Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Serdelki wieprzowo - cielęce produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 gru 2013 - 15:20

Składniki na 5 kg:

 

Cielęcina – 2 kg

 

Załączony plik  serdelki - cielęcina.jpg   67,88 KB   63 Ilość pobrań

 

Karkówka – 2 kg

 

Załączony plik  serdelki - karkówka.jpg   68,73 KB   38 Ilość pobrań

 

Podgardle – 1 kg

 

Załączony plik  serdelki - podgardle.jpg   63,49 KB   37 Ilość pobrań

 

Peklosól 20 g/kg

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

2 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Peklowanie 24 h peklosól + cukier

 

Po tym czasie całość zmielić na sitku 2 mm, dodać przyprawy, dolewając po trochu wodę do uzyskania kleistej konsystencji.

 

Kiełbaśnice 26 mm

 

Serdelki 6-8 cm

 

Załączony plik  serdelki surowe.jpg   73,29 KB   43 Ilość pobrań

 

Kiełbaski umieścić w chłodnym i przewiewnym miejscu na 5 – 6 godzin aby obeschły.

 

Wędzić ok. 1,5 h ciepłym dymem 40-45 st.C

 

 

Parzyć w temp. 70-72 st.C  około 30 min do osiągnięcia w środku 68-70 stopni C.

 

Załączony plik  serdelki po sparzeniu.jpg   76,16 KB   43 Ilość pobrańZałączony plik  serdelki wiszące.jpg   81,73 KB   45 Ilość pobrań

 

Wystudzić kilka minut w zimnej wodzie.

 

Załączony plik  serdelki przekrój.jpg   52,6 KB   52 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 20 paź 2014 - 18:15


#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 gru 2013 - 17:03

Przepis pochodzi z książki "Mięsa, kiełbasy, wędliny"



#3 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2276 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 gru 2013 - 19:53

Wygladaja bardzo smacznie :clap: :clap:



#4 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 gru 2013 - 20:34

Patrzac na przekrój , czy wystarczy mielenie 1 x na sitku 2 mm  ? , nie robiłem jeszcze serdelków , ale przekroj nie jest jednorodny , kolor po wedzeniu oraz wielkosc serdelków  :clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam 



#5 naginajka

naginajka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 339 postów
  • MiejscowośćZwardoń/Zawoja

Napisano 02 gru 2013 - 20:52

Fajny, prosty przepis :)

Trzeba będzie przed świętami wypróbować :) 



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 gru 2013 - 22:20

Patrzac na przekrój , czy wystarczy mielenie 1 x na sitku 2 mm  ? , nie robiłem jeszcze serdelków , ale przekroj nie jest jednorodny , kolor po wedzeniu oraz wielkosc serdelków  :clap:  :clap:  :clap: Pozdrawiam 

Mielone raz na 4 raz potem na 2, dzięki, również pozdrawiam.



Dodano: 02 grudzień 2013 - 22:17

Wygladaja bardzo smacznie :clap: :clap:

I są  :)



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 02 gru 2013 - 22:29

paweł przeleć mięsko  :D  2- 3 razy na 2-ce tylko, pilnuj !!!  żeby się nie zagrzało.

Mam, miałem ten sam problem braku dobrego blendera.

I wyjdzie Ci całkiem niezły serdelek.

 

 

 



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 02 gru 2013 - 22:34

paweł przeleć mięsko  :D  2- 3 razy na 2-ce tylko, pilnuj !!!  żeby się nie zagrzało.

Mam, miałem ten sam problem braku dobrego blendera.

I wyjdzie Ci całkiem niezły serdelek.

Dzięki, w przepisie oryginalnym jest letnia woda i tak napisałem, natomiast wiem, że ma być i była zimna woda lub lód, termometr w mięsie cały czas no i "blender lewa ręka". Muszę następnym razem coś pokombinować.



#9 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 03 gru 2013 - 09:07

Wygląd niezły, smakowo musi być super. :clap:



#10 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 gru 2013 - 09:20

Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.



#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2013 - 09:32

Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.

Witaj sverige2, tego przepisu akurat nie mam przeliczonego, w oryginale podane jest tylko 100g peklosoli na 5 kg, resztę dodaję na łyżeczki.



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 gru 2013 - 09:58

Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. Osobiście nie mam z tym sposobem podawania ilości problemu, ponieważ jak pisałem, posiadam oprócz wagi jubilerskiej i nie tylko, odpowiednio wyskalowany zestaw objętościowy, z opisem ich objętościowej pojemności  w ml.i dcl.na łyżki stołowe, czy łyżeczki do herbaty,  zestawy tego typu są w Skandynawi w powszechnym użyciu i do nabycia w każdym sklepie.

http://se.dreamstime...ar-image3868399

Dzięki za informację.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 03 gru 2013 - 10:00


#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 gru 2013 - 10:07

Sverige, z całym szacunkiem, ale po co kupować taki zestaw, skoro jego cena dorównuje cenie dobrej wagi kieszonkowej? Dążymy przecież do ujednolicenia systemu miar i wag na forum, co przyniesie jedynie korzyści, szczególnie nowym zadymiaczom. 



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 gru 2013 - 10:26

Jasne Maxellu, ale jak  mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury.



#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 gru 2013 - 10:29

Dlatego mam nadzieję, że Kolega paweljack dokona stosownych przeliczeń i wklei przepis raz jeszcze, specjalnie dla nowych.



#16 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 gru 2013 - 10:31

sverige2 ja mam takie zestawy nawet za gratis dolaczane byly do maki i innych produktow pol rodziny obdarowalam zanim jeszcze pokazaly sie w PL

ale wagowo podane to teznapewno bedzie dobrze jak kolega zapoda :)


Użytkownik electra edytował ten post 03 gru 2013 - 10:32


#17 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1974 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 gru 2013 - 10:43

Maxell, z całym szacunkiem, co zrobisz jak Ci padną baterie w tych super dokładnych wagach elektronicznych a mięso już na stole?

Robi się paranoicznie!

Noże muszą być naostrzone na "brzytwę"

Wagi tylko miligramowe z dokładnością do 0,001g

Sterylizator obowiązkowo

Fartuchy w kolorze zielonym - bakterie nie znoszą tego koloru

Namordniki (maski jednorazowe na twarz)

Osobne pomieszczenia wypłytkowane też najlepiej na kolor zielony

Wędzarki - tylko nie murowane!

W zasadzie z bezpośrednim paleniskiem nie jakiś tam kanał dymny!

Uchylanym dachem - tylko nie komin

Termometry - a jakże! elektroniczne

itd.



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 gru 2013 - 10:52

Nie tak rygorystycznie Papciu. Nikomu nie zaglądam do kuchni i nie wnikam jak przygotowuje mięso, czy robi kiełbasy i w jakich odbywa się to warunkach. :D To samo dotyczy rodzaju wędzarni, oraz sposobu wędzenia. Naszym zadaniem i obowiązkiem jest wskazanie forumowiczom jak dbać o higienę, jak powinno się robić wędliny, jak powinno się przedstawiać receptury itd. W końcu jesteśmy specjalistycznym forum i musimy trzymać pewien poziom. Kto z tego skorzysta i w jakim stopniu, to już jego prywatna sprawa. Nie wymagamy, by robić w domach ściśle wg naszych wskazówek, ale na forum i stronie już tak.

Pozdrawiam. 



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2013 - 12:30

Problem wynika stąd że na samej górze receptury jest podana ilość peklosoli na 1kg. mięsa, w dalszej zaś kolejności ilośc łyżeczek bez sprecyzowanej informacji na jaką ilośćmięsa mają być one dodane, czy może chodzi o całą ilość użytego do produkcji surowca. Jeżeli już pozostajesz przy "łyżeczkach" to dopisz precyzyjnie na ile kg.mięsa ta objętościowa miara obowiązuje. 

Na samej górze receptury jest napisane, że na 5 kg



Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:03

 

Czy można prosić o podanie gramatury przypraw tak jak w przypadku peklosoli, na 1 kg. mięsa.

Witaj sverige2, tego przepisu akurat nie mam przeliczonego, w oryginale podane jest tylko 100g peklosoli na 5 kg, resztę dodaję na łyżeczki.

 

Tu masz napisane drugi raz, że na 5kg



Dodano: 03 grudzień 2013 - 12:27

Jasne Maxellu, ale jak  mówią ja lubię mieć, i dla tego posiadam caly zestaw różnych wag, w zależności od potrzeb, oraz zestawy różnych miar pojemnościowych. Taki zestaw pojemnościowych miarek ze stali KO, kosztuje w Szwecji w przeliczeniu na zlotówki 10 zl. Natomiast z plastiku kosztuje 2-3 zł. Oczywiście też jestem za tym aby na forum używać tylko takich miar o jakich piszesz. Pisalem już o tym, jak też pisalem że mam nadzieję że będzie to już stały zwyczaj i gramatura przypraw będzie zawsze podawana na 1kg. surowca, a nie raz tak, a raz siak, właśnie aby ci nowi zadymiacze, ale nie tylko, mieli jasny i czytelny obraz konkretnej receptury.

Większość używa raczej normalnych łyżeczek do herbaty, ja też, bez wydziwiania. Gdybym należał do osób złośliwych to odesłałbym Ciebie i innych (nowych) do jakiegoś linku na stronie głównej albo innej gdzie są średnie przeliczenia z łyżeczek i odwrotnie, bo tak się tutaj to odbywa w stosunku do mnie przynajmniej i jeszcze z dopiskiem "kolego nie czytasz forum?" ale w związku z tym, że nie jestem złośliwy, to następnym razem, jak je będę robił to przeliczę i podam. A dla wyjadacza z doświadczeniem chyba powinno być jasne, ile czego dodaje się na 1 kg średnio.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 gru 2013 - 12:43

Kolego, gdybym bym był zlośliwy, to poleciłbym Ci aby sobie przeczytać że ja podawałem właśnie owe przeliczenia i obowiązujące pojemności łyżeczek, ale Ty jak zwykle czytać nie masz ochoty. Pisać zgodnie zaleceniami administracji też nie. Ogólnie to cały czas masz jakieś problemy i się z kimś sprzeczasz. Kolego, jeżeli to forum nie po Twojej myśli, to daruj sobie, albo dostosuj do jego norm i zwyczajów. Już Maxell Ci o tym pisał, a ty w kółko na "niebiesko" daruj sobie kolego i zwolnij nieco.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 03 gru 2013 - 12:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych