Skocz do zawartości

Kiełbasa śląska produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Paweł  :clap: - po co Ci te 16 czy 19 ki - Sam napisz zbiór przepisów -a może i książkę ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel te zielone tacki gdzie kupowale i jakie maja wymiary?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł Super :thumbsup::clap:

Dzięki.  :)

 

 

Pawel te zielone tacki gdzie kupowale i jakie maja wymiary?

Są z Makro a wymiary sprawdzę w domu.

To coś takiego:   http://strefaokazji.com/produkt/484/270/DOM_I_KUCHNIA/Pojemniki_do_przechowywania/CURVER_CHEF_HOME_POJEMNIK_NA_CIASTO_PROSTOKATNY_RED.html

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki , bo szukam cos zeby mi wchodzilo do lodowki jako extra polki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki , bo szukam cos zeby mi wchodzilo do lodowki jako extra polki :)

My w tym przewozimy tylko towar na działkę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to jeszcze lepiej bo ja tez potrzebuje w czyms brac moje kielbasy na podworko ,wiec jak zamykane to jeszcze lepsze , a i na ciasta sie przyda ,czy na torty kanapkowe ..bo do moich Ro zawsze problem w czym wiesc i niesc

jak bedziesz mogl to zmierz to sprawdze czy do lodowki turystycznej mi wejda

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 10 miesięcy temu...

120 minut i koniec wędzenia.

 

post-55133-0-30270800-1544887038_thumb.jpg

 

Jeszcze parzenie około 25 minut i gotowe.

 

post-55133-0-79113600-1544887104_thumb.jpg

 

Będzie na Święta i nie tylko.

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie na Święta i nie tylko.

Patrzę kiedy zmienisz te wedzarynki na jakiś większy kombajn ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie na Święta i nie tylko.

Patrzę kiedy zmienisz te wedzarynki na jakiś większy kombajn ;)
  

Projekt jest, czasu nie ma.

 

Ręka fachowca.  :clap:  :clap:  :clap:

Dzięki za dobre słowo.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • 6 miesięcy temu...

Lodówka bez śląskiej to pusta lodówka.

post-55133-0-27175400-1667674412_thumb.jpeg

 

post-55133-0-63589800-1667674481_thumb.jpeg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne kiełbaski

Parę razy robiłem, to jakoś tam wychodzą, dzięki.  :)

[Dodano: 07 lis 2022 - 10:39]

 

 

potwierdzając regułę że poglądów się nie zmienia.

Biała, śląska i polska zawsze była u nas w domu za komuny a poza tym to bardzo smaczna kiełbasa.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweljack czy te Śląskie robisz wg16 czy zwiększasz ilość przypraw?

 

Wyglądają super :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że po paru latach robienia śląskiej czas skorygować recepturę i podać prawidłową. Tak na prawdę zanim dostałem dostęp do PW 16, to kilka przepisów było wg Beiota, jakiś kupionych książek.

Jeśli chodzi o śląską, to pewnie kilka razy tylko robiłem wg receptury podanej w pierwszym poście.

 

Używam, jak do większości kiełbas 20 gramów peklosoli na kilogram (plus w zależności od receptury, dodaną sól w trakcie produkcji).   

 

Mięso jakie używam, na 10 kg:

 

Wieprzowina kl. I peklowana ( z rozbioru szynki) - 3,5 kg

Wieprzowina kl. II peklowana 70/30 ( z rozbioru szynek i łopatek) - 4 kg

Wieprzowina kl. III peklowana (z rozbioru szynek) - 2,5 kg

 

Jeśli nie mam wieprzowej "trójki" z rozbioru szynek, to kupuję 4 tylne golonki.

 

Przyprawy zasadniczo wg receptury, czasami na życzenie odbiorców, zwiększam ilość kolendry z 0,2 g/kg do 0,5 g/kg

 

Kiełbaśnice kal. 26-28

 

Reszta z oryginału:

 

post-55133-0-65115200-1667815257_thumb.jpgpost-55133-0-70032200-1667815272_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-11698300-1667816256_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować wykonać ją jeszcze raz, bo pamiętam jak kiedyś robiłem ściśle wg 16-tki to brakowało mi smaku przypraw (stąd to pytanie do Ciebie).

Ale nie wykluczone że mogłem coś wtedy sknocić.

Dzięki :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.