Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwiczka solona - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 23 lis 2013 - 20:35

Witam.

 

Było to tak.

Przyszła do mnie klientka, porozmawialiśmy i w trakcie rozmowy podała przepis na polędwiczkę soloną, doprawioną kolorowym pieprzem i .. tyle.

Polędwiczka ma wisieć tydzień, czyli około siedem dni, a potem pozostaje skonsumować.

Przepis wydał mi się podejrzany, ponieważ raz że bajecznie prosty, a dwa, że tylko używa się samej soli i pieprzu kolorowego.

Zapytałem o peklosól, odpowiedź .... NIE, tylko sama sól.

 

No cóż świat do odważnych należy, więc do roboty.

Zakupiłem polędwiczkę.

 

Załączony plik  poledwica01.jpg   29,52 KB   10 Ilość pobrań

 

Solidnie posoliłem z każdej możliwej strony.

 

Załączony plik  poledwica02.jpg   32,39 KB   9 Ilość pobrań

 

Doprawiłem zgodnie z radą zmiażdżonym w moździeżu kolorowym pieprzem i ile sił w rękach miałem, wbiłem pieprz do mięsa.

 

Załączony plik  poledwica03.jpg   47 KB   9 Ilość pobrań

 

Polędwiczkę powiesiłem w swojej spiżarce .... trochę za dumna nazwa, ale jest to pomieszczenie obok kuchni, nie ogrzewane tym samym chłodniejsze.

 

Załączony plik  poledwica05.jpg   14 KB   9 Ilość pobrań

 

Pomyślałem, że warto by polędwiczkę otulić gazą, szmatką albo pończochą, Jednak nic nie znalazłem i tak sobie wisiała.

Na drugi dzień mimo braku osłony z materiału nic nie spadło, nic nie odpadło z polędwiczki ....

 

Załączony plik  poledwica06.jpg   87,43 KB   9 Ilość pobrań

 

Powierzchnia jak widać na zdjęciu powyżej obsuszyła się, nic nie cieknie, nic nie kalpie, a co ma wisieć wisi.

Dziś kolejny dzień wiszenia i dalej staję się ciemniejsza i bardziej obsycha,

 

Załączony plik  poledwica07.jpg   20,25 KB   9 Ilość pobrań

 

Minęły dopiero trzy dni, pozostały dobre cztery dni, a mnie już korci żeby skosztować.

Mimo wszystko grzecznie poczekam do środy czyli siódmego dnia.

 

Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ?

 

Pozdrówka.

 



#2 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1519 postów

Napisano 23 lis 2013 - 20:59

Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ?

Nigdy tak nie robiłem. Ale jak wyjdzie dobra, co myślę, że opiszesz, to może poróbujem. :)



#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9283 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lis 2013 - 21:01

Jeżeli dałeś sporo soli to polędwiczka będzie bardzo dobra. Pomijam obeschnięty prawdopodobnie brzeg.

Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce.

Domyślasz się, o co mi chodzi?

Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi...



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4998 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 lis 2013 - 21:04

Czy klientka podała ilość soli, czy wg Zosi...
 

 Ja wlasnie o tym myslalam EAnna :D . Kiedy Mirku zrobisz i bedzie zjadliwe, moze przy drugim podejsciu zmierz ilosc soli i pieprzu,bo ciekawie wyglada.A prostu i szyki przepis , jak napisales



#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 23 lis 2013 - 21:12

Dla bezpieczeństwa zanurzyłabym ja przed soleniem na chwilę w klarownej serwatce.

 

 

No i to mnie intryguje ..... bezpieczeństwo.

Ilości soli czy pieprzy nie da się jednoznacznie podać ponieważ soliłem z ręki.

Część soli została na polędwiczce, a część po prostu nie przykleiła się.

Podobnie było z pieprzem.



#6 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1519 postów

Napisano 23 lis 2013 - 21:18

Moja znajoma z KGW robi polędwiczki w ten sposób, że kroi je na kawałki, a nastepnie naciera je solą, czerwoną papryką i czosnkiem. Do pojemnika i do lodówki na kilka dni. Smakują wybornie. Muszę do niej podjechać i zapisać dokładny przepis.



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9283 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lis 2013 - 21:24

bezpieczeństwo

No tak. Jest to zaszczepienie bakteriami kwasu mlekowego i ukierunkowanie dojrzewania. Te bakterie działają bakteriostatycznie na wyrób. 

Gdybyś mieszkał w wiejskiej chałupie, gdzie codziennie nastawia się mleko na twarogi, a nie w nowoczesnym, sterylnym domu, nawet bym o tym nie wspomniała.

Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy.


Użytkownik EAnna edytował ten post 23 lis 2013 - 21:25


#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 23 lis 2013 - 21:37

No może mój dom sterylny nie jest, a i mleka nie nastawiam, tak więc co masz na myśli piszą:

 

Jeszcze lepiej byłoby spryskać polędwiczkę roztworem z tzw. efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy.

 

To czym spryskać ?

 



#9 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5681 postów

Napisano 23 lis 2013 - 21:43

efektywnymi mikroorganizmami z grupy zakwaszaczy.

 

Miro a słyszałeś kiedyś termin "probiotyki"? :rolleyes:



#10 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6947 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 23 lis 2013 - 22:48

Miro a słyszałeś kiedyś termin "probiotyki"?
  

 

Jeden ze składników pasz dla trzody, dlaczego się je stosuje? :cool: :cool:



#11 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2013 - 19:54

Minęły dopiero trzy dni, pozostały dobre cztery dni, a mnie już korci żeby skosztować. Mimo wszystko grzecznie poczekam do środy czyli siódmego dnia. Ciekawym co o takim wyrobie sądzicie ?

Jak polędwiczka, jaki efekt?



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 28 lis 2013 - 20:14

Ha właśnie przed Twoim postem eureka mnie przypomniała o polędwiczce.

 

A więc tak to wygląda po pięciu dniach ...... siódmego nie doczekała.  :D

 

Załączony plik  poledwica08.jpg   40,48 KB   8 Ilość pobrań

 

Załączony plik  poledwica09.jpg   58,12 KB   7 Ilość pobrań

 

I pod światełko:

 

Załączony plik  poledwica10.jpg   35 KB   7 Ilość pobrań

 

 

Suche z zewnątrz jak pieron, przekroić na cienkie plasterki, tylko ostrym nożem.

Pierwszy kęs i .... takie jakieś nijakie.

Drugi, trzeci kęs do piwka i ..... coś się dzieje.

Mózg mi się zlasował jak po chińskiej zupce, a i  nawet lepiej.

 

Dałem skosztować żonce, myśląc że mnie zjedzie co za badziew do buzi jej wkładam, :yes:  a tu ..... krótka piłka ...... zajebi.....

 

I poszła kroić resztę.

 

 

Tak więc z czystym sumieniem ....polecam.

 

Prosta, łatwa i ciekawa zagrycha.

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki


Użytkownik miro edytował ten post 28 lis 2013 - 20:17


#13 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2013 - 20:47

Dzięki Miro, muszę też spróbować, lubię takie klimaty. Mam akurat polędwiczkę w zamrażarce tylko pieprz kolorowy muszę kupić.

Możesz przybliżyć jaką ilość soli użyłeś? Pieprz rozumiem tyle, ile się wmasuje.



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 28 lis 2013 - 20:56

Teraz Ci powiem, że soli możesz ładować ile wlezie.

Teraz kosztując soli prawie nie czuć i chętnie pokuszę się o próbę z peklosolą.



#15 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2013 - 21:04

Dziękuję, muszę spróbować.



#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 28 lis 2013 - 21:14

Tylko nie dawaj żonie skosztować  :mad:

Moja już znikła. 



#17 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 28 lis 2013 - 21:55

Dobra, będę pamiętał.



#18 fazzii

fazzii

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćAndorra

Napisano 02 gru 2013 - 10:36

Moje już wiszą piąty dzień, skręca z ciekawości  ale muszę być dzielny jak Winetou :D



#19 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 04 gru 2013 - 17:01

Haa tak sie zaczytałem w opowieść Mira że czekałem na finał czyli wędzenie, parzenie czy coś :laugh: Czyli to jest taka ala dojrzewająca. 

Miro w spiżarce jaką masz temperaturę, tak na oko? Pytam bo w mojej nie mam ogrzewania ale pewnie jest za ciepło i myśle o garażu - 8 st



Dodano: 04 grudzień 2013 - 16:58

Tylko nie dawaj żonie skosztować  Moja już znikła. 

ja swojej dam. Może zniknie :laugh:  :laugh:  



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14049 postów

Napisano 04 gru 2013 - 20:07

Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych