miro Posted September 16, 2017 Author Report Share #151 Posted September 16, 2017 A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? Jest ok. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567254 Share on other sites More sharing options...
Tinno Martini Posted September 17, 2017 Report Share #152 Posted September 17, 2017 (edited) Dziekuje za opinie szkoda byloby zmarnowac tyle pysznego miecha mialem wedzic w sobote po 14 dniach ale niestety nie dam rady dlatego musialem skrocic proces peklowania do 10 dni nie moge sie juz doczekac gotowego wyrobu ciekawe jak wyjdzie no i dlatego nastrzyk oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil . Edited September 17, 2017 by Tinno Martini Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567354 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted September 17, 2017 Report Share #153 Posted September 17, 2017 oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil . a ja bym robił nastrzyk -szczególnie grubsze elementy, albo z kością dokładnie nastrzyknąć koło kości - ale wolny kraj i wolna wola Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567361 Share on other sites More sharing options...
Tinno Martini Posted September 19, 2017 Report Share #154 Posted September 19, 2017 oczywiscie bo normalnie w 14 dniowym bym nie robil .a ja bym robił nastrzyk -szczególnie grubsze elementy, albo z kością dokładnie nastrzyknąć koło kości - ale wolny kraj i wolna wola Jezeli z koscia albo grubsze elementy wtedy tak -ale w tym przypadku nie mam ani kosci ani nic z grubszych kawalkow. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567560 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 19, 2017 Report Share #155 Posted September 19, 2017 3,5kg schabu w tym przypadku nie mam ani kosci ani nic z grubszych kawalkow. Schab jest elementem z kością.Odkostniony schab to polędwica wieprzowa. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567569 Share on other sites More sharing options...
Tinno Martini Posted September 21, 2017 Report Share #156 Posted September 21, 2017 Dziekuje miro za przepis , wskazowki i pomoc wedzonki wyszly super. pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-567892 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 26, 2017 Report Share #157 Posted November 26, 2017 (edited) A jeszcze jedno post zgłosilem do Moderatorów z prośbą aby przenieśli do działu Wędzarnie, co by porządek był pewnie przeniosą , Więc tam będziemy dalej starać się coś Ci podpowiedzieć Edited November 26, 2017 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-577107 Share on other sites More sharing options...
Pawllo Posted December 5, 2017 Report Share #158 Posted December 5, 2017 Witam wszystkich na wstępie ! Zaczynam przygodę z wędzonkami i nasuwa się mi pierwsze pytanie. Zrobiłem zalewę wg zaleceń Dziadka na 9 kg mięsa, zrobiłem też wywar wg zaleceńMiro, tylko zastanawia mnie jedno. Przyprawy po wystudzeniu odcedziłem i zawinąłem w gazę i tak się moczą, pytanie czy słusznie czy też zupełnie niepotrzebnie. Wydaję mi się że zalewa bardziej naciągnie tymi przyprawami. Zalewa ma dopiero drugi dzień, wyjąc czy zostawić ?Doczytałem teraz żę robicie też zalewy bez wywarów, kolejną taką zrobię i porównam. Pytanie jeszcze odnośnie przekładania mięska, zamierzam peklować 10 dni, pytanie czy rzeczywiście przekładać je codziennie czy też nie koniecznie i czy z tymi "brudnymi rękoma" możemy zaszkodzić ? oczywiście przed włożeniem rąk do zalew myje je i płucze wodą. Pytanie jak przekładacie jeśli nie rękoma ? Z góry dzięki.z.s. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-578570 Share on other sites More sharing options...
sajmon0609 Posted December 6, 2017 Report Share #159 Posted December 6, 2017 Witam wszystkich na wstępie ! Zaczynam przygodę z wędzonkami i nasuwa się mi pierwsze pytanie. Zrobiłem zalewę wg zaleceń Dziadka na 9 kg mięsa, zrobiłem też wywar wg zaleceńMiro, tylko zastanawia mnie jedno. Przyprawy po wystudzeniu odcedziłem i zawinąłem w gazę i tak się moczą, pytanie czy słusznie czy też zupełnie niepotrzebnie. Wydaję mi się że zalewa bardziej naciągnie tymi przyprawami. Zalewa ma dopiero drugi dzień, wyjąc czy zostawić ?Doczytałem teraz żę robicie też zalewy bez wywarów, kolejną taką zrobię i porównam. Pytanie jeszcze odnośnie przekładania mięska, zamierzam peklować 10 dni, pytanie czy rzeczywiście przekładać je codziennie czy też nie koniecznie i czy z tymi "brudnymi rękoma" możemy zaszkodzić ? oczywiście przed włożeniem rąk do zalew myje je i płucze wodą. Pytanie jak przekładacie jeśli nie rękoma ? Z góry dzięki.z.s.Mogą być w zalewie.Jak rąk nie masz brudnych jak po wyjściu z kopalni to śmiało ,nie trzeba co dziennie przewracać z przewracaniem chodzi o to żeby mięso jak styka się ze sobą to może się nie do peklować w tych miejscach jak co dwa dni tak robię ,ważna temperatura,i powiem ci że jak peklujesz bez przypraw po wędzeniu wyczuwasz smak mięsa a nie przypraw zależy kto co lubi spróbuj. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-578653 Share on other sites More sharing options...
marcelll Posted December 14, 2017 Report Share #160 Posted December 14, 2017 A oto solanka po siedmiu dniach dwa dni po nastrzyku co myslisz miro o kolorze? zapach super ziola i miesko. Prosze o opinie dlatego ze jest to 30 L beczka z z 8kg szynki ,3,5kg schabu i 2kg boczku nastrzyk byl tylko w szynki reszta bez nastrzyku. dziekuje z gory za opinie.Hej.Jak się cieszę, że znalazłem Twoje zdjęcie i opinie innych, że wszystko jest ok )))Mam podobnie, 6 dni solanka, nieco słabsza niż z przepisu Mira, bo 80g (+ kilka łyżeczek do całości) soli na litr, dwie beczki kamionkowe + pojemnik w piwnicy, ponad 40kg mięsa, a już latam z góry na dół i niepokoję się, czy wszystko jest ok Solanka - woda, bez żadnych glutów, bez kożucha, żadnego zapaszku kwasu, w smaku sól, zioła i mięso, żadnej kwasoty, w zapachu też wszystko ok, a jednak mętnawa. Dwie beczki - ta sama solanka, ta sama temp., pilnuję, żeby było ok. 6 (min. spadło do 5 z haczykiem, max. do 7, może 7,5), no i już nie wiedziałem, co robić. Nastrzyk pierwszego dnia, a tu taki kolor.Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale wydaje mi się, że w jednej z beczek, ten mętnawy kolor może mieć coś związanego z tym, że jest w niej dużo boczku. W tej, gdzie jest chude mięsko, woda jest ładniejsza.Dzięki też za sugestię, żeby zrobić bez przypraw, na samej soli, następnym razem chyba tak zrobię. Pozdrawiam.P.s. W razie czego proszę o opinie, czy u mnie też wszystko jest ok, zostało jeszcze 1,5 doby w solance.[Dodano: 14 gru 2017 - 01:18]Kolor na zdjęciach nieco się różni, nie jest aż tak różowa, sztuczne światło oszukało.[Dodano: 14 gru 2017 - 01:21]I jeszcze jedno - na początku przełożone po 2 dobach, później codziennie. Czy takie "miętolenie" może być tez przyczyną, że woda robi się mętna? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-579698 Share on other sites More sharing options...
Łukaszgi Posted February 21, 2018 Report Share #161 Posted February 21, 2018 Witam Miro mam pytanko pekluje twoim sposobem mięsko nakłuwałem miałem wędzić w wekend ale muszę iść do pracy i tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dni Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589586 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 21, 2018 Report Share #162 Posted February 21, 2018 (edited) tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dni Skrócenie czasu peklowania może spowodować niewystarczające nasycenie solą.Proponuje przeciągnąć peklowanie nawet o dwa, trzy dni obniżając jednocześnie temperaturę peklowania do max.2ºC. Edited February 21, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589587 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 21, 2018 Author Report Share #163 Posted February 21, 2018 Witam Miro mam pytanko pekluje twoim sposobem mięsko nakłuwałem miałem wędzić w wekend ale muszę iść do pracy i tu moje pytanie czy mogę skrócić czas peklowania o 2 dniIle dni już peklujesz? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-589604 Share on other sites More sharing options...
Sąsiad Posted March 4, 2018 Report Share #164 Posted March 4, 2018 Moje pytanie czy można mieszać peklosól ze zwykłą i w jakim stosunku. Mam ok.27kg szynek chcę je dzisiaj zalać marynatą i wędzić w sobotę.Proszę o pomoc w dobraniu ilości wody i soli.Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590793 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2018 Report Share #165 Posted March 4, 2018 Zależy czy lubisz bardziej słone czy mniej słone wędzonki. Na 6 dni peklowania.Jak bardziej słone to ja bym dał: 10,8 litra wody,1400 do 1450 g peklosolii 150 g cukru.A jak mniej słone, to: 10.8 litra wody,1180 do 1240 g peklosoli,i 150 g cukru.No i w obu przypadkach trzeba nastrzyknąć mięso, tak około 50-60 ml solanki na kilogram mięsa. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590795 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 4, 2018 Report Share #166 Posted March 4, 2018 (edited) A ja bym dał 100g czystej peklosoli/litr wody i nie dodawał cukru.Peklował bym 8- 10 dni z nastrzykiem 5-7 % wagi mięsa. Edited March 4, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590798 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted March 4, 2018 Report Share #167 Posted March 4, 2018 i 150 g cukru. Ten cukier to dla bakterii? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590807 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2018 Report Share #168 Posted March 4, 2018 i 150 g cukru.Ten cukier to dla bakterii? Nie wiem czy dla bakterii. Ja zawsze dodaje cukier do zalewy peklującej i nigdy nic złego się nie działo. Nie było problemów z solanką, a wędzonki wychodzą bardzo dobre.A o tym, że dodaje się cukier przeczytałem na Forum. Mam taki kalkulator do peklowania ściągnięty z tego Forum i tam jest podany dodatek cukru. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590811 Share on other sites More sharing options...
Sąsiad Posted March 4, 2018 Report Share #169 Posted March 4, 2018 a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na pół Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590826 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 4, 2018 Report Share #170 Posted March 4, 2018 (edited) a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na półA powiedz kolego po co ? Bo jeżeli jedynym powodem jest to, że obiło Ci się o uszy /czytałeś o szkodliwości peklosoli to taka trochę "urban legenda" - a po swojsku "marynistyka" . Na forum jest dużo materiałów o tym , ze nie ma to uzasadnienia , peklosól nie szkodzi , w skrajnych przypadkach zastępowanie ją solą prowadzi do awari -czytaj zepsucia mięsa itd Edited March 4, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590829 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 4, 2018 Report Share #171 Posted March 4, 2018 a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na pół Już pisałem że czysta peklosól . Nie wiem czy dla bakterii. Jak nie wiesz po co to może nie dodawaj chociaż przy takiej ilości peklosoli w stosunku do wody to może okazać się za słone.Gdybyś chciał zgłębić rolę cukru w solance i jakie są niebezpieczeństwa jego stosowania szczególnie latem to poczytaj.https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590839 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted March 4, 2018 Report Share #172 Posted March 4, 2018 (edited) Przeczytałem. I jest tam napisane, że można stosować, a nawet trzeba, cukier w ilości 1-2 % w solance.Cukier jako składnik przy peklowaniu mięsa stosuje się po pierwsze dlatego, że łagodzi słoność peklowanych produktów mięsnych, a po drugie - że łatwo utlenia się i tym samym chroni azotyn przed utlenieniem, co sprzyja lepszemu zachowaniu różowoczerwonej barwy mięsa. Ilość cukru przy peklowaniu ustala się w granicach od 1 do 2% w solance i od 2 do 2,5% w mieszance peklującej.Użycie cukru w ilości ponad 2% w stosunku do ciężaru solanki przy peklowaniu mokrym może spowodować w solance fermentację śluzową, obniżającą jakość produktów peklowanych.A latem mięso zawsze pekluję w lodówce w odpowiedniej temp. Edited March 4, 2018 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590843 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted March 4, 2018 Report Share #173 Posted March 4, 2018 Na forum jest dużo materiałów o tym , ze nie ma to uzasadnienia , peklosól nie szkodzi , w skrajnych przypadkach zastępowanie ją solą prowadzi do awari -czytaj zepsucia mięsa itd -czytaj zepsucia mięsa -Czy aby na pewno Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590845 Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 4, 2018 Author Report Share #174 Posted March 4, 2018 (edited) a mogę wymieszacz peklosól ze zwykłą solą tak pół na półTylko po co i w jakim celu?Na czym chcesz zaoszczędzić?No chyba że na własnym zdrowiu, to już Twój wybór. Cukier do zalewy?No można, ale jedynie dla walorów smakowych, bo do peklowania azotynem nie jest potrzebny. Edited March 4, 2018 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590846 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted March 4, 2018 Report Share #175 Posted March 4, 2018 (edited) -czytaj zepsucia mięsa -Czy aby na pewnoJeżeli w skrajnycha na Forum czytałem już różne sytuacje to tak .Ale wiesz Dziadku że przy Twojej wiedzy i praktyce nawet nie spróbuje polemiki , więc przybliż temat gdzie popełniam błąd. PSJest na forum trochę artykułów o możliwości zastępowania peklosoli solą ale znając polskie realia raczej w to nie wchodzę . Edited March 4, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/7/#findComment-590847 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.