Jump to content

Peklowanie mięs na mokro - Miro.

Recommended Posts

Mirku, niech zostanie. Będzie przestroga dla innych.

Moim zdaniem, o tej porze (zresztą chyba nie tylko) jajka najlepiej moczy się w Chochołowie, BUKOVINIE i Szaflarach. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kulfon, odrzuć jak najszybciej tę metodę peklowania na zawsze i nigdy do niej nie wracaj. Na naszym forum walczymy z nią od początku i będziemy walczyć nadal. Jest wręcz szkodliwa dla właściwej technologii przygotowania mięsa na wędzonki. Poczytaj sobie forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Mirku, niech zostanie. Będzie przestroga dla innych.

Moim zdaniem, o tej porze (zresztą chyba nie tylko) jajka najlepiej moczy się w Chochołowie, BUKOVINIE i Szaflarach. :D

Dokładnie tak samo pomyślałem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Witaj Miro.

Przykro mi że tak mnie potraktowałeś. Metoda z jajkiem stosowana była ok. 40 lat temu, zapamiętałem z przekazu pokoleniowego. Nigdy jej nie stosowałem i nie zamierzam stosować. Jestem początkującym, obejrzałem Twoje wyroby,rzeczywiście daleko doszedłeś, można rzec do perfekcjonizmu w amatorskim wędliniarstwie. Chciałem tylko skorzystać z doświadczenia i prosić o rady, ale widocznie trafiłem pod zły adres. Założenia Forum są takie że jeden drugiemu pomaga, w miarę wolnego czasu. Jestem wdzięczny Maxellowi, jest wyrozumiały,udzielił kilka wskazówek, jestem mu wdzięczny. Jestem emerytowanym nauczycielem, radzę Ci, traktuj dobrze wszystkich "uczniów", dobrze na tym wyjdziesz, nie patrz na wszystkich z góry, też kiedyś zaczynałeś. Rano wysłałem do Ciebie komentarz,ale zniknął oraz pytanie, czy jest różnica w dodawaniu czosnku z łupiną czy obranego, odpowiedzi nie ma. Rozumiem. Pozdrawiam 

Spróbuj następnym razem nie dodawać do zalewy peklującej niczego, poza peklosolą. Zobaczysz jaki smak ma prawdziwe mięso. Warto.

Witaj Miro. Przykro mi że tak mnie potraktowałeś.

Przeczytaj co piszą po Twoim wpisie koledzy i w jakim temacie napisałeś swój wpis, a potem myślę że cię źle traktuję.

Byłem pewien, że pisząc o peklowaniu masz na myśli mój przepis, a ty wyskakujesz że masz sprawdzoną recepturę od kogoś tam... i to na jajko.

Tym samym powstaje śmietnik w moim temacie, dlatego poprosiłem o usunięcie wpisu o peklowaniu na jajko.

Trzeba jasno określić się pisząc posta, żeby nie było nieporozumień.

[Dodano: 23 mar 2017 - 16:21]

Rano wysłałem do Ciebie komentarz,ale zniknął oraz pytanie, czy jest różnica w dodawaniu czosnku z łupiną czy obranego, odpowiedzi nie ma. Rozumiem. Pozdrawiam

Komentarz napisałeś na moim blogu, nie na forum....więc nic nie znikło. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Witaj Miro.

Ja myślę że dalej będziemy żyć w zgodzie. Z tym jajkiem wyskoczyłem niepotrzebnie. Dowiedziałem się o nim z przekazów pokoleniowych od mojego teścia, potwierdzenia tego znalazłem w literaturze: Bernhard Gahm, "Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin"  wydawnictwo REA-SJ  www.rea-sj.pl

Stosowano wówczas, gdy nie było dokładnych mierników wagowych. Teraz można bardzo dokładnie odważyć ilość soli - peklosoli na litr wody, lub na 1 kg mięsa, z takiej wagi korzystam. Nie ukrywam, zaglądałem do Twoich przepisów, ale korzystam też z sugestii Dziadka. Dzisiaj wędziłem kiełbasę, po uwędzeniu w kolorze podobna jest do kiełbasy Dziadka i Twojej. To jest drugie moje wędzenie, pierwszą kiełbasę spaliłem. Jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam.

Pozdrawiam.

nie widzę żadnej różnicy i dlatego wodę biorę prosto z kranu do solanki
Ja też nie widzę różnicy - może jak kiedyś było chloru do oporu albo woda ze studni odkrytej.......

Muskie - to ryba 🙃

Jeżeli czujesz się obrażony, to przepraszam.

Chyba już za stary jestem na obrażanie się.

Może za bardzo "walę prosto w twarz", ale tak już mam... :)

A nieporozumienia wynikają przeważnie z niedomówień......tak więc mamy już wszystko wyjaśnione i temat możemy uznać za zamknięty.

:thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

.w dodatku z bani

Nie przesadzaj......możemy być na bani, ale z bani...odpada.... :D  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

• 4 months later...

O TYM TRZEBA PAMIĘTAĆ! Nie myśleć własną wiedzą, bo laik jej nie posiada.

Miro, jestem laik,wiec wytlumacz mi gdzie w kielbasach i wedlinach* (jak piszesz ) moze pojawic sie tzw. jad kielbasiany ? (beztlenowiec)

Jakie dodatkowe dzialanie na mieso ma peklosol od zwyklej soli ?(oprócz nadania mu ladnego koloru? )

Co grozi ,albo moze sie stac z miesem- (kielbasa ) stosujac zwykla sol kuchenna ?

Jakie zagrozeni eliminuje peklosol,czego nie jes w stanie zrobic zwykla sol?

*Oprócz konserw i sloikow.

Z gory dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi.

Edited by chudziak
pozdrowienia Olek.P

Chętnie odpowiem, ale nie w tym wątku.

Proszę o przeniesienie pytania do odpowiedniego działu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Jakie dodatkowe dzialanie na mieso ma peklosol od zwyklej soli ?(oprócz nadania mu ladnego koloru? )

Tutaj  jest odpowiedź :

http://www.masarski.com.pl/pl/wydawnictwa/2014/14_09_magdalena_kuchlewska.pdf

[Dodano: 03 sie 2017 - 18:41]

A co do występowania  Clostridium botulinum :

http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/

Pozdrawiam Wirus.

Tutaj  jest odpowiedź :

http://www.masarski.com.pl/pl/wydawnictwa/2014/14_09_magdalena_kuchlewska.pdf

[Dodano: 03 sie 2017 - 18:41]

A co do występowania  Clostridium botulinum :

http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/

Świetny materiał!

• 1 month later...

Może być.

Na pewno nie zaszkodziłeś tylko polepszyłeś peklowanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

tylko polepszyłeś peklowanie.
Jeśli jako ''Początkujący'' może określić , że solanka jest ''OK'' ,to nie ma problemu... :cool: Natomiast jeżeli w ciągu tych 5-ciu dni ''coś'' się z nią ( nie daj Boże - złego stanie... :rolleyes: ) to wszystko trza będzie ''zakopać'' i to głęboko... :facepalm: Nastrzyk wykonuje się na początku (+ masowanie) odpowiednia temperatura , mięso zakryte solanką i ''spokój ''... zapewnia prawidłowy efekt :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Bez znaczenia.

Jak solanka się zepsuje, to i tak mięso jest do wywalenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Dziekuje za odpowiedzi mam nedzieje ze wszystko bedzie ok pekluje w piwnicy w lodowce przeznaczonej tylko do peklowania w temperaturze 6 stopni podczas nastrzyku solanka miala normalny zapach kolor klarowny lekko zielonkawy ale to z powodu przypraw glownie majeranku ktory wyladowal wraz z wywarem do solanki no i krwi z miesa ,tak mysle :).Mieso kolor i zapach mialo Taki ze juz by go jesc mozna  :)

Edited by Tinno Martini

A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? zapach super ziola i miesko. Prosze o opinie dlatego ze jest to 30 L beczka z z 8kg szynki ,3,5kg schabu i 2kg boczku nastrzyk byl tylko w szynki reszta bez nastrzyku. dziekuje z gory za opinie.

post-88441-0-40917000-1505580014_thumb.jpg

Jak zapach jest dobry, nie jest glutowata to jest dobra.Kolor ma standardowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.