tusiaczek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2013 Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie... Na pierwszy ogień idzie eksperyment pt. "Drugie życie mielonki..."Jakiś czas temu zrobiłem sobie mieloneczkę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=310949 , troszkę sporo mi jej wyszło więc na kanapkach się już leciutko znudziła.A że dzisiaj nie za bardzo chciało mi się kombinować z obiadem i w pamięci miałem kotlety z mortadeli w wykonaniu mojej Martadeli to postanowiłem zrobić mielonkowe kotlety. Mielonka pokrojona w ca 1 cm plastry, jajko plus przyprawy, bułka tarta i na patelnię.Wynik wyszedł rewelacyjny..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2013 Witam.Tutaj zamieszczał będę moje eksperymenta kulinarne wszelakie...Wynik wyszedł rewelacyjny..... Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka. Ale jako pomysł świetne. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka. No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia... Chyba na jakiś kurs bym musiał Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Listopada 2014 Tak jakoś mnie naszło na kolejny eksperyment...Nie wiem czy Wy też tak macie że nawet jak jakiś wyrób wyjdzie extra super i w ogóle czad to czuję jakiś niedosyt i uważam że np przyprawiam gorzej niż inni Postanowiłem więc troszkę pokombinować z przyprawieniem kiełbasy "do ręki" i powstała całkiem nowa kiełbacha o nazwie "Magiczna". A magiczna dlatego że do przyprawiania użyłem Maggi. Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią ale co tam, lubię więc robię Farsz generalnie jak na moją Pobiedziską Light czyli mięso gulaszowe z dodatkiem szynki. Szynka na szarpaku, gulaszowe na sitku 6. Dodałem gorczycę, pieprz, czosnek suszony i Maggi do smaku. "Surowizna" jak na razie petarda. Zobaczymy jak wyjdzie wieczorkiem po uwędzeniu i sparzeniu Z racji użycia Maggi peklowałem dawką 16 g/kg przez 48 godzin. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zwłaszcza na złoty kolor podsmażona panierka.No zmieniliśmy ostatnio płytę na indukcję i jakoś nie posiadłem jeszcze umiejętności złocistego smażenia... Chyba na jakiś kurs bym musiał Hahaha... Przypalone potrawy na początku używania płyty indukcyjnej to chyba standard . Ale szybko nabiera się wprawy, teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2014 teraz już nie widzę innej płyty u siebie jak indukcja. Człowiek się jednak szybko przyzwyczaja do dobrego I umiem już smażyć na złocisto... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2014 Wiem wiem , niektórzy puryści zaraz mnie za ową "chemia" i zło wszelakie w niej zawarte zrównają z ziemią Nie jestem purystą /mam na to świadków /ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik .Może ciemny sos sojowy by mógł zastąpić maggi ?. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2014 To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2014 ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ??? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Listopada 2014 To chyba dobrze że ja mam te oczy jeszcze zamknięte Pepsi też shit a jednak lubię. No co zrobię że lubię i już... ale nawet do tatara od jakiegoś czasu maggi nie używam .Andrzej Bagno otworzył mi oczy na ten specyfik Jakieś szczegóły dla maggiżłopa ??? Witam w klubie dekadencji, Panowie o co powiecie na taki zestaw do galaretki- zimnych nóżek , Maggi lub Jasny sos sojowy zmieszany z octem , w rozsądnych proporcjach . Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zamieszczam w Centrum Eksperyment choć sprawa już opatentowana i wpisana na stałe w menu...Jakiś czas temu gościł u nas pewien leciwy bardzo Pan (stary Gdańszczanin na emigracji...)Sprzedał nam on bardzo ciekawy przepis na mega szybkie i dobre ogóraski.Otóż bierzemy:1 kg ogórków gruntowych obrać i pokroić w ćwiartki3 łyżeczki cukru2 łyżeczki soli2 łyżeczki gorczycy2 cebule (w cieniutkie talarki)6 łyżek octu Całość wrzucamy do szczelnego pojemnika i energicznie potrząsamy. Potem do lodówki i tak co kilka godzin powtarzamy to potrząsanie. Ogórki zrobione rano wieczorkiem nadają się spokojnie do konsumpcji Bardzo smaczne, chrupiące mniammmm...Tutaj smętna resztka z wczorajszych... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Jako że muszę zwolnić troszkę miejsca w zamrażarkach zrobiłem mały remanent i postanowiłem zrobić coś w rodzaju kiełbasy "na pałę" czyli pomysł z pały a i w rączkę bez chlebka ma pasować w sam raz Coś na kształt Pobiedziskiej AndrzejKa tylko z lekką nutką dekadencji (po naszemu z czymś na kształt klasyfikacji )Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg.Dwójkę zmielę na sitku 13, podgardle na 8 a wołowinka dwukrotnie na 2 plus kutrowanie w Thermomixie.Się teraz pekluje a w piątek zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 2 Marca 2016 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Marca 2016 Jak co ... ? ... zacna kiełbasa "na winie" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Marca 2016 Nie na winie tylko na sterydach... Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Marca 2016 wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg. I bez tego by skleiło Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Marca 2016 Mam 3,5 kg dwójki ale jakaś taka chuda była więc dołożyłem 1,3 kg podgardla. Przydało by się coś do sklejenia a że nie bardzo chciało mi się dygać do sklepu to wyjąłem jedną paczuszkę policzków wołowych (kleju mają więcej jak Butapren ), tak coś koło 1 kg. Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Marca 2016 Jak ostatnio zrobiłem na próbę cygańską i śląską to tak szybko znikała ze mało co folii z woreczków nie pożarli Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Marca 2016 cygańskąGdzieś można zobaczyć recepturę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Marca 2016 Te policzki to bym zostawił sobie na obiad bo inaczej kiełbasa o tym składzie i proporcjach wyjdzie jak pała szturmowa u zomowca. Eeee nie będzie tak źle... Ostatnio robiłem podobną Z jedynki, dwójki i wołowiny i była w sam raz. Po zastąpieniu jedynki podgardlem raczej pała nie będzie... groziła Ty rodzine glodzisz i jak im dasz odrobine, to i plastyk myla z kielbasa Heh coś w tym jest, te próbne praktycznie porozdawałem beta testerom Gdzieś można zobaczyć recepturę? Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Marca 2016 Gdzieś można zobaczyć recepturę?Nie. Nauczony doświadczeniem receptur "sterydowych" nie będę podawał. Nie chcę wzbudzać kolejnych dyskusji.Skoro nazwa pochodzi od użytej gotowej mieszanki to może i słusznie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2016 Kiełbacha wyszła petarda. Żadna tam pała Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Marca 2016 Kiełbacha wyszła Ładna Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Marca 2016 Beta tester stwierdził że stanowczo za mało zrobiłem.... A co powiedział alfa tester Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Marca 2016 Z pełnymi ustami było mi conieco trudno ją zrozumieć ale skoro sięgała po kolejne pętko to chyba było OK... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Marca 2016 No to teraz wszystko jasne Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.