miro Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam. Było to tak.Przyszła do mnie klientka, porozmawialiśmy i w trakcie rozmowy podała przepis na polędwiczkę soloną, doprawioną kolorowym pieprzem i .. tyle.Polędwiczka ma wisieć tydzień, czyli około siedem dni, a potem pozostaje skonsumować.Przepis wydał mi się podejrzany, ponieważ raz że bajecznie prosty, a dwa, że tylko używa się samej soli i pieprzu kolorowego.Zapytałem o peklosól, odpowiedź .... NIE, tylko sama sól. No cóż świat do odważnych należy, więc do roboty.Zakupiłem polędwiczkę. Solidnie posoliłem z każdej możliwej strony. Doprawiłem zgodnie z radą zmiażdżonym w moździeżu kolorowym pieprzem i ile sił w rękach miałem, wbiłem pieprz do mięsa. Polędwiczkę powiesiłem w swojej spiżarce .... trochę za dumna nazwa, ale jest to pomieszczenie obok kuchni, nie ogrzewane tym samym chłodniejsze. Pomyślałem, że warto by polędwiczkę otulić gazą, szmatką albo pończochą, Jednak nic nie znalazłem i tak sobie wisiała.Na drugi dzień mimo braku osłony z materiału nic nie spadło, nic nie odpadło z polędwiczki .... Powierzchnia jak widać na zdjęciu powyżej obsuszyła się, nic nie cieknie, nic nie kalpie, a co ma wisieć wisi.Dziś kolejny dzień wiszenia i dalej staję się ciemniejsza i bardziej obsycha, Minęły dopiero trzy dni, pozostały dobre cztery dni, a mnie już korci żeby skosztować.Mimo wszystko grzecznie poczekam do środy czyli siódmego dnia. Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ? Pozdrówka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2013 Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ? Nigdy tak nie robiłem. Ale jak wyjdzie dobra, co myślę, że opiszesz, to może poróbujem. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2013 Jeżeli dałeś sporo soli to polędwiczka będzie bardzo dobra. Pomijam obeschnięty prawdopodobnie brzeg.Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce.Domyślasz się, o co mi chodzi?Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2013 Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi... Ja wlasnie o tym myslalam EAnna . Kiedy Mirku zrobisz i bedzie zjadliwe, moze przy drugim podejsciu zmierz ilosc soli i pieprzu,bo ciekawie wyglada.A prostu i szyki przepis , jak napisales Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2013 Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce. No i to mnie intryguje ..... bezpieczeństwo.Ilości soli czy pieprzy nie da się jednoznacznie podać ponieważ soliłem z ręki.Część soli została na polędwiczce, a część po prostu nie przykleiła się.Podobnie było z pieprzem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2013 Moja znajoma z KGW robi polędwiczki w ten sposób, że kroi je na kawałki, a nastepnie naciera je solą, czerwoną papryką i czosnkiem. Do pojemnika i do lodówki na kilka dni. Smakują wybornie. Muszę do niej podjechać i zapisać dokładny przepis. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) bezpieczeństwoNo tak. Jest to zaszczepienie bakteriami kwasu mlekowego i ukierunkowanie dojrzewania. Te bakterie działają bakteriostatycznie na wyrób. Gdybyś mieszkał w wiejskiej chałupie, gdzie codziennie nastawia się mleko na twarogi, a nie w nowoczesnym, sterylnym domu, nawet bym o tym nie wspomniała.Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy. Edytowane 23 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2013 No może mój dom sterylny nie jest, a i mleka nie nastawiam, tak więc co masz na myśli piszą: Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy. To czym spryskać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2013 efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy. Miro a słyszałeś kiedyś termin "probiotyki"? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2013 Miro a słyszałeś kiedyś termin "probiotyki"? Jeden ze składników pasz dla trzody, dlaczego się je stosuje? :cool: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2013 Minęły dopiero trzy dni, pozostały dobre cztery dni, a mnie już korci żeby skosztować. Mimo wszystko grzecznie poczekam do środy czyli siódmego dnia. Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ? Jak polędwiczka, jaki efekt? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Ha właśnie przed Twoim postem eureka mnie przypomniała o polędwiczce. A więc tak to wygląda po pięciu dniach ...... siódmego nie doczekała. I pod światełko: Suche z zewnątrz jak pieron, przekroić na cienkie plasterki, tylko ostrym nożem.Pierwszy kęs i .... takie jakieś nijakie.Drugi, trzeci kęs do piwka i ..... coś się dzieje.Mózg mi się zlasował jak po chińskiej zupce, a i nawet lepiej. Dałem skosztować żonce, myśląc że mnie zjedzie co za badziew do buzi jej wkładam, a tu ..... krótka piłka ...... zajebi..... I poszła kroić resztę. Tak więc z czystym sumieniem ....polecam. Prosta, łatwa i ciekawa zagrycha. Edytowane 28 Listopada 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzięki Miro, muszę też spróbować, lubię takie klimaty. Mam akurat polędwiczkę w zamrażarce tylko pieprz kolorowy muszę kupić.Możesz przybliżyć jaką ilość soli użyłeś? Pieprz rozumiem tyle, ile się wmasuje. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2013 Teraz Ci powiem, że soli możesz ładować ile wlezie.Teraz kosztując soli prawie nie czuć i chętnie pokuszę się o próbę z peklosolą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dziękuję, muszę spróbować. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tylko nie dawaj żonie skosztować Moja już znikła. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dobra, będę pamiętał. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzii Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Moje już wiszą piąty dzień, skręca z ciekawości ale muszę być dzielny jak Winetou Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Haa tak sie zaczytałem w opowieść Mira że czekałem na finał czyli wędzenie, parzenie czy coś Czyli to jest taka ala dojrzewająca. Miro w spiżarce jaką masz temperaturę, tak na oko? Pytam bo w mojej nie mam ogrzewania ale pewnie jest za ciepło i myśle o garażu - 8 stDodano: 04 grudzień 2013 - 16:58 Tylko nie dawaj żonie skosztować Moja już znikła. ja swojej dam. Może zniknie Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?!Pozdrawiam Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Tylko nie dawaj żonie skosztować Moja już znikła. ja swojej dam. Może zniknie CUDA :D tylko anioły takie przepisy dają Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?! Słuchając przepisu, też zadałem to pytanie i odpowiedź brzmiała: Nie zaszkodzi.Polędwiczka dawno już znikła, a ja jak widać żyję. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C. To tak jak i moja. Ok dzisiaj zakup polędwicy i do dzieła.A i jeszcze jedno. Wspominałeś że chcesz spróbować z peklosolą. Jak masz zamiar to zrobić? Pytam bo może kupie dwie i zrobie na dwa sposoby - do porówniania. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Już robię.Zapeklowałem standardowo, obtoczyłem pieprzem i wisi. Soli już nie dawałem.Zostało chyba parę dni do końca. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.