tusiaczek Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Marca 2016 Kulinarnyj eksperimient budziet... Jakiś czas temu dostałem w prezencie od Saszki rosyjską wojenną rację żywnościową. W sumie mieliśmy ją rozpakować za tydzień na spływie ale mój Bartek tak mi chodził i smędził że chcac nie chcąc musiałem dziecku zrobić radochę i pozwoliłem mu dzisiaj ją otworzyć... Jakież było zdziwienie dziecka jak w zasadzie nic z paczuszki nie wydało mu się znajome... z całej gamy wybrał sobie jedynie batonik z owoców liofilizowanych i sucharki Jak zacząłem mu czytać bukwy z opakowań to mina mu coraz bardzie rzedła zwłaszcza jak doszedłem do ikry z owaszczi, przy Dobrym Jutro zdębiał Jednak koniec końców otwierać będziemy na spływie bo burżuazyjne dziecko nic sobie z proletariackiego menu nie wybrało Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lipca 2016 Wczoraj w ramach testowania szpadek zrobiłem coś a`la adana kebap. Przy okazji kilka innych rzeczy bo jak już testować to na szeroko Adana z samej wołowiny ze świeżą kolendrą, czosnkiem, świeżą papryczką chilli, cebulką i pieprzem z mieloną kolendrą - wyrabiane aż puściło klej i wtedy na szpadki , pieczarki faszerowane wołowo-wieprzowym mielonym z imbirem i świeżą miętą, do tego boczek w plastrach i szaszłyki z podudzi kurczaka w dwóch marynatach, imbir chilli i miodowo czosnkowej. Przy okazji testowałem sąsiadów czy im grill na balkonie nie przeszkadza ale wychodzi na to ze nie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Wellingtona mnie się zachciało... No to se troszkę oszukałem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Wellingtona mnie się zachciało. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Przy okazji testowałem sąsiadów czy im grill na balkonie nie przeszkadza ale wychodzi na to ze nie... Jak nie jak tak . Następną razą podjadę sikawkowozem i zrobię ornung. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Henio... to się śmieci na Szadółkach paliły a nie nasz gryll... ???? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Pięknie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Jakiś czas temu dopracowałem tak dokładnie pod nasze gusta przepis na pulled porka... Całkowitym przypadkiem podkuszony przez Gonza stałem się dumnym posiadaczem wolnowaru. Jestem zachwycony tym ustrojstwem bo usprawnia mi kilka rzeczy które robiłem ale musiałem pilnować. Z wolnowarem robi się samo...Podaję przepis na nasze ulubione mięsiwo do hambuksów... na bułeczce z serem, warzywami i np relishem z jalapeno nie ma sobie równych...Składniki:około 1,5 kg łopatki1 cebula pokrojona w kostkę1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ1 pokrojony ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru1 kostka bulionu rozpuszczona w połowie szklanki wody1 łyżka żółtej musztardy2 łyżeczki sosu Worcester2 łyżeczki suszonego tymianku2 łyżki octu jabłkowego (lub innego owocowego)pół łyżeczki chilli w proszkuWszystkie składniki wrzucamy do misy wolnowara i mieszamy. Wkładamy łopatkę i dokładnie obtaczamy w sosie.Wolnowar ustawiamy na 4-5 godzin w trybie High. Po tym czasie dwoma widelcami szarpiemy mięso w misie na włókna i łączymy je z sosem. Jeżeli sosu jest za dużo zostawiamy jeszcze na jakieś 30-60 minut ze zdjętą pokrywką aż się sos zredukuje i zagęści co jakiś czas mieszając.A potem hulaj dusza... Właśnie nastawiłem kolejną porcję więc zapewne po południu zdjęcia jakieś będą... no chyba żebym nie zdążył A zdjecia znalazłem bo już gdzieś kiedyś wstawiałem... Edytowane 23 Stycznia 2019 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Stycznia 2019 1 butelka (ca 250ml) sosu BBQ Tych sosów jest wiele - jakiś konkretny? - bo kompozyt cały ciekawy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Generalnie jaki byś nie użył będzie OK, dawałem już różne i oczywiście z takim Jack Daniels BBQ będzie smakowało rewelacyjnie ale nawet sos BBQ z Lidla nie ma się czego wstydzić. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Jak eksperyment to eksperyment...Akurat skończył mi się wysokotemperaturowy olej z awokado, grilla nie chciało mi się rozpalać więc postanowiłem wypróbować sposób na smażenie stejków rodem wzięty zza oceanu co to już od dawna chciałem wypróbować ... na majonezie I przyznam że jestem nim zachwycony... naprawdę petarda Bierze się po prostu majonez (ja użyłem Dekoracyjnego Winiary), najpierw smaruje z jednej strony a potem podczas smażenia z drugiej.Dymi zdecydowanie mniej niż np. na oleju ryżowym a smak jest zadziwiająco rewelacyjny... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Stycznia 2019 a smak jest zadziwiająco rewelacyjny... Kiedyś tak ćwiczyłem polędwicę - cienkie plastry - steków jeszcze nie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Przepis na pulled pork bardzo chętnie wykorzystam. Pysznie wygląda, u mnie czas na stejki przyjdzie wraz z ciepełkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Stycznia 2019 skończył mi się wysokotemperaturowy olej z awokado Steków nie powinno się smażyć na tłuszczu tylko na grubej, mocno rozgrzanej patelni grillowej.Można dno posmarować skórką ze słoniny.Majonez pełni w tym wypadku rolę cieniutkiej panierki, bo to jajka z olejem. Jajka momentalnie się zetną a olej jest związany poprzez frakcję emulsyjną. P.S. Kiedyś natknęłam się na reportaż z domu pewnego celebryty, gdzie "uczył" czytelników smażenia steków.Wg tego znawcy steki z polędwicy wołowej mają być smażone na zwykłym maśle, ma pryskać i dymić się Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Stycznia 2019 na grubej, mocno rozgrzanej patelni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Steków nie powinno się smażyć na tłuszczu tylko na grubej, mocno rozgrzanej patelni grillowej Wszystko idzie do przodu... Amerykańce (a chyba nikt nie robi więcej steków od nich) doprowadzili sztukę smażenia steków do perfekcji... Zawsze smażę na patelni żeliwnej, czasem na kominie do rozpalania węgla do grilla a czasem ustrojstwem o wdzięcznej nazwie Searzall... I uwierz mi że efekty z użyciem wysokotemperaturowego oleju z awokado czy z majonezem są zdecydowanie lepsze niż na gołej patelni... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Stycznia 2019 efekty z użyciem wysokotemperaturowego oleju z awokado czy z majonezem są zdecydowanie lepsze niż na gołej patelni... Smarujesz mięso tym olejem czy podlewasz na patelni? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Smaruję pędzelkiem mięso Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Smaruję pędzelkiem mięso Również to robię i dopiero takie rzucam na rozgrzaną, suchą patelnie.Inaczej zrozumiałam Twój wpis ale dobrze, że to wyjaśniłeś, przyda się i innym amatorom dobrego befsztyka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Jakoś tak mi się za Gruzją zatęskniło... to se chinkali na poprawę humoru pyknąłem... Wersja testowa z rosołkiem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Stycznia 2019 to se chinkali na poprawę humoru pyknąłem No brawo nawet ogonki Ci wyszły cienkie co podobno jest wyznacznikiem klasy kucharskiej ( tak mówił nam Max - Gruzin) Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.