Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie i mrożenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 BMarcin

BMarcin

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćSławków

Napisano 24 lis 2013 - 11:35

Witam

 

Mam kilka pytań, mianowicie:

 

1. czy po wędzeniu (chodzi mi o szynki i boczek) można przechować wędzonki w postaci zamrożonej i później parzyć czy lepiej jest zamrozić sparzone?

2. parzenie boczku -  czy można parzyć razem z szynką? czy ten sam czas parzenia czy nieco dłużej?

 

Będę wędził dopiero! drugi raz, małe - wręcz śladowe ilości w porównaniu do wyrobów które widziałem na  tej stronie ale od czegoś trzeba zacząć. Wszystko schnie od wczoraj wieczora, wędzenie w temp. 40-60st, 3-4godz, boczek będę chciał na sam koniec potrzymać w nieco wyższej temperaturze ok 30min.

 

dziękuje z góry za odp.

pozdr



#2 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 24 lis 2013 - 13:40

Ad 1zamrozic a potem parzyć .

                                                                                                                                                                                                                            

Ad2można razem,czas przedłużyć do pożądanej miękkości.                                                                                                                                                                            

 

Marcin zadaj sobie trochę trudu i czytaj forum tu jest wszystko opisane,będzie to skutkowało dobrymi wyrobami.Pozdrawiam :thumbsup:

.                                                                                                                                                                                  



#3 BMarcin

BMarcin

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćSławków

Napisano 24 lis 2013 - 14:02

dzięki za odpowiedź, co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość. 



#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:16

co do czytania forum to oczywiście jestem po jego studiowaniu ale jako początkujący mam trochę mętlik w głowie:) proszę o wyrozumiałość.

 

Spokojnie, każdy z nas na początku miał wiele pytań ,wątpliwości oraz mętlik w głowie :cool: . Najważniejsze zacząć coś robić i nie bać się. Trening czyni mistrza :) . Trzymam kciuki ! :thumbsup:


Użytkownik Małgoś edytował ten post 24 lis 2013 - 21:16


#5 BMarcin

BMarcin

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćSławków

Napisano 25 lis 2013 - 23:06

Łatwo powiedzieć robić i się nie bać:) - u mnie to wygląda mniej więcej tak: robię w małych ilościach (ze wskazaniem na naukę) i boje się żeby czegoś nie zepsuć a o to na początku bardzo łatwo. Zapraszam na oględziny moich wędzonek w dziale moje wyroby.



#6 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 26 lis 2013 - 09:33

Możesz parzyć boczek razem z szynką boczek parzymy do miękkości skórki a szynkę do 72 C w środku Tak jak ci radzili czytaj i jeszcze raz czytaj i praktykuj nie bój się nie zepsujesz , bo wszystko co zrobisz i tak będzie lepsze niż w sklepie Proponuję zapisanie się na kurs jakie organizuje ta strona no i oczywiście Akademię Dziadka Głowa do góry i do dzieła 



#7 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 26 lis 2013 - 13:57

A jaką radochę będziesz miał jak coś zepsujesz i później dojdziesz dlaczego tak sie stało i na końcu wyjdzie dobrze. Bezcenne :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Viktor61

Viktor61

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćSkwierzyna

Napisano 26 lis 2013 - 21:58

Możesz też zrobić jeszcze inaczej. Ja np. połowę boczku czy szyneczki parzyłem, a drugą zostawiałem w lodówce surową. Wiem, że jest to swoista profanacja wyrobów ale za jednym wędzeniem miałem cztery różne smaki. I tak jak pisze Michał - doświadczenie jest bezcenne.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych