Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwiczka solona - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#21 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 04 gru 2013 - 23:04

Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?!

Pozdrawiam



#22 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 gru 2013 - 06:24

 

 

 

Tylko nie dawaj żonie skosztować  Moja już znikła. 

ja swojej dam. Może zniknie :laugh:  :laugh:  

 

 

:clap:  :clap:  :clap:  CUDA :D :D :D

tylko anioły takie przepisy dają



#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 05 gru 2013 - 08:52

Miro,a tak wysoka temperatura nie zaszkodzi mięsku? Choć domniemam, skoro udała się polędwiczka,to powinno być ok ,nawet przez regulaminowe 7 dni ?!

 

Słuchając przepisu, też zadałem to pytanie i odpowiedź brzmiała: Nie zaszkodzi.

Polędwiczka dawno już znikła, a ja jak widać żyję.



#24 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 gru 2013 - 09:26

Michał spiżarkę mam zaraz obok kuchni i jest tam pewnie z 21-22 C.

To tak jak i moja. Ok dzisiaj zakup polędwicy i do dzieła.

A i jeszcze jedno. Wspominałeś że chcesz spróbować z peklosolą. Jak masz zamiar to zrobić? Pytam bo może kupie dwie i zrobie na dwa sposoby - do porówniania.  



#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 05 gru 2013 - 09:53

Już robię.

Zapeklowałem standardowo, obtoczyłem pieprzem i wisi. Soli już nie dawałem.

Zostało chyba parę dni do końca.



#26 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 gru 2013 - 11:49

Moja od wczoraj też już wisi. Przez noc w garażu  w ok.16st.C, a dziś rano przeniosłem do spiżarni ok.18 st. C. Robiłem na samej soli.


Użytkownik jagra edytował ten post 05 gru 2013 - 11:49


#27 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 05 gru 2013 - 14:36

Moja od wczoraj też już wisi.

 

A czy nie protestowała?



#28 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 gru 2013 - 15:18

Nie miała prawa. U mnie polędwiczki i ryby głosu nie mają.  :D



#29 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 06 gru 2013 - 15:05

No i moja też wisi od wczoraj. Polędwiczka ma się rozumieć :)

Wg przepisu ma wisieć 7 dni?



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 09 gru 2013 - 21:28

Michał powinna 7 dni, ale po 5-ciu jest już dobra.

 

Dziś skosztowałem wersji peklowanej polędwiczki i różnicy według mnie nie ma żadnej.

Ten sam smak, a spodziewałem się bardziej słonego wyrobu.

Do piwa jest ..... ok.  :D


Użytkownik miro edytował ten post 09 gru 2013 - 21:29


#31 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 09 gru 2013 - 21:53

Warte grzechu se ja myślę ;)



#32 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 09 gru 2013 - 22:09

Ja jutro wieczorem spróbuję swojej bo mija 7 dni. Zobaczymy co z tego dobrego wyszło. Jak na razie to bardzo ściemniała i na końcówkach bardzo się zeschła. :)


Użytkownik jagra edytował ten post 09 gru 2013 - 22:10


#33 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 10 gru 2013 - 14:59

Michał powinna 7 dni, ale po 5-ciu jest już dobra.

Po 5 dniach powiadasz? :D  No to dzisiaj degustacja  :clap:



#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 10 gru 2013 - 19:39

No i ?



#35 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 10 gru 2013 - 19:58

Polędwiczka w soli czy w peklosoli wielkiej różnicy nie widzi ;)   w smaku końcowym oczywiście.

Suszymy tak polędwiczki od dawna, czasami wykorzystujemy kaloryfer. Polędwiczka po ok 1 miesiącu tylko krajalnicą daję się pokroić, a furorę smakową w Cro zrobiła niesamowitą. Za polędwiczkę kalmary dostałem :D .

Cienkie końcówki, wyraźnie wysuszone wspaniałe są jako dodatek do np bigosu.



#36 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 11 gru 2013 - 09:12

Dzisiaj rano popróbowałem swojej. Wczoraj wieczorem minęło 7 dni. I powiem tak, całkiem niezła, słoność dobra, na pieprz też dobra tylko trochę siły trzeba użyć przy krojeniu. Ogólna ocena b.dobra i będę powtarzał.  :yes:



#37 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 11 gru 2013 - 11:47

Przepraszam że wczoraj milczałem ale nie miałem szans dostać się do komputera. Degustacja polędwiczki sie oczywiście odbyła. Miro jesteś wielki - rewelacja :D Brzegi lekko podeschnięte ale środek soczysty i miękki. Pieprz i sól w sam raz. Porobiłem kilka fotek zaraz wrzucę na mój kącik. Godne polecenia i powtarzania



#38 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1513 postów

Napisano 19 gru 2013 - 00:36

No to i ja dzisiaj zasoliłem i zapieprzyłem kawałek polędwiczki. :tongue: Powiesiłem w nieogrzewanym pomieszczeniu w piwnicy, temp. około 15-16C.


Użytkownik Todek edytował ten post 19 gru 2013 - 00:36


#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 19 gru 2013 - 08:37

Za mną już trzecia próba z polędwiczką i według mnie skrócę czas z 7-miu do 5 dni.

Przy 5-tym dniu jest jeszcze lekko miękka, później robi się coraz twardsza.

Na twardość wpływa też miejsce w którym wisi mięsko.

Jednak mam za ciepło w spiżarce i dobra byłaby temperatura 12-15 C.



#40 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 20 gru 2013 - 00:16

Równiez mam zrobioną tak polędwiczkę już szósty dzień ,ale dopiero jutro degustacja. Wkleję zdjęcie jak wyszła  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych