Jump to content

Konserwa słoikowa - Miro.

miro

Recommended Posts

Kolejny przepis na prosty i smaczny wyrób.

Przepis jest już na forum, ale dzięki wiedzy jaką przekazał mi jeden bardzo doświadczony kolega z forum , poddam go małej modyfikacji.

Pierwotny przepis znajdziecie tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1390-konserwa-sloikowa/

Konserwa słoikowa - szybka,prosta,smaczna

Propozycja dla początkujących którzy nie wierzą w swoje siły.
Słoikowych konserw "mięsnych" typu "przysmak babuni", "konserwa słoikowa" itp w sklepach co nie miara ale czemu nie zrobić własnej i to w bardzo prosty sposób.

Składniki.

Co nam jest potrzebne:
- 1 kilogram karczku bez kości i im bardziej tłusty tym więcej będzie galaretki w słoiczku  :D 
- 1 płaska łyżeczka peklosoli
- 1 płaska łyżeczka Vegety
Jeśli nie chcesz używać Vegety zamiast niej dodaj drugą płaską łyżeczkę peklosoli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku ( jak ktoś go nie lubi to nie daje )
- słoiki typu Twist , małe ale z dużą zakrętką
Najlepiej gdyby słoiki były w kształcie litery V, czyli węższe na dole, szersze na górze.

Czemu takie akurat mają być ?
Temu, że z takich słoików o wiele łatwiej wyciągnąć gotowy wyrób.

Teraz walczymy z mięsem.  :cool: 

No to do roboty:
- mięso kroimy w paski, kostkę jak kto woli, tak aby pokrojone mięsko weszło do słoika
- do mięsa dodajemy: peklosól, Vegetę, wciśnięty czosnek i pieprz
- mieszamy wszystko razem 
- pozostawiamy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny
- mięso wkładamy do słoików pozostawiając ok. 1 cm wolego miejsca od gwintu słoika 
- zakręcamy

Czas na tyndalizację ... czyli trzykrotne gotowanie konserwy.

A czemu, aż trzy razy, czy raz nie starczy ?
Nie raz to za mało !

Każde kolejne gotowanie słoików z mięsem zabija bakterie które mogłyby nam ją zepsuć.
Gotujemy pierwszy dzień, zostawiamy je w spokoju na 24h, a w tym czasie wstrętne bakterie się namnażają, to my je w drugi dzień gotowania CIACH .... zabijamy. 
Niby już po nich, ale dalej resztką sił się rozwijają, to my je znowu CIACH przez trzecie gotowanie i mamy spokój.  :tongue:

A przez to, że robimy to trzykrotnie nasza konserwa może dłużej być przechowywana.

No to działamy !

Dobieramy garnek odpowiedni do ilości słoików i na spód garnka kładziemy ściereczkę.
W garnku układamy słoiki i zalewamy zimną wodą.
Wody ma być mniej więcej po zakrętki, ale jak radzi Dziadek nic się nie stanie jak słoiki będą całe zalane wodą.
Wstawiamy na kuchenkę i podgrzewamy do momentu kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać ( jak przy gotowaniu rosołu ) 
Od tego momentu staramy się utrzymać "bulgotanie" i robimy to...... i  tu zmiany które kolega zasugerował.

Przy okazji serdecznie za nie dziękuję.

A więc tak:

Dla słoików do 0,5 L objętości:

- pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki  60 min
- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)
- drugiego dnia gotujemy 40 min
- trzeciego dnia gotujemy 30 min

Dla słoików do 1 L objętości:

- pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki  90 min
- drugiego dnia gotujemy 60 min
- trzeciego dnia gotujemy 45 min

Dla słoików do 1,5 L objętości:

- pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki  120 min
- drugiego dnia gotujemy 80 min
- trzeciego dnia gotujemy 60 min

Po trzecim gotowaniu nasza konserwa jest gotowa !

Tak wyglądało to u mnie:

I teraz po pierwszym udanym wyrobie zachęcam do eksperymentowania ze smakiem.

Kombinując, zmieniając ilość przypraw, a zwłaszcza przyprawy dominującej (tej której jest najwięcej) uzyskamy całkowicie różne konserwy.

Moje ulubione smaki to:
- kminkowa
- koperkowa
- pietruszkowa
- majerankowa
- z zielonym pieprzem w zalewie
- czosnkowa

Również nie stosując peklosoli, a samą sól uzyskamy inną w smaku konserwę.
Nie będzie lekko różowa tylko szara w przekroju.

Podobno o smakach się nie dyskutuje, więc wybór pozostawiam już Wam samym.

Do dzieła chłopcy i dziewczynki, Działajcie !

Życzę udanych własnych wyrobów.
Miro.

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

tak podany przepis już niestety może  zaszkodzić zdrowiu niedoświadczonych konsumentów na skutek niewłaściwej obróbki termicznej...

abratku nie rób dramatu po popadamy w jakaś paranoję .. u mnie w domu a  jestem 3 pokoleniem domowych wytwórców wędlin pasteryzacja polegała na gotowaniu weków przez około 3 godziny i nie było ponownej pasteryzacji po 24 h , tylko słoiki szły do piwnicy i tam stały przez całą zimę , wszyscy żyjemy , no nie dzaidkowie już nie ale to tylko ze względu na wiek. Moja ostatnia pasteryzacja była różnież 3 krotna dla słoików od 0,5 l do weka na spręzynkę  1l w jednakowym czasie pasteryzacji i jest dobrze , nawet bardzo dobrze ..

Da Bóg dzień ,da i radę.

DUCHU, nie mąć w głowach "młodym"  -  są pewne zasady ,których należy przestrzegać  - słoiki tyndalizować należy odpowiednią ilość czasu zależną od pojemności słoika  licząc od czasu zagotowania !!!!

Edited by chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

abratku nie rób dramatu po popadamy w jakaś paranoję .. u mnie w domu a  jestem 3 pokoleniem domowych wytwórców wędlin pasteryzacja polegała na gotowaniu weków przez około 3 godziny i nie było ponownej pasteryzacji po 24 h , tylko słoiki szły do piwnicy i tam stały przez całą zimę

Kolego DUCH,

jest zasadnicza różnica w pasteryzacji słoika 1,5 litrowego w czasie 1godziny, 2 godzin, czy jak piszesz 3 godzin. Gdyby Twoja rodzina pasteryzowała takie słoiki tylko 60 min to gwarantuję, że wiele z nich trafiłoby na śmietnik. Wielopokoleniowe - jak piszesz- doświadczenie nakazywało Im dłuższą pasteryzację.

Co do tyndalizacji- pozwala ona przechowywać bezpiecznie konserwy w wyższej niż piwniczna temperaturze przez kilka miesiecy.

Proszę nie zarzucać moderatorowi "popadania w paranoję" bo jesteśmy publicznym forum i obowiazkiem moderatorów jest czuwanie nad tym, aby podawane pod naszymi "sztandarami" przepisy były zgodne z normami sanitarnymi. 

Pan Duch ani nikt inny nie musi ich przestrzegać w pieleszach domowych. Nikt tego nie sprawdza i nikt się do tego nie wtrąca.

Kolega Miro nadużył jednak swoich kompetencji i wykasował wartościową dyskusję z załączonymi materiałąmi źródłowymi, które obrazowały błędy merytoryczne pierwotnej wersji przepisu.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Proszę nie zarzucać moderatorowi "popadania w paranoję"

my popadamy , my ...

EAnno moja rodzina jak napisałem pasteryzowała je 3 godziny bez zbędnych ceregieli .. tylko tyle.

przepisy były zgodne z normami sanitarnymi.
??

Da Bóg dzień ,da i radę.

Nie wiem jaka była pierwotna wersja tyndalizacji podana przez Miro ale obecną można by też zmienić. Moja, sprawdzona na konserwach stojących już 8 miesięcy w piwnicy, to przy stożkowych słoikach 350ml: 90-45-20 minut.

Warto też dodać, ze im dłużej słoiki stoją, tym lepszy smak ich zawartości.

Kolega Miro nadużył jednak swoich kompetencji i wykasował wartościową dyskusję z załączonymi materiałąmi źródłowymi, które obrazowały błędy merytoryczne pierwotnej wersji przepisu.

I bardzo dobrze zrobił! Poprawił nieścisłości i zostawił to co jest dla Zosi istotne. Przepisy dla Zosi nie są miejscem do prowadzenia dydaktyki i tasiemcowych dyskusji o błędach, pomyłkach, ortografii i stosunku do moderatorów. Mają być zwięzłe i proste. Dyskusję możemy sobie prowadzić w innych działach.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Anno po dyskusji poprawiłem przepis zgodnie z radami.

Posty które odnosiły się do poprzedniego wpisu również swoje skasowałem, gdyż odnosiły się do czegoś czego już nie ma.

Moderujesz tematy, to wiesz o co chodzi.

Wpisu Kolegi DUCH jeszcze nie wtedy nie było, a teraz nie wiadomo do czego pisze.

Ciężko jest moderować, bo nie niechcący można kogoś urazić, jednak bez sprzątania zrobi się chaos w wątku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Michał, więc zależy też jakiej części surowca używałeś. Bo jeśli była to np golonka, to prawdopodobnie trzeba te czasy wydłużyć aby było dostatecznie miękka, lub jeszcze przed włożeniem do słoików ją jakoś termicznie wstępnie obrobić. Jednak jeśli był to karczek, łopatka hmmm mi zawsze po tyndalizacji wszystko wręcz rozpływa się w ustach ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...

Konserwa z tego przepisuj jest pyszna i do tego ta galaretka :thumbsup: .

Robiłem dwa razy i szczerze polecam. Za drugim razem mięso po peklowaniu przepuściłem przez maszynkę uzbrojoną w szarpak. Mimo, że bez mielenia dość łatwo rozsmarowywała się to teraz łatwiej się to robi i jest bardziej "puszysta"

Polecam i dzięki za przepis.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Dla słoików do 0,5 L objętości:

- pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki 60 min

- drugiego dnia gotujemy 40 min - PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)

- trzeciego dnia gotujemy 30 min

...

Ja jeszcze coś kojarzę wpisy Dziadka (i nie tylko), że po zakończeniu grzania słoików powinniśmy je w miarę szybko schłodzić i dopiero odstawić na 24 h.

pozdr

Sent from my Nokia 1011

Konserwa z tego przepisuj jest pyszna i do tego ta galaretka . Robiłem dwa razy i szczerze polecam. Za drugim razem mięso po peklowaniu przepuściłem przez maszynkę uzbrojoną w szarpak. Mimo, że bez mielenia dość łatwo rozsmarowywała się to teraz łatwiej się to robi i jest bardziej "puszysta" Polecam i dzięki za przepis

LOGIN a to oddzielnie peklowałeś to mięso przed całym procederem?

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Miro właśnie robię słoikową wg twojego przepisu. W tej chwili jest pierwsza tandelizacja więc mam chwile na poczytani forum. Wpadł do mnie mój tato i zwrócił mi uwagę że podczas tego procesu słoiki w garnku nie mogą sie ze soba stykać ściankami. Szukałem na forum ale nie mogłem nic znaleźć. Prawda to?

Uprzejmie przypominam się. Wrzuć podobną instrukcję produkcji szynkowej :thumbsup:

pozdrawiam

Michał

Nie powinny się stykać, ale bardziej chodzi o ty by nie były na siłę włożone do garnka.

Pod wpływem temperatury szkło również zmienia swoje wymiary, jednak musiałbyś upychać je na siłę w garnku żeby pękły.

Raczej to ci się nie uda, zawsze jakiś luzik jest.  :)

Dodano: 21 listopad 2013 - 22:27

Wrzuć podobną instrukcję produkcji szynkowej

Na razie zaprzestaję wpisów dla Zosi. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Na razie zaprzestaję wpisów dla Zosi. 

To teraz zacznij dla Krzysia bo jest pokrzywdzony chłopak.

Czytam i podoba mi się - przypomniałeś że jest tyndalizacja - co to, po co to, czemu tak długo - napisane językiem tak banalnie prostym, że trudno tego sobie nie przyswoić - nie każdy wie że jest taki proces - ja dopiero z Tego forum dowiedziałem się o takim procesie - dla mnie gotowanie słoików to było wekowanie.

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

• 1 month later...

Mirek

kiedyś robiłem słoikowa ale wyszła niesamowicie twarda. wiesz może dlaczego?

Pytanie ile razy gotowałeś ?

Czyli za "puszystość" miesa w słoku odpowiada ilość razów gotowania . Dobrze to rozumiem ?

ps: zostało mi przyprawionego mięsa po robienu kabanoswów - łopatka i okrawany boczek. Czy one również puszczą klej aby zrobiła się galaretka w słoiku ? Na galaretce bardzo mi zależy, musi być :)

Edited by Adaś

Trzykrotna pasteryzacja, czyli tyndalizacja ma zapobiec psuciu konserw.

Za "puszystość" bardziej odpowiada czas i temperatura pasteryzacji.

Jeśli chodzi o mięso które masz według mnie galaretka będzie. Działaj i napisz co wyszło.  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif