Jump to content

Recommended Posts

Witam, 

Chciałbym zaprezentować moje pierwsze wyroby.    Z czasem na pewno będzie ich więcej i będą coraz lepsze. 

Konstruktywna krytyka mile widziana.

 

Na pierwszy ogień idzie kiełbasa biała według przepisu ze strony głównej:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa

 

Oto moje wykonanie:

post-60159-0-70939500-1385286507_thumb.jpg

 

I w przekroju:

post-60159-0-63196800-1385286586_thumb.jpg

 

Wybaczcie e nie zaśmieciłem procesu produkcyjnego jak na razie jest on dość chaotyczny i czasem niezorganizowany. :) 

 

Dziś będzie wędzona "Kiełbasa w wykonaniu Kuby" oczywiście zdam relację.

 

Pozdrawiam 

Marcin_

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Słowo się rzekło, przedstawiam dzisiejszy wyrób:

 

Wzorowałem się na przepise ze strony głównej "Kiełbasa w wykonaniu Kuby":

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1722-kielbasa-w-wykonaniu-kuby

 

post-60159-0-62784200-1385322853_thumb.jpg

post-60159-0-69155000-1385322955_thumb.jpg

post-60159-0-67638800-1385323042_thumb.jpg

 

Jestem zadowolony z wyrobu aczkolwiek coś nie poszło z jelitem strasznie twarde jest. 

Analizuję posty na forum i myślę gdzie popełniłem błąd. 

- jelita moczone 4h

- osadzanie 12h w temp 5 st. C

wędzenie 4h + pieczenie 1,2h

Mam nadzieję że znajde rozwiązanie i następne kiełbasy będą lepsze.

 

Pozdrawiam 

Marcin

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315802
Share on other sites

No właśnie w przepisie było napisane "Suszenie i wędzenie ok 4h w temp ok. 45stopni i 1,5h w temp ok 90 stopni"

Idąc tym tropem wędziłem 4h w tem 45 stopni + 1,5h w temp 90 stopni

Chyba, że źle to zrozumiałem?

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315815
Share on other sites

Wędzarnia wędzarni nie równa. Broń Boże nie chcę kręcić przy przepisie Beiot, to jego przepis ale na początek ja bym zrobił tak:

po osadzaniu osuszaj batony w tem około 40 stopni prze 30 - 45 minut. Bez dymu, zachowaj swobodny przepływ powietrza. Potem daj dym. Tem około 55 stopni. 3 godziny w mojej ocenie wystarczy. Potem zrób mały eksperyment: część kiełbasy wyjmij i sparz. Resztę podpiekaj zgodnie z przepisem ale 1,5 godziny to w mojej ocenie długo. No nie wiem ale 45 min to chyba max.

Pomijam moczenie jelit i ich jakość.

Porównaj jakość jelit sparzonej i podpiekanej.

 

Patrząc na baton w przekroju czy aby na pewno mieliłeś jak w przepisie? Czym napełniałeś? Maszynką czy nadziewarką? 

pozdrawiam

Michał

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315837
Share on other sites

Mieliłem nie do końca jak w przepisie wszystko został zmielone siatką 8mm, ponieważ taką największą dysponuje jak na razie. Nabijałem maszynką elektryczną, co wiem, że  też nie jest wskazane. Jestem na etapie kompletowaniea sprzętu.

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315844
Share on other sites

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. Drobno zmieliłeś ale to nie powód twardego jelita.

Jeszcze jedna uwaga. Przy napełnianiu jelita maszynką ślimak dodatkowo miażdży farsz.

Spróbuj na początek kiełbas parzonych. 

pozdrawiam

Michał

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315908
Share on other sites

Witaj Marcin!!! Przy tak małej produkcji to ja bym się pokusił o pokrojenie mięsa kl I nożem w kostkę 1x1cm a resztę na sitku małym. A co się tyczy twardości jelita to ja zazwyczaj robię tak: Wieczorem nadziewam jelita (wymoczone i przepłukane)farszem po czym wkładam do lodówki przykrywając kiełbasę folią aby górna warstwa nie przeschła zbyt dużo.Następnego dni rano po śniadaniu (bo bez śniadania nie wychodzę z chałupy)wyciągam kiełbasę z lodówki, wieszam na kijach w kuchni i idę rozpalać w wedzarni,jak jest już dużo żaru a kiełbasa ma już temperaturę pokojową wsadzam do wedzarni, uchylam dach i otwór paleniska {nie mam drzwiczek)i obsuszam. Jak kiełbasa już jest sucha (szeleści pod ręką)dorzucam drewna rozpoczynam wedzenie, wędzę do odpowiedniego koloru, a na koniec podnoszę temp.do ok. 90 st i trwa to ok. pół godz. Jelito na takiej kiełbasie , szczególnie na drugi , trzeci dzień ma bardzo łatwo ściągalną skórkę, ale ja jej nie ściągam bo ma grubość ułamek milimetra .

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-315951
Share on other sites

No tak. Sprzęt to podstawa. Ja wiem że to kosztuje ale podstawowy sprzęt musisz mieć. Zelmer ma pełen pakiet sitek u Mira możesz kupić Alfę z całą gamą sitek. 

Wiem aktualnie jestem na etapie gromadzenia odpowiedniego sprzętu tu gdzie mieszkam zakup maszynki ręcznej graniczy z cudem, ale juz po nowym roku mam nadzieje, że będzie nadziewarka + maszynka z kompletem sitek.

 

PePe dziękuję za rade napewno skorzystam co do małej produkcji to tylko na początku bo nie chcę zmarnować mięsa w przypadku jakiegoś błędu przy produkcji.  Pokrojenie ma sens jeśli kupie nadziewarkę w innym wypadku będzie tak jak napisał Michał przy napełnianiu ślimak dodatkowo miażdży farsz.

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316032
Share on other sites

Marcin reczna maszynke do miesa u nas mozna kupic w sklepie Clas Ohlsson.moze i w Norwegii tez jest dostepna .

chcialam teraz sprawdzic niestety akurat maja jakis techniczny blad i nie moge dostac sie na ich strone

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-316083
Share on other sites

Dziś chcąc zrobić przyjemność mojej lepszej połowie upiekłem ciasto. Skorzystałem z przepisu Miro:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8243-ciasto-proste-ciasto-dla-faceta/?hl=%2Bciasto+%2Bfaceta

A oto efekty :) jeszcze bez cukru pudru:

 

post-60159-0-65764900-1385830098_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-317386
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4762-pieczen/?hl=piecze%C5%84

 

oto wyniki :)

post-60159-0-49837000-1387389714_thumb.jpgpost-60159-0-75299600-1387389604_thumb.jpgpost-60159-0-36086400-1387389511_thumb.jpg

 

 

A w przygotowaniu jest boczek wędzony gotowany, przepis ze strony głównej 

http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/boczki/207-boczek-wedzony-gotowany

post-60159-0-87973600-1387390066_thumb.jpg

Już po peklowaniu dziś ocieka jutro będzie wędzony :)

 

 

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321489
Share on other sites

 

 

Ostatnio zrobiłem pieczeń według przepisu Halusi 
 

 

Marcinie, pieczeń bardzo ładna.  :clap:

Myślę że jesteś zadowolony  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321504
Share on other sites

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

post-60159-0-77735200-1387565188_thumb.jpg

post-60159-0-26595400-1387565311_thumb.jpg

 

Boczek jest bardzo smaczny :) Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z  pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć :)

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321940
Share on other sites

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

attachicon.gifDSC_0334.JPG

attachicon.gifDSC_0336.JPG

 

Boczek jest bardzo smaczny :) Jak to na początku bywa były i problemy po drodze ale z  pomocą koleżanki Halusi udało się z nich wybrnąć :)

Nie jest za mało uwędzony boczek ?

Edited by Damianek77
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321953
Share on other sites

 

 

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: :clap: :clap::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321957
Share on other sites

Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-321964
Share on other sites

Nie jest za mało uwędzony boczek ?

 

 

 

 

Możliwe wędziłem w Bradleyu 3 godziny. Teraz już wiem, że Bradley daje mało dymu z ciasteczek, ale na szczęście dymogenerator Rogera jest już w drodze :)

 

 

 

No i nadszedł czas pokazać mól pierwszy boczek :)

No i na widok takiego boczku to można śmiało "klepać" łapami :clap: :clap: :clap::D

 

 

Dziękuję za miłe słowa. Jestem niesamowicie zadowolony z wyrobu :)

 

 

 

Boczek jak malowany, a jaki chudziutki, piękny wyrób gratulacje. Następnym razem spróbuj zrobić wędzony pieczony. 

Dziękuję :)

Pierwotnie miał być wędzony pieczony, ale po 3h wędzenia i 45 minutach pieczenia w wędzarni w temp ok 80-90 st. C niektóre kawałki były niedopieczone, więc postanowiłem sparzyć wszystkie takie trochę masło maślane   :) Następny będzie wędzony, pieczony :)

Pozdrawiam

Marcin

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8910-wyroby-by-marcin_/#findComment-322013
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.