Jump to content

Recommended Posts

Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie...

 

Na pierwszy ogień idzie eksperyment pt. "Drugie życie mielonki..."

Jakiś czas temu zrobiłem sobie mieloneczkę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=310949  , troszkę sporo mi jej wyszło więc na kanapkach się już leciutko znudziła.

A że dzisiaj nie za bardzo chciało mi się kombinować z obiadem i w pamięci miałem kotlety z mortadeli w wykonaniu mojej Martadeli to postanowiłem zrobić mielonkowe kotlety. Mielonka pokrojona w ca 1 cm plastry, jajko plus przyprawy, bułka tarta i na patelnię.

Wynik wyszedł rewelacyjny.....

post-44979-0-77326900-1385119010_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/
Share on other sites

Witam.

Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie...


Wynik wyszedł rewelacyjny.....

 

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka. :thumbsup:

Ale jako pomysł świetne. :tongue::clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-315199
Share on other sites

 

 

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka.
No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia...  Chyba na jakiś kurs bym musiał  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-315208
Share on other sites

  • 11 months later...

Tak jakoś mnie naszło na kolejny eksperyment...

Nie wiem czy Wy też tak macie że nawet jak jakiś wyrób wyjdzie extra super i w ogóle czad to czuję jakiś niedosyt i uważam że np przyprawiam gorzej niż inni  :cool:  Postanowiłem więc troszkę pokombinować z przyprawieniem kiełbasy "do ręki" i powstała całkiem nowa kiełbacha o nazwie "Magiczna". A magiczna dlatego że do przyprawiania użyłem Maggi. Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią ale co tam, lubię więc robię  :)

Farsz generalnie jak na moją Pobiedziską Light czyli mięso gulaszowe z dodatkiem szynki. Szynka na szarpaku, gulaszowe na sitku 6. Dodałem gorczycę, pieprz, czosnek suszony i Maggi do smaku. "Surowizna" jak na razie petarda. Zobaczymy jak wyjdzie wieczorkiem po uwędzeniu i sparzeniu  :rolleyes:

 

post-44979-0-49774400-1416566192_thumb.jpg


Z racji użycia Maggi peklowałem dawką 16 g/kg przez 48 godzin.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384691
Share on other sites

 

Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka.
No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia...  Chyba na jakiś kurs bym musiał  :facepalm:

 

 

Hahaha... Przypalone potrawy na początku używania płyty indukcyjnej to chyba standard :D .  Ale szybko nabiera się wprawy, teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384694
Share on other sites

 

 

teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja.
Człowiek się jednak szybko przyzwyczaja do dobrego  :)  I umiem już smażyć na złocisto...  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384696
Share on other sites

 

 

Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią

Nie jestem purystą /mam na to świadków :D /ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam :D .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik  :cry:  .Może ciemny sos sojowy by mógł zastąpić maggi ?.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384697
Share on other sites

To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte  :laugh:  Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384699
Share on other sites

ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik 

Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384745
Share on other sites

To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte  :laugh:  Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już...  :facepalm:

 

 

ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik 

Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ???

 

Witam w klubie dekadencji, Panowie o co powiecie na taki zestaw do galaretki- zimnych nóżek , Maggi lub Jasny sos sojowy zmieszany z octem , w rozsądnych proporcjach .

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-384755
Share on other sites

  • 6 months later...

Zamieszczam w Centrum Eksperyment choć sprawa już opatentowana i wpisana na stałe w menu...

Jakiś czas temu gościł u nas pewien leciwy bardzo Pan (stary Gdańszczanin na emigracji...)

Sprzedał nam on bardzo ciekawy przepis na mega szybkie i dobre ogóraski.

Otóż bierzemy:

1 kg ogórków gruntowych obrać i pokroić w ćwiartki

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki gorczycy

2 cebule (w cieniutkie talarki)

6 łyżek octu

 

Całość wrzucamy do szczelnego pojemnika i energicznie potrząsamy. Potem do lodówki i tak co kilka godzin powtarzamy to potrząsanie. Ogórki zrobione rano wieczorkiem nadają się spokojnie do konsumpcji  :) Bardzo smaczne, chrupiące mniammmm...

Tutaj smętna resztka z wczorajszych...

 

post-44979-0-19155500-1433416744_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-428742
Share on other sites

  • 8 months later...

Jako że muszę zwolnić troszkę miejsca w zamrażarkach zrobiłem mały remanent i postanowiłem zrobić coś w rodzaju kiełbasy "na pałę" czyli pomysł z pały a i w rączkę bez chlebka ma pasować w sam raz :) Coś na kształt Pobiedziskiej AndrzejKa tylko z lekką nutką dekadencji (po naszemu z czymś na kształt klasyfikacji :tongue: )

Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren :laugh: ), tak coś koło 1 kg.

Dwójkę zmielę na sitku 13, podgardle na 8 a wołowinka dwukrotnie na 2 plus kutrowanie w Thermomixie.

Się teraz pekluje a w piątek zobaczymy co z tego wyjdzie   :)

Edited by tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481379
Share on other sites

Nie na winie tylko na sterydach...  :laugh:  Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli  :tongue:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481405
Share on other sites

 

 

Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg.

 

Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481492
Share on other sites

 

 

Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli 
 

 Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa  :tongue:  ;)  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481494
Share on other sites

cygańską

Gdzieś można zobaczyć recepturę?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481505
Share on other sites

 

 

Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca.
Eeee nie będzie tak źle... Ostatnio robiłem podobną Z jedynki, dwójki i wołowiny i była w sam raz. Po zastąpieniu jedynki podgardlem raczej pała nie będzie... groziła  :rolleyes: 

 

 

Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa     
Heh coś w tym jest, te próbne praktycznie porozdawałem beta testerom :) 

 

 

Gdzieś można zobaczyć recepturę?
Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481515
Share on other sites

Gdzieś można zobaczyć recepturę?
Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji.

Skoro nazwa pochodzi od użytej gotowej mieszanki to może i słusznie.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-481532
Share on other sites

Kiełbacha wyszła petarda. Żadna tam pała  :cool:  :D

Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem....  :cool:

 

post-44979-0-88450900-1457206864_thumb.jpg

 

post-44979-0-65649000-1457206868_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-482360
Share on other sites

 

 

Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem.... :cool:

A co powiedział alfa tester :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-482412
Share on other sites

Z pełnymi ustami było mi conieco trudno ją zrozumieć ale skoro sięgała po kolejne pętko to chyba było OK...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8896-centrum-eksperyment/#findComment-482414
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.