Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby by Marcin_


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 24 lis 2013 - 10:57

Witam, 

Chciałbym zaprezentować moje pierwsze wyroby.    Z czasem na pewno będzie ich więcej i będą coraz lepsze. 

Konstruktywna krytyka mile widziana.

 

Na pierwszy ogień idzie kiełbasa biała według przepisu ze strony głównej:

 

http://wedlinydomowe...sa-biala-surowa

 

Oto moje wykonanie:

Załączony plik  DSC_0342.JPG   47,22 KB   9 Ilość pobrań

 

I w przekroju:

Załączony plik  DSC_0348.JPG   22,86 KB   9 Ilość pobrań

 

Wybaczcie e nie zaśmieciłem procesu produkcyjnego jak na razie jest on dość chaotyczny i czasem niezorganizowany. :) 

 

Dziś będzie wędzona "Kiełbasa w wykonaniu Kuby" oczywiście zdam relację.

 

Pozdrawiam 

Marcin_

 



#2 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 24 lis 2013 - 12:37

No rewelka :) :clap:  Pieprz widzę świeżo mielony, mięsko nie peklowane. Powiedz jak w smaku?



#3 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 24 lis 2013 - 13:11

Wiesz jak na pierwszą samodzielnie zrobioną kiełbasę smak rewelacja. Wyrazista w smaku jak lubie :)



#4 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 24 lis 2013 - 13:17

Marcin dobrze Ci idzie,tylko tak dalej :thumbsup:



#5 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:08

Słowo się rzekło, przedstawiam dzisiejszy wyrób:

 

Wzorowałem się na przepise ze strony głównej "Kiełbasa w wykonaniu Kuby":

http://wedlinydomowe...-wykonaniu-kuby

 

Załączony plik  DSC_0349.JPG   55,12 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0350.JPG   47,29 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0352.JPG   27,02 KB   8 Ilość pobrań

 

Jestem zadowolony z wyrobu aczkolwiek coś nie poszło z jelitem strasznie twarde jest. 

Analizuję posty na forum i myślę gdzie popełniłem błąd. 

- jelita moczone 4h

- osadzanie 12h w temp 5 st. C

wędzenie 4h + pieczenie 1,2h

Mam nadzieję że znajde rozwiązanie i następne kiełbasy będą lepsze.

 

Pozdrawiam 

Marcin

 



#6 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:18

pieczenie 1,2h
Za długo,poczytaj przepisy.

#7 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:26

No właśnie w przepisie było napisane "Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok 90 stopni"

Idąc tym tropem wędziłem 4h w tem 45 stopni + 1,5h w temp 90 stopni

Chyba, że źle to zrozumiałem?



#8 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:55

Wędzarnia wędzarni nie równa. Broń Boże nie chcę kręcić przy przepisie Beiot, to jego przepis ale na początek ja bym zrobił tak:

po osadzaniu osuszaj batony w tem około 40 stopni prze 30 - 45 minut. Bez dymu, zachowaj swobodny przepływ powietrza. Potem daj dym. Tem około 55 stopni. 3 godziny w mojej ocenie wystarczy. Potem zrób mały eksperyment: część kiełbasy wyjmij i sparz. Resztę podpiekaj zgodnie z przepisem ale 1,5 godziny to w mojej ocenie długo. No nie wiem ale 45 min to chyba max.

Pomijam moczenie jelit i ich jakość.

Porównaj jakość jelit sparzonej i podpiekanej.

 

Patrząc na baton w przekroju czy aby na pewno mieliłeś jak w przepisie? Czym napełniałeś? Maszynką czy nadziewarką? 



#9 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 24 lis 2013 - 22:01

Mieliłem nie do końca jak w przepisie wszystko został zmielone siatką 8mm, ponieważ taką największą dysponuje jak na razie. Nabijałem maszynką elektryczną, co wiem, że  też nie jest wskazane. Jestem na etapie kompletowaniea sprzętu.



#10 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 25 lis 2013 - 08:52

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Drobno zmieliłeś ale to nie powód twardego jelita.

Jeszcze jedna uwaga. Przy napełnianiu jelita maszynką ślimak dodatkowo miażdży farsz.

Spróbuj na początek kiełbas parzonych. 



#11 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 25 lis 2013 - 10:42

Ale i tak jest super :clap:  takiej nie kupisz w markecie.



#12 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 25 lis 2013 - 11:54

Witaj Marcin!!! Przy tak małej produkcji to ja bym się pokusił o pokrojenie mięsa kl I nożem w kostkę 1x1cm a resztę na sitku małym. A co się tyczy twardości jelita to ja zazwyczaj robię tak: Wieczorem nadziewam jelita (wymoczone i przepłukane)farszem po czym wkładam do lodówki przykrywając kiełbasę folią aby górna warstwa nie przeschła zbyt dużo.Następnego dni rano po śniadaniu (bo bez śniadania nie wychodzę z chałupy)wyciągam kiełbasę z lodówki, wieszam na kijach w kuchni i idę rozpalać w wedzarni,jak jest już dużo żaru a kiełbasa ma już temperaturę pokojową wsadzam do wedzarni, uchylam dach i otwór paleniska {nie mam drzwiczek)i obsuszam. Jak kiełbasa już jest sucha (szeleści pod ręką)dorzucam drewna rozpoczynam wedzenie, wędzę do odpowiedniego koloru, a na koniec podnoszę temp.do ok. 90 st i trwa to ok. pół godz. Jelito na takiej kiełbasie , szczególnie na drugi , trzeci dzień ma bardzo łatwo ściągalną skórkę, ale ja jej nie ściągam bo ma grubość ułamek milimetra .

Pozdrawiam.

#13 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 25 lis 2013 - 15:15

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. 

Wiem aktualnie jestem na etapie gromadzenia odpowiedniego sprzętu tu gdzie mieszkam zakup maszynki ręcznej graniczy z cudem, ale juz po nowym roku mam nadzieje, że będzie nadziewarka + maszynka z kompletem sitek.

 

PePe dziękuję za rade napewno skorzystam co do małej produkcji to tylko na początku bo nie chcę zmarnować mięsa w przypadku jakiegoś błędu przy produkcji.  Pokrojenie ma sens jeśli kupie nadziewarkę w innym wypadku będzie tak jak napisał Michał przy napełnianiu ślimak dodatkowo miażdży farsz.



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lis 2013 - 17:28

Marcin reczna maszynke do miesa u nas mozna kupic w sklepie Clas Ohlsson.moze i w Norwegii tez jest dostepna .

chcialam teraz sprawdzic niestety akurat maja jakis techniczny blad i nie moge dostac sie na ich strone



#15 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 25 lis 2013 - 18:10

Można i nawet ją kupiłem i po pierwszym mieleniu zwróciłem jest bardzo malutka a mielone mięso zamiast być mielone jest miażdżone jednym słowem chiński badziew niestety :(



#16 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 30 lis 2013 - 17:48

Dziś chcąc zrobić przyjemność mojej lepszej połowie upiekłem ciasto. Skorzystałem z przepisu Miro:

 https://wedlinydomow...+ciasto +faceta

A oto efekty :) jeszcze bez cukru pudru:

 

Załączony plik  DSC_0355.JPG   56,33 KB   8 Ilość pobrań

 

 



#17 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 18 gru 2013 - 19:09

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 

https://wedlinydomow...zen/?hl=pieczeń

 

oto wyniki :)

Załączony plik  DSC_0324.JPG   48,48 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0322.JPG   38,38 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_0321.JPG   41,01 KB   4 Ilość pobrań

 

 

A w przygotowaniu jest boczek wędzony gotowany, przepis ze strony głównej 

http://wedlinydomowe...edzony-gotowany

Załączony plik  DSC_0327.JPG   60,2 KB   4 Ilość pobrań

Już po peklowaniu dziś ocieka jutro będzie wędzony :)

 

 



#18 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 gru 2013 - 20:39

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 
 

 

Marcinie, pieczeń bardzo ładna.  :clap:

Myślę że jesteś zadowolony  :)



#19 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 18 gru 2013 - 20:51

Jak najbardziej jestem zadowolony, pieczeń jest bardzo smaczna :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Marcin_

Marcin_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 87 postów

Napisano 20 gru 2013 - 19:51

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

Załączony plik  DSC_0334.JPG   53,71 KB   32 Ilość pobrań

Załączony plik  DSC_0336.JPG   41,03 KB   18 Ilość pobrań

 

Boczek jest bardzo smaczny :) Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z  pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych