nie wytrzymałem -jak widać.

  No to ''lipa'' ... bo ja już kiedyś pisałam , że 10 % to dla mnie za dużo i teraz robię 8 %

Poza tym ...nie określasz co z ''tym'' robiłeś po wędzeniu... czy podpiekałeś , czy parzyłeś ? :rolleyes: I jeszcze do owej Krakowskiej... przecież po podsuszeniu , to wiadomo , że jak ''odparuje'' , to sól pozostaje w wyrobie... ( chyba , że nie ''wiadomo''...? :rolleyes:  )


 

 

krew mnie zalewa
  Nie marnuj... zrób kaszankę... :D;):thumbsup: Edited by Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Link to comment
Share on other sites

Witam,tak czytałem o zalecanych tu dawkach peklosoli i krew mnie zalewa -gdyż wiele osób pisze ,że dawkują wg zalecanych tu tabel i wychodzi za słone...

Bo to jest tak, jak się nie chce czytać, tylko:  "ratujcie, wędzonki wyszły za słone". Może to błąd, że przy tabeli peklowania mokrego nie jest napisane, że trzeba moczyć mięso po peklowaniu, tyle a tyle a może ma to skłonić do zgłębiania wiedzy w szerszym zakresie.    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

No wiec sami widzicie dla jednych masakra inni jedza..ale ja dziwny czlek jestem ..grochowa z musztarda ..boczek smazony  z konfitura ( na slodko ) z borowek...ser zolty z malmolada... dobra nie strasze bo co o moich wyrobach pomyslicie  :tongue: ..te robie  w miare zgodnie z polskimi tradycjami :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

czy parzenie szynek wysusza produkt czy to wina dłuższego wędzenia (normalnie 4-5 h ja wędziłem 8 h) lub wysokiej temperatury zadymiania ?

Suche szynki wychodzą na skutek zbyt wysokiej temperatury obróbki cieplnej.

Obojętnie czy w procesie pieczenia w wędzarni, czy w wyniku parzenia.

Zbyt długie wędzenie - przy prawidłowej obróbce cieplnej - da tylko suchą skórkę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.