Skocz do zawartości

Polędwiczka solona - Miro.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Było to tak.

Przyszła do mnie klientka, porozmawialiśmy i w trakcie rozmowy podała przepis na polędwiczkę soloną, doprawioną kolorowym pieprzem i .. tyle.

Polędwiczka ma wisieć tydzień, czyli około siedem dni, a potem pozostaje skonsumować.

Przepis wydał mi się podejrzany, ponieważ raz że bajecznie prosty, a dwa, że tylko używa się samej soli i pieprzu kolorowego.

Zapytałem o peklosól, odpowiedź .... NIE, tylko sama sól.

 

No cóż świat do odważnych należy, więc do roboty.

Zakupiłem polędwiczkę.

 

post-39755-0-00298300-1385234450_thumb.jpg

 

Solidnie posoliłem z każdej możliwej strony.

 

post-39755-0-25213500-1385234489_thumb.jpg

 

Doprawiłem zgodnie z radą zmiażdżonym w moździeżu kolorowym pieprzem i ile sił w rękach miałem, wbiłem pieprz do mięsa.

 

post-39755-0-07867200-1385234575_thumb.jpg

 

Polędwiczkę powiesiłem w swojej spiżarce .... trochę za dumna nazwa, ale jest to pomieszczenie obok kuchni, nie ogrzewane tym samym chłodniejsze.

 

post-39755-0-76621600-1385234758_thumb.jpg

 

Pomyślałem, że warto by polędwiczkę otulić gazą, szmatką albo pończochą, Jednak nic nie znalazłem i tak sobie wisiała.

Na drugi dzień mimo braku osłony z materiału nic nie spadło, nic nie odpadło z polędwiczki ....

 

post-39755-0-04183600-1385234890_thumb.jpg

 

Powierzchnia jak widać na zdjęciu powyżej obsuszyła się, nic nie cieknie, nic nie kalpie, a co ma wisieć wisi.

Dziś kolejny dzień wiszenia i dalej staję się ciemniejsza i bardziej obsycha,

 

post-39755-0-48327300-1385234992_thumb.jpg

 

Minęły dopiero trzy dni, pozostały dobre cztery dni, a mnie już korci żeby skosztować.

Mimo wszystko grzecznie poczekam do środy czyli siódmego dnia.

 

Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ?

 

Pozdrówka.

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jeżeli dałeś sporo soli to polędwiczka będzie bardzo dobra. Pomijam obeschnięty prawdopodobnie brzeg.

Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce.

Domyślasz się, o co mi chodzi?

Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi...
 

 Ja wlasnie o tym myslalam EAnna :D . Kiedy Mirku zrobisz i bedzie zjadliwe, moze przy drugim podejsciu zmierz ilosc soli i pieprzu,bo ciekawie wyglada.A prostu i szyki przepis , jak napisales

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce.

 

 

No i to mnie intryguje ..... bezpieczeństwo.

Ilości soli czy pieprzy nie da się jednoznacznie podać ponieważ soliłem z ręki.

Część soli została na polędwiczce, a część po prostu nie przykleiła się.

Podobnie było z pieprzem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja znajoma z KGW robi polędwiczki w ten sposób, że kroi je na kawałki, a nastepnie naciera je solą, czerwoną papryką i czosnkiem. Do pojemnika i do lodówki na kilka dni. Smakują wybornie. Muszę do niej podjechać i zapisać dokładny przepis.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bezpieczeństwo

No tak. Jest to zaszczepienie bakteriami kwasu mlekowego i ukierunkowanie dojrzewania. Te bakterie działają bakteriostatycznie na wyrób. 

Gdybyś mieszkał w wiejskiej chałupie, gdzie codziennie nastawia się mleko na twarogi, a nie w nowoczesnym, sterylnym domu, nawet bym o tym nie wspomniała.

Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No może mój dom sterylny nie jest, a i mleka nie nastawiam, tak więc co masz na myśli piszą:

 

Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy.

 

To czym spryskać ?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ha właśnie przed Twoim postem eureka mnie przypomniała o polędwiczce.

 

A więc tak to wygląda po pięciu dniach ...... siódmego nie doczekała.  :D

 

post-39755-0-95016900-1385665635_thumb.jpg

 

post-39755-0-38183200-1385665764_thumb.jpg

 

I pod światełko:

 

post-39755-0-90103000-1385666253_thumb.jpg

 

 

Suche z zewnątrz jak pieron, przekroić na cienkie plasterki, tylko ostrym nożem.

Pierwszy kęs i .... takie jakieś nijakie.

Drugi, trzeci kęs do piwka i ..... coś się dzieje.

Mózg mi się zlasował jak po chińskiej zupce, a i  nawet lepiej.

 

Dałem skosztować żonce, myśląc że mnie zjedzie co za badziew do buzi jej wkładam, :yes:  a tu ..... krótka piłka ...... zajebi.....

 

I poszła kroić resztę.

 

 

Tak więc z czystym sumieniem ....polecam.

 

Prosta, łatwa i ciekawa zagrycha.

 

 

 

 

 

 

post-39755-0-64406900-1385665777.jpg

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz Ci powiem, że soli możesz ładować ile wlezie.

Teraz kosztując soli prawie nie czuć i chętnie pokuszę się o próbę z peklosolą.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie dawaj żonie skosztować  :mad:

Moja już znikła. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Haa tak sie zaczytałem w opowieść Mira że czekałem na finał czyli wędzenie, parzenie czy coś :laugh: Czyli to jest taka ala dojrzewająca. 

Miro w spiżarce jaką masz temperaturę, tak na oko? Pytam bo w mojej nie mam ogrzewania ale pewnie jest za ciepło i myśle o garażu - 8 st



Dodano: 04 grudzień 2013 - 16:58

 

 

Tylko nie dawaj żonie skosztować  Moja już znikła. 

ja swojej dam. Może zniknie :laugh:  :laugh:  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?!

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Tylko nie dawaj żonie skosztować  Moja już znikła. 

ja swojej dam. Może zniknie :laugh:  :laugh:  

 

 

:clap:  :clap:  :clap:  CUDA :D :D :D

tylko anioły takie przepisy dają

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?!

 

Słuchając przepisu, też zadałem to pytanie i odpowiedź brzmiała: Nie zaszkodzi.

Polędwiczka dawno już znikła, a ja jak widać żyję.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C.

To tak jak i moja. Ok dzisiaj zakup polędwicy i do dzieła.

A i jeszcze jedno. Wspominałeś że chcesz spróbować z peklosolą. Jak masz zamiar to zrobić? Pytam bo może kupie dwie i zrobie na dwa sposoby - do porówniania.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już robię.

Zapeklowałem standardowo, obtoczyłem pieprzem i wisi. Soli już nie dawałem.

Zostało chyba parę dni do końca.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.