Marcin_ Posted November 24, 2013 Report Share #1 Posted November 24, 2013 Witam, Chciałbym zaprezentować moje pierwsze wyroby. Z czasem na pewno będzie ich więcej i będą coraz lepsze. Konstruktywna krytyka mile widziana. Na pierwszy ogień idzie kiełbasa biała według przepisu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Oto moje wykonanie: I w przekroju: Wybaczcie e nie zaśmieciłem procesu produkcyjnego jak na razie jest on dość chaotyczny i czasem niezorganizowany. Dziś będzie wędzona "Kiełbasa w wykonaniu Kuby" oczywiście zdam relację. Pozdrawiam Marcin_ Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/ Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 24, 2013 Report Share #2 Posted November 24, 2013 No rewelka Pieprz widzę świeżo mielony, mięsko nie peklowane. Powiedz jak w smaku? Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315606 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 24, 2013 Author Report Share #3 Posted November 24, 2013 Wiesz jak na pierwszą samodzielnie zrobioną kiełbasę smak rewelacja. Wyrazista w smaku jak lubie Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315618 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 24, 2013 Report Share #4 Posted November 24, 2013 Marcin dobrze Ci idzie,tylko tak dalej Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315620 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 24, 2013 Author Report Share #5 Posted November 24, 2013 Słowo się rzekło, przedstawiam dzisiejszy wyrób: Wzorowałem się na przepise ze strony głównej "Kiełbasa w wykonaniu Kuby":http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1722-kielbasa-w-wykonaniu-kuby Jestem zadowolony z wyrobu aczkolwiek coś nie poszło z jelitem strasznie twarde jest. Analizuję posty na forum i myślę gdzie popełniłem błąd. - jelita moczone 4h- osadzanie 12h w temp 5 st. C- wędzenie 4h + pieczenie 1,2hMam nadzieję że znajde rozwiązanie i następne kiełbasy będą lepsze. Pozdrawiam Marcin Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315802 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted November 24, 2013 Report Share #6 Posted November 24, 2013 pieczenie 1,2h Za długo,poczytaj przepisy. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315807 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 24, 2013 Author Report Share #7 Posted November 24, 2013 No właśnie w przepisie było napisane "Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok 90 stopni"Idąc tym tropem wędziłem 4h w tem 45 stopni + 1,5h w temp 90 stopniChyba, że źle to zrozumiałem? Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315815 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 24, 2013 Report Share #8 Posted November 24, 2013 Wędzarnia wędzarni nie równa. Broń Boże nie chcę kręcić przy przepisie Beiot, to jego przepis ale na początek ja bym zrobił tak:po osadzaniu osuszaj batony w tem około 40 stopni prze 30 - 45 minut. Bez dymu, zachowaj swobodny przepływ powietrza. Potem daj dym. Tem około 55 stopni. 3 godziny w mojej ocenie wystarczy. Potem zrób mały eksperyment: część kiełbasy wyjmij i sparz. Resztę podpiekaj zgodnie z przepisem ale 1,5 godziny to w mojej ocenie długo. No nie wiem ale 45 min to chyba max.Pomijam moczenie jelit i ich jakość.Porównaj jakość jelit sparzonej i podpiekanej. Patrząc na baton w przekroju czy aby na pewno mieliłeś jak w przepisie? Czym napełniałeś? Maszynką czy nadziewarką? Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315837 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 24, 2013 Author Report Share #9 Posted November 24, 2013 Mieliłem nie do końca jak w przepisie wszystko został zmielone siatką 8mm, ponieważ taką największą dysponuje jak na razie. Nabijałem maszynką elektryczną, co wiem, że też nie jest wskazane. Jestem na etapie kompletowaniea sprzętu. Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315844 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 25, 2013 Report Share #10 Posted November 25, 2013 No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Drobno zmieliłeś ale to nie powód twardego jelita.Jeszcze jedna uwaga. Przy napełnianiu jelita maszynką ślimak dodatkowo miażdży farsz.Spróbuj na początek kiełbas parzonych. Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315908 Share on other sites More sharing options...
menzur Posted November 25, 2013 Report Share #11 Posted November 25, 2013 Ale i tak jest super takiej nie kupisz w markecie. Quote Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315929 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted November 25, 2013 Report Share #12 Posted November 25, 2013 Witaj Marcin!!! Przy tak małej produkcji to ja bym się pokusił o pokrojenie mięsa kl I nożem w kostkę 1x1cm a resztę na sitku małym. A co się tyczy twardości jelita to ja zazwyczaj robię tak: Wieczorem nadziewam jelita (wymoczone i przepłukane)farszem po czym wkładam do lodówki przykrywając kiełbasę folią aby górna warstwa nie przeschła zbyt dużo.Następnego dni rano po śniadaniu (bo bez śniadania nie wychodzę z chałupy)wyciągam kiełbasę z lodówki, wieszam na kijach w kuchni i idę rozpalać w wedzarni,jak jest już dużo żaru a kiełbasa ma już temperaturę pokojową wsadzam do wedzarni, uchylam dach i otwór paleniska {nie mam drzwiczek)i obsuszam. Jak kiełbasa już jest sucha (szeleści pod ręką)dorzucam drewna rozpoczynam wedzenie, wędzę do odpowiedniego koloru, a na koniec podnoszę temp.do ok. 90 st i trwa to ok. pół godz. Jelito na takiej kiełbasie , szczególnie na drugi , trzeci dzień ma bardzo łatwo ściągalną skórkę, ale ja jej nie ściągam bo ma grubość ułamek milimetra . Pozdrawiam. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315951 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 25, 2013 Author Report Share #13 Posted November 25, 2013 No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Wiem aktualnie jestem na etapie gromadzenia odpowiedniego sprzętu tu gdzie mieszkam zakup maszynki ręcznej graniczy z cudem, ale juz po nowym roku mam nadzieje, że będzie nadziewarka + maszynka z kompletem sitek. PePe dziękuję za rade napewno skorzystam co do małej produkcji to tylko na początku bo nie chcę zmarnować mięsa w przypadku jakiegoś błędu przy produkcji. Pokrojenie ma sens jeśli kupie nadziewarkę w innym wypadku będzie tak jak napisał Michał przy napełnianiu ślimak dodatkowo miażdży farsz. Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316032 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 25, 2013 Report Share #14 Posted November 25, 2013 Marcin reczna maszynke do miesa u nas mozna kupic w sklepie Clas Ohlsson.moze i w Norwegii tez jest dostepna .chcialam teraz sprawdzic niestety akurat maja jakis techniczny blad i nie moge dostac sie na ich strone Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316083 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 25, 2013 Author Report Share #15 Posted November 25, 2013 Można i nawet ją kupiłem i po pierwszym mieleniu zwróciłem jest bardzo malutka a mielone mięso zamiast być mielone jest miażdżone jednym słowem chiński badziew niestety Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316096 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted November 30, 2013 Author Report Share #16 Posted November 30, 2013 Dziś chcąc zrobić przyjemność mojej lepszej połowie upiekłem ciasto. Skorzystałem z przepisu Miro: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8243-ciasto-proste-ciasto-dla-faceta/?hl=%2Bciasto+%2BfacetaA oto efekty jeszcze bez cukru pudru: Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-317386 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 18, 2013 Author Report Share #17 Posted December 18, 2013 Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4762-pieczen/?hl=piecze%C5%84 oto wyniki A w przygotowaniu jest boczek wędzony gotowany, przepis ze strony głównej http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/207-boczek-wedzony-gotowanyJuż po peklowaniu dziś ocieka jutro będzie wędzony Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321489 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted December 18, 2013 Report Share #18 Posted December 18, 2013 Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi Marcinie, pieczeń bardzo ładna. Myślę że jesteś zadowolony Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321504 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 18, 2013 Author Report Share #19 Posted December 18, 2013 Jak najbardziej jestem zadowolony, pieczeń jest bardzo smaczna Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321516 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 20, 2013 Author Report Share #20 Posted December 20, 2013 No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek Boczek jest bardzo smaczny Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321940 Share on other sites More sharing options...
Damianek77 Posted December 20, 2013 Report Share #21 Posted December 20, 2013 (edited) No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek DSC_0334.JPGDSC_0336.JPG Boczek jest bardzo smaczny Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć Nie jest za mało uwędzony boczek ? Edited December 20, 2013 by Damianek77 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321953 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted December 20, 2013 Report Share #22 Posted December 20, 2013 No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321957 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted December 20, 2013 Report Share #23 Posted December 20, 2013 Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321964 Share on other sites More sharing options...
marek58au Posted December 20, 2013 Report Share #24 Posted December 20, 2013 Mi też się podoba :-) .A ja to jutro wiedzę :-) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321975 Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted December 21, 2013 Author Report Share #25 Posted December 21, 2013 Nie jest za mało uwędzony boczek ? Możliwe wędziłem w Bradleyu 3 godziny. Teraz już wiem, że Bradley daje mało dymu z ciasteczek, ale na szczęście dymogenerator Rogera jest już w drodze No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: Dziękuję za miłe słowa. Jestem niesamowicie zadowolony z wyrobu Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. Dziękuję Pierwotnie miał być wędzony pieczony, ale po 3h wędzenia i 45 minutach pieczenia w wędzarni w temp ok 80-90 st. C niektóre kawałki były niedopieczone, więc postanowiłem sparzyć wszystkie takie trochę masło maślane Następny będzie wędzony, pieczony Quote Pozdrawiam Marcin Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-322013 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.