Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dopiekanie w wędzarni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#81 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 07 lis 2018 - 21:59

EAnna dała Ci już odpowiedź - ze zrozumieniem proszę.

 

 

Zwiększenie przepływu powietrza sprzyja ogniu bez dymu

 

Więc jak chcesz zwiększyć przepływ? Zamykając go?

Jak żaru jest wystarczająco  możesz nieco przymknąć - Ty pytałeś o palenie


Użytkownik binio1111 edytował ten post 07 lis 2018 - 22:01


#82 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 07 lis 2018 - 22:00

Chciałem się tylko upewnić dzięki.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#83 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 04 gru 2018 - 22:15

Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze.
Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas.
Czy wg Was jest ok ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#84 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 05 gru 2018 - 19:37

Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze.
Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas.
Czy wg Was jest ok ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Tak, bo żeby uzyskać temperaturę  podpiekania 90 stopni musisz po dymieniu w 60 stopniach dołożyć, najlepiej czymś mniejszym żeby szybko się zajęło i zyskało temperaturę, a wędzarnia po czasie ,już jest tak nagrzana ma w miarę żaru że trzyma temperaturę .



#85 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 05 gru 2018 - 20:37

 

Podczas ostatniego wędzenia podpiekałem kiełbasę ale tak naprawdę nie wiem czy dobrze.
Na żar położyłem drobne patyki które zajęły się ogniem, co chwilę dokładałem grubsze aż do uzyskania wymaganej temp. Jednak w momencie gdy ogień przygasł temp. spadała do ok 60-70°C. Podczas godziny (bo tyle trwało podpiekanie do uzyskania 68°C wewnątrz) ogień palił się cały czas.
Czy wg Was jest ok ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Tak, bo żeby uzyskać temperaturę  podpiekania 90 stopni musisz po dymieniu w 60 stopniach dołożyć, najlepiej czymś mniejszym żeby szybko się zajęło i zyskało temperaturę, a wędzarnia po czasie ,już jest tak nagrzana ma w miarę żaru że trzyma temperaturę .

 

Tylko żę mi nie udało się uzyskać nawet pod koniec procesu takiej wysokiej temperatury samym żarem, ogień palił się do samego końca



#86 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 08 gru 2018 - 18:41

Samym żarem się nie uda musi być niewielki ogień ,nie wiem jaką masz wędzarnie czy kanałówkę czy beczkę, murowaną lub kibelek. 



#87 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 09 gru 2018 - 13:28

Kibelek, dość spory 4.5 cegły

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#88 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10371 postów

Napisano 09 gru 2018 - 13:50

Żeby podpiekać to trzeba umiejętnie hajcować a nie bawić się żarem.

#89 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 09 gru 2018 - 15:30

U mnie to chyba tak wyglądało, parę kawałków i temp 90°C przez chwilę, minimalny spadek i znowu dwa trzy kawalki i znowu 90°C przez chwilę i tak godzinę.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#90 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 09 gru 2018 - 16:00

Dopiekanie w wędzarni ma to do siebie że raczej trzeba przy tym siedzieć i czasami marznąc czasami nawet 2 godziny trzeba dopiekać  ,powiem ci że jak mam mniejsza ilość rzeczy do  przypiekania włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę.



#91 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 09 gru 2018 - 17:23

Dopiekanie w wędzarni ma to do siebie że raczej trzeba przy tym siedzieć i czasami marznąc czasami nawet 2 godziny trzeba dopiekać ,powiem ci że jak mam mniejsza ilość rzeczy do przypiekania włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę.

A podpiekasz w 90°C w piekarniku ?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#92 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 5984 postów

Napisano 09 gru 2018 - 18:14

Też często robię, jak pisze sajmon.

#93 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 10 gru 2018 - 20:07

 


 

A podpiekasz w 90°C w piekarniku ?
 

 

Tak


Użytkownik EAnna edytował ten post 10 gru 2018 - 20:32


#94 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12248 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 gru 2018 - 21:05

włączam piekarnik w ciepłym domku daję termometr,drugi wbijam w miecho i się cieszę.

 

Jeszcze jeden plus z takiego podpiekania .... w wędzarni przez godzinę,  podczas podpiekania naklei się  różnego rodzaju  dodatkowego badziewia  które zostaje na wyrobach .



#95 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 775 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 gru 2018 - 16:57

Szczerze powiem że dopiekanie w wędzarni średnio mi wychodzi.Ja ostatnio parzę wędzonki i niektóre kiełbasy w workach próżniowych i jestem bardzo zadowolony. Można też lekko podymić drugi raz po parzeniu w wodzie by lepiej pachniały dymem.


Użytkownik Woytas edytował ten post 12 gru 2018 - 16:58


#96 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 16 gru 2018 - 11:33

POLĘDWICA - 60°C SZYNKA - 68°C ŁOPATKA - 68°C BOCZEK - 70°C BALERON - 75°C DRÓB - 72°C

 

a jak potraktować ligawę ?


Użytkownik witek1965 edytował ten post 16 gru 2018 - 11:34


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#97 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 18 gru 2018 - 19:52

 

POLĘDWICA - 60°C SZYNKA - 68°C ŁOPATKA - 68°C BOCZEK - 70°C BALERON - 75°C DRÓB - 72°C

 

a jak potraktować ligawę ?

 

Spróbuj 68 to jest twardy mięsień a wyższa temperatura w środku nic nie da.Bedziesz widział dać znać co z tego wyszło.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych