Andrzej16 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam Mam mały problem a mianowicie mięso na balkonie w solance temperatura w nocy -10 a w dzień -5, miejsca w lodówce brak gdzie to trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Witam Mam mały problem a mianowicie mięso na balkonie w solance temperatura w nocy -10 a w dzień -5, miejsca w lodówce brak gdzie to trzymać?W drugiej lodówce. Temperatura peklowania 4-8 st. więc Twoje się moczy tylko, czy w dzień czy w nocy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Chyba w dzień balkon a w nocy w mieszkaniu- przed chwilą mierzyłem temperaturę solanki jest -1,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Rozgrzej zalewę do temp. ok.6 st.C i owiń naczynie kilkoma wartswami tkaniny (koce itp.). Po paru godzinach zobacz jaka jest jej temperatura. Wtedy możesz trzymać w domu (koło drzwi balkonowych) lub na balkonie, kontrolując co jakis czas temp. Musi być plusowa, gdyż w temp. 0 st.C i poniżej proces peklowania ustaje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Lodówka turystyczna, używka, koszt pewnie około 50-60 zł i problem znacznie mniejszy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Mam tylko samochodową elektryczną. Wyniosłem kwiatki z parapetu w jednym pokoju,zakręciłem kaloryfer i uchyliłem lekko okno myślę,że mięsko ma się dobrze. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Andrzej16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek69 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Miro ,piękne dzięki za przepis na peklowania i wędzenie. Wędziłem kilka razy i zawsze było ekstra. Mam tylko jeden dylemat: czy w przygotowaniu wywaru podajesz ilość składników na 1 kg mięsa czy na 1 litr zalewy. Powiem ci, że przy peklowaniu ok 40 kg mięsa miałem dylemat czy dodawać taką ilość przypraw, więc dodałem w przeliczeniu na litr zalewy. Odpowiedz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Grudnia 2016 myślę,że mięsko ma się dobrze.Nie używasz termometru? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Robimy wywar, więc ilości są orientacyjne na około 1 kg mięsa.Przy większej ilości trzeba zwiększyć ilość, ale nie przeliczałbym tego np. x 40.Bardziej trzeba to robić intuicyjnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Używam-ale nie nabijam postów byle czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 Grudnia 2016 ....kwiatki to nie byle co.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 13 Grudnia 2016 ....kwiatki to nie byle co.... Miałbym "ładne kwiatki " od żony za te kwiatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Chyba w dzień balkon a w nocy w mieszkaniu- przed chwilą mierzyłem temperaturę solanki jest -1,3.Przecież napisał wyraźnie, że mierzy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Ostruszka Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 27 Lutego 2017 Dzień dobry. Czy nastrzykiwanie robimy w dniu kiedy wkładamy mięso do peklowania. Proszę o informację ponieważ zaczynam zupełnie od zera. i chciałbym zrobić właściwie .Pozdrawiam Lech Ostruszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Lutego 2017 Dokładnie tak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Lutego 2017 Również proszę nie zapomnieć o ''pomasowaniu'' mięska po nastrzyku Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Marca 2017 Witajcie.Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. Kulfon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Marca 2017 To zależy kolego w jakim stężeniu solanki peklowałeś i ile czasu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Marca 2017 Staramy się podawać tutaj takie przepisy na peklowanie, które nie wymagają moczenia (tabela Dziadka, Szczepana itp.). Inaczej sytuacja wygląda w przepisach zawartych w recepturach branżowych, ale tam podane są czasy moczenia. Zasada jest jedna - moczymy do momentu, kiedy słoność mięsa wewnątrz najgrubszego elementu jest dla nas akceptowalna. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Marca 2017 Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. Kulfon Nie ma takiej potrzeby , jeżeli odpowiednio dobierzesz słoność wyrobu czyli stężenie solanki w której będziesz peklował mięso . Kilka razy należy zrobić próby aby trafić w odpowiednią słoność Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Marca 2017 Witajcie.Mam pytanie. Jestem nowicjuszem w branży wędzarniczej na swoje potrzeby. Czy jest potrzeba, po zakończonym peklowaniu szynek i boczków, wymoczyć w wodzie przed wędzeniem, jeżeli tak, to ile czasu. Pozdrawiam. KulfonJeśli zastosujesz się do przepisu to nie musisz moczyć mięsa, a jedynie możesz opłukać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kulfon Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Marca 2017 Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się, do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Marca 2017 Dla przypomnienia podam Ci Kulfon naszą forumową, uniwersalną recepturę na zalewę peklującą, która na pewno nie wymaga moczenia. Zalewa stosowana jest do peklowania mokrego tradycyjnego (czyli do 14 dni, bez nastrzyku, jeśli elementy są bez kości). Nazwaliśmy ja "Szunajówka" na cześć jednego z Kolegów.Przyjmujemy jako ilość wyjściową, przygotowanie zalewy w oparciu o 10 l wody. Czyli, na 10 litrów wody dajemy od 0,80 do 0,85 kg peklosoli (przy tym sposobie peklowania, ze względów bezpieczeństwa stosujemy wyłącznie peklosól). Teraz wystarczy jedynie dobrać wagową ilość zalewy (ok.40-50%) w stosunku do wagi mięsa, ściśle przestrzegać warunków peklowania (temperatura, kontrola zalewy, co najmniej dwukrotne przełożenie mięsa oraz pilnowanie, by mięso zawsze było całkowicie przykryte zalewą) i po 10-14 dniach masz gotowca do ocieknięcia, osuszenia i wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Marca 2017 Jak robić solankę, nauczył mnie praktyk w branży wędliniarskiej. Bez żadnych tabel, przeliczników. Odpowiednią ilość wody zagotować, po zagotowaniu studzić. Gdy woda będzie jeszcze ciepła najpierw włożyć surowe jajko. Ono osiądzie na dnie naczynia. Sypać sól, jednocześnie mieszając żeby sól dokładnie rozpuściła się, do momentu aż jajko odbije się od dna naczynia i będzie pływać w tej solance. Następnie dodać przypraw, wg uznania, i zalać tak przygotowaną solankę do naczynia, w którym będą peklowane szynki, boczki, polędwice i inne. Peklować 2 tygodnie (14 dni). Po peklowaniu przed wędzeniem wymoczyć w wodzie (od 12 do 24 godzin), następnie powiązać lub nadziać na haki, osuszyć i rozpocząć wędzenie. Tego sposobu więcej nie stosuj. Wystarczy by jajko było stare (wyschnięte) lub większe. Na stronie głownej znajdziesz doświadczenie Dziadka z jajkami i podane wyniki testów. Sa bardzo rozbieżne.Jeśli chcesz mieć dobre wędzonki, nie stosuj jakichkolwiek przypraw do peklowania. Przyprawisz sobie wędzonkę na chlebku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Maxell możesz te jajowe śmieci przenieś do nowego wątku.....?Nie mogę tego czytać bezstresowo. Edytowane 20 Marca 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.