Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Polędwiczka solona - Miro.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1695 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 20 gru 2013 - 07:35

Ja wczoraj powiesiłem dwie. Wiszą w w temperaturze 15 stopni. Prócz soli i pieprzy obtoczyłem jeszcze w gorczycy. Dam znać jak wyszło :)



#42 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 20 gru 2013 - 08:29

Ta polędwiczka to domowy hit. Muszę doczepiać karteczki do sznurków z datą powieszenie bo zaczęły mi sie mylić. W tej chwili mam powieszone równolegle 5 polędwiczek.

A mam pytanie z typu co by było gdyby.

Czy niewielki kawałek schabu można by podobnie potraktować?



#43 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14001 postów

Napisano 20 gru 2013 - 09:05

Michał może nie schab, ale polędwicę..... bo wiesz :cool:

Wieszaj, po 7-miu dniach odkrój z końca i napisz co wyszło.



#44 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 20 gru 2013 - 10:00

Ok wiem czego się obawiasz.

A jakbym schab przekroił w poprzek?



#45 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3218 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 20 gru 2013 - 10:08

Przed chwilą powiesiłem kolejne 2 polędwiczki. Będą dobre jako przystawka na 2-gi dzień świąt. Tym razem oprócz soli dałem na jednej pokruszony w moździerzu pieprz zielony,a drugą zasypałem ostrą papryką. Zobaczymy co wyjdzie. Moja ostatnia polędwiczka była w pieprzu kolorowym i smakowała znakomicie. Wiszą w garażu. Temperatura ok 14-15 st.C



#46 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14001 postów

Napisano 20 gru 2013 - 11:27

A jakbym schab przekroił w poprzek?

Trochę nie rozumiem. :(

Chcesz przekroić w poprzek po 7- dniach czy na początku ?



#47 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 842 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 20 gru 2013 - 11:33

Na początku, przed suszeniem, robiłem tak nad kuchnią węglową, na działce. Kuchnia sporadycznie używana, mięsa nie przypiekła, fajnie, podsuszone wyszło.



#48 mickirl78

mickirl78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 113 postów
  • MiejscowośćToruń, Portlaoise Ireland

Napisano 20 gru 2013 - 13:53

Dziś była pierwsza degustacja. Wydaje mi się, że ciut słonawa, ale do piwa pewnie idealna :)
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

#49 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 17 lut 2015 - 20:54

 Witam.

Trochę zapomniane polędwiczki  :facepalm: Te dwie z lewej zapomniane ze dwa tygodnie dłużej, wisiały w innym miejscu.Po krajalnicy na 0,5mm nie jest tak tragicznie, nie są twarde :)  Macie rację jest tam jedna większa.

Załączony plik  Obraz 004.jpg   112,04 KB   3 Ilość pobrań

 

Zapakowałem żeby dalej już nie schły.

Załączony plik  Obraz 007.jpg   67,12 KB   3 Ilość pobrań

 

Pozdrawiam ;)

 



#50 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3218 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 17 lut 2015 - 21:07

Nie takie zapomniane. Wczoraj też powiesiłem.  :)



#51 naruto83

naruto83

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 26 lut 2015 - 21:02

Mam parę pytań odnośnie polędwiczki, chcę ją zrobić, ale nie chcę niczego zepsuć.

 

1. Rozumię, że po zakupie polędwiczki trzeba umyć w zimnej wodzie,a później nacierać solą oraz pieprzem.

2. Polędwiczkę nacieram solą ile wlezie tak ? aż zacznie się obsypywać :)

3. Czy nie ma tu ryzyka zatrucia się jakimś świństwem ? W końcu to surowizna...

4. Jak dalej przechowywać polędwiczkę po tych 7 dniach ? W lodówce, a może mogłaby sobie wisieć dalej, a ja w zależności od potrzeb i ochoty mogę sobie odkrajać codziennie po kawałku ? Ile tak może wisieć, żeby nic się nie popsuło ? Tydzień, dwa, trzy ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#52 Draco1984

Draco1984

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 26 lut 2015 - 21:56

Jutro jadę na zakupy do zaprzyjaźnionej rzeźni ;).






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych