miro Posted November 19, 2013 Report Share #1 Posted November 19, 2013 (edited) Kolejny przepis na prosty i smaczny wyrób. Przepis jest już na forum, ale dzięki wiedzy jaką przekazał mi jeden bardzo doświadczony kolega z forum , poddam go małej modyfikacji. Pierwotny przepis znajdziecie tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1390-konserwa-sloikowa/ Konserwa słoikowa - szybka,prosta,smacznaPropozycja dla początkujących którzy nie wierzą w swoje siły.Słoikowych konserw "mięsnych" typu "przysmak babuni", "konserwa słoikowa" itp w sklepach co nie miara ale czemu nie zrobić własnej i to w bardzo prosty sposób. Składniki.Co nam jest potrzebne:- 1 kilogram karczku bez kości i im bardziej tłusty tym więcej będzie galaretki w słoiczku - 1 płaska łyżeczka peklosoli- 1 płaska łyżeczka VegetyJeśli nie chcesz używać Vegety zamiast niej dodaj drugą płaską łyżeczkę peklosoli- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku ( jak ktoś go nie lubi to nie daje )- słoiki typu Twist , małe ale z dużą zakrętkąNajlepiej gdyby słoiki były w kształcie litery V, czyli węższe na dole, szersze na górze. Czemu takie akurat mają być ?Temu, że z takich słoików o wiele łatwiej wyciągnąć gotowy wyrób. Teraz walczymy z mięsem. No to do roboty:- mięso kroimy w paski, kostkę jak kto woli, tak aby pokrojone mięsko weszło do słoika- do mięsa dodajemy: peklosól, Vegetę, wciśnięty czosnek i pieprz- mieszamy wszystko razem - pozostawiamy w temperaturze pokojowej 2-3 godziny- mięso wkładamy do słoików pozostawiając ok. 1 cm wolego miejsca od gwintu słoika - zakręcamy Czas na tyndalizację ... czyli trzykrotne gotowanie konserwy. A czemu, aż trzy razy, czy raz nie starczy ?Nie raz to za mało ! Każde kolejne gotowanie słoików z mięsem zabija bakterie które mogłyby nam ją zepsuć.Gotujemy pierwszy dzień, zostawiamy je w spokoju na 24h, a w tym czasie wstrętne bakterie się namnażają, to my je w drugi dzień gotowania CIACH .... zabijamy. Niby już po nich, ale dalej resztką sił się rozwijają, to my je znowu CIACH przez trzecie gotowanie i mamy spokój. A przez to, że robimy to trzykrotnie nasza konserwa może dłużej być przechowywana. No to działamy ! Dobieramy garnek odpowiedni do ilości słoików i na spód garnka kładziemy ściereczkę.W garnku układamy słoiki i zalewamy zimną wodą.Wody ma być mniej więcej po zakrętki, ale jak radzi Dziadek nic się nie stanie jak słoiki będą całe zalane wodą.Wstawiamy na kuchenkę i podgrzewamy do momentu kiedy woda zacznie delikatnie bulgotać ( jak przy gotowaniu rosołu ) Od tego momentu staramy się utrzymać "bulgotanie" i robimy to...... i tu zmiany które kolega zasugerował. Przy okazji serdecznie za nie dziękuję. A więc tak: Dla słoików do 0,5 L objętości: - pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki 60 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- drugiego dnia gotujemy 40 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- trzeciego dnia gotujemy 30 min Dla słoików do 1 L objętości: - pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki 90 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- drugiego dnia gotujemy 60 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- trzeciego dnia gotujemy 45 min Dla słoików do 1,5 L objętości: - pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki 120 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- drugiego dnia gotujemy 80 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- trzeciego dnia gotujemy 60 min Po trzecim gotowaniu nasza konserwa jest gotowa ! Tak wyglądało to u mnie: I teraz po pierwszym udanym wyrobie zachęcam do eksperymentowania ze smakiem. Kombinując, zmieniając ilość przypraw, a zwłaszcza przyprawy dominującej (tej której jest najwięcej) uzyskamy całkowicie różne konserwy. Moje ulubione smaki to:- kminkowa- koperkowa- pietruszkowa- majerankowa- z zielonym pieprzem w zalewie- czosnkowa Również nie stosując peklosoli, a samą sól uzyskamy inną w smaku konserwę.Nie będzie lekko różowa tylko szara w przekroju. Podobno o smakach się nie dyskutuje, więc wybór pozostawiam już Wam samym. Do dzieła chłopcy i dziewczynki, Działajcie ! Życzę udanych własnych wyrobów.Miro. Edited November 19, 2013 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 19, 2013 Report Share #2 Posted November 19, 2013 Mirekkiedyś robiłem słoikowa ale wyszła niesamowicie twarda. wiesz może dlaczego? Quote pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 19, 2013 Author Report Share #3 Posted November 19, 2013 Pytanie ile razy gotowałeś ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 19, 2013 Report Share #4 Posted November 19, 2013 tak podany przepis już niestety może zaszkodzić zdrowiu niedoświadczonych konsumentów na skutek niewłaściwej obróbki termicznej... abratku nie rób dramatu po popadamy w jakaś paranoję .. u mnie w domu a jestem 3 pokoleniem domowych wytwórców wędlin pasteryzacja polegała na gotowaniu weków przez około 3 godziny i nie było ponownej pasteryzacji po 24 h , tylko słoiki szły do piwnicy i tam stały przez całą zimę , wszyscy żyjemy , no nie dzaidkowie już nie ale to tylko ze względu na wiek. Moja ostatnia pasteryzacja była różnież 3 krotna dla słoików od 0,5 l do weka na spręzynkę 1l w jednakowym czasie pasteryzacji i jest dobrze , nawet bardzo dobrze .. Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 19, 2013 Report Share #5 Posted November 19, 2013 (edited) DUCHU, nie mąć w głowach "młodym" - są pewne zasady ,których należy przestrzegać - słoiki tyndalizować należy odpowiednią ilość czasu zależną od pojemności słoika licząc od czasu zagotowania !!!! Edited November 19, 2013 by chudziak Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 19, 2013 Report Share #6 Posted November 19, 2013 abratku nie rób dramatu po popadamy w jakaś paranoję .. u mnie w domu a jestem 3 pokoleniem domowych wytwórców wędlin pasteryzacja polegała na gotowaniu weków przez około 3 godziny i nie było ponownej pasteryzacji po 24 h , tylko słoiki szły do piwnicy i tam stały przez całą zimę Kolego DUCH,jest zasadnicza różnica w pasteryzacji słoika 1,5 litrowego w czasie 1godziny, 2 godzin, czy jak piszesz 3 godzin. Gdyby Twoja rodzina pasteryzowała takie słoiki tylko 60 min to gwarantuję, że wiele z nich trafiłoby na śmietnik. Wielopokoleniowe - jak piszesz- doświadczenie nakazywało Im dłuższą pasteryzację.Co do tyndalizacji- pozwala ona przechowywać bezpiecznie konserwy w wyższej niż piwniczna temperaturze przez kilka miesiecy.Proszę nie zarzucać moderatorowi "popadania w paranoję" bo jesteśmy publicznym forum i obowiazkiem moderatorów jest czuwanie nad tym, aby podawane pod naszymi "sztandarami" przepisy były zgodne z normami sanitarnymi. Pan Duch ani nikt inny nie musi ich przestrzegać w pieleszach domowych. Nikt tego nie sprawdza i nikt się do tego nie wtrąca.Kolega Miro nadużył jednak swoich kompetencji i wykasował wartościową dyskusję z załączonymi materiałąmi źródłowymi, które obrazowały błędy merytoryczne pierwotnej wersji przepisu. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment Share on other sites More sharing options...
DUCH Posted November 19, 2013 Report Share #7 Posted November 19, 2013 Proszę nie zarzucać moderatorowi "popadania w paranoję" my popadamy , my ... EAnno moja rodzina jak napisałem pasteryzowała je 3 godziny bez zbędnych ceregieli .. tylko tyle.. przepisy były zgodne z normami sanitarnymi. ?? Quote Da Bóg dzień ,da i radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bandolini Posted November 19, 2013 Report Share #8 Posted November 19, 2013 Nie wiem jaka była pierwotna wersja tyndalizacji podana przez Miro ale obecną można by też zmienić. Moja, sprawdzona na konserwach stojących już 8 miesięcy w piwnicy, to przy stożkowych słoikach 350ml: 90-45-20 minut.Warto też dodać, ze im dłużej słoiki stoją, tym lepszy smak ich zawartości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 20, 2013 Report Share #9 Posted November 20, 2013 Kolega Miro nadużył jednak swoich kompetencji i wykasował wartościową dyskusję z załączonymi materiałąmi źródłowymi, które obrazowały błędy merytoryczne pierwotnej wersji przepisu. I bardzo dobrze zrobił! Poprawił nieścisłości i zostawił to co jest dla Zosi istotne. Przepisy dla Zosi nie są miejscem do prowadzenia dydaktyki i tasiemcowych dyskusji o błędach, pomyłkach, ortografii i stosunku do moderatorów. Mają być zwięzłe i proste. Dyskusję możemy sobie prowadzić w innych działach. Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 20, 2013 Author Report Share #10 Posted November 20, 2013 Anno po dyskusji poprawiłem przepis zgodnie z radami.Posty które odnosiły się do poprzedniego wpisu również swoje skasowałem, gdyż odnosiły się do czegoś czego już nie ma.Moderujesz tematy, to wiesz o co chodzi.Wpisu Kolegi DUCH jeszcze nie wtedy nie było, a teraz nie wiadomo do czego pisze. Ciężko jest moderować, bo nie niechcący można kogoś urazić, jednak bez sprzątania zrobi się chaos w wątku. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 20, 2013 Report Share #11 Posted November 20, 2013 Pytanie ile razy gotowałeś ? 3 razy przez 3 dni. Ale nic to. Dzisiaj zaczne robić wg twojej receptury. Po 3 dniach dam znać Quote pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pulek Posted November 20, 2013 Report Share #12 Posted November 20, 2013 Michał, więc zależy też jakiej części surowca używałeś. Bo jeśli była to np golonka, to prawdopodobnie trzeba te czasy wydłużyć aby było dostatecznie miękka, lub jeszcze przed włożeniem do słoików ją jakoś termicznie wstępnie obrobić. Jednak jeśli był to karczek, łopatka hmmm mi zawsze po tyndalizacji wszystko wręcz rozpływa się w ustach Quote Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Link to comment Share on other sites More sharing options...
login Posted November 20, 2013 Report Share #13 Posted November 20, 2013 Konserwa z tego przepisuj jest pyszna i do tego ta galaretka .Robiłem dwa razy i szczerze polecam. Za drugim razem mięso po peklowaniu przepuściłem przez maszynkę uzbrojoną w szarpak. Mimo, że bez mielenia dość łatwo rozsmarowywała się to teraz łatwiej się to robi i jest bardziej "puszysta" Polecam i dzięki za przepis. Quote Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted November 20, 2013 Report Share #14 Posted November 20, 2013 Dla słoików do 0,5 L objętości:- pierwszego dnia gotujemy nasze słoiczki 60 min- PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- drugiego dnia gotujemy 40 min - PRZERWA 24 h (słoiki mogą stać na kuchence)- trzeciego dnia gotujemy 30 min... Ja jeszcze coś kojarzę wpisy Dziadka (i nie tylko), że po zakończeniu grzania słoików powinniśmy je w miarę szybko schłodzić i dopiero odstawić na 24 h. pozdr Quote Sent from my Nokia 1011 Link to comment Share on other sites More sharing options...
menzur Posted November 20, 2013 Report Share #15 Posted November 20, 2013 Dziękuję Miro za przepis dla Krzysia . Quote Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tubis3 Posted November 20, 2013 Report Share #16 Posted November 20, 2013 Konserwa z tego przepisuj jest pyszna i do tego ta galaretka . Robiłem dwa razy i szczerze polecam. Za drugim razem mięso po peklowaniu przepuściłem przez maszynkę uzbrojoną w szarpak. Mimo, że bez mielenia dość łatwo rozsmarowywała się to teraz łatwiej się to robi i jest bardziej "puszysta" Polecam i dzięki za przepis LOGIN a to oddzielnie peklowałeś to mięso przed całym procederem? Quote ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 21, 2013 Report Share #17 Posted November 21, 2013 Miro właśnie robię słoikową wg twojego przepisu. W tej chwili jest pierwsza tandelizacja więc mam chwile na poczytani forum. Wpadł do mnie mój tato i zwrócił mi uwagę że podczas tego procesu słoiki w garnku nie mogą sie ze soba stykać ściankami. Szukałem na forum ale nie mogłem nic znaleźć. Prawda to? Uprzejmie przypominam się. Wrzuć podobną instrukcję produkcji szynkowej Quote pozdrawiam Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 21, 2013 Author Report Share #18 Posted November 21, 2013 Nie powinny się stykać, ale bardziej chodzi o ty by nie były na siłę włożone do garnka.Pod wpływem temperatury szkło również zmienia swoje wymiary, jednak musiałbyś upychać je na siłę w garnku żeby pękły.Raczej to ci się nie uda, zawsze jakiś luzik jest. Dodano: 21 listopad 2013 - 22:27 Wrzuć podobną instrukcję produkcji szynkowej Na razie zaprzestaję wpisów dla Zosi. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted November 21, 2013 Report Share #19 Posted November 21, 2013 Na razie zaprzestaję wpisów dla Zosi. To teraz zacznij dla Krzysia bo jest pokrzywdzony chłopak.Czytam i podoba mi się - przypomniałeś że jest tyndalizacja - co to, po co to, czemu tak długo - napisane językiem tak banalnie prostym, że trudno tego sobie nie przyswoić - nie każdy wie że jest taki proces - ja dopiero z Tego forum dowiedziałem się o takim procesie - dla mnie gotowanie słoików to było wekowanie. Quote Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adaś Posted December 22, 2013 Report Share #20 Posted December 22, 2013 (edited) Mirekkiedyś robiłem słoikowa ale wyszła niesamowicie twarda. wiesz może dlaczego? Pytanie ile razy gotowałeś ? Czyli za "puszystość" miesa w słoku odpowiada ilość razów gotowania . Dobrze to rozumiem ?ps: zostało mi przyprawionego mięsa po robienu kabanoswów - łopatka i okrawany boczek. Czy one również puszczą klej aby zrobiła się galaretka w słoiku ? Na galaretce bardzo mi zależy, musi być Edited December 22, 2013 by Adaś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted December 22, 2013 Author Report Share #21 Posted December 22, 2013 Trzykrotna pasteryzacja, czyli tyndalizacja ma zapobiec psuciu konserw.Za "puszystość" bardziej odpowiada czas i temperatura pasteryzacji. Jeśli chodzi o mięso które masz według mnie galaretka będzie. Działaj i napisz co wyszło. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.