paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Składniki na 5 kg: Cielęcina – 2 kg Karkówka – 2 kg Podgardle – 1 kg Peklosól 20 g/kg1 łyżeczka cukru1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu1 łyżka mielonej słodkiej papryki2 szklanki letniej przegotowanej wody Peklowanie 24 h peklosól + cukier Po tym czasie całość zmielić na sitku 2 mm, dodać przyprawy, dolewając po trochu wodę do uzyskania kleistej konsystencji. Kiełbaśnice 26 mm Serdelki 6-8 cm Kiełbaski umieścić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5 – 6 godzin aby obeschły. Wędzić ok. 1,5 h ciepłym dymem 40-45 st.C Parzyć w temp. 70-72 st.C około 30 min do osiągnięcia w środku 68-70 stopni C. Wystudzić kilka minut w zimnej wodzie. Edytowane 20 Października 2014 przez Maxell Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny" Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Wygladaja bardzo smacznie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Patrzac na przekrój , czy wystarczy mielenie 1 x na sitku 2 mm ? , nie robiłem jeszcze serdelków , ale przekroj nie jest jednorodny , kolor po wedzeniu oraz wielkosc serdelków Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Fajny, prosty przepis Trzeba będzie przed świętami wypróbować Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Patrzac na przekrój , czy wystarczy mielenie 1 x na sitku 2 mm ? , nie robiłem jeszcze serdelków , ale przekroj nie jest jednorodny , kolor po wedzeniu oraz wielkosc serdelków Pozdrawiam Mielone raz na 4 raz potem na 2, dzięki, również pozdrawiam. Dodano: 02 grudzień 2013 - 22:17Wygladaja bardzo smacznie :clap:I są Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2013 paweł przeleć mięsko 2- 3 razy na 2-ce tylko, pilnuj !!! żeby się nie zagrzało.Mam, miałem ten sam problem braku dobrego blendera.I wyjdzie Ci całkiem niezły serdelek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2013 paweł przeleć mięsko 2- 3 razy na 2-ce tylko, pilnuj !!! żeby się nie zagrzało.Mam, miałem ten sam problem braku dobrego blendera.I wyjdzie Ci całkiem niezły serdelek.Dzięki, w przepisie oryginalnym jest letnia woda i tak napisałem, natomiast wiem, że ma być i była zimna woda lub lód, termometr w mięsie cały czas no i "blender lewa ręka". Muszę następnym razem coś pokombinować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Wygląd niezły, smakowo musi być super. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.Witaj sverige2, tego przepisu akurat nie mam przeliczonego, w oryginale podane jest tylko 100g peklosoli na 5 kg, resztę dodaję na łyżeczki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. Osobiście nie mam z tym sposobem podawania ilości problemu, ponieważ jak pisałem, posiadam oprócz wagi jubilerskiej i nie tylko, odpowiednio wyskalowany zestaw objętościowy, z opisem ich objętościowej pojemności w ml.i dcl.na łyżki stołowe, czy łyżeczki do herbaty, zestawy tego typu są w Skandynawi w powszechnym użyciu i do nabycia w każdym sklepie.http://se.dreamstime.com/royaltyfria-bilder-mtande-skedar-image3868399Dzięki za informację. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Sverige, z całym szacunkiem, ale po co kupować taki zestaw, skoro jego cena dorównuje cenie dobrej wagi kieszonkowej? Dążymy przecież do ujednolicenia systemu miar i wag na forum, co przyniesie jedynie korzyści, szczególnie nowym zadymiaczom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jasne Maxellu, ale jak mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dlatego mam nadzieję, że Kolega paweljack dokona stosownych przeliczeń i wklei przepis raz jeszcze, specjalnie dla nowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) sverige2 ja mam takie zestawy nawet za gratis dolaczane byly do maki i innych produktow pol rodziny obdarowalam zanim jeszcze pokazaly sie w PLale wagowo podane to teznapewno bedzie dobrze jak kolega zapoda Edytowane 3 Grudnia 2013 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Maxell, z całym szacunkiem, co zrobisz jak Ci padną baterie w tych super dokładnych wagach elektronicznych a mięso już na stole?Robi się paranoicznie!Noże muszą być naostrzone na "brzytwę"Wagi tylko miligramowe z dokładnością do 0,001gSterylizator obowiązkowoFartuchy w kolorze zielonym - bakterie nie znoszą tego koloruNamordniki (maski jednorazowe na twarz)Osobne pomieszczenia wypłytkowane też najlepiej na kolor zielonyWędzarki - tylko nie murowane!W zasadzie z bezpośrednim paleniskiem nie jakiś tam kanał dymny!Uchylanym dachem - tylko nie kominTermometry - a jakże! elektroniczneitd. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Nie tak rygorystycznie Papciu. Nikomu nie zaglądam do kuchni i nie wnikam jak przygotowuje mięso, czy robi kiełbasy i w jakich odbywa się to warunkach. To samo dotyczy rodzaju wędzarni, oraz sposobu wędzenia. Naszym zadaniem i obowiązkiem jest wskazanie forumowiczom jak dbać o higienę, jak powinno się robić wędliny, jak powinno się przedstawiać receptury itd. W końcu jesteśmy specjalistycznym forum i musimy trzymać pewien poziom. Kto z tego skorzysta i w jakim stopniu, to już jego prywatna sprawa. Nie wymagamy, by robić w domach ściśle wg naszych wskazówek, ale na forum i stronie już tak.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. Na samej górze receptury jest napisane, że na 5 kg Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:03 Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.Witaj sverige2, tego przepisu akurat nie mam przeliczonego, w oryginale podane jest tylko 100g peklosoli na 5 kg, resztę dodaję na łyżeczki. Tu masz napisane drugi raz, że na 5kg Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:27Jasne Maxellu, ale jak mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury.Większość używa raczej normalnych łyżeczek do herbaty, ja też, bez wydziwiania. Gdybym należał do osób złośliwych to odesłałbym Ciebie i innych (nowych) do jakiegoś linku na stronie głównej albo innej gdzie są średnie przeliczenia z łyżeczek i odwrotnie, bo tak się tutaj to odbywa w stosunku do mnie przynajmniej i jeszcze z dopiskiem "kolego nie czytasz forum?" ale w związku z tym, że nie jestem złośliwy, to następnym razem, jak je będę robił to przeliczę i podam. A dla wyjadacza z doświadczeniem chyba powinno być jasne, ile czego dodaje się na 1 kg średnio. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Kolego, gdybym bym był zlośliwy, to poleciłbym Ci aby sobie przeczytać że ja podawałem właśnie owe przeliczenia i obowiązujące pojemności łyżeczek, ale Ty jak zwykle czytać nie masz ochoty. Pisać zgodnie zaleceniami administracji też nie. Ogólnie to cały czas masz jakieś problemy i się z kimś sprzeczasz. Kolego, jeżeli to forum nie po Twojej myśli, to daruj sobie, albo dostosuj do jego norm i zwyczajów. Już Maxell Ci o tym pisał, a ty w kółko na "niebiesko" daruj sobie kolego i zwolnij nieco. Edytowane 3 Grudnia 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Maxell jo raz setny mówi o potrzebie trzymania marki forum , a tu hyc - zakamuflowana Zosia jej łyżeczka ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ogólnie to cały czas masz jakieś problemy i się z kimś sprzeczasz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Też mam ochotę by zrobić wnusiom no i dla dziadków też, jakieś serdelki. Z tego co widać przydało by się ten farsz potraktować porządnie blenderem. Ja robiłam niedawno serdelki jak podpatrzyłam tutaj na forum. Smak naprawdę super, a reszta to podobnie jak u kolegi na zdjęciach, ale na pewno gorzej.Nawet się nie było czym pochwalić bo szybko zniknęły.Źle nie oceniam, wyglądają mniamniuśnie. Sama bym takich pojadła Tylko gdzie by tu kupić dobry blender? Mam Zelmera, jest beznadziejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Składniki na 5 kg: Cielęcina – 2 kg serdelki - cielęcina.jpg Karkówka – 2 kg serdelki - karkówka.jpg Podgardle – 1 kg serdelki - podgardle.jpg Przyprawy na 5 kg Peklosól 100 g1 łyżeczka cukru pudru - 5g1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1g1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - 2g1 łyżka mielonej słodkiej papryki - 5g2 szklanki letniej przegotowanej wody Peklowanie 24 h peklosól + cukier Po tym czasie całość zmielić na sitku 2 mm, dodać przyprawy, dolewając po trochu wodę do uzyskania kleistej konsystencji. Kiełbaśnice 26 mm Serdelki 6-8 cm serdelki surowe.jpg Kiełbaski umieścić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5 – 6 godzin aby obeschły. Wędzić ok. 1,5 h ciepłym dymem 40-45 st.C Parzyć w temp. 85 st.C około 30 min do osiągnięcia w środku 70 stopni. serdelki po sparzeniu.jpgserdelki wiszące.jpg Wystudzić kilka minut w zimnej wodzie. serdelki przekrój.jpg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Października 2014 Dawno ich nie robiłem, więc nadszedł czas. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.